Blok ryżowo-czekoladowy 2 5 7 3 Brownie z kremem porzeczkowym 0 0 4 Budyń z kremem kakaoawokado 0 4 4 5 Ciasteczka zbożowe 16 16 6 Ciasto cynamonowe z masą cappuccino 0 0 7 Czekoladowy suflet 0 0 8 Deser malinowy z nutką cytryny 0 0 9 Sernik na zimno z owocami 0 0 10 Drożdżówki z serem(...)Jajko sadzone- ciastko 0 10 10 14 Kawa mrożona z pian 0 0 15 Kuleczki słodkie i zdrowe 5 2 7 16 Lody 7 8 15 17 Łabędzi puch 46 1 47 18 Mini serniczki waniliowe w sosie wiśniowym 0 0 19 Muffinki jaglane bezglutenowe na kokosowo 0 0 20 Muffiny bananowe 0 0 21 Panna cotta
Tradycyjna KuchniaSkładniki:1 szklanka mąki0.5 szklanki cukru,0.5 szklanka oleju,2 całe jajka,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,skórka otarta z 1 cytryny,kilka kropel cytryny Wykonanie:Wszystkie składniki zmiksować. Ciasto nakładać łyżką do foremek od magdalenek na wysokość 3/4 foremki, gdyż magdalenki urosną.Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Foremki smarujemy tłuszczem (ja używałam silikonowych, więc teoretycznie nie musiałam ich smarować(...)każdorazowo foremki masłem). Pieczemy na złoty kolor ok 15 minut. Gotowe można posypać cukrem pudrem lub polukrować, ale ja najbardziej lubię je bez żadnych dodatków.i wersja z "białym puchem" dla większych łasuchów
Walijskie Pichceniełyżka śmietany 12%. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st.Ostudzić.Krem:420ml mleka,budyń śmietankowy(...)maliny. 400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować.Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą
Z miłości do słodkościkostka masła Wykonanie:Ciasto: Margarynę siekamy z mąką. Dodajemy cukier, proszek do pieczenia, śmietanę i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy dosyć cienko, kroimy w paski. Foremki do rurek natłuszczamy, obwijamy ciastem i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.Krem: Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i około 0,5 szklanki gorącego(...)garnku i doprowadzamy do wrzenia. Ponieważ masa będzie gęstnieć, trzeba ciągle mieszać i pilnować aby się nie przypaliła w garnku. Powstały budyń studzimy.Masło ucieramy na gładki puch i stopniowo dodajemy wystudzony budyń. Powstały krem umieszczamy w rurkach i chłodzimy.Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Czerwona Porzeczkadelikatnie mieszamy i przekładamy do formy (25x30cm lub 24x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia biszkopt pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C Krem śliwkowy: masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem typu nutella oraz śliwki które dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy alkoholem( ja je zblędowałam ale można je też posiekać jeżeli lubicie większe kawałki(...)blatem ,który również nasączamy naparem z kawy z wódką, smarujemy go ubitą śmietaną, na wierzch ściemy na tarce czekoladę, schładzamy w lodówce autor sugeruje aby godzinę przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki. Źródło: http://zmiksowani.pl/przepis/497977
Słodkie zapomnienieNiebo w gębie! Składniki: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych1 kg sera z dodatkiem wanilii ( w wiaderku)2 jajka3 łyżki żelatyny+ 100 ml gorącej wody150 g
Z Majeczką w kuchniciasta zachodziła na ciasto już nałożone na rurkę. Ciasto rozłożyć na całej długości rurki. Będzie to wyglądać jak mała spirala. Jajko wbić do miski i roztrzepać widelcem. Po nałożeniu ciasta na rurki posmarować każdą jajkiem i posypać cukrem kryształem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 minut. Krem: Do garnka wlać 300 ml mleka i wsypać cukier(...)gotwać wlać rozpuszczony budyń, zmniejszyć ogień i mieszać bardzo intensywnie do momentu zagotowania się budyniu. Od momentu zagotowania, gotować budyń przez kolejne 2 minuty. Wystudzić. Masło utrzeć na puch. Ma być miękkie i bardzo puszyte. Kiedy utarte, dodawać małymi porcjami budyń. Krem powinien być bardzo dobrze roztarty i nie mieć grudek. Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego. Nadziewać
mecookskostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki ostrożnie dociskając do środka. Nakłuć widelcem dno foremki. Babeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C i piec przez około 15 minut grzaniem góra(...)Ostawić do całkowitego przestudzenia. Przygotowanie kremu: Budyń ugotować w mniejszej ilości mleka niż jest podane na opakowaniu, zrobiłam to w około 1 szklance. Budyń ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń i sok z cytryny. Tak przygotowanym kremem smarować babeczki i dowolnie porozkładać umyte owoce, u mnie borówki i maliny. Galaretkę rozpuścić w niepełnej szklance wody
Zasmakuj Kuchniponownie mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą. Po wymieszaniu ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 24 godziny do lodówki (lub w jakieś chłodne miejsce). Na drugi dzień ciasto wykładamy na stolnicę lekko posypaną mąką, dosyć cienko rozwałkowujemy i wykrawamy foremką kółka. Układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika nagrzanego(...)piekarniku lub na suchej patelni, wydobędziemy z nich aromat, który znacznie wzbogaci smak masy. Następnie ostudzone mielimy w blenderze. Orzechy przekładamy do miski. Miękkie masło ucieramy na puch (wykorzystałam ten sam blender, w którym mieliłam orzechy). Cały czas ucierając dodajemy cukier puder. Do masy maślanej dodajemy porcjami zmielone orzechy. Następnie – po łyżce – mleko w proszku i na końcu
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI: - 1 szklanka mąki gryczanej - 1/2 szklanki mleczka kokosowego (bez śmietanki) - 5 łyżek oleju kokosowego - szczypta soli - 2 jajka ekologiczne lub wiejskie - 4 łyżki wody - ksylitol ( dodaj tyle aby ciasto było słodkie według Twojego uznania, ja słodzę mało) - łyżka kakao Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz z pozostałymi składnikami. Smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Naleśniki(...)kokosowa (jak otworzysz puszkę, to zbierz śmietankę do kubeczka) - 250 g truskawek + truskawki do przełożenia około 150 g- 200 g - ksylitol do posłodzenia W/w składniki zmiksuj na truskawkowy puch-krem do przełożenia naleśników. Naleśniki przekładamy na przemiennie kremem i pokrojonymi truskawkami, do 4-5 warstw naleśników. Całość oprósz kakao. Podawaj gorące z uśmiechem! Zapewniam będzie pysznie! ;-))) Przepis zgłaszam
SMYKWKUCHNIMasło ubijamy z przesianym cukrem pudrem do połączenia, a następnie dodajemy mąkę, chwilę miksujemy i zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy łyżkę zimnej wody). Gotowym ciastem wykładamy formę (spód i 2 cm rant), nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor. JABŁKA: 5 i 1/2 szklanki jabłek (obranych i pokrojonych w 1-2 cm kostkę) 1/2 szklanki cukru(...)momentu zagotowania). Studzimy. MASA ŚMIETANOWO-JAJECZNA: 2 duże jajka 1/4 szklanki cukru pudru 200 g śmietany kremówki (30%) Jajka ubijamy z przesianym cukrem pudrem na puch (około 5 minut), następnie wlewamy śmietankę i jeszcze chwilę ubijamy. KRUSZONKA: 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 70 g masła
Rozpustne gotowanieSkładniki: 200 g zmielonych migdałów (najlepiej ze skórką) 100 g mąki ziemniaczanej 150 g masła 5 dużych jajek 2/3 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka proszku do
Czerwień i błękitPyszne, winne połączenie makowca z szarlotką. Pycha! Składniki: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850 gram) 1 margaryna 8 jajek 10 kaszy manny 10 dag wiórek
Tradycyjna KuchniaPartiami dodawać mąkę z przyprawami, na początku miksując, a następnie zagniatając dłonią.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Schłodzone ciasto wałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty (można specjalną foremką do speculoos).Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 180 st. C. przez 7-8 minut.Wystudzi(...)zdrowia, śpiąc). Gdy się obudziłam, moje krzywe okno w sypialni całe pokryte było śniegiem! Od razu pobiegłam do drugiego pokoju, i rzeczywiście - całe Brædstrup pokryte zostało cienką warstwą białego puchu. Pewnie szybko się roztopi, ale póki co z kubkiem gorącego kakao w dłoniach podziwiam ten magiczny, cichy krajobraz
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciacho jak najmniej słodkim - do budyniu dodałam tylko połowę cukru, a do sporej ilości bitej śmietany raptem łyżkę pudru. Ale jeśli komuś nie przeszkadza ogrom słodyczy, niech doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :)3 BIT z kwadratowej blachyok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)1 puszka masy kajmakowej(...)/waniliowego400 ml śmietany 36% + 1 łyżka cukru pudru1 łyżka żelatyny1 czekolada do starciaNajpierw należy zrobić budyń z pomniejszonej ilości mleka (750 ml zamiast litra). Ostudzić. Ubić masło na puch z cukrem i powoli dodawać po łyżce budyniu, miksować aż uzyskamy jednolitą masę. Na dnie formy ułożyć ciasno herbatniki. Masę kajmakową włożyć do garnuszka i lekko podgrzać, rozprowadzić
Z butelką mleczka w tle