Kolejny, trzeci już, z weekendowych przepisów. Na wstępie napiszę, że jak żyję to nie jadłem tak delikatnego ciasta. Poważnie! Tak jak w tytule - jest miękkie jak puch! A najbardziej dla mnie zaskakujące jest to, że to ciasto jest z mąki ziemniaczanej! Do tej pory myślałem, że mąka ziemniaczana to może się nadać co najwyżej na kopytka, czy inne
Marder&Marder Manufacturemące. Łyżką zagarnij trochę mąkę i wymieszaj, tak powstaje zaczyn na ciasto. Odstawimy miskę na 20 minut. W tym czasie jajka ucieramy na puch z cukrem. Po tym czasie zaczynamy zagniatać ciasto, dodajemy jajka z cukrem, resztę mleka i zagniatamy ciasto energicznie. Dodajemy roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. Odstawiamy na godzinę aż wyrośnie. Ciasto dzielimy
SMYKWKUCHNIGalaretka:2 galaretki wiśniowe750 ml wodyKrem:2 budynie śmietankowe750 ml mleka4 łyżki cukru1 kostka masła / margarynyWierzch:tarta czekolada lub polewa - wedle uznaniaSposób przygotowania:1. Robimy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodajemy stopniowo po 1 żółtku, następnie dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i aromat śmietankowy. Ubijamy pianę z białek i mieszamy z ciastem. Połowę ciasta
Kuchnia domowa Anikońcu znów ciepłe dni...Potrzebujemy orzeźwienia..Z pomocą nadchodzę z półmiskiem ciasta. W internecie słynny Śnieżny Puch przerobiony przeze mnie w ilościach składników oraz smaku. Lekkie niczym puch, delikatnie cytrynowe, orzeźwiające. Anielska pianka rzecz by można. Składniki: 1 kg sera np w wiaderku 4 galaretki cytrynowe 5 łyżek cukru pudru 800 ml gorącej wody(...)galaretkę. Masę serową wylewamy na ciasto.Odstawiamy do lodówki do stężenia. * Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier oraz wiórki, ciągle mieszając podprażamy na złoty kolor. Studzimy. Zimnymi wiórkami posypujemy obficie ciasto
Z Majeczką w kuchnijasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę. 2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao. 3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne(...)budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń. 5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia. 6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić. 7. Przełożyć ciasto (od dołu) 1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty) połowa kremu okrągłe
Mała w garnku mieszajasne: białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier. Ubijać, aż cukier się rozpuści. Następnie delikatnie mieszając, dodać ocet, olej, proszek i mąkę.2. Ciasto ciemne: żółtka i cale jajka utrzeć z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodać olej, mąkę, proszek i kakao.3. Formę (24x36cm) wyłożyć papierem, a potem na przemian wykładać ciasto raz ciemne, raz jasne i delikatnie(...)budyniem. Na gotujące się mleko wlać budyń. Po zagotowaniu ostudzić. Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dodawać zimny budyń.5. Galaretki: Wodę zagotować, dodać cukier, a potem galaretki. Odstawić do lekkiego stężenia.6. Napar: Z podanych składników zrobić napar i wystudzić.7. Przełożyć ciasto (od dołu)1 blat ciasta (można lekko nasączyć zimnym naparem z herbaty)połowa kremuokrągłe biszkopty
Kuchnia domowa Anistopnia wilgotności ziemniaków. Nawet używając dokładnie tej samej odmiany możecie trafić na bardziej wodniste bulwy, wymagające większej ilości mąki. Kluseczki miękkie jak puch Robienie gnocchi wymaga pewnej wprawy, pozwalającej ocenić czy trzeba do ciasta dodać jeszcze trochę mąki. Wiemy, że brzmi to mocno zniechęcająco, ale wierzcie, że warto włożyć w lepienie klusek trochę wysiłku, bo potrafią się(...)pięknie odwdzięczyć za wkład pracy. Gnocchi powinny być delikatne i miękkie jak puch. I takie są: mięciutkie, rozpływające się w ustach. Trzeba tylko zrobić odpowiednie ciasto. Zobaczcie jak zrobić tartę na lekkim cieście z kiszoną kapustę, np. wigilijną Przygotowanie: Krok 1 Jeśli zostały Wam ziemniaki z niedzielnego obiadu, albo pure, połowę roboty macie już za sobą, bo podstawa
Niedzielny kucharzDodatkowo: okrągłe biszkopty WYKONANIE Jasne ciasto: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier. Następnie delikatnie mieszając, dodajemy mąkę,ocet, olej, proszek. Ciasto ciemne: Żółtka razem z całymi jajkami ucieramy z cukrem na puch, delikatnie mieszając dodajemy mąkę, olej, proszek i kakao. Formę wielkości (24x36cm) wykładamy papierem do pieczenia, a potem na przemian układamy ciasto(...)gotującego się mleka wlewamy budyń. Zagotowujemy i studzimy. Margarynę ucieramy na puch, stopniowo dodajemy y budyń. Galaretka Wodę zagotowujemy potem łączymy z galaretką. odstawiamy do wystudzenia. Napar Z podanych składników robimy napar i studzimy. Przekładamy ciasto: Pierwszy blat możemy nasączyć naparem z herbaty, nakładamy połowę kremu. Następnie kładziemy okrągłe biszkopty nasączone
W kuchennym oknie Ewyłyżka ksylitolu z wanilią (lub cukier waniliowy) dodatkowo: - 1 łyżka kakao (u mnie 10g) - 10g mąki orkiszowej typ450 - mielony ksylitol lub puder do oprószenia ciasta W misie miksera ubić na puch jajka z ksylitolem oraz ksylitolem z wanilią. Następnie dodajemy po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cały czas ubijamy. Na końcu wlewamy stopione, schłodzone masło(...)Całość mieszamy. Ciasto dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy kakao i mieszamy. Do drugiej części dodajemy 10g mąki i również mieszamy. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Na środek wylewamy 2 łyżki masy ciemnej (lub jasnej, dowolnie), na środek ciemnej masy wylewamy 2 łyżki masy jasnej. Tak postępujemy do wykorzystania całych mas, na przemian
Smaczne Zdrowesłodziutkie ciasto kojarzy mi się z odchodzącą już od nas zimą i mroźnym białym puchem. Zdjęcie zrobione wieczorkiem bo nie mogliśmy się już powstrzymać by doczekać ze spróbowaniem do rana. Na pewno zrozumiecie gdy tylko spróbujecie tego ciasta :) Szybkie i proste, istny rarytas dla prawdziwych, dyplomowanych pożeraczy słodkości :) Składniki: (na tortownicę 18-22 cm) 200-250 g herbatników(...)godziny w zamrażalniku. 6. Na schłodzoną masę kajmakową nakładać pokrojone w plasterki banany 7. Ubijać Bitą śmietanę do momentu otrzymania lekkiego puchu, następnie dodawać cukier puder oraz odrobinę cynamonu. 8. Nakładać bitą śmietanę na wierzch ciasta i dekorować startą deserową czekoladą. Chodzenie: Wstawić na około 30 min do 1 godziny przed podaniem do zamrażalnika bądź na kilka godzin
KreatywnePinymasła 4 łyżki spirytusu 1 łyżka aromatu rumowego Orzechowy krokant: 200g posiekanych orzechów włoskich 100g cukru 2 łyżki masła Dodatkowo: 240g konfitury wiśniowej Wykonanie: 1. Ciasto Masło utrzeć z cukrami na puch, dodać jajka, skórkę z cytryny, sól i dalej ucierać. Następnie dodać przesiane mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Formę z kominem natłuścić masłem(...)wysypać bułką tartą i wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez około 50 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto i przekroić w poziomie na 4 części. 2. Krem Budyń rozrobić w połowie szklanki mleka a resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozrobiony budyń i zagotować. Gotowy budyń przykryć folią (żeby nie zrobił się
Szalona Kuchnia Ewelinynapakowane pęcherzykami powietrza, niezwykle przyjemne w dotyku. Tutaj możecie zobaczyć jak ciasto wyrabia sam mistrz, choć większą frajdę sprawia mi troszkę zmodyfikowana technika . Ciasto jest delikatniejsze i mięciutkie jak puch, dłużej zachowuje świeżość. Składniki: 445 g mąki pszennej, 260 ml mleka, szczypta soli, opakowanie drożdży instant, 80 g cukru, 2 jajka, 70 g miękkiego masła Dodatkowo(...)jagody, cukier puder Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i dobrze wymieszać za pomocą skrobki, bądź szpatułki. Tak przygotowane ciasto wykładamy na czysty blat, wyrabiając ciasto metodą Richarda Bertinet. Początki są męczące, trzeba się przyzwyczaić do takiego wyrabiania ciasta - zajmuje to sporo czasu. Ciasto wyrabiamy do momentu kiedy przestaje kleić się do blatu i jest sprężyste. Lekko obtaczamy w mące
Plate of Joyrzepakowego, ok. 80 dag truskawek (najlepiej małych), (wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową) , Dodatkowo: masło do wysmarowania formy i bułka tarta,cukier puder do posypania ciasta. Jajka z cukrem ubijamy na puch do białości. Następnie dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia oraz olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Formę o wymiarach 20 cm x 30 cm smarujemy masłem(...)posypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewany do formy i na wierzch wykładamy truskawki (większe należy pokroić). Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180°C przez 35 minut. Potem przez pierwsze15 minut studzimy w zamkniętym piecyku, a następnie przy lekko uchylonych drzwiczkach
Delicious Titbitsłyżki mleka Nadzienie: 1 kg jabłek 3 łyżki cukru 2 łyżki bułki tartej 1/2 - 1 łyżeczka cynamonu bakalie (opcjonalnie) Beza: 3 białka 1/2 szklanki cukru Ciasto: Masło ucieramy z cukrem na miękki puch. Dodajemy jedno jajko i żółtko i nadal ucieramy. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wlewamy mleko. Ciasto stanie się bardzo gęste
My simple kitchenłyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: KULKI KOKOSOWE: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, odstawiamy na o. 10 minut do chłodzenia, następnie formujemy kulki i wkładamy do lodówki. CIASTO: Masło ucieramy z cukrem na puch, dodajemy po 1 żółtku. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz dodajemy pianę z białek – wszystko razem dokładnie mieszamy. Dzieli(...)części, do jednego dodajemy kakao, do drugiej kisiel, do trzeciej mak. Ciasto makowe wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ciastem z kisielem i ciastem kakaowym – każdą z warstw delikatnie rozsmarowujemy po całej blasze. Do ciasta wkładamy kokosowe kulki, delikatnie wpychamy, pieczemy ok. 50 minut / 180C. ŚMIETANOWA PIANA: Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy mascarpone, miksujemy
Ostra na Słodkomasę wykonujemy z budyniu ugotowane na mleku z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Można również dodać do mleka mąki pszennej. Następnie ucieramy margarynę na miały puch i dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ciasto przekładamy jak na zdjęciu: ciasto kruche, masa, cisto kokosowe, masa, ciasto orzechowe, masa i ciasto kruche. Polewa według uznania. Polecam roztopioną czekoladę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie