ciasto puch - 2218 przepisów (strona:16/148)

Makowiec Japoński Na Maku Mielonym 171

ogniu i kilkukrotnie mieszamy, trwa to dosłownie 2 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z połową cukru na puch, dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem ucierając aż ciasto wchłonie żółtko. Następnie dodajemy mak, bakalie i kasze mannę. 4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając druga połowę cukru. Ubita pianę delikatnie wmieszać

Gotowanie...to proste !
Przekładaniec orzechowy 671

części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l  mleka 2 budynie  śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru(...)zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
cygańska droga czyli walka z galaretką 177

margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru olejek cytrynowy 2 galaretki czerwone i 2 zielone Wykonanie: Margarynę z cukrem utrzeć na biały puch i dodawać najpierw jajka a potem resztę składników. Dobrze wymieszane ciasto przekładamy do formy i pieczemy. ubijamy białka na sztywno i dodajemy cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt

ciastkarnia na kruchym spodzie
Ciasto waniliowo kakaowe z gruszkami 157

użyłam blaszki o wymiarach 24×24 (kwadratowa tortownica), można również użyć tortownicy 24 cm lub innej (im większa blaszka tym ciasto będzie niższe). Do miski wbijamy jajka i wsypujemy oba rodzaje cukru. Całość miksujemy na puch. Następnie dolewamy olej, miksujemy do połączenia. Kolejno wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, znów miksujemy. Wylewamy ciut ponad połowę ciasta

Słodkie okruszki
Murzynek lekki jak puch - ciasto na niedzielę (bezglutenowe) 186

ciasto na niedzielę , pochodzący z zapisków mojej mamy, został przerobiony przeze mnie na wersję bezglutenową. Murzynek ten jest leciutki jak puch, ale nie tak suchy jak w wersji pszennej, dodatek mąki z ziaren amarantusa czaruje ciasto i dzięki tej mące ciasto pozostaje wilgotne i też lekko chrupkie.  Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na blachę o wymiarach 26cm

Kawa z mlekiem
Truskawkowy tort z niespodzianką i Lemon Curd 207

przełożyć ciasto na paterę i ozdobić według uznania. Ja do ozdoby użyłam masę na bazie Lemon Curd (rozetrzeć miękkie masło na puch i utrzeć z Lemon Curd), którą obłożyłam boki tortu a na wierzchu rozsypałam pokruszone ciasto, które ścięłam. Następnie, na wierzchu poukładałam wisienki z frużeliny wiśniowej (np. taką) i posypałam posypką. Ciasto trzeba przechowywać w lodówce. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
Śnieżny puch -lekka chmurka bez pieczenia 4140

Bardzo delikatne i lekkie ciasto-szybko się robi i jest naprawdę pyszne.Śnieżki,twarożek,galaretki i oczywiście kokos-to na prawdę udane połączenie.Przepis od Justyny Dragan-ze strony "Nastoletnie wypiekanie"-dziękuję bardzo za pomysł i przepis Ja użyłam galaretek cytrynowych,ale można użyć dowolnego smaku-za każdym razem efekt będzie inny-polecam gorąco.... Składniki: (na blaszkę 24x24(...)posypka: 6 łyżek wiórek kokosowych 1 duża łyżka masła 1 łyżka cukru Przygotowanie: Spód:  Blaszkę o wymiarach 24x24 cm (lub mniejszą- wtedy ciasto będzie jeszcze wyższe!) wyłożyć folią aluminiową. Na dnie poukładać herbatniki. Śnieżny puch:  Galaretki rozpuścić w 500 ml wrzącej wodzie, odstawić do wystudzenia. Śnieżki zalać mlekiem i ubijać kilka minut, do uzyskania gęstej

Swojskie jedzonko
Przekładaniec leśny mech ze szpinakiem i kremem 474

Ciasto z wierzchu zrobi się brązowe.  Powinno ładnie wyrosnąć.  Ciasto będzie miało kopułkę, którą ścinamy. *środek z kopułki wydrążamy i kruszymy. Na koniec posypiemy nim ciasto. Ciasto studzimy i kroimy na dwa spody (już po ścięciu kopułki) KREM 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, gotujemy. Do osobnej miski dajemy 3 żółtka, 2 łyżki mąki, 3/4 szklanki cukru(...)miksujemy na gładko. Wylewamy na gotujące się mleko, mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. I krem gotowy :-) Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny) Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu. Całość posypujemy okruszkami z kopułki. Ciasto wstawiamy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Śnieżny puch 327

weekend polecam Wam znane cisto bez pieczenia jakim jest śnieżny puch. Moja wersja jest bez prażonego kokosa, zamiast niego dałam amarantową posypkę waflową do ciast. Jeśli nie robiliście jeszcze tego ciacha to polecam, bo jest pyszne. Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Orzechowy przekładaniec 201

części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (użyłam 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  ok20 minut w temp. 180 st. (ja piekłam z termoobiegiem 2 placki jednocześnie). Krem: 500 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy(...)zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieram na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta: 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Cynamonowe szczęście
Ciasto makowo - budyniowe 1009

dodatkiem cukru. Stale ubijając, dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, połączyć z makiem. Mieszankę dodać do ciasta, delikatnie wymieszać szpatułką. Dodać przestudzoną, płynną margarynę. Ciasto przelać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temp. 170st. Ostudzić i przekroić. Krem budyniowy: 250g margaryny Kasia Extra, litr mleka, 3 budynie śmietankowe(...)cukrem. Na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. 2/3 kremu przełożyć blaty ciasta. Resztę kremu rozsmarować na wierzchu. Wierzch: 50g płatków migdałowych, cząstki pomarańczy i grejpfruta do dekoracji.Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni, przestudzić i rozsypać

Z miłości do słodkości
CIASTO PANI WALEWSKA 300

CIASTO: Mąkę razem z pudrem, proszkiem i amoniakiem przesiewamy, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Zagniatamy ciasto i chowamy na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na pół. Wałkujemy i przekładamy na 2 takie same blachy (wyłożone papierem) Każdą część smarujemy słoikiem powidła i wykładamy beze.   BEZA: Białka ubijamy na sztywno, powoli dosypujemy(...)Posypujemy płatkami i orzechami. Pieczemy w 150 st. C termoobieg lub 180 st. C góra dół ok. 25 minut. KREM: Masło ubijamy na puch, dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE: Ostudzone ciasto wyciągamy z blaszek tak, żeby beza była na górze. Krem wykładamy na pierwsze ciasto i równo smarujemy. Kładziemy drugie ciasto. Chowamy najlepiej

Pani na deser
Metrowiec 185

grubości 2 cm. Przygotować krem: Budynie ugotować na mleku z dodatkiem cukru a następnie wystudzić. Miękkie masło lub margarynę utrzeć na puch, dodać stopniowo po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem nakładać na każdy plaster ciasta i sklejać ze sobą do wyczerpania składników. Przygotować polewę: Czekolady pokruszyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać margarynę i mleko i podgrzewać

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto Marysieńka wg siostry Anastazji 863

wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180*C przez ok. 45 minut. Wystudzić,przeciąć na dwie części. Można też upiec dwa cienkie biszkopty dzieląc składniki na połowę. Ciasto orzechowe: Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszne z proszkiem. Piec 25 minut w temp. 180*C Krem: Odlać pół szklanki mleka(...)budyniowy i pół szklanki mleka, które zostawiliśmy. Miksturę wlać na gotujące mleko i ugotować gęsty budyń. Budyń odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć na puch,dodawać po łyżce zimnego budyniu cały czas miksując. Przekładamy ciasto Na ciemny biszkopt nałożyć połowę kremu i rozsmarować. Nałożyć na to placek orzechowy i rozsmarować drugą część kremu. Na górę położyć drugi biszkopt

Kolorowa kuchnia Elki
Brzoskwiniowy Puch 173

wymieszać szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy. Piec ok. 30 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić. Brzoskwiniowy puch: 1 kg twarogu sernikowego, zmielonego lub z wiaderka 2 łyżki cukru pudru(...)Czekoladę połamać na małe kawałki i zalać gorącą śmietanką. Odczekać 1 minutę po czym wymieszać energicznie do uzyskania jednolitej masy. Wyjąć „Brzoskwiniowy puch” z lodówki i oblać go masą czekoladową. Udekorować pralinami według uznania. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego J *na pierwszym zdjęciu widać że ciasto jest wyższe od rantu tortownicy dlatego należy „wysokość” formy przedłużyć

Kulinarna (nie)codzienność