ciasto puch - 2218 przepisów (strona:7/148)

tort kawowo-kokosowy 146

upiec choćby coś małego zamiast kupić bombonierkę, żeby było od serca. Torcik choć wygląda niepozornie był bardzo pyszny. Jego bazą nie był zwykły biszkopt ale wilgotne ciasto kawowe przełożone lekką jak puch masą kokosową z mascarpone. Śmiało mogę powiedzieć, że to jeden z lepszych jakie jedliśmy.   *tortownica 18 cm lub trochę większa Składniki: na ciasto: 1 szklanka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto szyfonowe 337

kaloryczne ciasto na świecie i już wzbudziłam Waszą ciekawość! ;) Czy najmniej na świecie to nie wiem , ale sami zobaczcie , że kalorii to tu niewiele!    Ciasto jest niezwykle lekkie … delikatne … wręcz jak puch! A smakuje obłędnie!Śmiało można pokusic się o dokładkę!Ciasto szyfonowe polane ulubioną czekoladą tworzy już może mniej dietetyczną całość , ale smakuje jeszcze lepiej

Ostra na Słodko
Jeżynowe Fale Dunaju. 119

POLEWA: 200 g białej czekolady 50 ml czerwonego wina, kompotu z jeżyn lub innego czerwonego soku (ewentualnie wody i barwnika czerwonego)      Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy

Rozpustne gotowanie
Ciasto Fale Dunaju z jabłkami. 366

masła lub margaryny POLEWA: 3 łyżki kakao 1 łyżka wody 125 g margaryny 5-6 łyżek cukru pudru wiórki kokosowe      Przygotowujemy ciasto: margarynę ucieramy z cukrem na puch dodając po jednym jajku, następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Do drugiej połowy ciasta dodajemy kakao

Rozpustne gotowanie
Torcik biszkoptowo malinowy 152

Lekki jak puch torcik na biszkopcie z warstwą malinowej galaretki, nasączony ponczem z likieru waniliowego, to udane i bardzo smaczne połączenie a w dodatku bardzo prosty do zrobienia. Deser w sam raz do kawy. Korzystajcie póki sezon malinowy. Składniki: Biszkopt: 6 jaj 1,5 szklanki mąki tortowej 1 szklanka cukru 50 g rozpuszczonego masła 1 łyżeczka proszku(...)szklanka świeżych malin 2  galaretki malinowe Dr.Oetker Poncz: ½ szklanki likieru waniliowego ½ szklanki przegotowanej wody Dodatkowo: Bita śmietana do dekoracji Tarta gorzka i biała czekolada Świeże maliny Sposób przygotowania: Ciasto zaczynamy od przygotowania galaretki malinowej: 2 torebki galaretki zalewamy ½ litra wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia, do zimnej ale płynnej galaretki wsypujemy maliny, wylewamy do wyłożonej folią tortownicy

Wanilia i Kardamon
Piernik z domowym kajmakiem orzechowym 149

szkl zmielonych orzechów włoskich 100 g masła Polewa: 50 g masła 4 łyżki cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody Dodatkowo: słoiczek powideł Ciasto: miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Nadal ucierając dodawać stopniowo jajka, śmietanę i miód. Suche składniki przesiać i wymieszać z masą maślaną. Formę (20x30 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać(...)ciasto. Piernik piec ok 40 minut w 180 stopniach. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przeciąć na 3 blaty. Kajmak orzechowy: mleko z cukrem gotować ok 40 minut, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Dodać orzechy i prażyć jeszcze ok 3 minuty. Zestawić z ognia, dodać masło, wymieszać i przestudzić. Ciasto przekładać warstwą powideł i masą. Polewa: Masło, kakao i cukier

Smakołyki Asi
Piernik z gwiazdką 174

której wykroiłam gwiazdki i wsadziłam do surowego ciasta na piernik i upiekłam  .Wyszło coś fajnego, zobaczcie sami.  Akcja Ciasto na Niedzielę            Ciasto piernikowe: 1 szklanka ksylitolu 1 szklanka miodu sztucznego Jamar 1/2 kostki margaryny 6 jaj 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki(...)reszty składników. Na samym końcu dodajemy parę kropel olejku. Formę smarujemy masłem i obsypujemy mąką, przekładamy ciasto cytrynowe.Pieczemy w 170 stopniach 50 minut. Po upieczeniu i ostudzeniu kroimy w 1 centymetrowe kawałki i wykrawamy formą gwiazdki. Ciasto piernikowe Jaja ubijamy z ksylitolem na puch, dodajemy przyprawy korzenne miód , mąkę, śmietanę. Łopatką mieszamy ciasto.Formę smarujemy masłem

Różowa kuchnia
UCIERANE Z MALINAMI, KREMEM ŚMIETANKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ 202

budyń śmietankowy – 2 czubate lyżki ( 40 g ) DODATKOWO: * maliny ( mogą być mrożone ) – ok. 250 g * biała czekolada – do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Jajka ucieramy cukrem na puch. Dodajemy ole oraz mleko. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy, dzielimy na 2 części. Połowę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do reszty dodajemy kakao(...)Wylewamy na jasne ciasto, układamy owoce, pieczemy ok. 40 minut w 180C. KREM ŚMIETANKOWY: 600 ml mleka gotujemy. W osobnej miseczce miksujemy cukier, budyń, mąkę i resztę mleka. Wlewamy do gotującego i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy. Łyżka po łyżce dodajemy do utartego wcześniej na gładko masła. Wykładamy na upieczone ciasto, obficie posypujemy tartą czekoladą i chłodzimy. Zajadamy

Ostra na Słodko
Rumowy keks 138

garści suszonej żurawiny garść siekanych orzechów włoskich 2 łyżki kandyz.skórki pomarańczowej Lukier: 1,5szkl przesianego cukru pudru łyżka rumu kandyzowana skórka pomarańczowa do posypania Ciasto: Miękką margarynę utrzeć na puch z cukrem. Następnie cały czas ucierając dodawać po 1 jajku. Na koniec dodawać rum, przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia i szczyptę soli(...)składniki się połączą dodać bakalie. Wymieszać. Ciasto przelać do silikonowej formy na babkę lub do keksówki. Piec ok. 45-60 min. Przez 10 minut w 160st. później zwiększyć temp. do 180st. Pod koniec pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Ostudzić. Lukier: Cukier puder przesiać do miski, dodać rum i ok 2-3 łyżki wody, utrzeć gładki i gęsty lukier

Smakołyki Asi
Marchewkowy torcik z serowym kremem 119

czekolady (gorzkiej lub deserowej 2 łyżki śmietanki 30% do nasączenia: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy do dekoracji: siekane pistacje, orzechy włoskie, wiórki czekolady, wykrojone z ciasta figurki itp. Masło utrzeć na puch z cukrem, dalej ucierając dodawać po łyżce serka oraz sok cytrynowy. Śmietankę ubić, delikatnie połączyć z kremem. Ciasto przekroić na 2-3 blaty (jeśli pieczemy

Obiad gotowy
grzebyki drożdżowe z marmoladą 151

Jestem uzależniona od pieczenia drożdżowego, więc znowu popełniłam drożdżówki. Tym razem ciasto zrobiłam trochę inaczej, bo dodałam jajka ubite na puch a zawsze dodawałam po prostu całe jajka. Takie ciasto było bardziej elastyczne, puszyste i łatwiej się wyrabiało. Drożdżówki nadziałam marmoladą, dżem się nie nadaje bo podczas pieczenia robi się rzadki i wypływa. Ewentualnie można spróbować z gęstą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Drożdżowe z rabarbarem -przepis na placek drożdżowy 175

rabarbarem. Lubicie drożdżowe z rabarbarem? Ja bardzo! Rabarbar jest pyszny i nawet mrożę go na zimę. W tym roku wyrósł później ale obrodził nieźle. Ciasto drożdżowe z kruszonką jest jak puch. Lubię drożdżowe do kawy, a to jest delikatnie słodkie, więc chętnie podaję je na śniadanie ze szklanką mleka. Do drożdżowego ciasta dodaje cukier trzcinowy lub biały

codojedzenia
Ciasto Daniela 143

masa będzie błyszcząca i sztywna. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i krótko zmiksować. Tak przygotowana bezę wyłożyc na jabłka.Piec w temp.160 ° z termoobiegiem około 30 minut.Druga partie ciasta upiec z drugą połową świeżo ubitej bezy. Krem Składniki 2 szklanki mleka 2 budynie waniliowe cukier do smaku 200 g miękkiego masła dodatkowo dżem z czarnej porzeczki Wykonanie Szklankę mleka zagotować(...)wrzenia. Tak powstały budyń posypać cukrem i przykryć do wystudzenia.Budyń posypany cukrem i przykryty nie tworzy na wierzchu skorupki. Miękkie masło utrzeć na puch. Stopniowo dodawać wystudzony budyń.  Ciasto wstawić do lodówki. skladanie od dołu ciasto orzechowe z jabłkami i bezą dżem porzeczkowy na to ciasto kokosowe następnie krem i ciasto orzechowe z bezą na wierz

w mojej kuchni
SERNIK MALINOWY Z BEZĄ 176

Maliny 1 litr,- można dodać odrobinę jeżyn,- trochę cukru żelującego (była za rzadkie -taki ser tym razem - i potrzebowało "związania")Ciasto bezglutenowe: - przepis, składniki, wykonanie - tutaj!WYKONANIE:1. Masło ucieramy z cukrem (+ wanilinowy) na biały puch. Stopniowo dodajemy ser, cały czas mieszając, ale nie napowietrzając masy zbytnio. Budynie mieszamy ze śmietaną, tak aby nie porobiły się grudki, dolewamy(...)przepis na idealną bezę niebawem/8. Na podpieczony serniczek delikatnie wykładamy łyżką bezę,/przyznać się, kto się zajmuje bezowymi śmigiełkami i łyżką całą z białego puchu?/9. Bezę posypujemy kruszonką (przepis na kruche ciasto b/glutenowe)10. Pieczemy 15 minut w temp. 120-140 stopni,11. STUDZIMY PRZY UCHYLONYM PIEKARNIKU! :)PS. bardzo ważne - nie otwieramy drzwiczek do piekarnika (jedynie do kontroli

Wypisz Wymaluj
Bezglutenowa babka piaskowa miękka jak puch 89

Kolejny, trzeci już, z weekendowych przepisów. Na wstępie napiszę, że jak żyję to nie jadłem tak delikatnego ciasta. Poważnie! Tak jak w tytule - jest miękkie jak puch! A najbardziej dla mnie zaskakujące jest to, że to ciasto jest z mąki ziemniaczanej! Do tej pory myślałem, że mąka ziemniaczana to może się nadać co najwyżej na kopytka, czy inne

Marder&Marder Manufacture