zasad, aby uniknąć zakalca. Przede wszystkim składniki których użyjemy powinny mieć temperaturę pokojową, suche składniki należy przesiać, a masło bardzo dokładnie utrzeć na jasny puch. Pamiętajmy też, aby po dodaniu mąki nie miksować ciasta zbyt długo. Wystarczy przemieszać je szpatułką, tylko do połączenia składników. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie lekkie i puszyste. Przepis pochodzi z książki
cool and mintyLekka jak puch babka w formie keksu. W smaku różni się od klasycznej babki - smakuje troszkę jak biszkopt, troszkę jak drożdżowe. Jest idealne nie tylko na deser, ale i na podwieczorek lub kolację do kubeczka mleczka :) SKŁADNIKI: (forma ok 34x12 cm) 5 jajek 1 szkl cukru 3 łyżki majonezu szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej(...)obroty i dodać żółtka, majonez oraz sól. 2. Wsiać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać (ręcznie lub mikserem na najniższych obrotach). 3. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto. Na wierzch wysypać umyte i osuszone owoce (uwaga: nie należy ich wciskać w ciasto - ja tak zrobiłam i w efekcie owoce podczas pieczenia opadły na dno). Piec do suchego patyczka
Kto ugości moich gości?się do masy. Na koniec dodałam ubitą śmietanę i ponownie wymieszałam. Wystudzone ciasto migdałowe skroiłam od góry, tak, żeby powstała równa powierzchnia a następnie włożyłam go do (czystej) tortownicy. Ciasta nie nasączałam, nie ma takiej potrzeby. Jest puszyste i wilgotne. Masę przelałam na ciasto. Wyrównałam wierzch (nawet zrobiłam wzorek) i wstawiłam do lodówki do zastygnięcia na około(...)przestudzenia. Żelatynę zalałam 2 łyżkami zimnej wody. Wymieszałam. Kiedy zastygła podgrzałam na moment, żeby nabrała płynnej konsystencji. Kremówkę ubiłam na puch. Dodałam żelatynę i odsączone morele. Wymieszałam. Gotowy krem wyłożyłam na zastygniętą masę na cieście migdałowym. Wstawiłam do lodówki na przynajmniej 3 – 4 godziny do całkowitego zastygnięcia. Wierzch można dowolnie udekorować. Nie mogłam się doczekać, kiedy wyjmę
Kuchnia u Krysi. Dalej ubijając dodawać powoli olej. Następnie dodawać po łyżce mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksować na minimalnych obrotach. Ciasto wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bezglutenową bułką tartą lub zmielonymi na puch płatkami kukurydzianymi. Piec ok 25 - 30 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu. Upieczony biszkopt wystudzić. Bezglutenowy krem karpatkowy - składniki
Ze smakiem bez glutenutemperaturze pokojowej ucieram z cukrem na puch i dodaję po łyżce wystudzoną masę z bułek . Na desce układam pierwszą część biszkoptu, na to wykładam 2/3 masy , przykrywam drugim biszkoptem, wykładam resztę masy. Wiórki kokosowe, masło i cukier podsmażam na patelni, aż wiórki się zrumienią. Mieszając studzę i posypuję wierzch ciasta. Całość schładzam w lodówce przez kilka godzin
Ciasteczkowy Potwórłyżki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodawać do białek na przemian z żółtkami.Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy o śr. 27cm.Piec około 25 minut w temp. 180st. Ostudzić.Krem: 2 duże jajka, 100g masła, 1/2 szklanki cukru(...)minut. Zdjąć z ognia, dodać sok z cytryny, postawić ponownie na parze, miksować jeszcze 2 minuty. Następnie masę przestudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, powoli dodawać masę jajeczną.Krem rozsmarować na cieście, a na około wycisnąć rozetki przy pomocy szprycy.Wierzch: 6 połówek brzoskwiń z puszki, słoik wypestkowanych wiśni, 2 galaretki cytrynowe. Owoce odsączyć, rozłożyć
Z miłości do słodkościłyżka zimnego mleka 2 czubate łyżeczki kakao 1-2 łyżki drobno posiekanych orzechów ewentualnie kuleczki czekoladowe do ozdoby Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę pokojową ! Ciasto 1. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puch. 2. Dodajemy powoli po jednym jajku, miksując za każdym razem po dodaniu jajka. 3. Teraz dodajemy mąki z proszkiem do pieczenia, mus dyniowy, cynamon, imbir(...)pojemności 250 ml ) Wykładamy do blaszki wysmarowanej i wysypanej bułką tartą lub wyłożona papierem do pieczenia . Pieczemy w 180 stop przez około 40-50 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy. Polewa czekoladowa 4. W garnuszku umieszczamy wszystkie (oprócz orzechów) składniki na polewę czekoladową. Zagotowujemy i gotujemy do lekkiego zgęstnienia. Następnie dodajemy dodajemy posiekane orzechy, mieszamy
Gotowanie...to proste !truskawek. Spód jest na cieście maślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki. Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch i słodki od owoców. Spód również wyszedł delikatny i puszysty. SPÓD CIASTA 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA 1 galaretka
Kuchnia w oparachtruskawek. Spód jest na cieście maślanym chociaż można też przygotować taki sernik na spodzie z galaretki. Sernik na zimno wyszedł lekki jak puch i słodki od owoców. Spód również wyszedł delikatny i puszysty. SPÓD CIASTA 1/4 kostki masła 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka MASA SEROWA 1 galaretka
Kuchnia w oparachstop. Ciasto przekroić wzdłuż na pół. MASA Mleko zagotować z cukrem i cukrami waniliowymi, ostudzić. Miękką margarynę utrzeć na puch, dodawać ostudzone mleko i wsypywać też mleko w proszku, wymieszać. SKŁADANIE CIASTA Biszkopt Masa mleczna Biszkopt Polewa czekoladowa. Ciasto schłodzić w lodówce
Kuchnia Danusi200g śmietany 30% 250g mascarpone 2 łyżki cukru pudru Polewa 250ml soku marchewkowo-brzoskwiniowego 1 budyń śmietankowy płatki kokosowe do dekoracji Wykonanie: 1. Ciasto dyniowe: Jajka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym na puch, dodać olej, wcześniej przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika. Następnie zetrzeć dynię na tarce o małych oczkach(...)dodać do ciasta, całość dokładnie wymieszać, przełożyć do formy o wymiarach 24 x 28 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po tym czasie wystudzić ciasto, a następnie przekroić na 2 blaty. 2. Krem: Śmietanę ubić na sztywno, dodać cukier puder i ponownie ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować mikserem następnie
Szalona Kuchnia EwelinyPieczemy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 170- 180 st. C ustawienie góra dół ok. 25 minut. KREM: Masło ucieramy na puch, dodajemy po łyżce zimnego budyniu aż do wyczerpania. SKŁADANIE CIASTA: Ciasta wyciągamy z blaszek. Na ciasto z kulkami wykładamy cały krem i równo smarujemy, przykładamy biszkoptem. Z biszkopta zdrapujemy skórkę i polewamy polewą kakaową
Pani na desermąki 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 150 g margaryny Jeśli zostanie nam kruszonki to można ją zamrozić i wykorzystać po rozmrożeniu do ciasta. Dodatkowo: Śliwki : u mnie 15 sztuk. Przygotowanie : Margarynę zmiksować na puch z cukrem pudrem i waniliowym. Stopniowo dodawać po jednym całym jajku. Następnie po łyżce przesianej z proszkiem mąkę i skrobię ziemniaczaną. Ciasto odstawiamy
Proste Potrawymasła 4 łyżki cukru 1 żelatyna do deserów Dr. Oetkera 1/2 szklanki przegotowanej wody 3 łyżki wiórek kokosowych do posypania ciasta blaszka o wymiarach 36/25 Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puch, następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy roztopione zimne masło i mieszamy. Ciasto dzielimy na pół. Do jednej
Sama słodycz i szczypta chilinagrzanym piekarniku do 180 C przez 35-40 minut. Sprawdzić stan upieczenia za pomocą drewnianego patyczka. Jak jest suchy to znaczy że ciasto jest gotowe. Ostudzić. Krem – masło z cukrem utrzeć na puch. Podczas mieszania dodać po jednym jajku i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać kakao. Wlać spirytus w którym moczyły się wiśnie. Dodać według uznania. Krem(...)rozłożyć na górze ciasta. Jeśli kupicie wiśnie w spirytusie to trzeba je odsączyć i rozłożyć na kremie. Lekko je przydusić. Jeśli macie wypestkowane wiśnie to można je zalać spirytusem. Zostawić na noc lub na dwa dni. Następnie odcedzić i rozłożyć na kremie. Warstwa orzechowa – na lekko rozgrzaną patelnię wrzucić masło, dodać cukier. Jak masło i cukier się roztopi dodać
Kuchnia Pokoleń