ciasto puch - 2218 przepisów (strona:15/148)

orzechowe ciasteczka pełnoziarniste 137

być, trzeba piec ciasteczka! Wybrałam przepis, który zaznaczyłam sobie już jakiś czas temu "do wypróbowania" w książeczce Babci: "Ciasta, ciastka, ciasteczka-wypiek domowy". Ich zdecydowaną zaletą jest fakt, że ciasto wyrabia się mikserem i wyciska na blaszkę z pomoca rękawa cukierniczego, nie wymaga zagniatania na blacie ani wałkowania i wycinania foremką. Przygotowanie trwa zaledwie chwilkę. Zmieniłam trochę składniki i proporcje(...)cukru 12,5 dag masła 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 szkl zmielonych orzechów łyżeczka ekstraktu waniliowego Utrzeć masło z cukrem na puch, wciąż ucierając dodać pozostałe składniki, wyrobić jednolite, gęste ciasto. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z dość dużą końcówką, zachowując odstępy wyciskać okrągłe ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 12 minut

6niebo
Trzy kolory 157

margaryny7 żółtek20 dag cukru pudru1 łyżeczka proszku do pieczenia20 dag mąki tortowej1/2 szklanki śmietany 18% Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodawać na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i śmietanę. Ciasto rozprowadzić na blaszce (36x24) wyłożonej papierem.Ciasto II białe:7 białek20 dag cukru pudru12 dag margaryny7 dag mąki tortowej6 dag mąki ziemniaczanej1 płaska łyżeczka

Praktyczna pl
MANIACZEK Z CZEREŚNIAMI 231

Dziś nie może być w barwach innych niż te narodowe. Przed Nami ważny mecz. Trzymam kciuki za Naszych i częstuję pysznym ciastem na zimno, które robi się błyskawicznie.Owoce możemy dać dowolne, a jako że sezon czereśniowy- dziś u mnie własnie one.    Składniki: 1 litr mleka 2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru pudru pół kostki margaryny(...)galaretka z owocami stężeje wykładamy galaretkę do góry dnem salaterki, na dno tortownicy  *Na mleku gotujemy kaszę, studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puch,dodajemy żółtko ( ale jeśli obawiamy się surowego w ciastach możemy pominąć ) dodajemy łyżkami ostudzoną kaszę. Gotową masę wykładamy do tortownicy naokoło kopca z galaretki.  *Na wierzch wykładamy resztę wydrążonych czereśni. Zalewamy ostudzoną

Z Majeczką w kuchni
Ciasto porzeczkowe z masą serową 8622

dżemu. Krem:  200 g masła,  500g sera z wiaderka,  5 łyżek cukru pudru.  Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo ser oraz cukier puder. Utrzeć na gładką masę. Krem rozsmarować na cieście. Przykryć drugim blatem.Naponczować i posmarować resztą dżemu.Wierzch: 500ml śmietanki 30%,  2 łyżki cukru pudru,  4 łyżki serka mascarpone

Z miłości do słodkości
Alpejka malinowa 1059

rumu lub innego alkoholu Dodatkowo: 3/4 szklanki dżemu lub konfitury malinowej 1 galaretka malinowa 1 1/2 szklanki świeżych malin   Sposób przygotowania 1. Ciasto: Miękkie masło lub margarynę ,ogrzane do temp pokojowej utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym,mieszając,wbijać po jednym jajku. Mąkę tortową i ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao,dodawać(...)łyżce do masy miksując mikserem na najniższych obrotach,wymieszane ciasto,przełożyć do wyłożonej pergaminem blaszki, piec 40-45 minut w temp 175*c.po całkowitym wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę. 2. Poncz: Składniki ponczu połączyć ze sobą,wymieszać. 3. Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubić na sztywną pianę ze śmietan fiksem i cukrem pudrem,mascarpone utrzeć ze świeżymi malinami,połączyć ze śmietaną

Wanilia i Kardamon
Ciasto Trzy Smaki 150

mąką, proszkiem i kakao. • Wylać masę makową do blaszki (24×38 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto serowe • Miękkie masło utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem pudrem na biały puch. • Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. • Wymieszać masę z serem, mąką i ubitymi białkami. • Masę serową delikatnie(...)wyłożyć na masę makową. Ciasto orzechowe • Ubić białka na sztywno, dodać cukier i dalej cały czas ubijać. Wbijać po jednym żółtku. • Na koniec wymieszać delikatnie z mielonymi orzechami, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. • Ciasto orzechowe wylać delikatnie na masę serową. • Piec w temp. 180 st.C przez 50 minut

To co kocham
Ciasto makowo- cytrynowe 148

przez maszynkę. Żółtka utrzeć bardzo dokładnie z cukrem pudrem, połączyć z makiem, aromatem i delikatnie wymieszać z ubitą pianą z białek. Wykonanie ciasta cytrynowego: Masło utrzeć również bardzo dokładnie z cukrem i żółtkami na puch. Dodać aromat cytrynowy, mąkę, proszek do pieczenia i na koniec dobrze ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Składanie placka: Do przygotowanej formy(...)wlewać na przemian ciasto cytrynowe i makowe. Piec w temperaturze 170 stopni około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowa Karpatka 183

szklanki domowego cukru waniliowego i 1/4 szklanki cukru zwykłego) ziarenka z 1 laski wanilii 4 łyżki mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 4 duże jajka cukier puder do oprószenia ciasta W wersji bardziej kremowej proponuję taki krem: 3 szklanki mleka 250 gr masła (w temperaturze pokojowej) 3/4 szklanki cukru (ja dałam mniej – 1/4 szklanki domowego cukru waniliowego(...)gotować 1-2 minuty. Budyń, nakryć folią, tak żeby folia dotykała powierzchni budyniu (zapobiegnie to powstaniu grubej skórki) całkowicie wystudzić. Masło utrzeć na jasny puch, stopniowo dodawać budyń, łyżka po łyżce. Pierwszy blat ciasta wyłożyć na paterę/talerz wyłożyć budyń, przykryć drugim blatem ciasta. Posypać cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego

moj przepis na
Gargamel - ciasto piernikowe z jabłkową wkładką 202

margaryny 2 szklani mąki pszennej Margarynę ucieramy z cukrem, cały czas ucierając dodajemy po 1 żółtku, a następnie pozostałe składniki. Białka ubijamy na sztywną pianę i ostrożnie mieszamy z ciastem. Pieczemy ok 35 minut w 180 st. C. Wkładka jabłkowa: 4 jabłka 3/4 szklanki cukru kryształu 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)szklanka cukru pudru 1 szklanka kwaśniej śmietany (u mnie 18%) 1 cukier waniliowy Dodatkowo słoik dżemu - u mnie śliwkowy. Masło ucieramy z cukrami na puch, następnie cały czas ucierając dodajemy po łyżce śmietany. Ciasto piernikowe kroimy na pół, smarujemy dżemem, na dżem kładziemy warstwę jabłkową, na nią krem i drugi placek piernikowy. Całość proponuję polać polewą czekoladową. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Deser z musem czekoladowym i wiśniami 165

Piekarnik ustawiłam na 180 °C. Spód tortownicy (średn. 24 cm) wyłożyłam papierem do pieczenia. Boki wysmarowałam masłem i obsypałam bułką tartą. Ciasto przełożyłam do tortownicy i wstawiłam do nagrzanego piekarnika na około 30 minut. Do suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu i wystudzeniu wyjęłam z tortownicy i przełożyłam na kratkę.     Zrobiłam mus: Żelatynę rozpuściłam w mleku. Obie czekolady stopiłam(...)ubitą śmietaną. Stopniowo dodawałam wystudzoną żelatynę. Wszystko   wmieszałam do masy czekoladowej. Wiśnie odsączyłam z syropu. Ciasto położyłam na krążek większej tortownicy (średnicy 26 cm) i zapięłam obręcz. Na   ciasto wyłożyłam 3 łyżki musu tak, aby musem wypełnić   wolną przestrzeń między ciastem a obręczą tortownicy. Na mus   wyłożyłam odsączone wiśnie a następnie resztę musu. Wygładziłam powierzchnię

Kuchnia u Krysi
Tort wielkanocny 179

foremce do całkowitego wystygnięcia. KREM: Budyń ugotować bez cukru na mleku kokosowym według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, a następnie z dodawanym porcjami wystudzonym budyniem. WYKOŃCZENIE: Wystudzone ciasto przekroić na trzy blaty. Dolny i środkowy blat posmarować dwiema łyżkami dżemu porzeczkowego i porcją kremu, przykryć górnym blatem. Wierzch i boki posmarować

Kuchenne zapiski Edyty
ciasto pawi ogon 254

godz. Po tym czasie jedno ciasto rozwałkowujemy, przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 20 min. w 170 st. C, na złoty kolor. Pozostałe ciasta rozwałkowujemy na długość foremki, każde smarujemy powidłem śliwkowym, posypujemy zmielonymi orzechami i zwijamy w roladki. Przekładamy do foremki, pieczemy przez ok. 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego(...)się mleka. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż powstanie gęsty budyń, a następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Masło miksujemy na puch i dodajemy do niego stopniowo wystudzony budyń. wykonanie ciasta: Na dno blaszki wkładamy blat kruchego ciasta. Wykładamy 1/2 cz. kremu, układamy w odstępach roladki (ja ułożyłam tylko dwie, trzecią można podać jako osobne

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec Japoński Na Maku Mielonym 185

ogniu i kilkukrotnie mieszamy, trwa to dosłownie 2 minutki. Odstawiamy do ostygnięcia. 3. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z połową cukru na puch, dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem ucierając aż ciasto wchłonie żółtko. Następnie dodajemy mak, bakalie i kasze mannę. 4. Białka ubijamy na sztywno pod koniec dodając druga połowę cukru. Ubita pianę delikatnie wmieszać

Gotowanie...to proste !
Przekładaniec orzechowy 683

części i rozwałkowujemy na wielkość blaszki (ok. 23,5x35,5). Smarujemy 1/3  dżemu i posypujemy orzechami (można je posiekać, ale dość grubo). Na orzechy tarkujemy 1 część ciemnego ciasta. Podobnie przygotowujemy pozostałe 2 placki. Pieczemy  około 20 minut w temp. 180 st. Krem: 1 l  mleka 2 budynie  śmietankowe 2 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżki cukru(...)zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mieszamy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na wrzące mleko i zagotowujemy. Budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch, a następnie dodajemy do niego po łyżce budyniu. Złożenie ciasta : 1 placek, na niego połowa kremu, a następnie drugi placek, reszta kremu. Przykrywamy 3 i gotowe

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia

Proponowane wyszukiwania