łyżce budyniu. Wystudzone ciasto przełożyć masą i udekorować cukrem pudrem. Odstawić na 3 h (najlepiej całą noc) do lodówki, aby ciasto zmiękło. Krok po kroku: 1. Zagotować wodę z dodatkiem masła i soli 2. Do gotującej się wody wsypać mąkę 3. Zmniejszyć ogień i energicznie mieszać przez 3-4 minuty 4 Ciasto zdjąć z palnika(...)Zagotować 2 szklanki mleka z cukrem i dodać budyń 6. Do wystudzonego ciasta dodawać po jednym jajku cały czas miksując 7. Ciasto podzielić na 2 części i wysmarować blachę 8. Ciasto piec przez 25-30 minut w 200 stopniach do czasu zarumienienia 9. Mało zmiksować na puch 10. Do masła stopniowo dodawać wcześniej przygotowany budyń 11. Wystudzić ciasto
KuchniaWeDwoje.plpomyślelibyście, że w słodkim kremie do ciasta jednym z głównych składników są bułki kajzerki?! Łabędzi Puch to dość popularne ciasto, które swą popularność osiągnęło m.in. właśnie przez ten nietypowy składnik. Również byłam ciekawa, jak to jest z tymi bułkami: czuć czy nie czuć?! Powiem Wam, że w ogóle są niewyczuwalne. Leciutki biszkopt, słodka biała masa, podprażone
Nastoletnie Wypiekaniejednym z krótkich rozdziałów opisuję jeden dzień, w czasie którego piekłam z Babcią sernik. Bo właśnie od sernika mojej Babci to wszystko się zaczęło… Dziś zdjęciami moich ciast częstuję Was moją sernikową wizją, dzielę sie wciąż nowymi, wymyślonymi recepturami, ale ten pierwszy „pstryk” do tej całej, kulinarnej przygody zrobiła moja Babcia. I wierzcie, że jest mi ogromnie(...)cudownej masy serowej. Obie przechylamy wielkie naczynie i ostrożnie wlewamy masę do wysłużonej, prostokątnej formy do ciasta. Babcia nagrzewa stary piekarnik. W obu rękach dzierżę formę z sernikowym ciastem. Wspólnie wsuwamy ją do pieca. Przez piekarnikową szybkę przyglądam się ciastu. Jest jak puch. Pachnący, kremowy puch. To sernik mojej Babci.” / fragm. rozdziału „Miejsce
Raj dla Podniebieniapierniki kojarzę z miesiącem grudniem, przygotowaniami świątecznymi lub późną jesienią i gorącym grzańcem w kubeczku, pachnącym pomarańczą i goździkami. Te rogaliki mimo drożdży nie są miękkie jak puch, ponieważ schłodzenie ciasta dodaje im delikatnej kruchości, która idealnie komponuje się z marmoladą jak i nutellą (robię je w dwóch wersjach). Spróbujcie :) Składniki: 30dag świeżych drożdży 25dag mąki + 1 łyżka
ChilliJemytaki "oszukany" sernik, gdyż składa si ę z kremowej ricotty, kaszki semolino, jaj, mleka, odrobiny masła , wanilii i cukru. Tych kilka prostych składników tworzy bardzo delikatne ciasto, lekkie jak puch, wilgotne, aromatyczne, tak proste a jednocześnie tak bardzo niezwyk ł e. Polecam Wam serdecznie i życzę pięknego weekendu ;):) SKŁADNIKI 350 g ricotty 200 g kaszki(...)zucchero 50 g di burro 500 ml di latte 500 ml di acqua 1 bacca di vaniglia 1 limone 4 uova un pizzico di sale PRZYGOTOWANIE Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ugotowania kaszki semolino. W dużym garnku zagotowujemy mleko z wod ą z dodatkiem szczypty soli i masłem pokrojonym w kostkę. Dodajemy otart ą skórkę
La grande e la piccola cuocaciasto jest kolejną wersją śnieżnego puchu i śnieżnej rolady . Deser idealny na upały… i nie tylko. Ciasto, którego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet początkującym w wypiekach nie tylko dlatego, że nie wymaga pieczenia – jest bardzo proste w przygotowaniu. Puch z piankami. Składniki: - ok. 30 szt. herbatników (Petit beurre) - 28 szt. pianek w czekoladzie - 1 litr schłodzonej śmietanki
mojewypiekiinietylkoLekkie jak puch , pyszne różowe ciasto, które ozdobi nasz stół i będzie ucztą dla podniebienia:) Składniki Biszkopt 8 jajek 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek oleju odrobina różowego barwnika Krem 3 szklanki mleka 1 kostka masła 250 g 2 budynie śmietankowe 3/4 szklanki cukru 4 łyżki … Czytaj dalej Różowy torcik
gotuj ze mnąróżne rodzaje serników: dobre, niezłe, delikatne - ale ten jest rewelacyjny! :) Wprost rozpływa się w ustach, jest jak delikatny serowy puch. Wypróbujcie koniecznie!Kruche ciasto na dno:30 dkg mąki10 dkg margaryny1 jajko7 dkg cukru pudru3 łyżki kwaśnej śmietany2 łyżeczki czubate proszku do pieczenia Masa serowa:1 kg mielonego białego sera2 paczki cukru wanilinowego2 budynie śmietankowe2 szklanki mleka1/2
Świat Ciastamiejscu. Gotowe ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do brytfanki. Obkładamy ciastem również boki formy. Do jabłek dodajemy kisiel, cynamon i kardamon, wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na ciasto. Migdały miksujemy na puch blenderem i dodajemy do niego margarynę i cukier. Mieszamy aż składniki zlepią się w grudni. Gotową posypkę dajemy na ciasto. Pieczemy około 40 minut
ciastkarnia na kruchym spodziecieście w ogóle nie czuć, ale daje niesamowitą wilgotność. Coś na pograniczu brownie i klasycznego murzynka o kawowym aromacie jednak o niebo lepsze. Sekretem tego ciasta jest ubicie miękkiego masła na puch, nie ma opcji by nie wyszło.Jest moim ulubionym ciastem zaraz po „Czarnym lesie” Polecam nawet dla tych którzy na co dzień nie lubią cukinii(...)cukrem z wanilią na puch, cały czas miksując wbijam po jednym jajku, drugie dodaję do masy dopiero gdy pierwsze się połączy. Wlewam cienkim strumieniem olej. Do puszystej masy dodaję stopniowo na przemian mąkę ze śmietaną mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką ręcznie, dodaję startą cukinię –ze skórką, mieszam. Tak przygotowane ciasto wykładam do wyłożonej papierem pergaminowym
Wanilia i KardamonForemkę do placka wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta umieszczamy w woreczku foliowym i wkładamy do zamrażalki. Drugą cześć wykładamy na spód blaszki ( użyłam foremki o wymiarach 25 x 35 cm). Ciasto jest dość maziste i lepkie ale dzięki temu po upieczeniu jest kruche i bardzo smaczne *** *** Spód ciasta podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez(...)tarce o dużych oczkach resztę ciasta *** *** Pieczemy ok. 1 godzinę w temperaturze 180’C (piekłam bez termoobiegu). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem lub polać lukrem *** *** Lukier przygotowałam następująco: pół szklanki cukru pudru wymieszałam z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki – tak aby powstała gęsta lejąca konsystencja *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: CIASTO ZEBRA Z BIAŁEK PRZEPIS TUTAJ BABKA Z BIAŁEK
Blog z Apetytemłyżka mąki tortowej 3/4 szklanki cukru 1 kostka masła lub dobrej margaryny Dodatkowo: 1 puszka gotowego kajmaku 80 g wiórek kokosowych białych Sposób przygotowania 1. CIASTO MAKOWE: Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem dodając stopniowo same żółtka jaj,następnie nie przerywając ucierania dodać śmietanę, mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem,dodać do masy,wymieszać.Białka(...)ciasta delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej o podanych wymiarach. Piec około 40 minut w temp 180*c. Po wystudzeniu całkiem zimne przeciąć wzdłuż na połowę. 2. CIASTO KOKOSOWE: Białka jaj ubić na lśniącą sztywną pianę pod koniec ubijania wsypać cukier,zmiksować,dodać wiórka i proszek do pieczenia,wymieszać.Przełożyć do blaszki o takich samych wymiarach jak piekliśmy ciasto
Wanilia i KardamonSkładniki na ciasto kakaowe;4 jajka1 szkl mąki tortowej2 łyżki kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki miękkiej margaryny Kasi 1/2 szkl cukru.1 cukier wanilinowy Dr OetkeraWykonanie ciasta :Margarynę utrzeć na puch z cukrem i cukrem wanilinowym , dodać żółtka i wymieszać.Mąkę z proszkiem i kakao , dodawać stopniowo i mieszać mikserem . Białka ubić ze szczyptą soli(...)dodawać stopniowo do ciasta i mieszać łyżką.Blaszkę o wymiarach 30/ 30 wyłożyć papierem do pieczenia .Przelać ciasto .Piec w temp. 180 st do suchego patyczka około 25 minut.Składniki na sernik :800 g sera białego półtłustego mielonego1 szkl cukru1 cukier wanilinowy1 budyń waniliowy z cukrem Dr . Oetkera6 jajek 1 łyżka masłaWykonanie masy serowej;Ser utrzeć z cukrem
Sama słodycz i szczypta chiligotować aż cukier się rozpuści. Wylać do tortownicy z wyłożonym dnem papierem do pieczenia. W karmelu ułożyć banany, jeden przy drugim tak, aby zapełniły całe dno. CIASTO: Masło utrzeć na puch z cukrami, dodawać po jednym jajku cały czas miksując. Następnie przesiać do masy mąkę z proszkiem i sodą oraz solą, zmiksować. Na koniec wlać jogurt, dokładnie połączyć(...)masą. Ciasto wylać na banany z karmelem, piec w piekarniku rozgrzanym do 180'C przez 60 minut, do suchego patyczka (jeśli po 60 minutach będzie oblepiony surowym ciastem, należy przedłużyć pieczenie o 10 minut i znów sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu odstawić ciasto do lekkiego przestygnięcia, oddzielić nożem od ścianek tortownicy i przewrócić do góry dnem na paterę
Cakes By Kejtgęsto układamy owoce. Pieczemy około 45 minut w 180 stopniach. Masa: Z mleka, cukru i mąki gotujemy budyń. Ostudzony stopniowo (po łyżce) dodajemy do utartej na puch margaryny. Gdy upieczone ciasto ostygnie nakładamy na nie krem. Polewa: W rondelku rozpuszczamy składniki (nie gotujemy!). Gdy przestygnie wylewamy ją na ciasto
Kolorowy Przepisownik