ciasto pana która z - 500 przepisów (strona:15/34)

Moja mała przygoda z Trzema Znakami Smaku 161

precyzji i wprawy, by tak pięknie i sprawnie rozwałkować ciasto, które tworzy niezwykle cienkie i kruche warstwy. Pierekaczewnik piecze się przez 3 godziny w okrągłym naczyniu. Przygotować go można na słodko i na wytrawnie. Po upieczeniu jest złocisty i kształtem przypomina ślimaka. Pyszności!  Pierekaczewnik to tatarski piróg, który posiada znak GTS (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność). Tatarska Jurta oferuje swoim Gościom(...)spróbować tego unikatowego przysmaku właśnie w Poznaniu! A tu kilka zdjęć: Wieczorową porą udaliśmy się jeszcze na małe spotkanie pod hasłem: Kumpiak, kindziuk, kolbasz – wędliny dojrzewające z Podlasia, które przeprowadzili panowie Andrzej Fiedoruk i Lech Zwolan. Opowiadanie o wędlinach i naturalnych, domowych sposobach ich przygotowywania było niezwykle ciekawe. Na koniec odbyła się krótka degustacja wyrobów, które zachwyciły mnie swym niezwykłym

Sajkofanka smaku
PITA wg Piotra Kucharskiego 127

najważniejsze proste, przejrzyste przepisy, które naprawdę udają się za każdym razem. Przerobiłam już z tej książki większość pozycji ( ;) ), do każdej z nich wracałam kilkukrotnie. Wszystko okazuje się łatwe, proste, niezwykle przyjemnie.  Kiedy więc dzieciaczkom zachciało się kebabu (koniecznie "domowego"), a z dnia poprzedniego zostały kawałki  pysznej karkówki  , musieliśmy wypróbować także pitę autorstwa Pana Piotra. Wyszła rewelacyjna(...)letniej wody, dodajcie 100 g mąki, wymieszajcie, przykryjcie i odstawcie na 30-60 minut. Po tym czasie zaczyn wymieszajcie z pozostałymi składnikami, zagniatajcie przez kilka minut, aż ciasto przestanie kleić się do rąk (jeśli potrzeba podsypujcie lekko mąką). Przełóżcie do misy, nakryjcie folią spożywczą i odstawcie na 2-3 godziny do pierwszego wyrastania (w połowie tego czasu możecie ciasto złożyć

OliveandThyme
Ciasto czekoladowe wg Huberta 110

piękne, a na dodatek pyszne ciasto "wyczarował" Hubert . To jego debiut cukierniczy i od razu powiem, że może spokojnie robić kolejne wypieki :) Podziwiam, bo ten młody Pan sporo się napracował. Zobaczcie sami :) Składniki : 1/2 szklanki mąki 3 jajka 1/2 szklanki cukru troszkę mniej niż pół łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 i 1/2  łyżki(...)wykładamy pozostałą masę   Górny blat również nasączamy od tej strony, która będzie dotykać masy mascarpone. Wkładamy do lodówki na całą noc. Polewa 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek mleka 1 łyżka masła Czekoladę łamiemy na kostki i rozpuszczamy w kąpieli z pozostałymi składnikami. Polewamy ciasto. Przepis stąd

Proste Potrawy
Porzucona kromka chleba – piknik kulinarny Banku Żywności w Lublinie 94

W ostatnią sobotę miała okazję i niesamowitą przyjemność wziąć udział w Pikniku Kulinarnym ,,Porzucona kromka chleba" zorganizowanym przez Bank Żywności w Lublinie . Bank Żywności już od

sierotka maRysia w kuchni
Chleb sędziszowski żytni z piekarni Iza 183

Pan Henryk Szczęch. W piekarni IZA panuje przywiązanie do tradycji dobrego wypieku.  Prawie wszystko wykonuje się tu ręcznie. Wykorzystywane są dawne tradycyjne przepisy. Do produkcji używa się wyłącznie naturalne surowce. Konserwanty i „polepszacze” są zakazane. Produkty, wyglądem i smakiem jak najbardziej mają przypominać domowe wypieki naszych Babć. Udało nam się prześledzić prawie cały proces produkcji chleba sędziszowskiego żytniego. Ciasto(...)nakłuciu bochenka. Po pewnym czasie jest z niego wyjmowany.  Każdy bochenek jest sprawdzany czy już jest dostatecznie upieczony. Piekarz stukając od spodu w bochenek w ułamku sekundy decyduje, który bochenek wraca do pieca jeszcze na kilka chwilę. Chleb posiada certyfikat najwyższej jakości, nadany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi „Poznaj Dobrą Żywność”, oraz jest wpisany na listę produktów tradycyjnych

królestwo garów
Krokiety z serem i ziemniakami 161

Krokiety to takie cudo, które od Wisły po Bug jest grane na każdych weselach, imieninach, urodzinach i innych uroczystościach kościelnych i cywilnych. Pojawia się zazwyczaj w okolicach północy i gdyby Wyspiański żył w naszych czasach, to w „Weselu” zamiast chochoła pojawiałby się krokiet. Pan Krokiet. Nie należy do dań lekkich, ale przypuszczam, że na wymienionych imprezach nikomu nie robi(...)mnie krokiety występują nierozerwalnie jako para z czystym, czerwonym barszczem. Podany przeze mnie przepis wystarcza na 30 sztuk wypasionych krokietów. Przepis „na bogato”, więc wszystkiego jest dużo. Na ciasto naleśnikowe: 7 jajek 0,5 l mleka szklanka wody gazowanej 3 łyżki oleju szczypta soli 0,8 kg mąki Wszystko razem dokładnie miksujemy. Ciasto ma spływać lejącą się wolno strugą

ladykitchen
CYNAMONKI-cinnammon rolls i brudna kuchenka 177

zwierz,który wytrzyma wszystko. Może biegać po różnych wydziałach, być na dwóch wykładach jednocześnie,w ciągu 15 minut przetransportować się na zupełnie inny wydział położony w zupełnie innej części miasta(lub innym mieście). Bez względu na to jak bardzo panie planistki ubarwią życie studenta (tutaj  po trzech piwach,drinku i lampce wina wysnuwamy teorię,że panie planistki przechodzą specjalne(...)jeść INSPIRACJA: Siaśka. Nie żebym stosowała się do jej rad i sama je robiła. Ona je prawie całe zrobiła z pamięci gdy ja bajerowałam mojego współlokatora... Składniki na ciasto: 500g mąki 75g masła 1 szkl. mleka  25g świeżych drożdży 70g nierafinowanego cukru trzcinowego szczypta soli Składniki na nadzienie: 1/2 szkl. nierafinowanego cukru trzcinowego 3 łyżeczki cynamonu 50 g masła

Fiolka w kuchni
Tarta serkowo-gruszkowa 127

Pan Jabłuszko" nie miał ostatnio śliwek do sprzedania, ale ma cudowne gruszki konferencje (kiedy zaczną owocować moje drzewka posadzone wiosną?), na które się oczywiście skusiłam. Część chyba zrobię w winie. Dwie poszły na wierzch tarty planowanej na jutro, ale z konieczności zrobionej dziś ;) Tarta miała wyglądać elegancko, w odróżnieniu od tej sprzed tygodnia. Czy się udało? Oceńcie sami.   Składniki(...)cukier puder Mąkę wymieszać z cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia. Do suchych składników dodać pokrojone masło i jajko. Szybko połączyć składniki, dodając maślankę, by całość się zlepiła. Z ciasta uformować kulę i włożyć ją do zamrażarki na 10 minut. W tym czasie umyć gruszki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić owoce na paski grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
Letni tort na urodziny C. 192

dziewiątej. Ja udekorowałam ciasto, C. wstawił mięso do piekarnika, i wyruszyliśmy do Legolandu. Zaczęło się niezbyt szczęśliwie - C. wrzucił kurtkę do auta (ciepło jest przecież), a kiedy poprosiłam go o kluczyki, bo zapomniałam biletu, okazało się, że były w kurtce... Zawsze się śmiałam z takich historii, no i teraz mnie dopadło. Cóż... Przyjechał miły pan, fachowo obsunął szybę i wyjął(...)nieszczęsną kurtkę. Wniosek - jeśli jesteś złodziejem samochodów, a chciałbyś znaleźć legalną pracę, bez problemu zatrudnią Cię w Falcku. Pełen profesjonalizm, patrzyłam na pana z nieukrywanym podziwem. Pocieszył nas, że jest to jego główne zajęcie, a C. współczuł, że jest ze mną, bo jakby był sam, to nikt nigdy by się nie dowiedział. Ech...Na szczęście na tym skończyły się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brzoskwiniowe racuszki 145

brzoskwinie jakie widziałam, najsłodsze i takie soczyste! Sok ściekał po palcach i brodzie! Jaka to była frajda, uśmiech na twarzy gwarantowany :) Pan już na targ nie przyjeżdża, a owoce muszę szukać w innych miejscach! Tęsknie za owocami, które sprzedawał. A brzoskwinie uwielbiam! Lubię ich lekko włochatą skórkę i słodki miąższ. Lubię ich kolor i zapach! Zapraszam Was dziś na śniadaniową(...)miski, dodać cukier, sól i drożdże - całość wymieszać. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, jajko i mleko. Dokładnie wymieszać trzepaczką na gładką masę. Dodać pokrojone brzoskwinie i wmieszać w ciasto łyżką. Tak przygotowane ciasto przykryć folią spożywczą bądź ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Ciasto nabierać za pomocą łyżki, smażyć na rozgrzanym tłuszczu do zezłocenia.  Usmażone

Plate of Joy
Ciasto "Latte macchiato" bez pieczenia i "Sekretna zima Jaśminy" 169

drugiej wlać przestudzoną kawę. Zmiksować. Wyłożyć masę kawową na białą warstwę. Schłodzić w lodówce.  Zimną śmietanę zmiksować z mascarpone i cukrem pudrem. Wyłożyć na wierzch ciastaCiasto chłodzić najlepiej całą noc w lodówce. Podawać posypane cynamonem, tak jak latte macchiato.   "Sekretna zima Jaśminy" Adrianny Trzepioty to kontynuacja "Zwilczonej". Jaśmina, nauczycielka języka polskiego w jednym z mazurskich miast(...)znajomości, co nie dociera do żonatego mężczyzny, ojca dwóch synów. Na domiar złego Joachim siedzi wciąż w domu na zwolnieniu lekarskim po złamaniu nogi. Zachowuje się jak pan wydający polecenia i którego wciąż trzeba obsługiwać w domu, ale problem z chodzeniem nie przeszkadza mu w prowadzeniu samochodu i męskich popijawach. Gdy pewnego dnia Joachim wysługuje się sędziwym sąsiadem w opiece

Weekendy w domu i ogrodzie
Przekąski z chlebkiem knackebrod i aktualności 172

życia, szybko zauważymy, że miłej pani w urzędzie nie doceniamy z taką samą żarliwością, z jaką narzekamy na panią niemiłą. Dlatego postanowiłam miłe panie docenić. Tak dla równowagi i zwrócenia uwagi na zniekształcenia poznawcze, na które warto brać poprawkę dla własnego lepszego samopoczucia. Na koniec zapraszam na kanapeczki z rybką - śledzik, makrela, wędzony pstrąg? Połóżcie je na szwedzkim chlebku(...)także -szynka, musztarda, pomidor, -żółty ser i konfitura Sposób przygotowania Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Do miski wsypać pozostałe składniki i wymieszać. Dolać wodę z drożdżami i wyrobić ciasto. Włożyć na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na papierze do pieczenia na cienki placek 1-2mm. W razie konieczności podsypać mąką pszenną. Piec 12 minut

W kuchni wieczorem
Niezłe ziółko i nowe szaty Pana Krakersa. Basil and thyme flatbread crackers. 132

przez maszynę, ale takich, jakie Wam się rozwałkują.  Niezłe z nich ziółka. Zwłaszcza, że jedne usłane są bazylią, a drugie nadziane tymiankiem.  W parze z rozmarynowym Panem Krakersem , którego przedstawiłam Wam dwa lata temu (klik) te krakersy tworzą naprawdę wyjątkową ekipę.  Chrupiące, że och i ach, aromatyczne i pachnące. Znikają w mgnieniu oka. Upieczcie je sobie koniecznie(...)tymiankowe: 3 łyżki siekanych świeżych listków tymianku dodatkowo kilka gałązek do ozdobienia z wierzchu Wszystkie składniki ( z wyjątkiem całych liści bazylii i/lub gałązek tymianku) zagnieść razem na gładkie, elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i przełożyć na 30 minut do lodówki.  Schłodzone ciasto przełożyć na posypany mąką blat  i bardzo cienko rozwałkować. Ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować

KUCHARNIA
Pizza Pan 159

ciągle mielone i kurczak, to dziś będzie z rybką. Pizza Pan Ciasto: 150g mąki pszennej 75ml ciepłej wody łyżka oliwy sól Sos bianco: 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżka majonezu starty ząbek czosnku Pizza Tarantella: mozzarella tuńczyk pomidory cebulaPizza Mafioso:mozzarellaszynkapapryczka jalapenosos pomidorowybazylia Wszystkie składniki połączyłam ze sobą. Zagniecione ciasto rozwałkowałam na średnicę patelni. Następnie smażyłam na bardzo rozgrzanej patelni(...)ciasto zdjęłam z patelni, posmarowałam białym sosem i rozłożyłam dodatki. Całość zapiekłam jeszcze przez 5-7 min. w gorącym piekarniku, do momentu rozpuszczenia się sera.  Tak na prawdę udało mi się zrobić 2 pizze. Druga na ostro, z papryczką jalapeno. I chyba pierwszy raz w życiu powiem, że ta z tuńczykiem wyszła lepsza :)  Jeśli macie patelnię, którą można

bastalena
Chlebek bananowy Sophie Dahl 146

zarówno w dniu pieczenia jak i w dniach następnych. Długo utrzymuje świeżość, o ile długo nieruszony wytrzyma w Waszym domu. Przepis pochodzi z mojej ulubionej książki Sophie Dahl, o której niedługo w cyklu: moja biblioteczka ( tutaj wcześniejszy wpis). Zmodyfikowałam trochę ilość cukru w przepisie, ponieważ w wersji oryginalnej, chlebek jest za słodki (chociaż wydaje mi się, że przyczyną słodkości będą(...)rozgnieść widelcem. Pozostałe składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować/utrzeć. Dodać banany i zmiksować na jednolitą masę. Ciasto przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 1h w 180st.C. Ostudzić na kratce. Smacznego! * źródło przepisu "Apetyczna pana Dahl" S.Dahl

CookYourself