ciasto pana która z - 500 przepisów (strona:10/34)

Pleśniak 114

Panowie i panowie, i panie, zapraszamy do stołu! Składniki: ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być(...)chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko, byle by nie zagrzać go od dłoni. Dzielicie je na połowy i do jednej z nich (dowolnie wybranej) dodajecie kakao i wyrabiacie dalej. Jeszcze szybciej! Z obu połówek formujecie kule, owijacie je w folię i wkładacie do zamrażalnika celem schłodzenia na około

GRUBY WAŁEK
Pleśniak 201

Panowie i panowie, i panie, zapraszamy do stołu! Składniki: ciasto: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 3 szklanki mąki pszennej 3 żółtka (z dużych jaj!) 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia pozostałe składniki: 3 białka 3 garści orzechów włoskich wiśnie z zalewy (np. z półlitrowego słoika, bez pestek) Wykonanie: Składniki na ciasto trzymacie w chłodzie. Mają być(...)chłodne! Zwłaszcza masło i żółtka, które mieszacie z cukrem i mąką. Z nich wszystkich wyrabiacie ciasto. Byle szybko, byle by nie zagrzać go od dłoni. Dzielicie je na połowy i do jednej z nich (dowolnie wybranej) dodajecie kakao i wyrabiacie dalej. Jeszcze szybciej! Z obu połówek formujecie kule, owijacie je w folię i wkładacie do zamrażalnika celem schłodzenia na około

GRUBY WAŁEK
Czas rozdać ciasteczka 152

Czas zakończyć przedświąteczną rozdawajkę- sierotka w formie Pana Goozikowego, w obecności komisji gier i zakładów, uczyniła swą powinność. Ale zacznijmy od ciasteczek. Kwiatowe szortbredy- trochę z przekory, żeby nie było piernikowo, w sezonie kiedy każdy pierniczy, trochę z determinacji- żeby podarunek był związany z naszym ogrodem. A jest bardzo. Otóż do zrobienia tych ciastek użyłam konfitury fiołkowej i płatków(...)Mąkę mieszamy z cukrem, dorzucamy masło i drobno siekamy je nożem. Następnie dodajemy konfitury i szybko wyrabiamy ciasto do otrzymania zlepionej kuli. Kulę chowamy na kilkanaście minut do lodówki, następnie z ciasta formujemy rulon i kroimy go na około półcentrymetrowe plasterki, które układamy na blasze. Ciastka pieczemy około 10-15 minut aż nabiorą ładnej złotej barwy.   I gotowe! Można

les mirabelles
Brak tytułu 157

pełni, tu w tym tekście, wszystkich emocji towarzyszących Festiwalowi… Podzamcze zamieniło się w te dni w wielki jarmark, na którym wystawcy prezentowali swoje produkty, zarówno krajowe jak i zagraniczne. Świeży chleb litewski, przeróżne konfitury, smaczne wędliny, sery, domowe ciasta… Obok tego obojętnie przejść nie można było.     Towarzyszące Festiwalowi pokazy kulinarne,  odbywające się na dwóch scenach(...)chętnie zatrzymywali się, by popatrzeć jak powstają wyśmienite dania.    Występy zespołów Balkanika, The Gypsy Kal Band, Translola uświetniły imprezę i były pretekstem do wspólnej zabawy. Na zaproszenie Pana Waldemara Sulisza – Dyrektora Artystycznego Festiwalu – do Lublina zjechały się blogerki  z całej Polski.  Uczestniczyłyśmy w pokazie kulinarnym, w restauracji Aurigaprowadzonej przez mistrza kuchni włoskiej Ivo Violante

kolorowotorcikowo
Roladki z piersi kurczaka z szynką, serem i ogórkiem konserwowym. 160

osobiście też bardzo lubię. Skoro komuś tak wygodnie to nich sobie będzie,  ale niech nie drwi i nie lekceważy pracy innych. Wczoraj np widziałam u Oli  świetne ciasto z pokrzywą. Też są tacy co im nie pasuje. A szanowne państwo powinno wiedzieć, że  pokrzywa ma dłuższą historię w kuchni niż niejeden szlachecki ród. Ale tak to już(...)robi, albo nie jest w stanie zrozumieć  to się  siedzi na ....i nudzi, uprzykrzając  życie innym.  A złośliwość jest jak jad, który powoli zatruwa umysł swojego pana.  A tak wszystko reasumując to ja mam to  głęboko w..... poważaniu czy się komuś podoba czy nie. Ważne że ja się dobrze miewam , czego

Dieta moja pasja
Sałatka w słoiku idealna na piknik 197

idealny jest romantyczny piknik we dwoje! Choć romantyczność przypisywana jest głównie kobietom, to panowie także lubią czułe gesty a jeszcze bardziej wycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie(...)sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre.   Na pikniku najlepiej się sprawdza jedzenie, które można jeść palcami, nie brudząc się za bardzo. A jeśli się pobrudzicie, wierzę, że na pewno znajdziecie pomysł jak się pozbyć tego dylematu…Jak widzicie do spędzenia niezapomnianych romantycznych chwil nie potrzebny jest nam hotel, jacuzzy czy elegancka restauracja. Romantyczny plener znajdziecie wszędzie

Bon Appetit Małgorzaty
Książki kucharskie część I 169

przystojny Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami huehuehue Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polskim Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać. I nagle trafiacie na książkę pana Barowicza i okazuje się, że pieczenie to nie dopust(...)ciąć z rozpaczy. Kilkadziesiąt przepisów na łatwe wypieki drożdżowe i bardzo fajne wydanie. Sporo inspiracji i praktycznych wskazówek. Radek Polak, Vaho Babunashbili – „Smak Gruzji” – język polski Dwóch panów spotyka się przy stole i powstaje najpiękniejsza opowieść o podróży przez Gruzję. Opowieść o ludziach, zwyczajach, wierzeniach i legendach. Opowieść o życiu, smutkach i radości. Opowieść o jedzeniu

ladykitchen
Książki kucharskie 127

Yotam i jeszcze przystojniejszy Sami… huehuehue. Tadeusz Barowicz – „Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne” – język polski Znacie moje podejście do pieczenia? Zrobię wszystko, ale jak mam piec, to dopada mnie niemoc twórcza i wszelkie choroby świata, byleby tylko się od tego wymigać. I nagle trafiacie na książkę pana Barowicza i okazuje się, że pieczenie to nie dopust(...)rozpaczy. Kilkadziesiąt przepisów na łatwe wypieki drożdżowe, a do tego bardzo fajne wydane. Sporo inspiracji i praktycznych wskazówek. Radek Polak, Vaho Babunashbili – „Smak Gruzji” – język polski Dwóch panów spotyka się przy stole i powstaje najpiękniejsza opowieść o podróży przez Gruzję. Opowieść o ludziach, zwyczajach, wierzeniach i legendach. Opowieść o życiu, smutkach i radości. Opowieść o jedzeniu

ladykitchen
Tort truskawkowy z masą cukrową. Lego 195

                Pierwsze moje wielkie wyzwanie. Siostra poprosiła mnie o zrobienie tortu w

Pan i Pani Smith w kuchni
"Sernik" na zimno z kaszy jaglanej z owocami 184

słodko, np. jaglankę z wanilią i truskawkami. A gdyby tak pójść o krok dalej i zrobić z niej ciasto? Brownie z kaszy gryczanej okazało się bardzo dobrym pomysłem, czemu by więc nie spróbować z kaszą jaglaną? Tak więc powstał deser, który dosłownie "robi dobrze". Słodki, kremowy, z dodatkiem owoców-idealny na lato. Może się na niego skusić praktycznie każdy(...)rafinowanego cukru. A najlepsze w nim jest to, że spokojnie możemy zjeść kawalek nawet na śniadanie czy na podwieczorek, bo świetnie syci i ma mnóstwo wartości odżywczych. Panie i Panowie poznajcie wegański "sernik" na zimno z...kaszy jaglanej! :)  Składniki na formę o średnicy 24 cm: 2 szklanki suchej kaszy jaglanej KUPIEC 5 szklanek wody 1 puszka mleka kokosowego (śmietankę

Zawsze głodna!
TŁUSTY CZWARTEK - najsmaczniejszy dzień w roku w (nie)typowej wersji tradycyjnej i bezglutenowej. 101

Kukizem czy Panem w muszce, czy słuchasz POPu, RAPu czy Metalu - jesz pączka. Niezależnie od tego czy jesteś na diecie, czy nie - jesz pączka (być może różnica występuje w ilości sztuk i wyrzutów sumienia). Rano pół Polski biegnie do biedronki po sklepowe bałabuchy, którymi się opycha z zachwytem. Ludzie wracają z całymi reklamówki pączków, które nadzienia nie widziały, a lukier(...)czasy, kiedy bezglutenowcy musieli obejść się smakiem lub - jako hardcorowe szaleństwo - zjeść nadzienie... i i tak się męczyć. Dlatego mam coś dla tych co jeść mogą i dla tych, którzy sklepowej wersji nie tolerują. Plusy przygotowywania smakołyków samodzielnie są takie, że: wiesz co jesz, decydujesz co dodajesz, nadziewasz na bogato (co nie znaczy, że bankrutujesz), masz przed sobą coś pysznego

Wypisz Wymaluj
Wegańska babka cytrusowa z avocado 217

masę zrobiłam a teraz się rzeźbię, ale że udało mi się nareszcie kupić idealną blachę z kominkiem do babki postanowiłam ją wypróbować, więc upiekłam jedno ze swoich ulubionych ciast z czasów nie wege (sernik jest/był na pierwszym miejscu), czyli babkę cytrynową.Za babkami nie przepadam, bo przeważnie są suche, mam tylko dwie ulubione (drugą mam w planach upiec(...)piekła, więc kupowała różne wynalazki, które w najlepszym przypadku tylko szczypały w język, a że jestem dzieckiem „komuny” to uwierzcie mi trauma do niektórych potraw jest do dziś. Kto pamięta niemieckie babki takie w złotku i dwoma kolorowymi kropkami w środku, które podobno były owocem, albo spody biszkoptowe na które zaradne panie domu robiły krem z paczki

greenscarf
Pyszne, aromatyczne, chrupiące, pieczone ziemniaki w piekarniku a'la frytki. 765

włosami , czy nie za krótkie, czy nie za jasne, czy na ten bok, czy może nie. A dyskusja trwała i koniec końców był taki, że Panie stwierdziły, że z piekarnika to tylko najlepsze wychodzą ciasta :)  Hmm.... Wracając do ziemniaków... moje ziemniaczki pieką się w piekarniku ok. 30-40 minut ( wszystko zależy od pory roku i gatunku samych ziemniaków(...)młode, czy stare, czy sałatkowe czy inne insze odmiany :) Tak upieczone ziemniaczki są mięciutkie w środku, na zewnątrz mają lekko chrupiącą, aromatyczną skórkę. Jeszcze nie poznałam osoby, której by nie zasmakowały. Już pomijam ich atuty : dużo zdrowsze od gotowych, czy nie, smażonych w głębokim oleju frytek, czy gotowanych z wody, gdzie wszystkie minerały i witaminy wylewamy do zlewu odcedzając ziemniaki

Kuchnia z widokiem na ogród
Pasta madre italiana 231

letniej wody W misce wymieszaj wodę z masą z etapu poprzedniego, następnie dodaj mąkę. Wymieszaj składniki. Wyłóż ciasto na blat roboczy i krótko je wyrób. Uformuj z ciasta niewielką kulę, którą włóż do słoika lub miski, i odstaw pod przykryciem na 48 godzin. Po tym czasie zaczyn „pasta madre” jest gotowy do użycia. Jeśli się nie udał, trudno - zacznij(...)fermentée Pasta madre po kolejnym dokarmieniu Pasta madre po 48 godzinach od dokarmienia Pasta madre z góry Bąbelki gazu mówią jedno - drożdże i bakterie pracują przepis zaczerpnięty z książki Pan y dulces italianos

Grahamka, weka i kajzerka
Bitwa Na Smaki 141

Jury – za motywowanie do działania , rady i pomoc przez cały weekend.* Pracownikom hotelu Sheraton – za wspaniałe przyjęcie nas , przemiłą obsługę i przepyszne jedzenie.oraz WSZYSTKIM , dosłownie WSZYSTKIM tym , których miałam okazję poznać przez te dni ( uczestnicy …. pomocnicy … kibice ) – nie będę tutaj wymieniać po imieniu , gdyż zabrakłoby na to miejsca :).  Jak już wiecie konkurs organizowała marka KNORR(...)sałatki … warzywa … owoce … sorbety … ciasta i desery zachwycały nie tylko wyglądem , ale i smakiem!!!Ja jak to ja : wybrałam  na ostro i na słodko ;)  Fantastyczne gnocchi … ryby , chrupiące warzywa …. a do tego obłędny ( naprawdę obłędny!!! ) sernik … tarta z truskawkami … i delikatna pana cotta( Mama dodatkowo delektowała się tiramisu i sorbetem

Ostra na Słodko