Ostatnio na spacerze z panem mężem odkryłam niesamowity sklep. Mają przepyszne mieszanki przypraw do dipów czy sosów, kremowe octy smakowe, smakowe oliwy i wiele innych dobrodziejstw. Wypakowałam koszyk po brzegi, odpłakałam swoje w kasie i wróciłam do domu… Wszystko pięknie, ale my jemy chleb razowy zwykle żytni, a jednak smak nowych zakupów idealnie wydobyłoby białe, pszenne pieczywo. Co było(...)robić, zakasałam rękawy i tak powstała ciabatta, która stała się bazą do pysznych kanapek i bruschetty Przy okazji przeczesywania internetu w poszukiwaniu przepisu na ciabattę, trafiłam na niesamowity blog Paula Hollywood, mistrza w pieczeniu. Na pewno wrócę tu nie raz a i Was zachęcam do odwiedzenia strony Paula. Co ja będę tu mówić, każdy wie, jak dobra ciabatta smakuje
Mieszam w Garnkumyśli jedynie do zbliżających się świąt. Nastało odliczanie, rozglądanie się za prezentami, oczekiwanie pierwszego śniegu i... czas piernika. Ale, że biały puch nie wdziera się jeszcze do naszych butów, a pan z brodą ma jeszcze moment, na czytanie listów od wiecznie grzecznych dzieci, to i piernik nie jest typowo świąteczny. Dziś jego jesienna odsłona - z pigwą w roli głównej. Cały bezglutenowy(...)podgrzewamy, cały czas mieszając, do połączenia składników. Zdejmujemy z ognia, mieszamy, gdy lekko przestygnie dolewamy mleko, w którym wcześniej rozpuszczamy sodę, mieszamy, aż się spieni, na koniec wlewamy roztrzepane jajka, dokładnie mieszamy i bardzo powoli, cały czas mieszając wsypujemy mąkę.Dokładnie wymieszane ciasto wlewamy do wyłożonej papierem i wysmarowanej masłem keksówki.Wykładamy pokrojoną w plasterki pigwę. 3. Pieczenie
Wypisz WymalujIle wiemy na temat szkodliwości fluoru? Gdzie znajduje się fluor? Czy fluor jest bezpieczny? Fluoryzacja w szkołach naszych dzieci, czy jest konieczna? Zapraszam na świetny artykuł
IzaGotujezachwycający, że coś na wierzch nie jest opcją obowiązkową). Smak? Dzika róża w czystej postaci balansująca z cynamonowym rajem. Banany zostawiły tylko minimalny posmak - do tego stopnia żółty pan przegrał z dziką panną, że gdyby ktoś nie wiedział, że jest to chlebek z bananów, to w życiu by się nie zorientował. SKŁADNIKI:- banany, 4 duże, 6 małych(...)Pieczemy w ten sposób, ponieważ:- dzięki temu wychodzą maluteńkie chlebki (a to nasze zboczenie - lubimy delektować się smakiem czymś małym). O wiele bardziej smakują nam niewielkie, okrągłe kromeczki, które z każdej strony mają "skórkę". - upieczone w ten sposób chlebki są delikatne i wilgotne,- tworzą świetne drugie śniadanie - taki chlebek z łatwością można zabrać ze sobą i cieszyć
Wypisz Wymalujkształt rombów i smażone na prawdziwych fajerkach. Podczas smażenia ciasto nadyma się tworząc w środku charakterystyczny "bąbel", który po usmażeniu napełnia się konfiturą i podaje posypane cukrem pudrem. Co tu dużo mówić - pampuchy skradły nasze serca! Są przepyszne, w smaku podobne do domowych pączków i nie ma takiej siły, która zmusiłaby mnie do przyznania się, jakie ilości zjadłam! Delektując(...)pampuchami podawanymi z gorącą, smażoną na miejscu konfiturą z jabłek, słuchaliśmy niezwykle ciekawych opowieści o okolicznych sadach, owocach, jakie z nich pochodzą i przetworach, z których słynie Spiżarnia Retro Skibniew - w tym korzennej gruszce , która jest jedną z wizytówek tego miejsca. /tak smaży się w Retro Skibniewie cudowne konfitury z jabłek i podaje jeszcze gorące wprost na pampuchy
KUCHARNIAchcę zbyt pochopnie oceniać, ale tak sobie myślę, że większość blogów kulinarnych działa na zasadzie "podpatrzone, wykonane, wrzucone". Oczywiście są i takie przepisy, które przechodzą z dziada pradziada i nie ma opcji, aby nie przewinęły się na blogach jako babcina receptura. Bez bicia przyznaję, że i mi zdarza się czasem zawiesić oko na inne, zaprzyjaźnione blogi. Czasem do zrobienia jakiegoś(...)zniekształcania się" ciasta. tarta chlebowa z farszem ruskim Uwielbiam "ciekawe" tarty. Ta to mój totalny MUST HAVE do wykonania. zupa-norweska W prostocie siła. I smak. Z wykonaniem poczekam jak wrócimy do Norge, bo tam łosoś bardziej norweski ;) muszę tylko pomyśleć nad zastąpieniem pora. placki z kaszy gryczanej z fetą i wędzonym łososiem I znów Pan łosoś. A co?! krem
bastalenaO piwie zrobiło się głośno dosyć niedawno za sprawą wychodzących jak grzyby po deszczu mini browarów rzemieślniczych działających samodzielnie lub kontraktowo z większym browarem. Patrząc na
Kuchnia PROzdrowotnaBrr... Zimno, nie? Czy tylko tu, w moim regionie maj - nie-maj nastąpiłw pogodzie? Zimno! Marzę o słońcu, o ciepłym powiewie wiatru. A nieo chłodzie i
W kuchni Karmel-itkiIstnieje wiele teorii na temat historii tego deseru. Do miana stolicy tiramisu pretendują: Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone, Treviso, Siena i Florencja. Każde z tych miast
mojewypiekiinietylkoskładników podstawowych. A najlepiej jeszcze te składniki wpierw samemu wyhodować w przydomowym ogródku. Jednak nie oszukujmy się, w obecnych, zagonionych czasach, kobieta pracująca - kultywująca satysfakcjonujące życie zawodowe, osobistego Pana Męża, a nie daj Boże również i dzieci - nie ma na to szans! Już nie mówiąc o tym, że nie każdy taki przydomowy ogródek rolny posiada - w doniczkach balkonowych(...)formie bułeczek, ale pasztecików , otwartych po bokach, z których apetycznie prezentuje się nadzienie. Okazały się bardzo dobre w smaku, wyśmienite jako dodatek obiadowy do zupy, lub do pochrupania same na kolację. Bigos od PAMAPOL wybitnie si ę tu sprawdzi ł! Składniki na kilkanaście sztuk dużych pasztecików: CIASTO: 350g mąki pszennej - luksusowa, typ 550 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista
Grunt to przepis!mój samochodzik razem ze mną, i tym razem zostałam odstawiona niemal pod drzwi. Po drodze od obu panów dowiedziałam się co nieco o ich pracy, zgodziliśmy się w kwestii starych samochodów (są cudowne, dopóki nie zaczną się psuć), rozdałam całe pieczywo, które miało umilić C. nadchodzący tydzień i już o godzinie siedemnastej trzydzieści byłam w domu. Tak zaczęłam mój(...)weekend. O tym, jak go skończyłam, opowiem innym razem, bo to też długa historia... Tymczasem jesień powoli się rozgaszcza. W ciągu dnia nadal raczy nas cudowną pogodą, która kusi do wyciągania z szafy ciągle jeszcze letnich sukienek (co robię bez zastanowienia, bo kto wie, kiedy to się skończy), wieczory jednak są coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Nic to! Swetry też
Pożeraczka, czyli raz adobrzesię na wizytę. Mój Pan Doktor był akurat na urlopie, trafił mi się więc inny, zupełnie przypadkowy. Bardzo sympatyczny, mówiący w sześciu językach (ale nie polsku, niestety), który stwierdził, że lekarzy należy unikać, bo zawsze coś znajdą, jak na przykład ja w tej chwili. Szeroki uśmiech bynajmniej nie komponował się ze skomplikowaną nazwą bakterii, którą znalazł w moim gardle. Zapisał(...)którą niedawno nabył drogą kupna. Nie było przewidzianego wcześniej wina, był za to przepyszny obiad, który C. przygotował, gdy spałam, a na deser skromna, choć naprawdę smaczna, panna cotta. Kiedy więc w końcu wczoraj poczułam się lepiej, stwierdziłam, że muszę mojemu Panu wynagrodzić niedogodności, i choć wina nadal pić nie mogę (nadrobię w przyszłym tygodniu, oj tak), to ciasto, nieco
Pożeraczka, czyli raz adobrzetemp. 180 stopni C. Po upieczeniu wyjąć na kratkę, a gdy ostygnie usunąć papier do pieczenia. ----- Podobne: Ciasto "wiewiórka" lub brzydal Jabłka faszerowane amarantusem Portugalskie ciastka arachidowe "Bóg, kasa i rock'n'roll" Szymona Hołowni i Marcina Prokopa to książka, którą kupiłam zaraz po jej wydaniu, ale odłożyłam na "lepsze czasy". Zazwyczaj tego typu pozycje czytam między Bożym Narodzeniem(...)mądra rozmowa na argumenty (! a nie przepychanki słowne, których pełno w internecie) może się odbyć w parze z Marcinem Prokopem, którego media i on sam (przyznaje się do tego w książce) wykreowały na luzaka, trochę w myśl polskiego powiedzenia "wielki jak brzoza, a..." - nie dokończę przez szacunek, którego nabrałam podczas lektury. Panowie rozmawiają ze sobą na bardzo niewygodne tematy, przy
Weekendy w domu i ogrodzieZmartwiłam się, gdy pan w naszej piekarni zakomunikował, że w tym roku nie zrobią w ogóle jagodzianek – jagody są za drogie. Są, bo 25zł za kilogram to naprawdę duża suma. Na szczęście mam swój ulubiony przepis na bułki z jagodami, z którego zawsze korzystam. Zmartwienia won. Oto i on! Jagody dokładnie myjemy. Zawsze. Pochodzą z lasu, nikt ich nie uprawia(...)bąblowicą, której przyczyną jest tasiemiec bąblowcowy. Umycie jagód i obróbka cieplna wystarczą, żeby pozbyć się tego niechcianego pasożyta. Umyte jagody suszymy na sicie, następnie mieszamy albo z budyniem i cukrem, albo ze skrobią i z cukrem. Taka mieszanka sprawi, że jagody puszczą podczas pieczenia mniej soku. A wtedy gdy już go puszczą, skrobia nie pozwoli im rozmiękczyć ciasta
Karo in the Kitchen