porywa wielce. Ale warto go obejrzeć chociażby ze względów kulinarnych. Tyle pysznych dań się tam przewija! A przede wszystkim jednym z bohaterów jest właśnie cytrynowa tarta z bezą (która już w dorosłym życiu stała się popisowym daniem Nigela Slatera). Na filmie wyglądała tak rewelacyjnie, że już w trakcie oglądania wiedzieliśmy, że ją zrobimy. Dodatkowym impulsem było to, że zupełnie przypadkiem(...)okazało się, że nie jest to oryginalny przepis pana Slatera, ale i tak smakowała wybornie. Myślę, że kiedyś jeszcze zrobimy według oryginalnego przepisu, ciekawi jesteśmy czy się różni w smaku, a jeśli tak, to jak bardzo. I czy na plus czy na minus :) Na formę 24 cm potrzebujemy: Na ciasto: 300 g mąki tortowej 200 g masła
Marder&Marder Manufacturemiękną i okazuje się, że nawet wątłe męskie ramię jest pomocne. Z drugiej strony są panie, które zamiast niezależności i trzech kotów mają silny instynkt opiekuńczy i taka sierotka w rurkach, zagubiony w matriksie, zabiedzony intelektualista to jest szczyt orgii i fantazji. Drogie panie. Znacie się. Wiecie, jakie możecie być upierdliwe, marudne, kapryśne, wredne i złośliwe. Znacie swoje wady. Znacie(...)Taka jest tarta z musem kawowym i owocami. Prosta i wymagająca nocy w lodówce. Czy ktoś powiedział, że deser nie może być podany w formie śniadania do łóżka? Potrzebujemy ciasto kruche na spód tarty. Przepis znajdziecie tutaj: http://ladykitchen.pl/tarta-z-musem-z-mango-i-borowkami/ Na mus: dwa pudełka jogurtu naturalnego typu greckiego (2×400 ml) 150 ml bardzo mocnej kawy posłodzonej 2 łyżeczkami
ladykitchenDzisiejszy przepis dedykuję mężczyznom, którzy chcieliby przygotować coś wyjątkowego dla swoich dam z okazji Dnia Kobiet lub po prostu tak z miłości. Mega prosta i pyszna tarta z łososiem i kaparami.Długo zastanawiałam się, co tam jeszcze dodać, żeby nie było banalnie ale wyrafinowanie. Zdecydowałam się na sos holenderski ale zapieczony.To był strzał w dziesiątkę. Dawno nie jadłam, coś(...)foli do lodówki na 30 min. Po tym czasie wysmarować formę tłuszczem, ciasto rozwałkować pamiętając wcześniej o posypaniu mąką stolnicy i na wałku przenieść do formy. Wylepić dokładnie dno i brzegi. Proszę się nie przejmować jak się porwie na kawałki, można posklejać i wyłożyć powierzchnię kawałkami. Panowie, jak z plasteliny :-) Piekarnik nagrzać do 180 stopni, naszą tartę przykryć pergaminem
pieprzny smaczekSmutne niebo znów wylewa strumienie łez. Przemoknięte wróble skaczą po chodniku, otrzepują swoje zmoczone skrzydełka i uciekają przed przechodniami. Kolorowych parasoli parada przetacza się ulicami zalanego
W kuchni Karmel-itkilutego przypada Międzynarodowy Dzień Pizzy, więc nasze Panie Organizatorki wymyśliły taki motyw przewodni wyzwania w lutym. Mi w to graj! W mojej kuchni dominuje pizza z samym serem, więc i taką postanowiłam zrobić :) W poprzednim mieszkaniu używałam wolnostojącego piecyka. Niestety - pizza z niego nie była wybitna. Przypadkiem kiedyś trafiłam na przepis na pizzę z patelni na innym blogu i zagościła(...)inaczej ciasto nie wyrośnie. Całość zagniatamy, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i sprężyste. Odkładamy, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na okolo 30-40 minut. Ciasto powinno dwukrotnie powiększyć swoją objętość. W czasie jak ciasto rośnie przygotowujemy sos pomidorowy: w garnuszku umieszczamy pomidory z puszki. Solimy. Dodajemy bazylię, oregano oraz rozdrobniony ząbek czosnku. Całość podgrzewamy. Przygotowujemy wszystkie składniki, które chcemy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!potrwa od 1 do 8 godzin, w zależności od aktywności zakwasu i temperatury, w której wyrasta ciasto. Doskonałym miejscem do wyrastania jest zamknięty piekarnik z włączonym światłem.Kiedy ciasto wystarczająco wyrośnie, mniej więcej dwukrotnie zwiększy objętość i zacznie przekraczać poziom foremek, delikatnie posmaruj powierzchnię ciasta wodą i posyp ją ziarnami kolendry, oraz pozostawioną odrobiną kolendry zmielonej. Rozgrzej piekarnik do temperatury(...)bochenki w ściereczki i pozwól odpocząć przez 12 godzin, wtedy to jest najlepszy do krojenia i kosztowania. Chleb Borodinsky.Chleb Borodinsky.Chleb Borodinsky.Chleb Borodinsky.Chleb Borodinsky.przepis zaczerpnięty z książki Elaboracion artesanal del pan - Linda Collister, Anthony Blake
Grahamka, weka i kajzerkaboczek na ręcznik papierowy by odsączyć go od nadmiaru tłuszczu. Potem jajka, żółtka sól i pieprz roztrzepujemy ze sobą. Dodajemy śmietanę i mieszamy ze sobą. Bierzemy foremki z ciastem, na który kładziemy trochę boczku i wylewamy trochę masy (około 3/4). Foremki wkładamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 30 minut do zarumienia się. ***** First, we must knead the dough(...)dough and put then in the fridge for 30 minutes to cool. When the dough to cool, we make a mass. We cut bacon and fry them in a pan. We put fried bacon on paper towel to drain off excess fat from it. Then, we mix eggs, egg yolks salt and pepper together. We add cream and mix together
Projekty ze smakiemmowy pantofel pod jego tapczanem. Niby prozaiczna rzecz, a przecież zamyka się tu cała poezja. /Siesicka/ Mój dom... Mieszkam w nim od roku, ale czasem czuję się tu nieswojo, jakby obco. Nie znalazłam swojego miejsca, ulubionej nocnej lampki ani biurka na którym wiecznie plątałyby się(...)drugim końcu ogrodu i szumie morza dobiegającym z oddali. Opowiedziałabym o skąpanym w słońcu tarasie na którym jadam śniadania właśnie z Nim... Mam u boku wspaniałego człowieka z którym dzielę największe pasje. Mamy wspólny dom, który powoli próbujemy oswoić... Dom, w którym czeka na nas wielki, silny brytan o niskim głosie. Tylko my wiemy, że pod pręgą zjeżonej sierści, kryje
Zapiski Młodej ŻonyZnowu ciemno. Znaczy - chmury. Sine, siwe i ciężkie niebo. Spozieram na nie rozczarowana.Słońce, gdzie znowu jesteś?Czerwiec w tym roku zdecydowanie nas nie rozpieszcza. Kraciasta
W kuchni Karmel-itkismacznie i wesoło, humory dopisywały, apetyty też :) Dziękuję Urzędowi Miasta Opola za możliwość czynnego uczestnictwa w imprezie. Dziękuję Wszystkim, którzy byli, śpiewali, smakowali... A w szczególności dziękuję moim najwspanialszym koleżankom: Karola, Krysia, Amelia cmok. Starsi panowie, starsi panowie, starsi panowie dwaj... Za czym kolejka ta stoi ? A to dopiero początek :) Przepis na moje łazanki znajdziecie tutaj . A dzisiaj zdradzę recepturę(...)misce za pomocą trzepaczki rozkłócamy jajka z maślanką. Następnie do miski z mąką wlewamy rozpuszczoną czekoladę, a potem dodajemy masę jajeczną. Całość mieszamy drewnianą łyżką, aż do połączenia składników. Ciasto wylewamy do tortownicy o średnicy 20 -22 cm. i pieczemy 90 minut w 160 stopniach. Krem czekoladowy: w rondelku podgrzewamy śmietankę, ale nie zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy
Kuchnia w opałachtakich miejsc zostaje zastąpionych bankami, tym bardziej cieszą inicjatywy takie jak "Specjały Nadodrza". Jest to akcja, która promuje lokalne smaki tej właśnie dzielnicy i jednocześnie, w ramach projektu "Stallone i Szapołowska też zdmuchnęli 60 świeczek", aktywizuje zamieszkujących ją seniorów. Na przykład angażując starsze panie w pieczenie 600 pączków. I to pączków nie byle jakich. Podobno przed wojną to właśnie takie(...)miejsce, najlepiej pod przykryciem. Masło rozpuszczamy. Kiedy zaczyn zwiększy objętość, dodajemy go do przesianej mąki, razem z mlekiem, jajkiem, cukrem i solą. Mieszamy, dodajemy rozpuszczone masło i rum. Otrzymane ciasto stawiamy w ciepłym, spokojnym miejscu pod ściereczką i czekamy aż podwoi swoją objętość (nie zaglądamy zbyt często, żeby nie opadło:)). Kiedy ciasto urośnie, wylewamy je na stolnicę i wyrabiamy
les mirabellesjednej strony urobi się człek po łokcie, a z drugiej po brzegi napełni cudownymi emocjami. Jak żyć, panie premierze, jak żyć? Dość smęcenia i biadolenia, chwytajcie za formy do muffinów i dynie, bierzemy się do pieczenia fantastycznych, przepysznych i magicznych babeczek, które kradną dziecięce serca! Babeczki dyniowe z czekoladą 150 g masła 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną połączoną wcześniej z proszkiem do pieczenia. Po wymieszaniu masa powinna być jednolita i bez grudek. Na sam koniec wsypujemy wiórki, czekoladę i rodzynki. Ciasto nakładamy do papilotek, wypełniając je mniej więcej do 2/3 wysokości. Pieczemy ok.27 minut, zawsze przed wyjęciem dobrze jest sprawdzić wykałaczką, czy ciasto jest gotowe (jeśli po wbiciu w środek muffinki
Przepysznik - BLW i nie tylkokolację zaserwowano lekko sałatkę ze szpinaku z pestkami, delikatnym dresingiem i grzanką czosnkową. Do tego krupniczek i pierogi. Właśnie pierogi! Cienkie, rozpływające się w ustach ciasto z dwoma farszami: pierwsze ruskie, które po pierwszym kęsie przypomniały mi oryginalne ruskie mojej babci, a drugie z mięsem i kozim serem, okraszone boczkiem - do dziś zapach i smak czuję gdzieś na końcu języka(...)zadbał o naszą edukację odnośnie portali społecznościowych. W swojej przemowie podał wiele ciekawych przykładów wzorcowych blogów, blogerów, którzy swymi tekstami podbijają świat. Nie ma co, Marcin dał mi dużo motywacji do działania i przemyśleń, co i jak dalej, w którą stronę pójść. Jedno jest pewne: plan wymaga harmonogramu i mam nadzieję, że wkrótce stworzę naprawdę fajny projekt (może z pomocą
Sajkofanka smakuprzeciwieństwie do jego cienkiego kuzyna Pana Chipsa . Nigdy nie przepadałam za chipsami. Są dla mnie zdecydowanie za słone, a ich wariacje smakowe przyprawiają o zawrót głowy, gdy pomyślę jakich sztucznych dodatków użyto, by przypominały cebulkę z serem, kurczaka z grilla czy pieczony bekon. .. Ale lubię chrupać. To jedno z tych uzależnień, z którym naprawdę ciężko walczyć(...)można przed nim zamknąć usta?! Na pewno nie! Będziecie zaskoczeni jak szybko i łatwo można przygotować domowe krakersy! Wystarczy dosłownie kilka ruchów, by zagnieść niezwykle elastyczne i gładkie ciasto. Przyjemność jest tym większa, że oliwa cudownie natłuszcza nasze dłonie. Gotowe ciasto świetnie się wałkuje i szybko piecze. Tak przygotowane krakersy smakują doprawdy wybornie. Jeśli znacie i lubicie smak sklepowych
KUCHARNIArazem, gdy leci "King Bruce Lee karate mistrz". No, mistrzu z Pana Panie Fronczewski. A piosenkę śpiewałam. I pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto na placki nastawiłam przed wykonaniem ragout. szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłego(...)raczej na ostro). Ragout odstawiłam i zabrałam się za smażenie placuszków. A na deser? Na deser, piosenka! Na Wyspach BergamutachPodobno jest kot w butach Widziano także osła Którego mrówka niosła Jest kura samograjkaZnosząca złote jajka Na dębach rosną jabłkaW gronostajowych czapkach Jest i wieloryb staryCo nosi okulary Uczone są łososie W pomidorowym sosie I tresowane szczuryNa szczycie
bastalena