dłużyło. Mama nie wspomniała nic, że nie mogę spróbować ciasta. Najlepszy czekoladowy smak dzieciństwa. Smak, który towarzyszy mi do dziś. Murzynek zrobiony nie tylko z kakao, ale również z rozpuszczonej czekolady. Puszysty, miękki i tak bardzo czekoladowy. Już brzmi jak poezja. Moja Mama pocięła ciasto na małe kostki, tak by dzieci miały gotowe porcje do zjedzenia. Każdą kostkę dodatkowo zanurzyła(...)ciasto. Na myśl o czekoladowym wspomnieniu, postanowiłam trochę zmodyfikować przepis. Czekoladowo-kakaowo-pomarańczowy murzynek z polewą z czekolady i obtoczony we wiórkach kokosowych. Takie pyszne kostki widzicie dziś na zdjęciach, sesji doczekały się tylko dwie. Ciasto-kostka smakuje obłędnie, pachnie czekoladą i pomarańczą. Miło wrócić do takich wspomnień, oglądać stare zdjęcia, pić kawę i rozkoszować się kawałkami takiego ciasta
Gotowanie i blogowaniemiędzynarodową sławę zawdzięcza prawdopodobnie Louisowi Vaudable – restauratorowi z Paryża, który spróbował tarty podczas swojego pobytu w Lamotte-Beuvron, a następnie dodał ją do menu prowadzonej przez siebie restauracji Maxim’s. Pychota! Scroll down for recipe in English Tarte Tatin (forma o średnicy 22-24 cm, 8 porcji) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 5 średnich jabłek, obranych, z usuniętymi gniazdami nasiennymi(...)Rozwiń ciasto francuskie, nakłuj je widelcem i ułóż na jabłkach, odcinając nadmiar nożyczkami i pozostawiając 1 cm granicę wzdłuż krawędzi. Włóż do lodówki na co najmniej 20 minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 °C. Postaw patelnię z jabłkami na średnim ogniu i podgrzewaj 10-15 minut, aż zacznie tworzyć się jasny karmel. Sprawdzaj podnosząc nożykiem ciasto co jakiś
karmelowyCake . Obydwie Panie nominowały mojego bloga do zabawy w Liebster Blog. Zabawa polega na nominowaniu 11 blogów mających do 200 obserwatorów w ramach dobrze wykonanej pracy i zadaniu blogerom 11 pytań:) Jest mi strasznie miło, że do mnie zaglądacie i to już jest największa nagroda. Oto moje odpowiedzi na pytania Julii: 1.Moje ulubione ciasto owocowe(...)jestem sama i liczę się z opinią domowników 2. Mam kilka ulubionych blogów, ale chyba najczęściej zaglądam TU 3.Danie popisowe,hmm... chyba nie mam takiego, które robiłabym na każdą uroczystość. zawsze jest jakieś inne danie popisowe:) 4. Kameralnie w domu, przy świecach. 5.Lemieszka, tfu nienawidzę do dziś 6.Karmel i toffi 7. Cóż, przyznaję się, nie ma takiego filmu
Bea(u)ty kitchentakich bez spulchniaczy i dziwnych dodatków jakie kupujemy w marketach... Nasza wersja to takie hmmm modne słowo ostatnio "rustykalne" bułeczki. Może nie wyglądają jak jakiś super bohater typu Pan "S" hehehe. Oczywiście w świecie bułek :) Jeśli mielibyśmy określać to raczej jak Piast Kołodziej, ale za to jaki miły i porządny z niego gość. Takie też są nasze bułeczki. Trochę(...)włożyliśmy je do woreczka, aby nie stwardniały. No i dzisiaj kiedy słońce wstawało już jedliśmy śniadanie, a wcześniej oczywiście nie omieszkaliśmy zrobić zdjęć, aby pokazać Wam nasze bułeczki, które skonsumowaliśmy z twarogiem wymieszanym z rzodkiewką, czerwoną papryką, szczypiorkiem. Dla smaku jeszcze trochę pieprzu i jogurtu naturalnego, i twarożek był idealny. Starczy już opisów przyrody w stylu tolkienowskim hehe, teraz
vegetanienawet początkująca pani (lub pan) domu powinna sprostać takiemu wyzwaniu. ;) Najlepsza Karpatka - Składniki:Ciasto:3 jajka75 g masła3/4 szklanki mąki pszennej3/4 szklanki wodyszczypta soliłyżeczka cukrułyżeczka wódkimasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanejłyżka mąki pszennej 1/3 szklanki cukru (lub więcej)2 żółtkacukier waniliowyok. 130 g miękkiego masłacukier puder Najlepsza Karpatka - Sposób przygotowania:Ciasto:Wodę zagotowujemy z masłem, a następnie(...)rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy.Następnie ciasto solimy i miksujemy stopniowo dodając jajka. Na końcu dodajemy cukier oraz alkohol.Masę dzielimy na dwie części. Jedną z nich wykładamy na dno formy (ok. 20x28 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (możemy pomóc sobie łyżką lub szpatułką maczaną w zimnej wodzie - wtedy łatwiej będzie nam rozprowadzić ciasto).Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze
Słodka Stronanastawieniu w ten weekend fińskiego chlebka świątecznego (przepis jutro po 20.00), zostało mi trochę ciemnego piwa, z którego przygotowałam ciasto na naleśniki . Farszem do naleśników jest jarmuż, który ostatnimi laty świętuje wielki swój powrót na polskie stoły, bo mam wrażenie, że w latach 90-tych i na początku XXI wieku został zapomniany. To warzywo bogate w różne składniki. Niedawno(...)Gabriela Gargaś, Agnieszka Krawczyk, Remigiusz Mróz, Marta Obuch, Alek Rogoziński i Magdalena Witkiewic z. Wspólnym motywem opowiadań jest tytułowa księgarnia mieszcząca się przy ulicy Wiśniowej. Od lat prowadzi ją pan Alojzy, który zdecydował się ją na stałe zamknąć. W przeddzień Wigilii swoim stałym gościom robi prezent i daje książkę dopasowaną do ich charakterów i sposobów życia. Każda z tych książek
Weekendy w domu i ogrodzieurosłam ze trzy centymetry. O torcie opowiem Wam bardziej szczegółowo, jak tylko dostanę zdjęcia. W ferworze i zamieszaniu zupełnie bowiem zapomniałam, żeby pstryknąć kilka fotek. Na szczęście pan fotograf wiedział, co do niego należy, i tortowi uwagi nie skąpił. Będą więc zdjęcia i przepis, choć nie jestem pewna, czy ten ostatni komuś się przyda... A już z pewnością(...)zdecydowanie prostszego i szybszego, choć może też nie do końca na czasie. Sezon na kasztany już bowiem minął, a ciężko krem kasztanowy bez owych przygotować. Na pocieszenie dla tych, którym ślinka pocieknie i nie będą mieli ochoty czekać do września napiszę, że już upieczone lub ugotowane i obrane kasztany można kupić od czasu do czasu na przykład w Lidlu. Śmiało
Pożeraczka, czyli raz adobrzenieprzewidywalnego, o czym nikt inny nie wiedział, że zrobiłam to sama, z własnej woli i tym małym czymś zmieniłam bieg nie tylko swojego życia, ale też życia innych. Mój pan M. jest zwolennikiem teorii światów równoległych, gdzie w każdym świecie podejmowaliśmy różne decyzje i poprowadziły nas one w zupełnie innym kierunku. Przy każdej decyzji nasz świat się rozwarstwia i każda(...)innego została zamiast wyjść. Wydaje mi się to dużo ciekawsze niż teoria według której losy całego świata znajdują się na jednej i tej samej ścieżce i nie ma więcej możliwości. W końcu pień wygląda dużo nudniej niż drzewo z ogromną koroną o poplątanych dziko gałęziach, między którymi dzieje się mnóstwo tajemniczych rzeczy :] Croissanty (przepis na ok. 12 dużych sztuk) 350g
Przepysznik - BLW i nie tylkolikier wyprodukowany na bazie trzykrotnie destylowanej whiskey (z destylarni Bushmills) z dodatkiem śmietanki, emulsyfikowany przy użyciu rafinowanego tłuszczu który zapobiega odseparowywaniu alkoholu od nabiału. Nie ma w nim grama kawy, ale w składnikach znajdziecie cukier (karmel którym jest zabarwiana) i aromaty – jakie? Tego firma strzeże, ale wprawione w boju kubki smakowe i węch rozpoznają delikatne, towarzyszące nutom whiskey aromaty kawy(...)śmietanki i irlandzkiego miodu. Nawet Kerrygold, firma którą możecie znać ze sprzedawanego u nas masła, ma swój krem irlandzki. Jego skład to najlepsza śmietanka, prawdziwa czekolada i trzyletnia whiskey leżakująca w dębowych beczkach. Ja swojego domowego Baileysa robię zawsze na przełomie jesieni i zimy – to dobry pocieszyciel na szare wieczory, dodatek do ciasta, kawy, lodów, ale też świetny jako samodzielnie
Karo in the Kitchentego roku napisał do mnie pewien Pan, który trafił do mnie za pośrednictwem G + i miał do mnie prośbę. Otóż po odwiedzinach dzieci, zostaje mu trochę słodkich wypieków, sam nie daje rady zjeść, a żal wyrzucić. Chciał jakiś przepis, sposób na wykorzystanie tych resztek. Pierwsze co mogłam polecić to niezawodne bajaderki. Pan był zadowolony, a jego pociechy zachwycone smakiem(...)zdolnościami cukierniczymi taty. Jednak wszystko, nawet co najlepsze z czasem powszednieje i nudzi się, Pan znów do mnie napisał. Tym razem prosił o nowy pomysł na resztki. Po krótkim wywiadzie okazało się, że syn lubi wszelakie babki i to właśnie ten wypiek zalega. Tym razem poleciłam coś łatwiejszego lamingtony. babka kostka masła 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru
Dieta moja pasjaweganizmu. Na szczęście poczytałem opinie, wszedłem na fanpage i od razu stwierdziłem, że muszę odwiedzić i przetestować ich pizze. Po dotarciu na ulicę Stradomską i idąc stroną ulicy, po której miał się znajdować Pub Loft, dosłownie go minąłem i po kilku krokach (patrząc na numery lokali) zorientowałem się, że jest tuż za moimi plecami. Nieśmiało zerkam w długie i wąskie(...)dedykowanymi dla wegan dodatkami w postaci sera i salami. Po otrząśnięciu się z pierwszego wrażenia zrobiłem kilka nieśmiałych kroków. Lokal był niemalże pusty. Tylko jeden stolik był okupowany przez dwóch panów popijających piwo i rozmawiających o rzeczach ważnych i ważniejszych. Po przejściu całego lokalu (a troszkę to zajęło, bo rozglądałem się po ciekawie pomalowanych ścianach) dotarłem do baru, gdzie sympatyczna pani
BlendmanZnacie tego wiecznie uśmiechniętego Pana z okładki? To Michel Moran, większości pewnie znany jako juror Master Chefa. Na co dzień jest znakomitym kucharzem i prowadzi wraz z żoną restaurację w Warszawie. Jeśli chcecie poznać jego losy zapraszam do lektury książki napisanej przez Pawła Lorocha i pięknie wydanej przez Edpiresse Książki. Dowiecie się z niej co tego francuza hiszpańskiego(...)prywatnego albumu Chefa, na których jest np. Michel jako 6 letni chłopiec, Michel z dziećmi, czy z żoną Haliną. Więcej szczegółów nie będę Wam zdradzać, bo nie zechcecie sięgnąć po książkę, w której poza biografią są sprawdzone przepisy Chefa np na tradycyjne hiszpańskie ciastka churros, kaczkę w pomarańczach, czy tartę z ciasta francuskiego z truskawkami. Jeśli chcecie wiedzieć
Cynamonowe szczęścieledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi się taki jakby świąteczny zapach...Wczoraj też piekłam z Czarną biszkopt. Zazwyczaj, kiedy coś robię w kuchni, lubię być sama. Moi Panowie to szanują i nie wchodzą mi wtedy(...)jednym wbijać jajka, dokłądnie miksując po każdym dodaniu. Partiami wsypywać mąkę, ucierając na najniższych obrotach miksera. Wlać resztę rumu, połączyć. Wsypać orzechy i jabłka razem z rumem, w którym się moczyły. Dokłądnie wymieszać łyżką.Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzem.in. Tortellini, Ciasto dyniowe z kremem, Pierogi, Zupy i wiele wiele innych … Ale narazie nie o przepisach mowa ;) Pogadajmy sobie właśnie o dyni ach … Taka uśmiechnięta dynia chyba wszystkim kojarzy się ze świętem Halloween. Nie zawsze jednak tak było – dawniej kojarzona była z potępionymi duszami ;) Dynia jest przede wszystkim smacznym i bardzo odżywczym owocem, którego rodzina obejmuje(...)zresztą odnotował w swoim pamiętniku dzień, w którym po raz pierwszy ujrzał to niezwykłe olbrzymie warzywo. Początkowo Europejczycy traktowali dynię jako egzotyczną ciekawostkę, jednak wkrótce odkryli jej zalety i już 100 lat później uprawiano ją w niemal wszystkich krajach Europy. W Polsce szybko zaczęła podbijać serca zarówno panów, jak i chłopów, którzy to często gościli ją na swoich stołach. Jednak
Ostra na Słodkozwłaszcza Panowie) i dopytują o potrawy ze swojego dzieciństwa. Te wspomnienia smakowe tkwią w nas tak głęboko, że wracamy do niech bardzo chętnie i czasem urastają one do jakiejś kulinarnej celebry. A więc obiecuję będą kolejne przepisy z regionu, tylko cierpliwości. :) To że jestem fanką kokosu i wszelakich jego smaków to raz, a dwa że lubię ciasta bez pieczenia(...)żelatynę. Zawsze dodaję, ta odrobina daje mi komfort tego, że nie ma ryzyka iż ciasto szybko popłynie. Tortownicę (20 cm) wykładamy połamanymi krakersami. Powierzchnia jest dość mała, a więc taką mozaiką dużo łatwiej zapełnić okrągły spód. Wykładamy około 40 % masy, którą przykrywamy czekoladowymi ciastkami. I znów 40 % masy i na sam koniec warstwa krakersów, które pokrywamy resztą
Dieta moja pasja