śniadanie czy kolację. O ile panie zadowolą się owsianką czy jakimś jogurtem, tak panów to raczej nie przekona. Mężczyźni woleliby coś konkretniejszego, prawda? :) Proponuje w takim przypadku paszteciki z wędlina i żółtym serem. Takie kanapki inaczej podane, bo na ciepło. Jest to też idealna przekąska, która możemy zaserwować podczas domowego maratonu filmowego, czy podczas wizyty gości. W naszym domu dość(...)się rozpuszczą. Mąkę przesiać, dodać sól, pieprz i masło. Wszystko razem posiekać dokładnie nożem lub zmiksować w malakserze. Na końcu dodać rozpuszczone drożdże i śmietanę, zagnieść szybko elastyczne ciasto. Ciasto przełożyć na blat podsypany lekko mąką i od razu rozwałkować na grubość około pół centymetra. Wykrawać paski o długości około 10 cm i szerokości plastra szynki. Na cieście układać szynkę
Codzienna kuchnia niecodziennaTakie ciasto robiłam już kiedy w wersji z malinami - klik i w wersji z jagodami - klik . Tym razem postanowiłam zrobić z jabłkami, bo moi Panowie i ja bardzo lubimy wszelkiego rodzaju szarlotki. Ciasto super, do jabłek pasuje budyniowa pianka idealnie, lekkie i smaczne. Blaszka 24x34 cm. Polecam Wam bardzo i życzę udanego dnia :-) Składniki: 3 szklanki maki pszennej(...)jednym żółtku, zagniatam ciasto. Następnie dodaję śmietanę, u mnie potrzeba było 3 łyżki, dodajemy ją stopniowo, tyle, żeby wyrobić gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części (70% spód, 30% wierzch). Ciasto na wierzch zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażarki, większą część musimy rozwałkować, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy na niego ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
kruche babeczkiJestem zwolenniczką szybkich obiadów. Naprawdę szybkich i prostych, takich, przy których nie trzeba się bawić w dokładnie siekanie, mieszanie i czekanie. Z drugiej strony uwielbiam, jak gotuje mój Pan Mąż. A ten kto go zna, albo zna go z moich opowiadań wie, że to, co mi zajmuje w kuchni pół godziny - jemu zajmie trzy. W tym temacie jest perfekcjonistą(...)tarta to taki trochę jedzeniowy misz-masz, dobry sposób na czyszczenie lodówki, bo konfiguracji do jej zrobienia jest mnóstwo. U mnie wygrała wersja z prosciutto, suszonymi pomidorami i szpinakiem, który szalenie lubię ;) Składniki: Tarta: 100 g masła 200 g mąki 1/2 łyżeczki soli 1 żółtko 3 łyżki kwaśnej śmietany Farsz: 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g szynki prosciutto
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!dzisiaj. Podniósł się wrzask i sąd nad czarownicą. Pojawiły się głosy, że intymność się sprzedaje, że to wyjątkowy dzień a nie artykuł sponsorowany i lokowanie produktu. Pan Bloger kąsał wszystkich, bo chyba się lekko zdziwił, że pomysł nie wzbudził dzikiego entuzjazmu i nie wszyscy popadali z zachwytu. Potem chyba przekalkulował, że nie ważne jak mówią, ważne, żeby nazwy bloga(...)mnie próby bronienia swego. Może nie warto zawsze wypruwać bebechy dla loga sponsora i profitów? Nie wiem, nie znam się, w konkubinacie przebywam (ku rozpaczy babci). W dniu, w którym poparzyłam sobie łapy i zostałam unieruchomiona, Najcierpliwszy mnie uczesał. Zrobił mi kucyka. I to jest ważne, że jak ci się krzywda dzieje, to obok jest ktoś, kto ci zrobi fryzurę
ladykitchenwyciętym w geometryczne bryły i trawniku, którego nie powstydziłby się klub piłkarski i niebieskim basenie w upalne lato. Tęsknię za dzikim sadem, za starymi pobielonymi drzewami owocowymi, za grządkami, których trzeba doglądać, podlewać i przerywać. Za truskawkami zrywanymi prosto z krzaczka. Za grzebaniem w ziemi i trawą nierówną, gdzie krety mieszkają i inni bracia mniejsi. I mam teraz małą namiastkę(...)kolegi. Działkę kupiliśmy od Pana Henryka, emeryta. Zdrowie nie pozwoliło mu, żeby na tym cudnym kawałku ziemi spędzić kolejne lata. Widziałam jak ciężko mu się rozstać z tym miejscem i ile dla niego znaczyło. I że chce ją oddać w dobre ręce... Mam nadzieję, że damy radę i będzie Pan, Panie Henryku, zadowolony! Co chwilę obserwujemy jak nowe
bistro mamaPanowie posmakowali ostatnio w ciastach z budyniem. Zrobiłam im już karpatkę, to za mało, młody mamo jeszcze, bo dobre było. Nie chciało mi się, bo roboty przy karpatce jest trochę, to wymyśliłam, że zrobię kremówkę. Kupiłam dwa blaty ciasta francuskiego, upiekłam, zrobiłam domowy budyń i kremówka wyszła pyszna. Już zjedzona, a teraz wołają kolejną ;)) Składniki: 2 ciasta francuskie(...)posypania Ciasta rozłożyłam na papierze do pieczenia i na dużej blaszce. Po nakłuwałam widelcem. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni, włożyłam ciasto i piekłam jakieś 30 minut. Trzeba do niego zaglądać co jakiś czas i nakłuwać dodatkowo widelcem, bo ciasto się podnosi. Ja przez 30 minut nakłułam raz (oprócz tego przed włożeniem do piekarnika). Tak pieczemy oba ciasta
kruche babeczkiWczoraj miałam gości. Specjalista od makaronu " Pan Makaron" stwierdził, że z moim makaronem muszę jeszcze popracować, ale ta tarta skradła jego serce. Jak dla mnie jest to idealne połączenie smaków. Rukola świetnie komponuje się z orzechowym spodem. Jak orzechy to i gruszka a jak gruszka to gorgonzola. Tak wyglądało moje rozumowanie, gdy tworzyłam ten przepis. Tarta przerosła jednak moje(...)naprawdę boska! Spróbujcie. Składniki: ciasto: 30 g mielonych orzechów 170 g maki pszennej 100 g masła 1 łyżeczka soli morskiej 3 łyżki wody nadzienie: 100 g gorgonzoli 2 duże, soczyste gruszki 2 jaja 300 ml śmietany 18 % chilli w płatkach w młynku sól pieprz kolorowy, mielony rukola garść orzechów drobno siekanych Sposób przygotowania: Ciasto zagnieść jak najszybciej zimnymi rękoma
Wielki apetytrzeszę serwisów i czasopism o żarciu, w każdym tłumaczonym przez Google języku. Nie ma. Kaczka w cieście na kulinarnej mapie nie istnieje i jest zapewne takim samym wymysłem jak kurczak generała Tso. Mogę zapomnieć, że w knajpie przy odbieraniu zamówienia sympatyczni, skośnoocy panowie powiedzą mi z uśmiechem na ustach co i jak – wiadomo, zarabiają na tym. Sprzedadzą mi przepis(...)byś ścięta z wierzchu, lekko krwista w środku. Dojdzie do odpowiedniego stanu podczas smażenia w panierce. Smażę kaczkę zawsze na patelni grillowej – żeby móc odlewać z niej tłuszcz (który zostawiam do odsmażania ziemniaków, są wtedy jeszcze lepsze!) i żeby kaczka się w nim niepotrzebnie nie kąpała. Kaczkę zawsze kładziemy na zimną patelnię, skórką do dołu . Stawiamy patelnię
Karo in the Kitchenbardzo pracowicie. Pod wodzą Oleny Mirga przygotowywałyśmy tradycyjne ukraińskie pielmieni i czebureki. Pielmieni specjalność kuchni rosyjskiej – małe pierożki z nadzieniem z surowego zmielonego mięsa. Czebureki to pierogi z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Danie kuchni Tatarów krymskich. Nieskromnie powiem że ulepiliśmy prawie dwa tysiące pielmieni i były bardzo smaczne. Zjedzone zostały w czasie święta golonki i podobno wszystkim(...)końcu cały tern zapełnił się gośćmi żądnymi zabawy i dobrego jedzenia. Oprócz golonki, która oczywiście była królową tego dnia, goście zajadali się kiełbaskami, karkówką , szaszłykami oraz kaszanką z grilla. Pstrągi grillował osobiście szef kuchni z Doliny Pstrąga Janusz Flis. Nie zabrakło również piwa, które jak wiadomo do golonki pasuje idealnie. Jako, że organizatorem Święta Golonki jest firma Taurus
królestwo garówniskokalorycznie Od jakiegoś czasu jestem na diecie i kombinuję jak mogę aby zaspokoić mój głód na słodkości. Tak też z pomocą przyszedł mi sernik, który można jeść bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Słodki, puszysty, jak na ciasto dietetyczne, na prawdę daje radę. Polecam nie tylko osobom na diecie białkowej! Scroll down for recipe in English Odchudzony sernik (tortownica 24 cm) Składniki(...)Piecz przez około 60 min, aż masa będzie odpowiednio ścięta (szczególnie na środku). Odstaw do ostygnięcia i zajadaj bez wyrzutów sumienia! Smacznego! English version Diet cheesecake (24 cm cake pan) Ingredients: 800 g of low fat cream cheese 6 eggs, egg yolks and whites separated 5-6 tablespoons of powdered sweetener (eg, stevia) 3 tablespoons of cornstarch / corn flour
karmelowyzdechł. Serio? Serio Cię zabili? Biedactwo. Zagłębienie się w lekturę wpisów na rożnych forach internetowych powstrzymało wybuch awantury w naszym zgodnym dotąd stadle. Okazało się, że inne mają gorzej. Niektóre pożegnały swych partnerów i pogodziły się z losem. Jeszcze inne próbują okresową histerią wymóc zainteresowanie. Jest też sposób na nęcenie seksem, ale podobno nie działa. Te bardziej zdesperowane grożą pójściem(...)Wlewam zaczyn drożdżowy i wyrabiam. W trakcie wyrabiania dolewam mleka lub podsypuję mąką i dokładnie rozcieram masło. Ciasto ma wyjść jednolite i lekko twardawe. Zajmuje mi to jakieś 15 min. Wyrobione ciasto wsadzam do inkubatora w piekarniku. Wkładam razem z miską, w której wyrabiałam na 30 min. Po tym czasie wyciągam. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, grzanie góra – dół. Ciasto
ladykitchenmożna dowolnie spersonalizować. Pomysł genialny w swej prostocie! Dopiero później będę dzwonić, żeby złożyć życzenia; mam nadzieję, że Dziadkom ta odrobina czekoladowej słodyczy przypadła do gustu. Dzisiaj mam przepis, który idealnie sprawdziłby się na wizytę u ukochanych Dziadków, ale generalnie pomyślany został jako smakołyk bożonarodzeniowy. Od kiedy tylko zobaczyłam zdjęcie w Spis bedre , nr 11/2016, nie mogłam przestać(...)zapachem... A później zajadamy miękką, puchatą drożdżówkę. I cieszymy się jej smakiem, bez względu na uniesioną brew Kalendarza (gdyby to nie był tylko zeszyt wypełniony datami, a poważny, starszy pan, jestem absolutnie pewna, że na taką profanację jego jakże ważnej profesji, uniósłby wymownie brew). Świąteczny wieniec cynamonowy z białą czekoladą i liofilizowanymi malinami Składniki: (na 1 średniej wielkości wieniec
Pożeraczka, czyli raz adobrzemnie to, co powiedziały obie Panie profesor. Zaprezentowały nową piramidę żywienia dla dzieci. Na samym dole, czyli tym najważniejszym piętrze (podstawie), znalazły się warzywa, dopiero później pieczywo i węglowodany. To ogromna zmiana na plus. W sumie to cieszą mnie tutaj dwie rzeczy :) Pierwsza to właśnie te warzywa na miejscu pierwszym, a druga to pieczywo, którego zostało zachowane dość wysoko. Tutaj(...)7days. W debacie pojawił się też temat cukru i jego zamienników. Próbowałam, eksperymentowałam i stwierdziłam, że cukier w domu zostaje. Lubię gotować, lubię piec i jak do domowego ciasta drożdżowego dodam cukier a nie ksylitol to naprawdę świat się nie zawali. I kiedy jem takie ciasto, to wiem, że jem: mąkę, mleko, cukier, masło, drożdże i jajka. Nic więcej. Naprawdę
bistro mamazrobiłam całe trzy warstwy. Sękacz to tradycyjne ciasto, którego historia wypieku sięga średniowiecza, chociaż technika pieczenia ciasta na rożnie nad otwartym ogniem, znana była od czasów prehistorycznych. Sękacz to ciasto biszkoptowo – tłuszczowe, pieczone nad otwartym ogniem, na obracającym się rożnie w kształcie wałka lub wydłużonego stożka. I teraz mogę wrócić do Ziołowego Zakątka koło Korycin. Zaczęło się od wizyty przy(...)szkoleniach, podczas których uczą się jak rozpoznawać gatunki roślin, jak je zbierać aby nie zaszkodzić populacjom oraz jak uzyskać materiał roślinny wysokiej jakości. Ogród prowadzi na szeroką skalę wymianę cennych nasion z innymi ogrodami na całym świecie. Dzięki temu z roku na rok ilość roślin w naszej kolekcji sukcesywnie wzrasta”. Właścicielem Ziołowego Zakątka jest pan Mirosław Angielczyk, który od najmłodszych
królestwo garówmosznowych różnej urody. To było dziwne? Śmieszne? Potem doczytałam, że chodziło o szczytny cel, mianowicie o wzrost świadomości wśród panów, na temat raka jąder i prostaty. Ale wiecie ile lasek się nacięło? Pewnie bardziej niż na nagie foty, na których miał być Ryan Gosling a był Jaś Fasola W sumie w internetach można wygrzebać wszystko. Od instrukcji składania statków kosmicznych(...)nią pokombinować kulinarnie. Knułam, wąchałam, parzyłam, rozpuszczałam, zamęczyłam Najcierpliwszego i udało się. Znaczy, zanim się udało to kichnęłam pokrywając pół kuchni zielonym pyłkiem, ale się udało. Powstało bezglutenowe, zielone ciasto. Proszę Państwa! Przed Państwem Greenie. Moja zielona odpowiedź na brownie Potrzebujemy: kostkę masła 200g białą czekoladę dobrej jakości 200g 3 jajka 7 łyżek mąki kasztanowej (jak nie macie to pszennej
ladykitchen