kakao które było w pierwotnym przepisie i ze zmniejszoną ilością cukru - ze względu na dodatek bardzo słodkich bakalii. Ciasto wyszło tym razem bardziej zwarte, w konsystencji przypominające batonik Bounty, tylko dodatkowo z bakaliową dobrocią w środku. Pan Mąż, który bałwochwalczo wielbi wszelkie kokosowe wypieki, znowu zaanektował całą blaszką dla siebie :) Składniki na małą tortownicę o średnicy 18cm: 100g wiórek(...)średnicy 18cm wysmarować masłem i posypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta bo nie ma tendencji do przypalania się . Do tak przygotowanej blaszki wylać ciasto. Ciasto piec około 40 minut w nagrzanym do 180C piekarniku - - u mnie bez termoobiegu, na środkowym poziomie piekarnika . Stan upieczenia sprawdzać "testem patyczka" - będzie gotowe kiedy wyciągniemy suchy . Wystudzone ciasto polać
Grunt to przepis!Pyszna tarta na maślanym kruchym spodzie (według przepisu samego Pierra Hermé), przykrytym pachnącą wanilią pana cottą oraz truskawkami i malinami w galaretce z białego wina, która nadaje odrobiny wykwintności. Prostota w najpyszniejszym wydaniu.Kruche ciasto:130 g zimnego masła175 g mąki35 ml mleka1 żółtko1/2 łyżeczki soli morskiej1 łyżka cukru pudruDo misy wrzucić wszystkie składniki suche i je wymieszać. Następnie wrzucić
Food Squaredzieciństwa moich dzieci. Bardzo dawno go nie robiłam, dziś robię je na życzenie mojej córki, która zatęskniła za jego smakiem. Jest , to dość szybkie i proste ciasto, jednak bardzo smaczne. Nie jest trudne w przygotowaniu, myślę że poradzą sobie z nim nawet początkujące Panie domu-zachęcam! Przepis zaczerpnęłam z internetu, ponieważ mój gdzieś przepadł, ma trochę inny smak niż(...)koniec ubijania żółtka Do puszystego kogla – mogla przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, mak, wodę i olej. Wszystko delikatnie mieszamy by piana nie opadła a ciasto pozostało puszyste. Ciasto przelewamy do tortownicy. Pieczemy 45 min w 180 st - ciasto sprawdzamy patyczkiem
Kuchnia BeatyDrogie Panie z okazji naszego wspólnego święta życzę nam samych słonecznych i radosnych dni. A dla tych osób, które tak jak ja jeszcze dzisiaj obchodzą urodzinki przesyłam życzenia razy dwa :) Składniki: ciasto - 12 jajek - 300 g orzechów włoskich - 1 paczka biszkoptów - 12 łyżek cukru - 1 łyżka mąki pszennej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 4 jajka - 400 g masła
Zainspirowana w kuchniznam osoby, która by go nie lubiła, ulubieniec najmłodszych, słodki ciągnący się Pan Karmel. Wygląda a smakuje znacznie lepiej niż gotowe polewy do lodów czy gofrów, i co ważne znasz jego skład! Nie ma w nim żadnych ulepszaczy ani kochanego przez takie polewy/syropy zagęszczacza E407 czyli Karagenu, który co prawda jest dopuszczony do stosowania przez WHO aczkolwiek coraz więcej doniesień(...)karagen może sprzyjać rozwojowi nowotworów.... Domowy solony karmel jest idealny do ciast, kremów, polewy, lodów, kawy, popcorny czy nawet na kanapki, może również posłużyć jako prezent dla bliskiej osoby, wystarczy ładny słoiczek. Jak go zrobić? Dobry garnek albo patelnia z grubym dnem, drewniana łyżka, która zniesie wysoką temperaturę cukru i trochę cierpliwości gdyż cukier będzie się rozpuszczał około
Wylizany RondelWitam Kochani tego piątkowego wieczora. Dziś Wielki Piątek, dzień zadumy, pamiątka śmierci Pana Jezusa. Oprócz wizyty w Kościele, jest to też dzień w którym każda pani domu szykuje świąteczne pyszności :-) Ja dziś spędziłam cały dzień w kuchni :-) trochę jestem zmęczona, ale zadowolona. Ciasta wyszły super :-) Robiłam sernik z rosą, na który przepis już niebawem, chatkę baby jagi
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuogórka konserwowego oraz cebuli, które również znajdziemy na tej wiejskiej wersji domowej pizzy. Pizza "Wiejska" przypadnie do gustu szczególnie panom, którzy w zdecydowanej większości nie wyobrażają sobie pizzy bez mięsnych dodatków. Najlepsza Domowa Pizza - (ok. 3 dość duże spody) Ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy
Słodka Stronarównież przyjemnego - nie posprzątam, nie zrobię prania, nie umyję naczyń, ale też nie obejrzę trzech zaległych odcinków ulubionego serialu, nie upiekę ciasta, ciasteczek ani nawet nie przygotuję banalnego budyniu, nie poczytam... A wreszcie ominie mnie tych kilka chwil, które mogę spędzić z C. inaczej, niż śpiąc. Z drugiej strony wiem, że jeśli się zawezmę, i jednak coś zrobię, to mimo(...)instancji wyższej, czyli słownika. Tu również zero wsparcia - szukane słowo nie istnieje... Napisałam smsa do C. Ten udał się do Pana K., który radośnie obwieścił, że nie potrafi powiedzieć dokładnie, co to, ale dodaje się to do ciast i ciasteczek! Hmpf... Dodałam suszoną żurawinę. Dopiero dwa dni później, po żmudnych poszukiwaniach dowiedziałam się, że to kandyzowana skórka cytrusowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobią, gdy obmyślali to wspaniałe ciasto, łączące w sobie wszystko, co kojarzy się ze świątecznymi wypiekami. Trochę o włoskiej tradycji. Panforte to tradycyjny piernik, wywodzący się ze Sieny (Toskania), spożywany we Włoszech w okresie Świąt Bożego Narodzenia. Jest to jedno z najstarszych włoskich słodyczy, którego historia sięga do czasów, w których statki z pierwszymi korzennymi przyprawami wpływały do portu(...)królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Panforte oznacza po włosku "mocny chleb" (może od dużej ilości orzechów?) i niektórzy wiążą go z wcześniejszym pan pepato, czyli "pieprznym chlebem". Rzeczywiście, pieprz stanowi jeden z tradycyjnych składników tego ciasta. Inne niezbędne przyprawy to cynamon, goździki i gałka muszkatołowa. Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych, choć zdarzają się
Chilli Czosnek i Oliwasamą mąką, którą użyłeś do zrobienia ciasta. Przełóż ciasto do foremek, nie więcej niż do połowy wysokości. Posyp równomiernie powierzchnię ciasta brązowym cukrem.Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. Wstaw ciasto do rozgrzanego piekarnika i piecz około 35-40 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto jest upieczone; jeśli patyczek nie jest suchy, dopiecz ciasto kilka minut więcej, przykryj wtedy folią aluminiową(...)się nie spiekło od góry za bardzo. Daj ciastu ostygnąć w piekarniku.Ciotka miksuje. Pkt 1 i 2.Dodajemy mąkę, cały czas miksując. Pkt.3.Dodajemy proszek do pieczenia. Pkt.4.Ciasto ląduje w formach. Pkt.5.Posypujemy ciasto brązowym cukrem. Pkt.6.Teresa, ciotka i Maggie niosą ciasto do piekarni.Przed wejściem do piekarni.Teresa przekazuje ciasto piekarzowi.W tym piecu upieką nasze ciasto.W międzyczasie zobaczymy, jak pracują meksykańscy piekarze......zobaczymy
Grahamka, weka i kajzerkaGrudzień na kalendarzu, z wystaw sklepowych mrugają do nas Mikołaje, panom śnią się mikołajki, a cholera świętami nie pachnie! Klimat zniknął jak wizja śniegu. Białego puchu (przynajmniej u nas) nie ma nawet jak na lekarstwo. Zimno, nieprzyjemnie, a jakoś mało zimowo. Skoro klimat się ociepla to może warto iść w stronę tropików i połączyć banany ze smacznym substytutem białego puchu(...)mało zimowe. Takie połączenie uznaję tylko w procentującej uśmiechem pinacoladzie". A my sprawdziłyśmy i wyszło cudownie. Inspirację zaczerpnęłyśmy z książki "Smak świąt" - Agnieszki Maciąg , która faktycznie sprawia, że robi się jakoś tak magicznie. Zimowe ciasto sprawdziło się u nas na tyle genialnie, że trzy dni pod rząd lądowało w piekarniku (fakt, lekko modyfikowałyśmy ale to już genetycznie uwarunkowane kombinowanie). Przed
Wypisz Wymalujdziewczyny borykające się z trądzikiem i mężczyźni z przerostem gruczołu krokowego. Nie poleca się go z kolei panom, którzy mają niedobór testosteronu w organizmie, bo rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć. A dziś proponuje taką oto bezglutenową wersję ciasta z kaszy jaglanej: Składniki: ( w przepisie użyłam szklanki poj. 350 ml.) szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki mleka
NaKońcuJęzyka"Mąż pracowity panem jest w domu swoim, leniwy zaś intruzem" "Mądry nie obraża się niczym, głupi za to w lada czem powód
kgwjanczewoktórej na blogu już wspominałam, to drewniany, bukowy moździerz oraz również bukowe łyżeczki. Starannie wydłubane w drzewie, wyczyszczone i odpowiednio napuszczone jadalnym olejem stają się nie tylko ozdobą, ale i praktyczną pomocą w każdej kuchni. Druga- dzisiejsza niespodzianka, to akurat taka, o której od samego początku jak tylko wynalazłam informację o "Graciarni"marzyłam. Nawet rozmawiając z Panem Grzegorzem kilka(...)przy samym brzegu, by ciasto było dobrze nabrać). Myślę, że nie raz zobaczycie je "w akcji" :) Póki co czekają na świeżutkie ciasto, którego w domu jak na złość nie ma ;) Na stronie internetowej Graciarni możecie zobaczyć prawdziwe perełki, wydłubane z pasji i serca. Znajdziecie tam deski, deseczki, maselniczki, miseczki, łyżeczki, podstawki i inne "przydasie", które z całą pewnością wpasują się
Kuchnia w czekoladzie