jesteśmy do takich smaków i rzadko zdarza się byśmy eksperymentowali z innymi farszami. Ja jednak jestem zwolenniczką tego co niecodzienne. Dawno temu pewien Pan zaprosił mnie do pierogarni. Połączenia składników, które tam widziałam i smak, który nadal mam w głowie zainspirowały mnie po latach do tworzenia. Z pewnością w przyszłości postaram się odtworzyć tamten przepis specjalnie dla Was. Dziś jednak(...)słodki lecz zdecydowany. Z pewnością pieczona papryka i dymka grają tu pierwsze skrzypce. Kurczak jest dopełnieniem a ricotta powoduje, iż całość jest spójna i kremowa. Składniki (25 pierogów): 1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu 100 gram mielonego drobiu 1/2 czerwonej papryki 3 łyżki ricotty 1 cebula dymka sól i pieprz 2 łyżki oleju do gotowania ewentualnie masło, jeśli mamy
Mango Papajatrzecie- niesolone pistacje to skarb, który zdobyć można chyba tylko w internetach, a ja nie mogłam czekać na przesyłkę. Ciasto musiało być gotowe na "już". I było. Chociaż najsmaczniejsze kąski zjedliśmy następnego dnia, kiedy wszystkie smaki i aromaty przeszły się na dobre. Zapraszam na perski eksperyment! PERSKIE CIASTO MIŁOŚCI Na ciasto 12 nasion kardamonu 200g masła w pokojowej temperaturze(...)mieszamy. Ciasto wlewamy do formy i pieczemy 45 minut do suchego dźgulca. Kiedy ciasto kończy się piec, przygotowujemy syrop. Cukier, sok z cytryny i wodę różaną umieszczamy w małym garnku i powoli podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Teraz najlepsze- gotowe, jeszcze ciepłe ciasto wyjmujemy z piekarnika i równomiernie nakłuwamy jego powierzchnię- ja użyłam metalowego dźgulca do szaszłyków. Nakłute ciasto równomiernie
les mirabellesczemu otrzymałam dwa odcienie. Ok 15 minut przed końcem pieczenia ciasto możemy przykryć folią aluminiową, by zbytnio się nie przypaliło. Do prezentacji babki użyłam drewnianej łopatki, którą możecie zobaczyć i nabyć w internetowym sklepie Graciarnia- Graty i szpeje lub zamówić poprzez fp Graciarni kontaktując się bezpośrednio z Panem Grzegorzem. Serdecznie polecam
Kuchnia w czekoladzietrzymałam w lodówce, z wałkowaniem też były nie lada problemy, które doprowadziło do tego, że ciasto przykleiło mi się do blatu i musiałam je wziąć pod nóż. Koniec końców przy przekładaniu góry ciastem, zapomniałam by paski przeplatać. Ciasto trochę wygląda jak "z wypadku" ale w towarzystwie zimnego kakao i panów Beach Boys dało się sfotografować. Bazowałam na przepisie Apple
pink envelopeKiedy "naszła" mnie ochota na
Pan i Pani Smith w kuchniDużo zdrowia, dużo radości a pracy niewiele. Napisałam teraz o moim dzisiejszym daniu. Topinambur już na stałe zagościł w mojej kuchni tym bardziej że mam znajomego
Moje Małe Czarowaniejedyne i wyjątkowe miejsce na ziemi. Są domy, które pachną środkami do sprzątania, bo pani domu przywiązuje wagę do czystości. Są domy pachnące woda po goleniu pana domu. Są domy, które wcale nie pachną, są nijakie. W moim domu najczęściej pachnie jedzeniem. Tak prozaicznie i zwyczajnie. Od kiedy zaczęłam piec chleby, bułki czy drożdżówki, te właśnie zapachy(...)przebywa poza domem więcej niż w domu, że na jego powrót przygotowuję sporo pysznego jedzenia, to nie miałby trudnego zadania - trafiłby na pewno ;)Dzisiaj zapraszam Was na drożdżowe ciasto z dodatkiem dyniowego przecieru. Ciasto pachnące cynamonem i kardamonem, puszyste i pyszne :) Częstujcie się :) Pomysł znalazłam tam >klik!<, ale nieco zmodyfikowałam przepis. Dlatego u mnie spiralka w cieście
Codzienna kuchnia niecodziennadziałania i uśmiechu. Dzisiaj święto wszystkich pań, wszystkie są piękne i wyjątkowe , nie tylko w tym dniu. Tego typu święta przypominają niektórym panom o tym, ze w domu nie mieszkają małe krasnoludki, które sprzątają gotują i piorą:) A choćby małe komplementy, (nie tylko kwiaty) na prawdę mogą poprawić humor. chciałabym również, żeby święto to było bardziej. nie sztuka jest(...)złożyć ładnie życzenia i dać bukiet kwiatów raz w roku. Sztuką jest okazywać sobie szacunek i miłość każdego dnia, tego wam wszystkim życzę:) Składniki na 6 sztuk rulon ciasta francuskiego dwa jabłka cukier puder do posypania Wykonanie: Jabłka obieramy i kroimy w jak najcieńsze plasterki i układamy jeden koło drugiego w rządku na cieście francuskim (w wzdłuż najdłuższego boku
ciastkarnia na kruchym spodziechata pełna panów, którzy zjechali do nas na wakacje, nie za bardzo jest jak blogować, za to dużo się dzieje w kuchni, bo apetyty dopisują. Z domowych porzeczek upiekłam chłopakom wspaniałe, puchate bułki w kształcie połączonych ślimaczków. Nafaszerowane kwaśnymi porzeczkami, dla przełamania smaku druga część bułeczki wypełniona słodkim twarożkiem, całość bogato posypana kruszonką. Prosty przepis dla tych, który nie mają(...)było bardzo ciepłe, dodać jajka, cukier, olej, wszystko dokładnie wymieszać, sprawdzić czy mleko nie jest za ciepłe (palcem), jeżeli jest ok, dodać drożdże, wymieszać. Dodać do mąkę, wyrobić, ciasto ma być gładkie, elastyczne, lśniące. Ja wyrabiam robotem, z hakiem do drożdżowego, około 10 min. na średniej prędkości. Gotowe ciasto przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce do podwójnie objętości
moj przepis naChcieliśmy zaprezentować Wam bardzo oryginalny i pomocny gadżet, który dostępny jest w dwóch wersjach. Chodzi o nieocenioną pomoc kuchenną w postaci Perfect Bake'a i naszego osobistego barmana – Perfect Drink. Prezent dla niej? Nie chcemy powielać schematów, zwłaszcza w dobie gender, ale chyba jednak Perfect Bake spodobałby się bardziej paniom, niż panom. Nie oszukujmy się – najczęściej to właśnie płeć piękna(...)jakich proporcjach go wymieszać. Perfect Bake policzy za nas czas mieszania, odstawienia ciasta do urośnięcia, pieczenia, smażenia i gotowania, a także schładzania posiłków. Jednym zdaniem – gotowanie nie mogło być jeszcze prostsze. Bardzo fajnym dodatkiem jest fakt, że aplikacja ciągle się rozwija, ponieważ wielu użytkowników dodaje własne przepisy, które można zapisywać. Ty również możesz dzielić się swoimi wypiekami lub autorskimi daniami
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienianowego kucharza restauracji, Dariusza Spychały, jak i pożegnania dotychczasowego szefa, Pawła Zasławskiego, który żegna się z Gośćmi, aby dalej rozwijać swoje umiejętności. Menu degustacyjne, które zostało stworzone przez obu panów, połączyło w sobie ich smakowe doznania, doświadczenie zawodowe, kunszt kulinarny w owocne efekty tego jakże smakowitego spotkania. fot.: Zielone Słonie - Fuzja Smaków "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW" powstała(...)pasowała do słodkiego ciasta. Sernik rozpływał się w ustach, a z dodatkiem malin i czekolady... Nic, tylko rozkoszować się i odpływać w niebyt. Po tych wszystkich kulinarnych wspaniałościach, po tej uczcie dla zmysłów, szefowie kuchni wyszli z ukrycia, by ukazać swoje oblicze i opowiedzieć co nieco o zaprezentowanych daniach. Z racji obecności dziennikarzy, porwano obydwóch panów przed kamerę i obiektywy
W kuchni Karmel-itkiwyjść bardzo pikantny! CIASTO: SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE: - pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b), - mleko - szklanka, - woda - szklanka, - sól, - olej, SKŁADNIKI NA CIASTO ZWYKŁE: - dokładnie to samo co w przypadku ciasta b/glutenowego, z tym, że używamy mąki pszennej tortowej (najlepsza z Roztocza) WYKONANIE CIASTA BEZGLUTENOWEGO: Zabierając się za ciasto bezglutenowe, mieszamy wodę(...)bezglutenowa bardzo pęcznieje. Zagniecione ciasto formujemy w kule. Talerz podsypujemy mąką, kładziemy ciasto, przykrywamy miską szczelnie, pamiętając, że gdy będzie traciło ciepło, będzie oddawało wilgoć - ciasto bezglutenowe bardzo szybko wysycha! Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę. Po tym czasie znów je zagniatamy, urywamy potrzebną porcję, resztę znów przykrywamy. Stolnicę posypujemy mąką bezglutenową, spłaszczamy ciasto, które również posypujemy od góry mąką
Wypisz WymalujSkładniki na krem:9 żółtek240 g cukru kryształu 750 g serka mascarpone 1 opakowanie podłużnych biszkoptów kakao do dekoracji1/2 szklanki wody Składniki na poncz kawowy:250
Świat Ciastadrugim powiem więcej w okresie grillowym), od Pana Krzysztofa ze sklepu www.pizzastone.pl . Jeszcze raz dziękuję! Kamień ten ma naśladować warunki, które panują w piecach murowanych, absorbując ciepło z piekarnika. Dzięki oddaniu ciepła przez piekarnik, w kamień , chleb czy pizza pieką się równomiernie. Porowaty kamień wciąga wilgoć z ciasta, jednocześnie rozprowadzając równomiernie wysoką temperaturę z twojej kuchenki. Duża grubość
CookYourselfpiernikowym syropie w kawie i o dobrym, staroświeckim cieście z owocami. Bez kremów i galaretek- raczej z sosem karmelowym powoli wsiąkającym w aromatyczny placek. A że po kolejnej odsłonie wyzwania zostały w koszu różniste jabłka, aż prosiło się o jabłkowy. Dodatek tymianku moim zdaniem nadał mu charakteru retro, który w listopadzie jakoś tak bardzo do mnie przemawia. Ale zacznijmy(...)pan się mylił). Szarlotka wyszła cudowna- dzięki różnym odmianom jabłek, nadzienie było urozmaicone. Niektóre jabłka zostały kruche, inne się rozpadły, część była słodka, część kwaskowa- do tego gałka lodów waniliowych i można kwiczeć ze szczęścia. Jakoś tak jednak wyszło, że jabłek było więcej, niż to konieczne. Ale to zupełnie nie szkodzi- w końcu to jesień, czas doherbacianych przegryzajek, ciast cynamonem
les mirabelles