"Jak Wasze Kanikuły? Moje pomalutku do przodu. Mało czasu dla siebie, dużo pracy poza domem, to i mało czasu dla kuchni :( ale przepisy ciągle piętrzą się
Słodkie Przyjemności"Nowy tydzień nowe wyzwania! Dziś przyszykowałam dla Was bardzo letnią kombinację. Soczyste czereśnie, słodziutkie maliny i bardzo aromatyczną lawendę. A! Smak jest tak cudowny, że
Słodkie Przyjemności"Ciasto drożdżowe kojarzy mi się z moją Prababcią, która zasłynęła w mojej pamięci właśnie takimi wypiekami. Zapach ciasta drożdżowego roznoszącego się po całym domu, stary kaflowy
Słodkie Przyjemności"Nie ma chyba równie dobrego jak i prostego ciasta jak tarta rustykalna. Najprostsze składniki i sposób przygotowania, do tego odrobina cukru, brak jajek i Twoje ulubione
Słodkie Przyjemności"Ciasto z żurawiną i orzeszkami arachidowymi. Jesienne, aromatyczne, wilgotne. Dzięki świeżej żurawinie lekko kwaśne, a dzięki skorupce orzechowo-miodowej przyjemnie chrupiące i słodkie. Bez dwóch zdań
Słodkie PrzyjemnościZrobiłam sobie tygodniowy urlop :) Przepraszam za tą chwilową przerwę w eterze. Mam nadzieje, że korzystaliście z innych pysznych przepisów zamieszczonych na blogu. Dziś przygotowałam dla Was
Słodkie PrzyjemnościCzasem najlepsze pomysły przychodzą człowiekowi do głowy niespodziewanie. Tak właśnie było z tym ciastem. Jak zwykle - ostatnio bardzo często - naszła mnie popołudniu ochota na małe co
Słodkie PrzyjemnościNiby nadal lato, niby ciepło, ale w powietrzu czuć już zbliżającą się jesień. Podobno taka kolej rzeczy, ale ja nie jestem na tak. Nie lubię chłodu
Słodkie PrzyjemnościNo i mamy jesień. Szaroburą, mglistą i zimną. Co z tym zrobić? Przejeść! Korzenne lub czekoladowe smaki, to jest to co o tej porze roku kusi
Słodkie Przyjemnościgofry.W całości upieczone z mąki orkiszowej.Przepis bardzo podstawowy,ale na pewno zadowoli wszystkich gofrowych smakoszy.Smaczne z samym cukrem pudrem i każdym innym dodatkiem - polewą owocową,nuetellą dżemem,czy bitą śmietaną.Smaczne,ponieważ już samo ciasto jest przepyszne.Sposób przygotowania ma również duże znaczenie.Szczególnie smakują ,gdy przygotowane są z miękkiego,utartego masła.Składniki na 12 sztuk:125 g masła25
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!można tworzyć wersje smakowe ciasta, np. biszkopt pomarańczowy, kakaowy itp. Biszkopt (ostudzony) kroimy na blaty, nasączamy alkoholem i wedle gustu przekładamy owocami, dżemem lub bitą śmietaną. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą, galaretką owocową lub kremówką i owocami. tiramisu
prawdziwe jedzenieproszku do pieczenia - cukier waniliowy - 1-2 łyżki śmietany Ciasto szybko zagniatamy z w/w składników. Wkładamy do lodówki na 30 minut aby się schłodziło. Naczynie wykładamy schłodzonym ciastem, również brzegi. Układamy nadzienie owocowe i posypujemy kruszonką. NA KRUSZONKĘ: - 2 łyżki masła - 2,5 łyżki cukru - 3,5 łyżki mąki Pieczemy 55 minut
SMYKWKUCHNINajpierw była całkowita klęska, ale nie poddałam się i drugi pomysł zaowocował pełnym sukcesem! Pomysł na śniadanie miałam taki: placuszki oparte na przepisie na ciasto orzechowo-owsiane polane owocowymi musami. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowyowocami, zaparzyć pyszną kawkę i bez wyrzutów sumienia delektować się dietetycznym deserkiem:)Jego dodatkową zaletą jest różnorodność, którą zapewniają dowolnie wybrane owocowe dodatki i smaki serka homogenizowanego, jak również wzbogacanie samego ciasta łyżeczką cynamonu, przyprawy do piernika bądź kropelką dowolnego aromatu do ciast. Dzięki temu taki deser szybko się nie znudzi
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZaintrygowało mnie kiedyś połączenia słodkiego, skondensowanego mleka z musem owocowym, więc postanowiłam je wypróbować póki jeszcze można kupić świeże owoce. Wykorzystałam jagody i truskawki, które po zmiksowaniu połączyłam ze skondensowanym mlekiem i śmietaną. Spód ciasta to biszkopt kokosowy, na którym znajduje się słodka warstwa truskawkowa, dalej warstwa z kwaśnej, lekko posłodzonej śmietany, a na górze warstwa jagodowa z dodatkiem całych(...)foremki. Przygotowanie żelatyny: Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i rozlewamy po równo do 3 szklanek. Żelatyna musi być chłodna, ale nie może stężeć przed dodaniem do musu owocowego i śmietany. Do każdej z 3 warstw dodamy 1/3 rozpuszczonej żelatyny. Przygotowanie warstwy truskawkowej: Truskawki blendujemy. W osobnej misce przez kilka minut ubijamy mikserem mleko skondensowane i śmietanę. Dodajemy truskawki i razem
Trzeci talerz