minutach... :) Tak się zdenerwowałam (poważnie!), że nie mogłam tego zostawić na inny dzień. Drugie podejście nastąpiło po godzinie, gdy ochłonęłam :) Nadzienie - to dżem jabłkowy domowej roboty. Ciasto - jest ciastem kruchym. Wbrew pozorom robi się naprawdę szybko. Bardzo fajna alternatywa dla kupnych drożdżówek z jabłkami. Również fajna przekąska do szkoły dla dziecka i dla nas - do pracy :) Składniki: 250 gramów(...)cukier puder do posypania gotowego warkocza 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 kostki margaryny (u mnie Kasia) dżem jabłkowy lub inny owocowy Mąkę, jajka, cukier puder, proszek do pieczenia i margarynę mieszamy, następnie ugniatamy ciasto Ciasto wałkujemy na prostokąt Nagrzewamy piecyk do 180 stopni C Rozwałkowane ciasto smarujemy cienko dżemem i zwijamy w rulon dłuższym bokiem Dzielimy wzdłuż
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comowocowy. Jesienią i zimą lubię je z palonym masłem i orzechami. Przygotowanie klusek leniwych jest banalnie proste i wyjdzie każdemu. Potrzebujemy: 500 g sera białego, półtłustego 2 jajka około 1 szklanki mąki, może wejść więcej 3 łyżki domowego cukru waniliowego – tutaj znajdziecie przepis. Ser widelcem rozdrabniamy w misce. Dodajemy jajka i cukier, mieszamy. Partiami zaczynamy wsypywać mąkę. Ciasto ma się(...)spłaszczamy i kroimy na kawałki. Wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Ja swoje kluski leniwe polałam z sosem owocowym i posypałam posiekanymi orzechami. Możecie podać z ulubionymi, słodkimi owocami. UWAGA : jeśli chcecie leniwe na wytrawnie, nie dodawajcie cukru do ciasta, dajcie sól, świeże zioła i podajcie z sosem serowym lub mięsnym, jogurtem z czosnkiem czy też skwarkami i cebulką
ladykitchenprzełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na pełny krążek bezowy. Rozłożyć połowę ziarenek z granatu i przykryć drugą bezą. W środek wsypać pozostałe owocowe ziarenka. Torcik bezowy podawać schłodzony. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bezy i ciasta bezowe , Boże Narodzienie , Ciasta czekoladowe , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami , Dania bez glutenu , Kuchnie świata , Na specjalne okazje , Wykorzystanie białek Tagged: czekolada
https:KKuchniaMniamwyłożyć ją papierem do pieczenia). Na wierzch układamy owoce i dociskamy je do dna blachy, po czym na górę kładziemy drugą owocową warstwę. Jeśli macie dużo owoców - wypełnijcie nimi całą blachę :) Im mniejsza blacha, tym wyższe będzie ciasto :) PS. Moje ciasto jest ciemne i dość zbite - ponieważ obsesyjnie używam do wszystkich wypieków mąki Pełne Ziarno Lubelli
Spektrum Smakucoś zdecydować. Postanowiłam że będzie to ciasto z truskawkami, przecież jest ich teraz mnóstwo. Upiekłam biszkopty, zrobiłam piankę i mus truskawkowy. Z dodatkiem okrągłych biszkoptów wyczarowałam takie oto ciasto. Wspaniale prezentowało się na talerzu. Wyszło delikatne i nie za słodkie, po prostu idealne w smaku. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM BISZKOPT Z TEGO PRZEPISU KLIK PIANKA(...)truskawek 2 galaretki truskawkowe cukier do smaku kopiata łyżka żelatyny ORAZ: opakowanie okrągłych biszkoptów wiórki kokosowe do posypania użyłam zielonych owocowa herbata do nasączenia biszkoptów POLEWA KAKAOWA ZROBIONA Z POŁOWY PORCJI KLIK WYKONANIE: Ciasto na biszkopt dzielimy w 2 części, pieczemy w takich samych blachach. Można upiec jeden i przekroić na pół. MUS: Truskawki podlewamy odrobiną wody, gotujemy
Pani na deserłyżeczka proszku do pieczenia Krem: 2 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżeczki żelatyny 6 łyżek cukru pudru 1 1/2 tabliczki mlecznej czekolady Warstawa owocowa: 5-6 bananów 4-5 łyżek soku z cytryny 6 łyżek dżemu wiśniowego Ciasto: Masło utrzeć do białości. Dodać roztopioną i lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować. Kawę rozpuścić w 1 łyżce gorącej wody, wmiksować letnią do masy. Dodać
Kuchnia smakówBardzo delikatna pianka na cieście biszkoptowym. Przepis w sam raz na lato, na tzw. sezon owocowy, ale poza sezonem też można zdobyć świeże owoce lub wykorzystać owoce z syropu. Biszkopt z 4 jajek upieczony na blaszce 23x32 Pianka: 1/2 l mleka skondensowanego słodzonego 2 opakowania galaretki np. malinowej 1 szklanka owoców borówki amerykańskiej lub inne ulubione owoce 2 szklanki wody
Praktyczna pldobrze, że są niezawodne sposoby na szybkie zaspokojenie zachcianki na słodki deser :) Wcale nie trzeba spędzić godziny w kuchni, by upiec np. czekoladowe ciasto z owocami. Wystarczy chrupiące pieczywo w czekoladzie, do tego serek owocowy i ulubione, soczyste, sezonowe owoce. Takie kanapeczki świetnie sprawdzą się także podczas dziecięcych spotkań. Wtedy najlepiej przygotować większą porcję :) Pieczywo pełnoziarniste w czekoladzie gorzkiej Sonko
Mienta blogmaśle tartą bułką i cukrem. To klasyka, smak dzieciństwa i potrawa przywołująca piękne wspomnienia. Ale przecież można dla odmiany kluseczki polać śmietaną albo owocowym sosem i w takim wydaniu są równie pyszne. Pamiętajcie, że ciasto na kluski leniwe nie może być zbyt zwarte, bo jeśli dodamy za dużo mąki to po ugotowaniu kluski będą twarde. A powinny być mięciutkie, delikatne
Smaczna Pyzalekkiego kwasku, a krem z kaszy manny zamknięty w mocno nasączonym kawowym ponczem czekoladowym biszkopcie sprawił, że przekładaniec ma idealnie wyważone proporcje słodyczy. Ciasto jest tortowe, kremowe i niesamowicie wilgotne, coś w typie brownie owocowego z kremem… Spróbujecie?;) Składniki na biszkopt: 8 jaj 28 dag cukru 16 dag mąki pszennej 4 dag kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka
Domowe ciastaBłyskawiczny, pyszny majowy deser. Mało słodki, za to pachnący truskawkami. Sezon na truskawki już trwa, warto zrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam! Podobnego kremu użyłam w też tych ciasteczkach z ciasta francuskiego i w tym deserze z rabarbarem. składniki - 2 - 3 porcje 250 g serka mascarpone 200 g zimnej śmietanki 30% 2 łyżki ksylitolu
Stare Garymleczko w warunkach domowych. Ja zrobiłam takie zwykłe, tradycyjne śmietankowe, ale Wy możecie kombinować. Po dodaniu kakao wyjdzie kakaowe, a po dodaniu zmiksowanych owoców - owocowe. Ja jestem zadowolona zarówno z konsystencji jak i ze smaku. Ciasto przygotowuje się krótko, natomiast swoje trzeba odczekać po zrobieniu, żeby pianka stężała. Dodatkowo polałam ptasie mleczko syropem Diamant. Dzięki temu przy każdym kęsie wyczuwamy
Kuchnia w oparachwygląd skóry, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i cukru we krwi. Takie małe, a tyle dobra mają w sobie! Najczęściej dodaję je do ciasta, gdy piekę chleb, dosypuje do granoli. Często miksuję z koktajlami owocowymi i warzywnymi. Natomiast prawdziwym hitem stał się u nas pudding lniany. W zależności od dodatków za każdym razem może smakować inaczej i za każdym
Obiad gotowyWstrzykiwacz do marynaty (69,00) 24.Wskaźnik ugotowania jajek (25,00) 25. Obieraczka do czosnku (11,40) 26. Regulowany wałek do ciasta (119,00) 27. Nożyce do jajek (35,00) 28. Komplet owocowych przyborów (49,00) 29. Wałek z ozdobami (47,60) 30. Krajacz do melona (7,80) 31. Krajacz do sałaty (6,60) 32. Miarka do makaronu
Tradycyjna Kuchniawycieczki na łono przyrody. Kto wie jak zakończy się ta przygoda w plenerze? A co w koszyku? Mogą się tam znaleźć owoce, bagietka, domowe ciasto, sałatki zamknięte w słoiku, pasty do chleba typu hummus, koktajle owocowe, pralinki w czekoladzie, sery pleśniowe…Jedzenie powinno być lekkie, sezonowe, niezbyt ostre. Na pikniku najlepiej się sprawdza jedzenie, które można jeść palcami
Bon Appetit MałgorzatyPrzepyszny i bardzo zdrowy deser. Orzechowo-daktylowy słodki spód, miękka lekko kokosowa masa i cudowny, owocowy mus. W iększość osób nie orientuje się nawet , że to ciasto z kaszy! Dla mnie to taka wegańska wersja sernika. Zachęcam do wypróbowania. Wszystkie produkty potrzebne do tego przepisu możecie znaleźć w sklepie internetowym FRISCO <klik
Pora na pora i pomidoraPierogi. Każdy z nas ma jakieś swoje najukochańsze – czy to ruskie, czy z mięsem, czy z owocowym farszem. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na moje ulubione ciasto pierogowe, które zawsze wychodzi cudnie miękkie i nadzienie, które świetnie zastępuje mięso – zieloną soczewicę. To moje najbardziej sprawdzone ciasto i wypycham je każdym możliwym farszem. Brak w nim jajka, więc szykując swoje
Karo in the KitchenMoja towarzyszka zabrała się za polecone przez obsługę- żeberka. Mimo wielkości porcji, skusiłyśmy się na desery -łatwo nie było,ale stanęłyśmy na wysokości zadania. Ciasto marchewkowe i deser z mascarpone (bardzo fajny, lekki, chrupiący i owocowy- zdecydowanie nasz faworyt) Polecam również świetną, domową lemoniadę, która towarzyszyła naszej kulinarnej przygodzie od samego początku. Odpowiednio słodka, ale bez przesady- pyszna. Rondel
Wielki apetytpudrem i cukrem wanilinowym. Słodką śmietanę ubijamy na sztywno, dodając stopniowo śmietan-fix. Obie ubite śmietany mieszamy, na koniec delikatnie dodajemy owoce. Krążek ciasta nasączamy sokiem z brzoskwiń. Nakładamy obręcz. Wykładamy masę śmietanowo-owocową, równomiernie rozprowadzamy; na koniec, na wierzchu łyżka robimy fale. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Przed podaniem posypujemy gorzkim kakao
Mia Cucina SofietaCudowny i delikatny, puszysty i pełen słodyczy a zarazem troszkę kwaskowaty , po prostu smaczny biszkopt z czerwonymi porzeczkami . Ciasto w sam raz na niedziele . składniki na 4 porcje masa owocowa 1 kg czerwonych porzeczek ( ja użyłam mrożonych) 2 szklanki cukru
Smakowite Dania