kostkę masło klarowane lub olej kokosowy oraz 1 łyżkę miodu i rozcieram palcami na kruszonkę. 9 Piekarnik rozgrzewam do 160st.C. 10 Masę owocową równomiernie posypuję kruszonką. 11 Piekę około 15 minut. Po tym czasie ciasto posypuję płatkami migdałowymi i piekę jeszcze 5-10 minut aż kruszonka zrobi się złocisto - brązowa. 12 Ciasto wyciągam z piekarnika i odstawiam na 15 minut
Book of spellsBardzo smaczna i tradycyjna szarlotka - "jak u babci". Uwielbiam domowe tradycyjne wypieki, więc postanowiłam upiec w nieco "lżejszej" wersji. Smakuję jak tradycyjna, ale w zdrowszej oprawie
Truskawkowa FiestaPonadto: 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dowolny dżem owocowy np. brzoskwiniowy Dodatkowo: masło klarowane do pieczenia naleśników Wykonanie: Składniki na ciasto naleśnikowe przełożyłam do miski miksera i dokładnie zmiksowałam. Na patelni rozgrzałam odrobinę masła klarowanego i wylewałam niewielką ilość ciasta. Usmażyłam bardzo cieniutkie naleśniki. Naleśniki z mąki kasztanowej
Kuchnia u Krysiokoło 170 stopni, piec przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka (stan upieczenia sprawdzamy pod koniec, wcześniej nie należy otwierać piekarnika) - ciasto pozostawić do ostygnięcia w wyłączonym i uchylonym piekarniku - podawać z frużeliną owocową lub z innymi ulubionymi dodatkami - przechowywać w szczelnym pojemniku
Smakołyki BerenikiJeśli lubicie charakterystyczny smak miodu akacjowego to z pewnością przypadną wam do gustu kwiaty akacji w cieście. Ciasto jest podobne do naleśnikowego ale kwiaty akacji nadają mu charakterystyczny owocowo-kwiatowy posmak. Pamiętajcie tylko, żeby zbierać kwiaty akcji z daleka od ulic i nie myć ich pod silnym strumieniem wody - wtedy tracimy większość pyłków z kwiatów a z tym i smak
Milion Smakówpełnym talerzu można było ustawić pionowo łyżkę i nie wywracała się dość długo. Najczęściej były to jakieś wersje bogato makaronowych zup owocowych, ale jeżeli mama wcześniej zostawiała wystarczającą ilość kluch robionych ze zwykłego ciasta pierogowego , mogła być to również zupa serowa. Odkryję dzisiaj nasz rodzinny sekret. To przepyszna, gęsta zupa rodem z podlwowskich Maliczkowic. Moja nieznana mi babcia
I tu będę miała takie teCharlotte jest deserem pochodzącym z Francji, p rawdopodobnie z przełomu XIX i XX wieku. Jest to ciasto z zewnątrz otoczone biszkoptem, herbatnikami lub waflami, z kremowym wnętrzem, często owocowym. Obecnie ma wiele różnych odmian. I ja również postanowiłam zrobić swoja wersje. Wersje truskawkową. Jak widzicie deser był dawno przygotowany, bo w 2010r. , ale był pyszny i z chęcią wykonam
Bernika - moj kulinarny pamietnikUwielbiam takie lekkie owocowe desery gdyż nie trzeba grzać się przy piekarniku. Takie jogurtowe torciki sprawdzają się zwłaszcza w lecie, orzeźwiają w gorący dzień. Ale
Smakołyki AsiIdealny sposób na niewykorzystane białka. Składniki (przepis na 12 muffinek): 5 białek, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
rozgotowanaNa nowy tydzień przygotowałam nowy przepis. Ale za to jaki! Bardzo malinowy i niesamowicie czekoladowy - mimo, iż przygotowany jedynie z kakao. Gdy na dworze robi się
Słodkie PrzyjemnościJabłko jest jednym z moich ulubionych owoców. Staram się jeść je codziennie. Nigdy nie może go zabraknąć w moich codziennych wypiekach. :) Składniki: 3 łyżki mąki żytniej
Truskawkowa FiestaJedno z moich ulubionych ciast i które zawsze mi wychodzi. Za każdym razem przygotowuje je inaczej. W tej wersji z borówkami. Jego smak był nieziemski! :) Składniki
Truskawkowa FiestaEkspresowa, pyszna i orzeźwiająca pianka owocowa z poziomkami i borówkami! Składniki: 1 galaretka owocowa, 25 dag serka homogenizowanego, ½ szklanki świeżych owoców sezonowych- poziomki i borówki. Wykonanie
Tradycyjna KuchniaCobbler to amerykański specjał podobny do brytyjskiego crumble. A mianem crumble jak wiecie określamy owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką – taka owocowa zapiekanka. Oba te desery mają ze sobą wiele wspólnego – owoce , kruche ciasto … i najczęściej podajemy je z lodami lub bitą śmietaną. Wiem wiem! Już Wam cieknie ślinka! Do zrobienia Cobblera używamy mniej masła, więc jest
Ostra na Słodkoaronia do deserów , suszona morwa , jagody goji, gorzka czekolada. Banana i gruszki obieramy i miksujemy za pomocą blendera. Łączymy wszystkie składniki, także mus owocowy i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta do każdej z foremek silikonowych. Jeżeli dodajemy jakiś składnik do nadzienia, nakładamy ciasto zakrywając spód foremki, a następnie przykrywamy kolejną porcją ciasta dany składnik
Zdrowie na języku :P