wieczór przy romantycznej kolacji przyda się może kilka moich pomysłów: riskrem pudding królowej Maud zimowa kawa korzenna gruszki w winie z czekoladą deser owocowy deser truskawkowy deser z borówkami deser migdałowo-czekoladowy Potrójnie czekoladowe walentynkowe serducho ciasto mocno czekoladowe z pomarańczą musowy torcik czekoladowy
ciastkarnia na kruchym spodzieZ rozpoczętym Nowym Rokiem skusiłam się na wykonanie niskokalorycznego serniczka na zimno (ponownie!). Ciasto nie jest, aż tak czasochłonne, ale wymaga cierpliwości. Bardzo smakowało mi jak
Truskawkowa Fiesta"Jaaagodzianki! Kto ich nie lubi? Świeże, jeszcze ciepłe, domowe. Niebo! Kojarzą mi się z wyjazdami do Cioci, do Lublina, gdy na śniadanie czekało na mnie kompot
Słodkie Przyjemności"Lubicie szarlotki? Jak dla mnie jedno z najlepszych ciast na świecie! Równie smaczny jest tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę
Słodkie Przyjemności"Nie trudno stwierdzić, że wielkimi krokami zbliża się do nas jesień. Wieczory są na tyle zimne, że krótki rękawek nie wchodzi nawet w grę, liście na
Słodkie Przyjemnościtylko w Wigilię, za to zawsze z przyjemnością jadłam kręcipołki - czyli kluski na mleku (nazwę wymyśliłam, kiedy zobaczyłam Babcię ukręcającą kawałeczki ciasta - przyjęła się w Rodzinie i teraz nikt inaczej tej zupy nie nazywa). Zupy owocowe odpadały w przedbiegach, szczególnie wiśniowa cieszyła się moją ogromną niechęcią. Szczawiowa była nie do przyjęcia, a zupę z botwinki akceptowałam (lub nie) w zależności
Pożeraczka, czyli raz adobrzepowidła śliwkowe z ksylitolem zamiast zwykłego cukru. W smaku bez różnicy a na pewno trochę zdrowsze. W zimie będą jak znalazł do chleba, pełnoziarnistych naleśników, pancakes, ciast czy deserów. Miałam pewne obawy, że owocowe przetwory bez cukru szybko się zepsują, ale jednak postanowiłam przekonać się osobiście. Przechowuję je w chłodnym miejscu, część w lodówce i mam nadzieję, że dotrwają
Ze smakiem i z pasjąMorele - złote, słodkie, owocowe kulki. Na surowo, na przetwory, do ciast i innych potraw. Z rozrzewnieniem wspominam wielkie morelowe drzewo, które rosło lata temu w ogrodzie wuja. Rodziło wyjątkowo pyszne owoce i tak dużo, że czasami aż łamały się gałęzie pod ich ciężarem. Niestety, tego drzewa dawno już nie ma ... Dobrze, że czasami na pobliskim bazarku można spotkać miłego, starszego
Smaczna PyzaOstatnio coraz bardziej brakuje mi słońca. Tęsknota za wiosną i następującym po niej lecie, pokierowała mnie do przyrządzenia tego dania. Zupy owocowe to dla mnie smak dzieciństwa. Takie kolory, od razu poprawiają nastrój i zbliżają nas do cieplejszych dni A było to możliwe dzięki produktom marki HORTEX ! Zupa jest pyszna na zimno jak i na gorąco, dlatego sprawdzi się(...)stanie się gładka. Połowę ciasta wlewamy na łyżkę cedzakową i przecieramy łyżką stołową do gotującej, osolonej wody. Czynność powtarzamy z resztą ciasta. Kiedy kluseczki wypłyną, wyławiamy je, wkładając na krótko do zimnej wody w celu zahartowania. ZUPA OWOCOWA Mrożone owoce zalewamy dwoma szklankami soku i gotujemy 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w pół szklanki soku, wlewamy do gotujących się owoców
KierunekuchniaSpód: ok 20 sztuk herbatników 1/3 szklanki mleka Sernik: 1 kg mielonego twarogu 200g masła 8 dużych jajek 200g cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Mus owocowy: 500g śliwek węgierek 2 łyżki cukru 100 ml wody 2 galaretki truskawkowe 500ml śmietanki kremówki 36% ***Jajka oraz ser należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby osiągnęły temperaturę(...)mieszamy *** *** Całość wylewamy na schłodzony sernik. Na wierzchu wykładamy za pomocą małej łyżeczki odłożony wcześniej mus owocowy. Końcem łyżeczki robimy zygzaki po wierzchu *** *** Sernik z musem wkładamy do lodówki na kilka godzin *** *** SMACZNEGO *** Polecam również: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ
Blog z Apetytemwiśni w spirytusie, chodź uważam ,że wersja bez nich np. dla dzieci też jest bardzo dobra :) SKŁADNIKI Ciasto: 4 jajka 3 łyżki kakao 7 łyżek wody 3/4 szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem kostka masła dwie owocowe galaretki 1/2 szklanki cukru pudru 3 żółtka 3 łyżki kakao szklanka wiśni w spirytusie ( wedle uznania można
W Moim Magicznym Domurumem lub nalewką wiśniową. Na dworze w Nancy podawano do niego mieszankę ze słodkiej malagi i rumu. Ponieważ były król był namiętnym czytelnikiem opowieści tysiąca i jednej nocy, nazwał ciasto imieniem swojego ulubionego bohatera - Ali Baby - Baba au rhum . Stohrer, który przybył do Paryża w 1725 roku wraz z Marią, córką Leszczyńskiego i małżonką Ludwika XV, otworzył w 1730 roku(...)zimno otwór babki wypełnia się bitą śmietaną i wiśniami, ugotowanymi w słodkim syropie. Savarin na ciepło podaje się z gorącym sosem owocowym (morelowym, porzeczkowym, truskawkowym), aromatyzowanym likierem. Otwór w tym przypadku wypełnia się owocami, ugotowanymi w syropie. Ciasto podstawowe przygotowuje się zazwyczaj dzień wcześniej, w następnym dniu jest ono wypełniane i przygotowywane do podania. Nazwa savarin została nadana Babie
KUCHARNIACiasto to powstało w związku z konkursem organizowanym przez na blogu "Takie tam pichcenie" . Inspiracją był przepis Madzi, który lekko zmodyfikowałam. Ciasto jest łatwe do przygotowania i bardzo smaczne. Polecam!!! SKŁADNIKI: Masa kubusiowa: 900 ml soku marchwiowo- owocowego typu „Kubuś” 2 opakowania budyniu śmietankowego, 2 opakowania galaretki brzoskwiniowej, Masa śmietanowa: 600 ml śmietany 30%, 2 opakowania galaretki truskawkowej(...)Masa śmietanowa : Galaretki truskawkowe rozpuścić w 400 ml wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno. Dodać tężejącą galaretkę i razem zmiksować. 4. Masę wyłożyć na ciasto, wyrównać. Ciasto wstawić na 2 godziny do lodówki. Gotowe ciasto posypać kolorową posypką
Tradycyjna kuchnia Kasi