Kiedyś taką frużelinę owocową kupowałam w sklepie ,w tym roku postanowiłam zrobić ją do słoiczków sama.Świetna jest do ciast,na leśników,babeczek i innych smakołyków.Bardzo łatwy przepis do zrobienia. 1 Kg.truskawek 4 łyżki soku z cytryny 1 szkl.cukru 2płaskie łyżki mąki ziemniaczane 1 płaska łyżka żelatyny *************************************** Żelatynę zalewamy 2 łyżkami zimnej wody,odstawić do na pęcznienia.Truskawki myjemy
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkitorebek) z odrobiną aromatu waniliowego *nasączeniem może być też herbata z sokiem z cytryny lub mocna herbata owocowa np malinowa Dekoracja : 2 opakowania biszkoptów Lady fingers (po 140 g) cukrowe dekoracje do ciast wstążka Wykonanie : Piekarnik nagrzać do 180 stopni w opcji góra-dół, bez termoobiegu. Tortownicę dokładnie posmarować masłem i wysypać bułką tartą
cucinaretelefonicznie (zastanawiam się nad założeniem infolii :D ) - przygotowała dwa spotkania dla Babek z Nowej Huty na których pokazałam jak wykonać proste owocowe desery, gofry oraz piernikowy deser - powstało moje piękne logo zaprojektowane przez Magdalenę Ziemiańską - upiekłam wiele ciast, ciasteczek i tortów, przygotowałam kilkanaście deserów i zrobiłam przy tym setki zdjęć - odpowiedziałam na Wasze komentarze umieszczane na blogu - nawiązałam współpracę
Mania Wypiekania"Domowa szarlotka? Klasyka w najlepszym wydaniu, najlepiej smakująca na ciepło z dodatkiem kremowych dodatków. Chociaż nie, cofam to. Najlepiej smakująca na zimno bez żadnych dodatków. W
Słodkie Przyjemnościpróbowałam jak smakuje. Guinnness jak to Guinness za bardzo nie przypadł mi do gustu, może dlatego, że zagorzałym piwoszem nie jestem i oprócz lekkich, owocowych ‚cydrów’ żadne piwo mi nie smakuje. Ale Guiness w cieście, to może być strzał w dziesiątkę. Robiłam bez większego przekonania, obawiając się, że ciasto może być lekko gorzkie. Inspirowałam się przepisem z jednego z moich
Made By Mom And Sonumytych i osuszonych owocow. Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180°C. Po upieczenu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! zrodlo : Pani domu poleca - ciasta nr 6/2009 Przepis dodaje w ramach konkursu " Owocowe love " ogloszonym na Mikserze kulinarnym
Przysmaki KarolkiWersja owocowa zawsze udających sie pasztecików wg Lali. Proste ciasto zagniatane dzień wcześniej i jabłka . Moment i mamy słodkości do popołudniowej kawki. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchniprzeglądnięciu moich zapasów owocowych z zamrażarki powstała rolada serowo wiśniowa :) Składniki: Ciasto - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej - 2 żółtka - 3 łyżki oleju - 1/2 szklanki letniej wody - szczypta soli Nadzienie - 40 dag wiśni (ja użyłam mrożonych, które wcześnie rozmroziłam i odsączyłam z soku) - 2 żółtka - 1 jajko - 1/2 szklanki cukru - 50 dag mielonego twarogu - 1 budyń waniliowy
Zainspirowana w kuchniLato już za nami a ja upiekłam typowo letni serniczek, lekki, owocowy, nie za słodki i rześki, w sam raz na lato jak i chłodniejsze dni do kawki. Łatwy i tani a smakiem zaskoczy nawet najbardziej wybrednych gości. Polecam :) Składniki na blaszkę 24cm: spód: - 210g ciastek owsianych - 30g roztopionego masła masa serowa: - 500g serka mascarpone - 100ml śmietanki(...)białej też), mieszamy składniki na masę serową, tylko do połączenia składników, wrzucamy mandarynki i brzoskwinie, delikatnie mieszamy. Wykładamy masę na schłodzony spód z ciastek, blaszkę z ciastem wkładamy do piekarnika na blaszkę z wodą, zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy 1.2h. Po tym czasie wyciągamy sernik i stawiamy najlepiej na kratce do ostygnięcia. Rozrabiamy galaretkę
Wypieki Reneprzystąpiłam do działań. Sprawa jest prosta: mokre składniki, suche składniki, wszystko razem mieszamy - i czekamy pół godziny. Następnie wylewamy ciasto do blaszki, pieczemy, czekamy chwilę, aż lekko przestygnie, i zajadamy się z rozkoszą . Naleśnik wyszedł delikatny, mocno owocowy i lekko słodki. Creme fraiche i słodki syrop klonowy to do niego idealne dodatki. I może jeszcze garść świeżych jagód...? Spróbujecie zabarwić(...)dodać maślanę, masło i ekstrakt, połączyć. Wlać mokre składniki do suchuch, dokładnie wymieszać. Odstawić na 30 minut. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką. Na dno równomiernie wysypać jagody. Zalać ciastem. Piec w 200 st. C. przez 25-30, pod koniec ewentualnie przykrywając folią, jeśli zbytnio się zrumieni. Podawać na ciepło z creme fraiche i syropem klonowym. Smacznego! Dziś ostatni dzień
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiszkoptu nie smarować boków formy. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w blaszce rzucić na podłogę z wysokości około 30-40 cm. Wstawić do otwartego piekarnika i pozostawić do ostudzenia . Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od blaszki dopiero(...)cukrem ,dodać wiórki kokosowe i cynamon,smażyć ,ciągle mieszając na złoto -brązowy kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego:)) duzo pisania ,a szybko
mojej kuchnibiszkoptu nie smarować boków formy. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do suchego patyczka.. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i w blaszce rzucić na podłogę z wysokości około 30-40 cm. Wstawić do otwartego piekarnika i pozostawić do ostudzenia . Boki biszkoptu oddzielamy nożykiem od blaszki dopiero(...)cukrem ,dodać wiórki kokosowe i cynamon,smażyć ,ciągle mieszając na złoto -brązowy kolor . Złożenie ciasta Przekroić biszkopt na dwie części. Na spód blaszki położyć jedną część-- opcjonalnie posypać wiórkami kokos prażonymi -- ,na to wyłożyć masę serową. Przykryć drugim biszkoptem . Wierzch posmarować pastą owocową i obsypać rumianym kokosem. Włożyć do lodówki do stężenia masy serowej. Smacznego:)) duzo pisania ,a szybko
w mojej kuchniokoło 2-3 godziny. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować je na podsypanej mąką stolnicy, na placek o grubości około 0,5 cm. Ostrym nożykiem wycinać kształt litery "Y". Piec w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut. Wystudzić. Wystudzone ciasteczka polukrować i obficie obsypać kolorowym maczkiem owocowym, odłożyć. Składniki na babeczki: 2 szklanki mąki pszennej(...)posiekana na małe kawałki, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości foremek. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Wystudzić. Krem śmietankowy: 350 ml śmietany 30% 1 łyżka cukru pudru 1 mix do ubijania śmietany Delecta + rodzynki 1 opakowanie posypki o smaku owocowym Delecta Decorada 1 opakowanie kuleczek zbożowych w różowej skorupce Delecta Decorada
Domowa cukiernia Ewydrugie dania z wykorzystaniem fasoli. Co bym ugotowała z tej książki? Ciekawie wygląda oryginalna owocowa sałatka z fasoli, pasta do chleba z fasolą i chrzanem, pasztet ze śliwką, fasola w panierce, pierogi z nadzieniem z fasoli, babka ziemniaczana z fasoli, tort z fasoli i ciasto fasolowe z bakaliami. Chyba zakocham się w tym Jasiu. 40 przepisów Królowej Fasoli Mikołaj
Ugotowane pozamiatanePrzedwiośnie to czas walki z różnymi choróbskami, dlatego warto zadbać o odpowiedni poziom witamin. Smoothie czyli pyszny aksamitny koktajl owocowy to jest to co tygryski kochają
Kawa z mlekiem