ciasta użyłam Mąki Szymanowskiej firmy Polskie Młyny, bo jest delikatna, puszysta i nadała naleśnikom aksamitości. Do tego nasze polskie smażone jabłka, owocowe leśne skarby i aromatyczny cynamon z wanilią. Zapraszam do delektowania się tymi pysznościami 🥰 Składniki na ciasto: -2 szklanki Mąki Szymanowskiej ( 300 g) Polskie Młyny -2 szklanki mleka (500 ml) -100 ml wody lekko gazowanej(...)naleśników smarujemy olejem i dobrze rozgrzewamy wlewając niewielką ilość ciasta, formujemy ruszając patelnią, naleśnik. Gdy się zrumieni przewracamy na drugą stronę. Można wtedy posmarować patelnię lekko masłem, ciasto nabierze delikatnego smaku. Uważamy, aby nie przysmażyć zbytnio naleśnika ponieważ będzie sztywny do formowania i może się łamać. Dodatki do naleśników: -jabłka smażone ze słoika - opakowanie mieszanki owoców leśnych mrożonych
Kulinarne przemysleniapłatki owsiane, biały cukier na cukier kokosowy, a margarynę na olej kokosowy. Drożdże pracowały jak należy, co w konsekwencji dało puszyste, wyrośnięte wnętrze ciasta . Aktualnie trwa sezon na rabarbar , dlatego też użyłam jego jako owocowego (choć tak na prawdę jest warzywem 😂) dodatku, jednak z powodzeniem możesz użyć innych owoców - truskawek, malin czyli śliwek. Jeżeli wykorzystasz płatki owsiane certyfikowane jako bezglutenowe
Zdrowie na języku :PLubicie lody, ciasta, desery? Na pewno lubicie, bo mnie odwiedziliście :) No właśnie! Ja tez lubię te wszystkie słodkości, które cudownie smakują z dodatkami, na przykład z sosami owocowymi. Już kiedyś miałam okazję zaproponować Wam sos truskawkowy, dziś przygotowałam dla Was sos jagodowy, który również możecie wykorzystać właściwie do wszystkiego. Częstujcie się!"Składniki:2 szklanki jagód3 łyżki wody2 łyżki cukru(...)jednolite sosy po 2 minutach smażenia, należy przełożyć owoce do blendera, zmiksować i ponownie chwilę podsmażyć - jednak w tym przypadku owce stracą swój kolor.Odstawiamy do przestudzenia.Gotowym sosem polewamy lody, ciasta lub desery.Smacznego
Słodkie Przyjemnościumyć i ułożyć w salaterce wyłożonej folią spożywczą (średnica ok. 10-15cm, mniejsza niż tortownica w której pieczemy biszkopt). Truskawki zalać zimną, tężejącą galaretką. Odstawić do całkowitego zastygnięcia. Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki ciemnego kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli(...)wlej lekko tężejący (zimny) mus truskawkowy i miksuj do połączenia składników. Dodatkowo: Lemon Curd (przygotowany z 3 cytryn) 200 g masła 1 puszka frużeliny wiśniowej owocowa posypka Wykonanie: Przygotuj galaretkę z truskawkami i upiecz ciasto czekoladowe, ostudzić. Gdy galaretka całkowicie nam zastygnie wyciąg ją na talerz i delikatnie ściągnij folię spożywczą. Następnie przygotuj masę truskawkową. Z ciasta należy ściąć górę
Kulinarna (nie)codziennośćMoje ulubione ciasto z maślanką. Zazwyczaj piekę je tylko z migdałową skorupką. Dzisiaj w wydaniu owocowym z dodatkiem porzeczek. Jest bardzo smaczne. Upiekłam je w sobotę wieczorem na niedzielną popołudniową kawkę, ale już na śniadaniu jedliśmy ostatnie kawałki. Smakiem przypomina mi ciasto drożdżowe, jest jednak o wiele prostsze do zrobienia. Spróbujcie sami :-) Ciasto z maślanką
dolcevitainmykitchenupiec smaczne ciasto bez cukru dla niemowlaka i czy w słodkościach można ukryć witaminy? Złocista tarta z masą budyniową i frużeliną owocową. i tu: Tarta z jogurtem greckim i truskawkami a’la sernik. Miękkie i zdrowe ciasto dla niemowlaka. Tarta ze śliwkami i kruszonką Ciasto – składniki 250 gramów mąki pszennej typ 450 150 gramów zimnego masła
Krupeczkisiostry i mamy. W oryginalnym przepisie, który dostałam zamiast jogurtu była maślanka. W przepisie nie było też malin. Sądzę jednak, że w sezonie owocowym pasują idealnie. Do przygotowania potrzebujemy tylko miski i drewnianej łyżki. Ciasto jest puszyste i wilgotne. 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 2 łyżki kakao 0,5 szklanki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cynamonu
VioletoweKucharzenieOto moja propozycja na lżejszy, owocowo-czekoladowo-śmietanowy tort a’la Big Milk Trio z owocowym wykończeniem: mocno nasączony, nie za nadto słodki. Sprawdza się dobrze
Domowe ciastaKonfitura z arbuza i galaretka z arbuza - egzotyka w słoikach Konfitury z arbuza lub galaretkę z arbuza można zrobić w dwóch wariantach - z miąższu lub z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataceny, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami :) Składniki na ciasto
Domowa cukiernia EwyCzas przygotowania: 7 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 12,00 zł SKŁADNIKI: 1/2 świeżego ananasa 1/2 mango 1 kiwi 200 ml jogurtu naturalnego PRZYGOTOWANIE
kulinarnyJanich dodać cynamon jeśli lubicie, ale nawet solo doskonale smakują. W zależności od tego co lubicie, sprawdzi się tutaj jakiś kwaśny dżem jako dodatek lub śmietana czy sos owocowy. Te placki to odmiana popularnych w Małopolsce mądrzyków lub małdrzyków – placków na bazie sera białego. Jeśli mamy ser biały dość rzadki lub wilgotny, możemy dodać 1 łyżkę kaszy manny. Dzisiaj(...)jagód 1/2 szkl malin 1/2 szkl śmietany 2 łyżki cukru Sposób przygotowania Sos Składniki na sos blendujemy Placki Składniki na ciasto mieszamy - mikserem (haki) lub ręcznie. Formujemy placuszki i smażymy na złoto z obu stron. Podajemy z sosem owocowym lub konfiturą. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/placuszki-serowe-sosem-owocow/ BosowKuchni Artykuł Placuszki serowe z sosem z owoców pochodzi z serwisu Przepisy na dania
Mieszam w Garnkuskładniki: ciasto: 2 szkl mąki 3 łyżki cukru 15 dkg masła 2 kostki lodu nadzienie: 1,2 kg jabłek sok z cytryny 1/3 szkl cukru
Luźna Kuchnianigdy nie przepadałam, ale domowy makaron zajadałam bardzo chętnie. Najczęściej sam, wyjadając go z durszlaka zaraz po przygotowaniu lub też w formie zupy owocowej. Najbardziej jednak lubiłam podpłomyki – mam tu na myśli cienko rozwałkowane płaty ciasta, które smażyło się na blasze kuchni kaflowej. To był smak, niestety aktualnie już nie do powtórzenia. Powtarzam jednak makaron. Tym razem w nieco
365 dni dookoła kuchniŚwietne ciasto na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego delikatnym migdałowym likierem, orzeźwiających malin i aksamitnej masy czekoladowej to obowiązkowa pozycja dla fanów owocowych deserów z czekoladą. Składniki: Biszkopt : 4 jajka 75g cukru pudru 85g mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki kakao szczypta soli olej Warstwa malinowa: 500g malin 2 galaretki(...)połamać na kostki, dodać śmietanę, masło i całość rozpuścić w kąpieli wodnej. 6. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, wylać warstwę malinową z galaretką, przykryć drugim blatem, nasączyć ponczem, wyłożyć masę czekoladową, polać wcześniej przygotowaną polewą i posypać posypką owocową
Szalona Kuchnia Eweliny