cukier puder konfitura z róży Wykonanie: Ugotowany ryż zmiksować na papkę razem z jajkami, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać wszystko dokładnie ma powstać gęste ciasto. Z ciasta nabierać niewielkie porcje na środku ułożyć porcję konfitury i uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym(...)całościa ale równie dobrze może być każdy inny ja użyłam toffiee firmy Dooley`s. Alkohol to również mój dodatek ) Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu możecie spróbować dodać gęsty syrop owocowy. 2 kopiate łyżeczki cukru light muscovado Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini
Moje domowe kucharzenieLekki, orzeźwiający, nie mocno słodki. Dla mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości
Walijskie Pichcenieczasu do czasu lubię przygotować coś słodkiego, chrupiącego i najlepiej owocowego, niezależnie od pory roku. Dzisiaj powstało owocowe crumble , czyli owoce pod kruszonką . Do kruszonki potrzebne są tylko trzy składniki: masło, cukier oraz mąka. Kruszonkę przygotowuje się zwykle w proporcjach 2:1:1 czyli 2 porcje mąki, 1 porcja masła oraz 1 porcja cukru . Pamiętać należy, aby masło miało temperaturę(...)cukru białego 80 g masła w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Do miski przesypujemy cukier i mąkę, dodajemy kawałki masła. Rozcieramy palcami masło z cukrem i mąką, do momentu powstania grudek ciasta. Kruszonkę wysypujemy na ciasto czy ulubione owoce
Moja smaczna kuchniaDzień dobry, Dziś mam dla Was deser dla dorosłych - mięciutkie figi upieczone w słodkim winie, podane z lodami waniliowymi. Figi upiekłam w winie z dzikiej róży
Chilli Czosnek i Oliwakokilki wysmarowanej tłuszczem, tworząc w ten sposób koszyczek z nitek karmelu. Albo stworzyć na papierze śniadaniowym fantazyjne wzory, którymi po wystygnięciu można bardzo pięknie ozdobić tort czy deser owocowy. Dla tych, którzy nie mają jednak cierpliwości, albo też chęci do bawienia się w karmelizację, polecam gorąco najprostszy sposób na karmel, mianowicie zakup puszki słodzonego mleka skondensowanego i gotowanie go przez(...)Tarte tatin 150g mąki 100g masła 25g brązowego cukru 2 żółtka 100g brązowego cukru na karmel 40g masła 4-5 średnich jabłek pokrojonych w ćwiartki Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i wstawić na ~1h do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier, kiedy się skarmelizuje dodać jabłka i obsmażyć ze wszystkich stron w karmelu
Przepysznik - BLW i nie tylkokońcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki(...)stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką. 2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto. 3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek
kruche babeczkimiski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, wsypujemy sól do smaku i mieszamy, następnie wlewamy olej i gorącą wodę. Zagniatamy wszystkie składniki aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej. Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką na bardzo cieniutki(...)placki ostygły i lekko przeschły, układamy je jeden w drugi i pozostawiamy w pojemniku. Przed podaniem lekko podgrzewamy. Placki są delikatne, lekko słodkawe, nadające się do każdego farszu, nawet owocowego
Kulinarne Fantazje Mariolimasła 3/4 szklanki cukru brązowego ok. 2 i pół szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło rozpuszczamy i studzimy. Jeśli używacie jogurtu owocowego, który ma rzadszą konsystencję niż jogurt grecki, to nie używajcie już mleka. Zasada jest prosta - w jednej miseczce łączymy składniki mokre, czyli jogurt, jajka oraz masło, a w drugiej miseczce łączymy(...)Jeśli masa jest zbyt gęsta - stopniowo wlewamy przygotowane mleko, natomiast jeśli jest zbyt rzadka, to dosypujemy trochę mąki. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe! Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 24 muffinek. Ja używam różnej wielkości foremek silikonowych, ale wystarczą papierowe papilotki. Do każdej nakładamy po ok. 2-3 łyżki ciasta, tak by zapełnić ok. 3/4 ich wysokości
Cooking MonsterTrza korzystać z sezonu truskawkowego ile się da...no i tak oto mamy drożdżówki z truskawkami i orzechową kruszonką..przepis gdzieś z netu..z moimi drobnymi zmianami. Owocowe szaleństwo trwa także u : Dagmary , Małgosi , Asy .. 500 g mąki około 250 ml mleka 60 g margaryny 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 duże jajko(...)wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.Mąkę , mielone orzechy i cukier na kruszonkę wymieszać, dodać miękkie masło i zagnieść , robiąc kruszonkę.Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka
Moje domowe kucharzenieDrukuj Sorbet brzoskwiniowy By Piotr 23 lipca 2018 Składniki: brzoskwinie - ok. 700g cukier - ok. 100g woda - ok. 50g sok z cytryny - 1 łyżeczka, opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie
Pogotujmy.plMoże macie ochotę na słoneczny, pełen witamin koktajl owocowy z ostropestem? Samo zdrowie w szklance! To nic, że lato zbliża się do końca. To nic, że afrykańskie upały minęły. To nawet dobrze bo ja wcale ich nie lubię. A do tego ta susza, która spowodowała, że nie było nawet po co wchodzić do lasu . Kiedy zrobicie sobie taki koktajl(...)sklepach i na targach dużo, nie tylko tych krajowych, ale też bardziej egzotycznych. I takie właśnie tropikalne pyszności trafiły tym razem do mojego koktajlu . Ostropest możecie dodawać do ciasta na bułeczki - będą nie tylko smaczne, ale też jeszcze zdrowsze! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOwoce podgrzewałam na tyle krótko, żeby zachowały swój kształt (maks. 10 minut). Z tego powodu truskawki dodałam na sam koniec. Ostatnią rzeczą jaka trzeba zrobić by otrzymać zdrowy kisiel owocowy bez konserwantów i sztucznych barwników jest zagęszczenie rozrobioną w niewielkiej ilości wody mąką ziemniaczaną. Ja lubię dość rzadki kisiel dlatego nie dodałam zbyt wiele mąki. Zagotowałam i wyłączyłam. Żeby(...)miseczka kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów
Kuchnia po mojemuKawa corretto - kawa skorygowana alkoholem Caffe corretto oznacza dosłownie skorygowaną kawę, w tym przypadku korygujemy ją... alkoholem. Jeszcze kilkadziesiąt lat temu, był to doskonały sposób
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasycąca. Jest to jedno z tych tanich podkarpackich dań, które nie wymaga wiele czasu, ani pracy. Najczęściej pamułę gotuje się z wiśni, czereśni, jabłek lub śliwek. Tradycję przyrządzania zup owocowych na Podkarpaciu bardziej wiązałabym z gospodarnością i oszczędnością, niż z biedą. To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie w codziennej kuchni tego, czym obfituje ogród i sad. Przepis przekazany przez panie(...)Zupa Śliwianka - kuchnia podkarpacka Składniki na zupę: 2 litry wody 500 g śliwek węgierek 3-4 goździki 4 łyżki śmietany 1 łyżka mąki pszennej cukier sól cynamon Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli woda Ze śliwek wyciągamy pestki. Zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej śliwki i goździki. Gotujemy około 30 minut, aż śliwki się rozgotują
Trzeci talerzMój ostatni wypiek: wczoraj upieczony, a dziś już tylko słodkie wspomnienie… Może to dlatego , że mniejsza blaszka(?) może dlatego, że lubię się dzielić(?) a może
Domowe ciasta