margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 budynie wiśniowe bez cukru 40 g lub 2 budynie wiśniowe 64 g 1 łyżka proszku do pieczenia Nasączenie wiśniowe: 3 torebki owocowej herbaty wiśniowej 1 torebka czarnej herbaty earl grey 200 ml gorącej wody 150 - 200 ml przygotowanej zimnej wody można dosłodzić do smaku Masa budyniowa czekoladowa: 2 budynie czekoladowe bez cukru(...)wymieszać. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną z budyniem wiśniowym i proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać. Do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta wlać ciasto. Piec 45 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Nasączenie wiśniowe - 3 torebki herbaty wiśniowej i 1 torebkę herbaty earl grey zaparzyć w 200 ml wody. Następnie po zaparzeniu
Ciastka - domowe słodkościKlasyczne muffinki, o których pisałam już tutaj , z owocowymi dodatkami. Lekkiej kwasowości dodają porzeczki, a melon wzmaga słodycz. W ogólności zapieczony melon bardzo pozytywnie mnie zaskoczył swoją konsystencją i smakiem, nie mogliśmy się powstrzymać od zjedzenia kilku muffinek jeszcze przed wystudzeniem. Proporcje na 15 muffinek. 80 gram porzeczek 1/3 melona 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki(...)jajko, mleko i olej. Następnie dodać suche składniki i wymieszać na jednolitą masę, ale tylko do wymieszania się składników. Dodać owoce i wymieszać bardzo delikatnie. Przygotować formki, wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładać łyżką tak, aby jego objętość nie przekraczała 3/4 wysokości, może być mniej. Foremki ułożyć na kratce i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 20-25 minut, na złoty kolor. Następnie
Czerwony Gupikprezentowany przez nią plan żywieniowy nie zawierał cukru, ani produktów w niego bogatych. Musisz pozbyć się m.in. wszystkich słodkości, niezdrowych i przetworzonych produktów żywnościowych, także miodu, surowych batonów owocowo-orzechowych oraz samych owoców! Tak, owoców również! I to nie jest wszystko! Całą listę produktów niedozwolonych znajdziesz w rozdziale czwartym. Tutaj zapoznasz się także z pełnym, rozpisanym planem posiłków, listą potrzebnych(...)zakończeniu programu dowiesz się jak masz postępować dalej, jak się żywić i jaki mieć stosunek do cukru. Zwieńczeniem całej trzytygodniowej pracy są przepyszne, słodkie desery - na koktajl, ciasto i lody. Napiszę tak - warto się troszkę przemęczyć, żeby później móc skosztować bez wyrzutów sumienia choć jeden z prezentowanych tam pomysłów na słodkie dania :) Bardzo, ale to bardzo polecam
Zdrowie na języku :PNie należę do osób, które kształtują trendy kulinarne w polskiej blogosferze, nie wstydzę się przyznać, że uwielbiam wszystko co słodkie, dobrej jakości ceramikę i książki kucharskie
Cztery FajeryTorcik dzięki świeżym kwiatom wygląda pięknie i świetnie nadaje się na wyjątkowe okazje. Wbrew pozorom nie wymaga wielkich umiejętności cukierniczych. Jest naprawdę bardzo łatwy i
Smakołyki Asiostatnio długi ogon do pisania postów. Sporo pracuję, a w wolnym czasie... No cóż, piekę ciasta. Mam więc w zanadrzu trzy ciekawe torty, ale o nich opowiem Wam bliżej weekendu. Dzisiaj mam dla Was coś na idealne, wtorkowe śniadanie. O ile macie wtorki wolne, jak ja. Za dwa tygodnie jedziemy na wakacje. Taki mały urlop na duże zakupy. Niemniej, obiecałam(...)byłoby nie zrobić z nich czegoś bardziej specjalnego. Na weekendowe śniadanie przygotowałam więc gofry z przepisu Beaty na serku kremowym (odrobinę tylko zmieniłam proporcje), a do nich obłędnie pyszną owocową sałatkę. W zasadzie jest to chyba bardziej surówka, bo nic się nie gotuje, ale... Owocowa surówka jakoś głupio brzmi. Truskawki, maliny, jeżyny, czerwone porzeczki i jagody zamacerowałam w mieszaninie miodu
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką
Kuchnia na wzgórzuDziś płacze niebo. Gniewne, chmurne, niebezpieczniegranatowe. Równymi strumieniami spadają krople na ziemię.Próbuję je złapać, wyciągając język.Zawsze tak robiłam, kiedy byłam mała. Dziś poczuwam się
W kuchni Karmel-itkikrem, w mojej wersji jest on zrobiony z mleczka kokosowego light, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Jest to jeden z moich ulubionych kremów, który bardzo często wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki(...)łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część) 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Warstwa owocowa: 20 truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki dżemu truskawkowego 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem
Healthy food explorerSPÓD CIASTA - szklanka wiórków kokosowych - 150g masła - 150 g herbatników czekoladowych Herbatniki zmiel w blenderze lub pokrusz wałkiem ciasta, wiórki kokosowe upraż na gorącej patelni. Wymieszaj razem, dodaj dosyć chłodne masło i wszystko pougniataj dłońmi do uzyskania prawie jednolitej masy. Wyłóż formę 23 cm folią spożywczą lub aluminiową, lepiej tą pierwszą i masę z ciastek ugnieć na dnie dość mocno(...)wymieszaj z cukrami. Dodaj powoli żelatynę. Wmieszaj śmietanę delikatnie. Wyłóż na przygotowany spód i schowaj ponownie do lodówki aż się wszystko zetnie. MUS: - 2 galaretki owocowe - duża puszka brzoskwiń Wodę z brzoskwiń z doprowadź do wrzenia, zestaw i dodaj galaretkę. Zostaw do przestygnięcia, dodaj brzoskwinie i wszystko razem potraktuj blenderem na jednolitą masę, powstałą pianę zbierz łyżką
Pasje Jolkiłyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem, zakładamy rant(...)piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160st C. Pieczemy ok 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim sernik na min. 30 minut. 3. Mus owocowy: Syrop z cząstkami pomarańczy, suszoną miechunkę, cukier oraz cynamon umieszczamy w jednym garnku. Dolewamy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Miksujemy blenderem i łączymy z galaretką pomarańczową. Przestudzony
Kuchnia w czekoladzietego, ni z owego, wrzucił mnie w słoneczny, ciepły czerwiec. W pracy wszyscy wylewamy z siebie siódme poty, a praca i tak idzie jakoś wolniej. Wypijam litry świeżo wyciśniętych, owocowych soków, wody i mrożonej herbaty. Posiłki na ciepło, póki co, zupełnie sobie odpuściłam. Zjeść to może bym i zjadła, ale przygotować...? Nie ma mowy! Przypominam Wam też, że sezon(...)przepis podpatrzyłam u Małgosi . Połączenie rabarbaru z rodzynkami i rumem zaintrygowało mnie od razu; gdy więc tylko zobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam kilka kilogramów. Na przetwory, do ciasta, a odrobinę do zamrożenia, gdy nagle przyjdzie mi ochota na to kwaśne warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy, C. oszalał na punkcie
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóra nam je robiła, jak latem chodziliśmy do lasu po jagody i maliny. Chciałabym Wam zaproponować przepis na bułeczki z owocami. Tak naprawdę istnieje dowolność, jeśli chodzi o nadzienie owocowe. Ogródek mojej Mamy skusił mnie truskawkami i poziomkami, a zamrażarka jagodami. Moja wersja to potrójne jagodowo - poziomkowo - truskawkowe niebo w gębie :) Składniki : 4, 5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczek mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły
ChilliJemyskładniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę. Kiedy ciasto będzie jednolite, ugniatamy je dokłądnie, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. godzinę. Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Każdy fragment kroimy w wąskie paseczki. Rozkładamy na papierze posypanym mąką, aby się nie posklejał. Następnie zostawiamy na chwilę(...)wodę. Na wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy ok. 2 minut. CZERNINA. 4 l wody szklanka krwi z gęsi lub kaczki podroby z gęsi lub z kaczki 15 dag suszu owocowego włoszczyzna 1,5 łyżki mąki ziele angielskie listek laurowy ocet cukier , sól Włoszczyznę kroimy w kostkę i razem z wymytymi i oczyszczonymi podrobami, suszem owocowym gotujemy do miękkości. Dodajemy
W kuchni Karmel-itkiGewurztraminer d’Alsace. Wybór padł na wspomniane wino, ponieważ dobrze komponuje się z gorgonzolą, której smak jest dominujący w tarcie. Wino to jest aromatyczne, uzupełnione przez cierpko-pikantny smak owocowy. Smaki sugeruje już sama nazwa. Gewurtz = pikantny, traimer = pochodzący z Tramin (miasteczko w Austrii, skąd pochodzą winogrona Gewurztraminer). To bogate wino idealnie współgra z mocnymi smakami, nie tylko w teorii(...)tymianku, zioła prowansalskie Suche składniki wymieszać ze sobą, do nich dodać pokrojone w kostkę masło. Energicznie i szybko wymieszać, tak aby masło się nie roztopiło. Dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto schować do lodów na pół godziny. Potem rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Cebulę pokroić
Corner With Recipeszastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można(...)zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną jeżeli w przepisie występują składniki o kwaśnym odczynie np. takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe (zwłaszcza z cytrusów), jabłka, miód, melasa, ocet, kakao, ciemny cukier itd Przelicznik 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej to równowartość 1 łyżeczki proszku do pieczenia Domowy proszek do pieczenia Składniki soda oczyszczona
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn(...)gotować pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż się zupełnie rozpadną. Jeżeli lubimy dżem bez pestek rozgotowane owoce należy przetrzeć przez sito. Można zostawić ok. 1/5 nieprzetartych owoców. Masę owocową należy ponownie wlać do rondla, dodać cukier i gotować ok. 50 minut, często mieszając. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Gdy ostygnie jest gotowy do jedzenia
Gotujemy i jemydżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn(...)gotować pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż się zupełnie rozpadną. Jeżeli lubimy dżem bez pestek rozgotowane owoce należy przetrzeć przez sito. Można zostawić ok. 1/5 nieprzetartych owoców. Masę owocową należy ponownie wlać do rondla, dodać cukier i gotować ok. 50 minut, często mieszając. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Gdy ostygnie jest gotowy do jedzenia
KorniszonkiKolejny nasz deser i kolejne gofry. Owocowe gofry to pyszna przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki(...)cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego
KasiaiKrzysiu.plpracochłonne i ciężkie do transportu. Ale jak już torty robię to kombinuję. Oczywiście, tworzyłam już nie raz tradycyjne torty, ale to nuuuuuda :) Dziś mam dla Was lekki - bo śmietankowy, owocowy - bo z malinami i łatwy do transportu, bo nie płynie tak szybko, po wcześniejszym odpowiednim schłodzeniu. Świetnie nadaje się dla osób, które omijają maślane torty i lubią wszamać w swoje(...)silikonowej to nic nie musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka.Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę.Włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika i całkowicie wystudzić. Odkroić nożem boki ciasta. Pokroić na 3 równe blaty.Dodatkowo:300 ml śmietanki
Słodkie Przyjemnościsłodkie, nie nudne. Pycha!Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku na urodzie...? Z pomocą przyszła mi masa plastyczna z poprzedniego posta. Po pierwsze - dodatkowo usztywniła ciasto. Po drugie - sprawiła, że nawet jeśli przesuwało się trochę w opakowaniu i obijało o ścianki, nie zniszczyło się. Z dumą informuję - po dwunastu godzinach podróży było śliczne i smaczne(...)miałam kiedy zrobić, niestety...Tort z kremem i musem owocowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek375 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmus owocowy:600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny75 g cukruskórka otarta z 1 cytryny150 ml soku z czarnych porzeczek4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodykrem:300 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeNaleśniki bez mleka, bez sody i proszku do pieczenia. Można wykonać z mąki kukurydzianej lub ryżowej. Naleśnik z ciasta bananowego smażony bez tłuszczu Składniki: szklanka mąki 4 jajka banan szczypta soli 3 łyżki cukru szczypta cynamonu pół szklanki wody (lub mleka) olej Białka ubijam z solą na pianę. Resztę składników ucieram na gładką masę w mikserze lub blenderem. Łączę obie(...)masy i dokładnie mieszam. Rozgrzewam patelnię z kilkoma kroplami oleju. Smażę cienkie naleśniki na złoto z obu stron. Podaję ze słodkim farszem np. owocowym lub polane jogurtem
prawdziwe jedzenieOwocowo u mnie w kuchni, a więc przedstawiam przepis na pierogi w wersji letniej, czyli z owocami. Ja robiłam je z truskawkami i jagodami, jako, że teraz na nie sezon. Składniki: ½ kg mąki pszennej 1 jajko ciepła woda cukier, sól owoce (jagody, truskawki) Przygotowanie: Truskawki/jagody należy umyć, (odszypułkować) i posłodzić 3-4 łyżkami cukru. Na stolnicę wykładamy mąkę i wbijamy(...)jajko i dolewając wody zagniatamy ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. Na środku umieszczamy owoce, składamy i zlepiamy brzegi ciasta. Gotujemy w osolonej wodzie z 2 łyżkami oleju. Pierogi są gotowe jak wypłyną na wierzch garnka. Smacznego
PastelFoodZdrowe śniadanie dla każdego znaczy coś innego. Jednym wystarcza na śniadanie miseczka płatków zbożowych z mlekiem, inni muszą mieć jajecznicę z wędliną, niektórym wystarczy szklanka soku owocowego lub warzywnego, ale są tacy co nie jedzą wcale śniadania. Ci ostatni robią sobie wielką krzywdę, gdyż śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia, który powinien być smaczny, ale i zdrowy. W naszym(...)znajdują się od czasu do czasu zamiennie z jajecznicą naleśniki, które zawsze przygotowuje Piotrek. Tym razem przygotował swoje popisowe pomarańczowe naleśniki, wykorzystując mój ulubiony sok pomarańczowy zamiast mleka w cieście. Do przygotowania naleśników można wykorzystać sok z pomarańczy, ale jeśli mamy pod ręką 100 % sok pomarańczowy od Tymbarka to mamy spore ułatwienie, nie potrzebujemy brudzić wyciskarki do cytrusów tylko odkręcić
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię