wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Składniki polewy: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody 1 łyżka żelatyny Dodatek: posypka owocowa Sposób przygotowania biszkoptu jasnego: Żółtka wybić do misy. Białka wybić do drugiej misy, wstawić do lodówki, schłodzone ubić z cukrem na sztywną masę. Do ubijania białek użyłam blendera Braun(...)przygotowania polewy: W 2 łyżkach gorącej wody rozpuścić żelatynę. Cukier, kakao, margarynę i rozpuszczoną żelatynę dobrze wymieszać i stopniowo podgrzewać do połączenia się wszystkich składników. Sposób wykonania ciasta: Biszkopt jasny nasączyć ponczem, wyłożyć masę jabłkową, równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni biszkoptu, przykryć biszkoptem ciemnym,nasączyć ponczem, na nim rozprowadzić polewę, gdy polewa lekko stężeje obsypać ją posypką
Przepisy kulinarne babci Antoninyzdjęłam brzoskwiniowy dżem z lawendą firmy Łowicz. Lawenda jest wyczuwalna w konfiturze, lecz nie dominuje smakowo. Pomyślałam, że drożdżóki, które często piekę w domu będą świetnie smakować z takim owocowo-lawendowym nadzieniem. I tak też smakowały! Lawenda górą! Składniki (na 15 – 16 sztuk) 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego(...)dodajemy mleko. Składniki mieszamy, miseczkę przykrywamy ściereczką i zostawiamy zaczyn do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn przekładamy do misy miksera. Dodajemy stopione, przestudzone masło, żółtko, cukier i przesiewamy mąkę. Wyrabiamy ciasto za pomocą haka przez ok. 8 minut. Ciasto przekładamy do miski obsypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętność. Z wyrośnietego ciasta odrywamy kawałki wielkości małego pączka
Raj dla Podniebieniapieczone donuty z jabłkami wydał mi się fajnym nie mniej praktycznym na wykorzystanie jabłek. Pieczone donuty z jabłkami są bardzo smaczne. Robi je się w ekspresowym tempie. Lubię owocowe wypieki. Pieczone donuty z jabłkami będę piec co i rusz, bo przepis jest łatwy do zapamiętani i wykonania. Lubicie donuty z piekarnika ? Do pieczenia donutów jest potrzebna specjalna forma aby otrzymać(...)patelni rozpuść masło i cukier. Dodaj jabłka i smaż przez 3 minuty. Jabłka powinny być miękkie ale w całości. Na koniec oprósz mąką, zamieszaj i odstaw do ostygnięcia. Ciasto 280 g pszennej mąki 1½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody oczyszczonej 90 g cukru 200 ml siadłego mleka 2 jajka 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Do obtoczenia 4 łyżki cukru
codojedzeniazamarynowane w marynacie z dodatkiem tymianku i miodu. Chociaż udziec z indyka jest jednym z najchudszych mięs, to po upieczeniu nie jest suche, a wręcz soczyste i aromatyczne. Dodatkowego, owocowego smaku dodają świeże brzoskwinie. Mięso krojone na gorąco. 1 duży udziec z indyka ( z kością) 2 brzoskwinie MARYNATA: 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu prawdziwego(...)Mięso odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Brzoskwinie obrać ze skórki parząc we wrzątku i pokroić na ósemki. Powkładać w zagłębienia mięsa i zwinąć ciasno jak roladę. Obwiązać ciasto nicią bawełnianą i włożyć do rękawa do pieczenia. Piekarnik ustawić na temperaturę 180*C i piec udziec przez ok 1,5 godziny. Przed pokrojeniem pozostawić mięso
https:KKuchniaMniamKrakersy owocowe Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej 3 łyżki olej rzepakowy 3 łyżki sezam skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy 1 łyżeczka cynamon 2 łyżki erytrol lub inne słodziwo 200 ml woda opcjonalnie(...)mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą
Kucharzycawitamin i minerałów. Bo przecież nie tylko o kalorie chodzi, ale o nasze zdrowie! Przedstawiam Wam dwie wersje słonych krakersów i jedną krakersów słodkich, owocowych. Smakujcie, na zdrowie :) Krakersy owocowe Danie Słodkie przekąski Kuchnia Słodkości , Wege Porcje 10 porcji Porcje 10 porcji Składniki 1/2 szklanki pestki słonecznika 1/2 szklanki nasiona siemienia lnianego 1/2 szklanki płatki owsiane 1/2 szklanki mąki orkiszowej(...)mielimy je na pył przy pomocy młynka. Ewentualnie można dodać w całości. Połowę wody mieszamy z wszystkimi składnikami. Masę rozdrabniamy blenderem. Dodajmy stopniowo wody cały czas mieszając masę. Ciasto jest gotowe, jeśli możemy je względnie rozwałkować. Ciasto wykładamy na blasze cienką warstwą rozwałkowując lub wygniatając. Kroimy w trójkąty lub inne kształty i pieczemy ok. 20-25 minut, aż krakersy będą
KucharzycaSkoro mąż wprowadził zapas włączania piekarnika podczas upałów, przygotowałam deser bez użycia tego urządzenia. Ze smakowitymi borówkami, truuskawkami i mleczną masą z gotowanej kaszy na spodzie
Czerwień i błękitUśmiechniesz się, kiedy zobaczysz jakie to proste! Wystarczy 10 minut i tylko 3 składniki. Jak Zrobić Pyszne Lody Czekoladowe. 3 Składniki. 5 minut.
IzaGotujeświąteczna kłoda do złudzenia przypomina polską roladę. Tradycyjna bûche de Noël jest przełożona kremem maślanym, ale dzisiaj zastępują ją często lżejsze kremy i musy o przeróżnych smakach: czekoladowym, waniliowym, owocowym, kasztanowym, tiramisu i wielu innych. Bûche de Noël występuje również w lżejszym wydaniu- rolady lodowej. Mało kto robi świąteczną roladę samodzielnie, bo jej wykonanie jest dość czasochłonne, Francuzi kupują(...)uprzednio masą. Uzyskaną masę wylej na dużą prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia, i rozsmaruj szpatułką, wyrównując powierzchnię. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 10-15 minut. Upieczone ciasto wyłóż na lekko wilgotną ściereczkę papierem do góry, oderwij delikatnie papier do pieczenia, i zwijaj biszkopt w rulon (razem ze ściereczką), wzdłuż dłuższego brzegu. Pozostaw do ostudzenia. Przygotowanie kremu
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakefirem są bardzo puszyste, a zarazem delikatne w smaku. Uwierzcie mi na słowo - jak dla mnie jest to najlepszy przepis na domowe mini placki. Placuszki możecie podać z sosem owocowym lub przed samym podaniem posypać cukrem pudrem. Składniki na 12 sztuk: 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej (200 g) 1 szklanka kefiru (260 g) 2 jajka (rozmiar(...)Następnie do masy wsypać szczyptę soli, cukier (zwykły oraz wanilinowy), wlać 1 łyżkę oleju i dodać przesianą mąkę, proszek oraz sodę oczyszczoną. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto odstawić na 15 minut. Następnie smażyć na suchej patelni, najlepiej na mniejszym ogniu. Jak pojawią się bąbelki (spójrz na zdjęcia poniżej) to placuszki należy odwrócić na drugą stronę i jeszcze
Ugotowaćnajciekawszych przepisów na słodkości na tę specjalną okazję. Na blogu znajdziecie dużo fajnych inspiracji ale poniżej krótka ściąga, żeby nie trzeba było szukać. 1. Szybka kremówka- ciasto do zrobienia w 10 minut! Ciastka przełożone budyniem i polane lukrem z cukierkową posypką. Banalnie proste ale właśnie przez to przypadnie do gustu nawet wybrednym maluchom. Moje dzieciaki uwielbiają. Przepis(...)kupić do dziś ale bardzo łatwo jest je zrobić w domu i wychodzą nawet smaczniejsze. Lepszej okazji niż Dzień Dziecka nie będzie! Przepis tutaj - ciepłe lody (klik) 3. Szaszłyki owocowe z piankami marshmallow - bez nich nie obejdą się u nas żadne dziecięce urodziny! To na nie dzieciaki rzucają się jako pierwsze. Wiele osób uważa pianki za samo zło (faktycznie
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaJako że sama uwielbiam zarówno jedno i drugie, postanowiłam połączyć oba smaki w jednym daniu. I tak powstał intensywnie orzechowy (z ciekawym dodatkiem) piernik z migdałami. Koniecznie spróbujcie! *** INTENSYWNIE OWOCOWY PIERNIK Z MASŁEM ORZECHOWYM /przepis własny/ 150 g obranej, dużej i mocno dojrzałej persymony 2 duże jajka 65 g mąki graham (niecałe pół szklanki) 10 g mąki z migdałów łyżka(...)cukier puder, masło orzechowe i ponownie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę, przyprawę korzenną i zmielone migdały. Czekoladę posiekać i również dodać do masy. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia i posypać siekanymi migdałami. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać. Smacznego! Inne przepisy z masłem orzechowym znajdziesz
Poranek na słodkomleko słodzone skondensowane inni zwykłe mleko czy wodę a nawet mleko kokosowe. Można dodać żółtka a można i nie. Są tacy co lubią ubarwić smak tradycyjnej cocady i dodają owocową pulpę.Nasza cocada zawierać będzie 3 składniki i w następującej proporcji:- 200 gram wiórków kokosowych- 400 gram cukru białego- 0,5 litra mleka słodzonego zagęszczanego (8%)Wszystkie składniki mieszamy(...)przywierała do garnka i nabrała gęstości. Ważne jest mieszanie żeby nie przegapić momentu gdy zacznie się przypalać. Gdy już gotowe, przekładamy cocada do blaszki lub formy na ciasto. Wygodnie jest wcześniej wyłożyć ją papierem pergaminowym co zapobiegnie przywieraniu później naszego deseru do podłoża czy ścianek. Odkładamy do lodówki na godzinę aby się oziębiło i nabrało twardości. Można też
Smaki BrazyliiSerniczki bez pieczenia to bardzo smaczny i łatwy do wykonania deser, który świetnie sprawdzi się na każdym przyjęciu. Z niewielkiej ilości składników powstaje pyszna serowa babeczka
Kuchcik gotujeDorośli - generalnie rzecz biorąc - lubią torty. Wiadomo, nie codziennie, bo po pierwsze zdrowy rozsądek, a po drugie nawet największy łasuch by wymiękł, jakby miał dzień w
Pożeraczka, czyli raz adobrze