kilka składników: mąki jaglanej, jogurtu naturalnego, proszku do pieczenia, cukru oraz jajka. Poniższe placuszki możecie podać z dżemem, kremem czekoladowym jak i posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują podane z owocowymi sosami. Zachęcam do smażenia ;) Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 szklanka mąki jaglanej (110 g) 4/5 szklanki jogurtu naturalnego 3 płaskie łyżki ksylitolu (lub zwykłego cukru(...)zwykły cukier) i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Następnie wbić jajko i wlać jogurt naturalny. Za pomocą trzepaczki całość ze sobą połączyć. Musi utworzyć się w miarę gęste ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru
Ugotowaćsię wielkimi krokami. Dojadamy ostatnie truskawkowe dżemy i mrożonki a także suszone plasterki. Jeśli nie do musli czy granoli warto dodać je do ciasteczek. Nadają im delikatnego owocowego posmaku. Ciasteczka polecam także małym łasuchom! Ilość cukru można modyfikować. Pełnoziarniste ciasteczka kardamonowo-cynamonowe z suszonymi truskawkami 125 g masła, w temperaturze pokojowej 110 g miałkiego trzcinowego cukru(...)cukrem w misie miksera. Gdy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawami i mlekiem, i dalej miksujemy. Dorzucamy truskawki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na ok 24 kawałków i formujemy kulki. Układamy je na blaszce
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejszy wpis ucieszy pewnie wszystkich koktajlomaniaków i fanów zdrowego odżywiania. Ponieważ ostatnimi czasy namiętnie testujemy nowy blender Breville Blend-Active Pro postanowiliśmy podzielić się z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś mam coś smacznego dla tych co liczą kalorie i mają ochotę na coś słodkiego , zdecydowanie to coś naprawdę smacznego , można takiego serniczka podać
Mój Smakoleju kokosowego 3 łyżki pasty kokosowej Składniki na spód miksujemy i wylepiamy dno formy do tarty. Rozrabiamy galaretkę, miksujemy z serem. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Układamy maliny. Ciasto chłodzimy w lodówce do czasu, aż masa stężeje. *Jeśli nie macie galaretki proteinowej, to nic straconego. Można przygotować ją samodzielnie. Żelatynę w ilości na 500 ml wody rozpuszczamy(...)proteinową i użyć dowolnie innej galaretki, przygotowanej w mniejszej ilości wody. Wtedy spróbujcie masy, bo może wymagać dodania słodziwa. Polecam wykonać galaretkę samodzielnie, zamiast na wodzie, na ulubionym soku owocowym. Porcji wyszło 10, w każdej ok. 134 kcal
Kucharzycapolecam Wam spróbować wersji Richmont Spicy Cinnamon Zakochałam się w tym smaku. Porcelanowy zestaw DUO do herbaty RICHMONT Wspaniałe herbaty RICHMONT – u mnie mieszanka czarnych herbat oraz owocowych Składniki: 250 g sera śmietankowego typu pacynka 210-220 g mąki pszennej + do obtaczania 1/2 limonki 3 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) 1 łyżeczka sody mała(...)limonki, dodajemy cukier, śmietanę, szczyptę soli i sodę, mieszamy wstępnie łyżką. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników (masa będzie się kleić). Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy je w mące na kształt małych kulek (ciut większych od orzecha włoskiego), strzepujemy nadmiar mąki. Nasze małe pączki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy
Słodkie okruszkiDługo się zbierałam ale w końcu się udało, przygotowałam tort szachownica na urodziny męża. Jako pomocy dydaktycznej użyłam doświadczenia koleżanki Karoliny, która tutaj pięknie wyjaśniła jak
Bernika - moj kulinarny pamietnikSernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika
Kuchcik gotujedodatkiem. Mając mało czasu ale duże chęci przygotowałam ravioli z miętą i truskawkami. Nietypowo, ravioli raczej jest serowe, mięsne, albo warzywne, to prawda, ale dlaczego Włosi nie robią owocowych smaków? Ja zrobiłam i zapraszam :)"Składniki:5 szklanek maki2 szklanki gorącej wody2 łyżeczki masłajajkoDodatkowo:400 g truskawek3 łodyżki z listkami mięty3-4 łyżki cukru trzcinowegośmietanka/jogurtSposób przygotowania:Do wysokiej miski(...)ugniatamy.Przygotowujemy farsz.Truskawki myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy z szypułek.Każdą z nich kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki. Mięte myjemy i rwiemy na drobno. Dodajemy cukier i mieszamy.Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm, drugą część ciasta pozostawiamy w misce pod przykryciem, aby się nie zeschła.Na rozwałkowanym
Słodkie PrzyjemnościKolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu
Truskawkowa Fiestakremem z masła orzechowego i marmoladą. Idealne ciasto na święta, którego smak będziecie wspominać jeszcze długo po nich i przywoływać miłe chwile spędzone z rodziną. Piernik jest bardzo wdzięcznym ciastem, gdyż można go przygotować nieco wcześniej, aby przesiąkł smakiem masła orzechowego i marmolady. Ten piernik bardzo dobrze smakuje już po 12 godzinach spędzonych w lodówce. Do jego przygotowania należy wybrać(...)łyżki masła orzechowego Polewa: 100 g czekolady z co najmniej 50% zawartością kakao 50 g masła 1 łyżka mleka 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: 4 łyżki gęstej marmolady owocowej 3 łyżki grubo posiekanych orzeszków ziemnych skórka kandyzowana z pomarańczy i cytronu (do dekoracji, opcjonalnie) Odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml). Jak przygotować piernik z masłem orzechowym
Kuchcik gotujePrzepis jest nieskomplikowany, a składników zaledwie kilka, ale właśnie tego typu desery są w kuchni najważniejsze. Te ciasteczka najlepiej smakują na śniadanie, podane w towarzystwie sałatki owocowej-są kruche i delikatnie słodkie, choć tak naprawdę ich smak zależny będzie od rodzaju musli, który wybierzesz. Składniki na około 30 ciasteczek: 1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka(...)pieczenia. Do miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy. W osobnym naczyniu połącz mleko i rozpuszczony olej kokosowy, przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj w ciasto musli. Z powstałej masy lep ciasteczka o średnicy około 3 cm i układaj je na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut. Wyjmij i przed podaniem poczekaj
Roślinna - blog wegańskiprzyjemniejszej pobudki niż pyszne śniadanie. Te pancakes smakują podobnie jak sernik, a podane z sosem owocowym i świeżymi owocami są zdrowym, smacznym i sytym początkiem dnia, gwarantującym dobry humor. W mniejszej misce mieszamy suche składniki – mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Proszek do pieczenia to wodorowęglan sodu. Używany jest w kuchni jako spulchniacz, gdyż w połączeniu(...)wypadku pancakes – z kwasem mlekowym obecnym w jogurcie) przyspiesza powstawanie dwutlenku węgla, szybciej rozkłada wodorowęglan i tworzy mleczan sodu, który pełni rolę niewyczuwalnego w smaku konserwantu a dzięki temu ciasto rośnie i pancakes nabierają pulchności. Jajka ubijamy w całości z cukrem, na puszysto, następnie dodajemy do nich jogurt. Im gęstszy jogurt tym lepiej. Ścieramy do masy skórkę cytrynową
Karo in the Kitchencytryn żeby mi się cokolwiek uzbierało. Tak na marginesie dodam, że z niektórych owoców, jak np. śliwki, to nawet pestki mogę wykorzystywać w nalewkach. Albo liście drzew czy krzewów owocowych. Tak, naprawdę nic się nie marnuje. Zdaję sobie oczywiście sprawę, że nie każdy robi nalewki. Ale takie skórki można też do wielu inny rzeczy wykorzystać. Można z ich dodatkiem zrobić(...)dziesiątkę. Czekajcie więc na przepis :) Można równie dobrze większą ilość skórek zalać spirytusem, potrzymać kilka tygodni i mamy niesamowitą domową esencję pomarańczową czy mandarynkową. Możemy ją wykorzystać np. do ciasta. Albo do aromatyzowania nalewek :) Do ciasta możemy też po prostu suche skórki używać. Wystarczy wcześniej tylko je namoczyć w minimalnej ilości wody, żeby zmiękły nieco. A w najbliższych planach
Marder&Marder Manufacturenadzieję, że macie w spiżarniach z nich powidła :-pSkładniki:2 op. ciasta francuskiegook. 20 truskawek4-5 łodyg rabarbaruok. 6 łyżek cukrucukier puder do posypania ciastek. Z ciasta francuskiego wycinamy kwadraciki o wymiarach ok. 5 cm x 5cm. Następnie nakładamy na siebie po 3 kwadraciki i delikatnie dociskamy. W tym czasie truskawki i rabarbar kroimy w mniejsze cząstki, zalewamy(...)łyżce konfitury i wsadzamy do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. Po upieczeniu ciastka studzimy i podajemy z cukrem pudru. "Sprawdzone miejsce z sadzonkami roślin owocowych www.naszekrzewy.pl
Bon Appetit Małgorzaty