więcej, bo na szybko można je zrolować, wziąć w rękę i natychmiastowo zaspokoić potrzebę na słodkie. W okresie letnim koniecznie trzeba je jeść z sezonowymi, słodkimi owocami. Bazą do owocowych smaków jest mielony ze śmietaną słodki twaróg – kremowy i aksamitny. Do tego jak nic pasują soczyste, słodko-kwaskowe i piękne jak klejnoty maliny – tak smaczne jak piękne. Składniki(...)250g świeżych malin cukier puder do oprószenia Do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i przesiewamy mąkę – wszystko dokładnie mieszamy rózgą do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta pieczemy rumiane naleśniki , najlepiej na teflonowej patelni, aby nie używać tłuszczu do smażenia. Twaróg wraz z cukrem i śmietaną mielimy w robocie kuchennym na gładkie nadzienie
Smaczna Stronapowinno się pracować. Jeden z brytyjskich zwyczajów związany z 12 dniami świątecznymi mówi o tym, że jeśli w czasie każdego dnia tych celebracji zje się kawałek specjalnego, mięsnego ciasta zwanego Mince Pie, to szczęście uśmiechnie się do nas w każdym miesiącu kolejnego roku. Mince Pie oczywiście najlepiej smakuje z herbatą. Zwłaszcza tradycyjną Lord Grey - najsłynniejszą angielską mieszanką herbat wzmocnioną aromatyczną(...)Herbata w polskiej tradycji świątecznej? Okazuje się jednak, że i w Polsce w świątecznej tradycji pojawia się herbata. Pijało się ją dawniej na Kaszubach wymiennie z miętą, po tradycyjnej owocowej zupie z kluskami oraz smażonymi z ziemniakami śledziami. Dziś do filiżanki gorącej herbaty zasiadamy zazwyczaj już po całym wigilijnym szaleństwie, kiedy wreszcie możemy odpocząć nad kawałkiem sernika. Tym, którzy nieco
Poezja Smaków - blog kulinarnyOstatnie truskawki lądują w placku. Chociaż przepis i zdjęcie majowe. *przepis kombinowany własny* Składniki: 1 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki brązowego cukru 6 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu owocowego 1 szklanka mleka 1łyżeczka proszku do pieczenia +szczypta sody oczyszczonej 1łyżecka soku z cytryny aromat waniliowy 1/2 łyżeczki soku z cytryny 2jaja na górę: owoce: garść kawałek marcepanu(2cm) Wykonanie(...)dużej misce utrzyj cukier, olej,wanilię i jaja. 4. Powoli partiami dodawaj mąkę. 5. Miksuj krótko tylko do połączenia składników z mąką (i zniknięcia grudek) 6. Wyłóż ciasto na blachę. Ułóż plaserki truskawek i marcepanu. 7. Piecz 30 minut do suchego patyczka 8. Obsyp cukrem pudrem. Rób kawę. Częstuj najbliższych
Fiolka w kuchniłóż ciasto na blat roboczy i podziel na dwie części. Z każdej z nich uformuj kulę. Obie kule przykryj folią spożywczą i daj ciastu odpocząć 10 minut.Spłaszcz kule ciasta i uformuj z nich podłóżne bochenki. Posmaruj chleby roztopionym, ale ostygniętym masłem i włóż do foremek. Oprósz delikatnie mąką żytnią i odstaw do wyrośnięcia na 60 - 90 minut w cieple(...)bliskaChleb z góryChleby, kromki owoce i orzechyZapomniałem posmarować masłem, a maką oprószyłem tuż przed włożeniem do piekarnika.Stąd skórka dosyć jasna.inspirował blog Kuchennymi drzwiami. W grudniu chleb owocowy Olofa Viktorsa wypiekali... BajkoradaFabryka kuchennych inspiracjiGrahamka, weka i kajzerkaKuchennymi drzwiamiKuchnia GuciaNie tylko na słodkoNieład malutkiOgrody BabilonuSmakowe kubkiUgotujmy toW poszukiwaniu slow live
Grahamka, weka i kajzerkaDziś w smaku szukam wiosny. Dni co raz dłuższe, a słońce z dnia na dzień cieplej grzeje. Myślę, że zimne dni pożegnaliśmy na długo. I właśnie
kulinarnyJacukier puder konfitura z róży Wykonanie: Ugotowany ryż zmiksować na papkę razem z jajkami, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz mąkę, wymieszać wszystko dokładnie ma powstać gęste ciasto. Z ciasta nabierać niewielkie porcje na środku ułożyć porcję konfitury i uformować małe pączki które dokładnie obtoczyć w wiórkach kokosowych, smażyć w gorącym oleju na złoty kolor, po usmażeniu osaczyć na papierowym(...)całościa ale równie dobrze może być każdy inny ja użyłam toffiee firmy Dooley`s. Alkohol to również mój dodatek ) Jeśli nie chcecie dodawać alkoholu możecie spróbować dodać gęsty syrop owocowy. 2 kopiate łyżeczki cukru light muscovado Wszystkie składniki miksujemy za pomocą blendera na jednolitą masę. Odstawiamy. Ponad to : melasa z karobu ( użyłam trzcinowej ) Na dno naczynek układamy kolejno skarmelizowane grissini
Moje domowe kucharzenieLekki, orzeźwiający, nie mocno słodki. Dla mnie idealny sernik na zimno, zwłaszcza, że robiony z twarogu, a nie ze słodkich serków homogenizowanych o ogromnej zawartości
Walijskie Pichcenieczasu do czasu lubię przygotować coś słodkiego, chrupiącego i najlepiej owocowego, niezależnie od pory roku. Dzisiaj powstało owocowe crumble , czyli owoce pod kruszonką . Do kruszonki potrzebne są tylko trzy składniki: masło, cukier oraz mąka. Kruszonkę przygotowuje się zwykle w proporcjach 2:1:1 czyli 2 porcje mąki, 1 porcja masła oraz 1 porcja cukru . Pamiętać należy, aby masło miało temperaturę(...)cukru białego 80 g masła w temperaturze pokojowej Przygotowanie: Do miski przesypujemy cukier i mąkę, dodajemy kawałki masła. Rozcieramy palcami masło z cukrem i mąką, do momentu powstania grudek ciasta. Kruszonkę wysypujemy na ciasto czy ulubione owoce
Moja smaczna kuchniaDzień dobry, Dziś mam dla Was deser dla dorosłych - mięciutkie figi upieczone w słodkim winie, podane z lodami waniliowymi. Figi upiekłam w winie z dzikiej róży
Chilli Czosnek i Oliwakokilki wysmarowanej tłuszczem, tworząc w ten sposób koszyczek z nitek karmelu. Albo stworzyć na papierze śniadaniowym fantazyjne wzory, którymi po wystygnięciu można bardzo pięknie ozdobić tort czy deser owocowy. Dla tych, którzy nie mają jednak cierpliwości, albo też chęci do bawienia się w karmelizację, polecam gorąco najprostszy sposób na karmel, mianowicie zakup puszki słodzonego mleka skondensowanego i gotowanie go przez(...)Tarte tatin 150g mąki 100g masła 25g brązowego cukru 2 żółtka 100g brązowego cukru na karmel 40g masła 4-5 średnich jabłek pokrojonych w ćwiartki Zagnieść wszystkie składniki na ciasto i wstawić na ~1h do lodówki. W tym czasie przygotować jabłka. Na patelni rozpuścić masło i dodać cukier, kiedy się skarmelizuje dodać jabłka i obsmażyć ze wszystkich stron w karmelu
Przepysznik - BLW i nie tylkokońcu piątek :-) Dobrze, że już weekend, jakiś ten tydzień taki męczący był. Ja ma dla Was dzisiaj przepis na pyszne kruche ciasteczka orzechowe z nutą cynamonu. Przełożyliśmy je marmoladą owocową. Ciasteczka robią się miękkie tak na drugi, trzeci dzień. Mogą poleżeć dłuższą chwilę, ale raczej szybciutko zniknął, tak jak u mnie :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki(...)stolnicę przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, i masło, które siekamy nożem i później rozcieramy z mąką. 2. Następnie dodajemy zmielone orzechy, cynamon, i jajka. Zagniatamy ciasto. 3. Stolnicę lekko podsypujemy mąka. Ciasto dzielimy na porcje, każdą wałkujemy na grubość około 2-3 mm. Foremką wykrawamy ciasta. Jak robimy z dziurką, to pamiętajmy o tym, żeby ciastek
kruche babeczkimiski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, wsypujemy sól do smaku i mieszamy, następnie wlewamy olej i gorącą wodę. Zagniatamy wszystkie składniki aż powstanie elastyczne i gładkie ciasto. Ciasto nie powinno się kleić, w razie konieczności dosypujemy mąki kukurydzianej. Zwijamy je w kulkę, następnie wałkujemy i tniemy na małe kawałki, wielkości orzecha włoskiego. Każdy kawałek rozwałkowujemy, podsypując mąką na bardzo cieniutki(...)placki ostygły i lekko przeschły, układamy je jeden w drugi i pozostawiamy w pojemniku. Przed podaniem lekko podgrzewamy. Placki są delikatne, lekko słodkawe, nadające się do każdego farszu, nawet owocowego
Kulinarne Fantazje Mariolimasła 3/4 szklanki cukru brązowego ok. 2 i pół szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g jagód szczypta soli Masło rozpuszczamy i studzimy. Jeśli używacie jogurtu owocowego, który ma rzadszą konsystencję niż jogurt grecki, to nie używajcie już mleka. Zasada jest prosta - w jednej miseczce łączymy składniki mokre, czyli jogurt, jajka oraz masło, a w drugiej miseczce łączymy(...)Jeśli masa jest zbyt gęsta - stopniowo wlewamy przygotowane mleko, natomiast jeśli jest zbyt rzadka, to dosypujemy trochę mąki. Na koniec wsypujemy jagody i delikatnie mieszamy. Gotowe! Z podanej ilości ciasta wychodzi ok. 24 muffinek. Ja używam różnej wielkości foremek silikonowych, ale wystarczą papierowe papilotki. Do każdej nakładamy po ok. 2-3 łyżki ciasta, tak by zapełnić ok. 3/4 ich wysokości
Cooking MonsterTrza korzystać z sezonu truskawkowego ile się da...no i tak oto mamy drożdżówki z truskawkami i orzechową kruszonką..przepis gdzieś z netu..z moimi drobnymi zmianami. Owocowe szaleństwo trwa także u : Dagmary , Małgosi , Asy .. 500 g mąki około 250 ml mleka 60 g margaryny 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 duże jajko(...)wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.Mąkę , mielone orzechy i cukier na kruszonkę wymieszać, dodać miękkie masło i zagnieść , robiąc kruszonkę.Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka
Moje domowe kucharzenieDrukuj Sorbet brzoskwiniowy By Piotr 23 lipca 2018 Składniki: brzoskwinie - ok. 700g cukier - ok. 100g woda - ok. 50g sok z cytryny - 1 łyżeczka, opcjonalnie Wykonanie: Brzoskwinie
Pogotujmy.plMoże macie ochotę na słoneczny, pełen witamin koktajl owocowy z ostropestem? Samo zdrowie w szklance! To nic, że lato zbliża się do końca. To nic, że afrykańskie upały minęły. To nawet dobrze bo ja wcale ich nie lubię. A do tego ta susza, która spowodowała, że nie było nawet po co wchodzić do lasu . Kiedy zrobicie sobie taki koktajl(...)sklepach i na targach dużo, nie tylko tych krajowych, ale też bardziej egzotycznych. I takie właśnie tropikalne pyszności trafiły tym razem do mojego koktajlu . Ostropest możecie dodawać do ciasta na bułeczki - będą nie tylko smaczne, ale też jeszcze zdrowsze! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaOwoce podgrzewałam na tyle krótko, żeby zachowały swój kształt (maks. 10 minut). Z tego powodu truskawki dodałam na sam koniec. Ostatnią rzeczą jaka trzeba zrobić by otrzymać zdrowy kisiel owocowy bez konserwantów i sztucznych barwników jest zagęszczenie rozrobioną w niewielkiej ilości wody mąką ziemniaczaną. Ja lubię dość rzadki kisiel dlatego nie dodałam zbyt wiele mąki. Zagotowałam i wyłączyłam. Żeby(...)miseczka kisielu z lodówki aby poczuć cudowną, stosunkowo lekko kaloryczną ochłodę. Domowy kisiel może być doskonałym deserem dla mamy karmiącej i dziecka jak i dodatkiem do różnego rodzaju ciast i ciasteczek . Można go przygotować zarówno z owoców świeżych jak i pasteryzowanych kompotów
Kuchnia po mojemu