ciasto owocowe - 4149 przepisów (strona:186/277)

Muffinki z gruszkami 208

Dziś na deser polecam muffinki z gruszkami. W kilka chwil można przygotować pyszne owocowe babeczki.  SKŁADNIKI: 2 jajka, 150 ml mleka, 100 ml oleju, 1,5 szklanki mąki, ½ szklanki cukru, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 3 gruszki, cukier puder do posypania. PRZYGOTOWANIE: Jajka wybijam do miski. Dokładnie mieszam z mlekiem i olejem. W osobnym naczyniu mieszam(...)mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sól. Suche składniki stopniowo wsypuję do mokrych. Całość mieszam, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę gruszki. Mieszam. Ciasto przekładam łyżką do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek na muffinki. Piekę około 25 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu oprószam cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Gofry 139

lyzeczki cukru pudru  szczypta soli  dzem owocowy, swieze owoce, bita smietana, cukier puder do posypania ( co kto lubi) Zoltka oddzielamy od bialek  Ubijamy bialka na sztywna piane  Do zoltek dodajemy make, proszek do pieczenia, cukier puder, olej i mleko  Wszystko razem miksujemy  Do ciasta dodajemy bialka i mieszamy delikatnie lyzka  Gofry pieczemy

Klaudynkowa kuchnia
Białko wegańskie RAW SPORT ELITE Repair + BCAA 129

rhamnosus, Bifidobacterium animalis subsq lactis, Bifidobacterium, Bifidum]. Smak Toffi: Kompleks białek roślinnych [białko grochu, białko quinoa (komosa ryżowa)], kompleks BCAA [L-leucyna, L-izoleucyna, L-walina], sproszkowany kompleks korzenno-owocowy [owoc lucuma*, maca*, owoc baobabu*], woda kokosowa w proszku, ekstrakt z kadzidłowca (65% kwasu bosweliowego), błonnik z dziwidła, szara sól morska, naturalny aromat toffi, kompleks ekstraktów i enzymów trawiennych [papaina(...)względu na fakt, że musimy ograniczać produkty mleczne, roślinne białka świetnie dopełniają nam codzienny jadłospis i porcje białka. Te dwa nowe smaki z przyjemnością wykorzystamy do deserów i ciast, które szczególnie pysznie wchodzą po treningu. Proszki rozrobiłyśmy w małej ilości wody aby pokazać ich gęstość  Ocena: 6 pand

Candy Pandas
Brownie jak sama nazwa wskazuje jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Więc jaki jest sekret jego receptury? 333

Jest brązowy, bo jest zrobiony z czekolady. Nadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest Brownie Bites lub Brownie(...)czekolady w stosunku do mąki . To właśnie ona powoduje , ż e brownie będzie w środku wilgotny i lepki . Czyli taki jak najbardziej lubię. Pokrójcie kilka truskawek lub mango, zróbcie owocowe puree i zanurzcie w nim deser. Niebo w gębie! Fudgy Brownie Składniki (na blachę o wymiarach ok. 18 x 28 cm lub tortownicę o średnicy

Jem więc Jestem
Owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym 119

razem nie będzie to taki tradycyjny świąteczny przepis, ale smakowita gratka dla tych, którzy nie przepadają za słodkimi sernikami czy drożdżowymi babami pełnymi bakalii. Moja propozycja to owsiane ciasto z jabłkami i kremem daktylowym, czyli deser, który można jeść bez większych wyrzutów sumienia, ponieważ zawiera minimalną ilość cukru i tłuszczu, a w środku skrywa nasze pyszne, zdrowe i pełne witamin(...)przeszło 500 lat tradycji sadowniczych sięgających czasów królowej Bony, która w XVI wieku otrzymała w tej części kraju ogromne połacie ziemi i przeznaczyła je na królewskie plantację drzew owocowych, w szczególności jabłoni. Przez kolejne stulecia jabłka z okolic Grójca lądowały nie tylko na polskich stołach, ale zasłynęły na całym kontynencie. Obecnie na terenie Grójecczyzny uprawia się intensywne sady karłowe, które

Kulinarne przygody Gatity
Sofijka ma 5 lat! Czyli urodzinujemy po raz kolejny... 163

sobotę w domu, a w niedzielę z (prawie) cał ą  klas ą. W wynajętej sali przygotowaliśmy jedzenie i picie: kanapki, chrupki, owoce, słodkie bułeczki i kubełki lekko słodkiej-owocowej wody (praktyczność po pierwsze - wystarczy wbić słomkę w wieczko i gotowe). Po wielu latach doświadczeń doszłam do wniosku, że starannie przygotowane domowe nuggetsy, miniaturowe falafelki, tuńczykowe, lub serowe wrapy(...)solone ziemniaczane misie i  kupne herbatniki. Oraz najprostsze z najprostszych kanapki: na białym chlebie i z Nutell ą , albo serem, albo dżemem. Wszystko, ł ą cznie z 3 ciastami (2 z dużych blaszek i 1 mniejszym) zniknęło w rekordowym tempie...    A wcześniej całe towarzystwo zostało wymięczone i wyskakane w sali gimnastycznej wypełnionej miękkini zabawkami i materacami. Gdzie

Lejdi of the house
Babeczki z nadzieniem lepsze niż pączki 129

jajka z mlekiem. Suche składniki połączyć z mokrymi, a następnie z roztopionym masłem/margaryną.   Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić po 1 (solidnej) łyżce ciasta i odrobinie (*) powideł (lub innego nadzienia). Całość uzupełnić resztą masy (do 3/4 wysokości papilotek) i wstawić do rozgrzanego piekarnika.   Piec około 18-20 minut (do tzw. "suchego patyczka(...)rumienią.) Ciastka wyjąć z blachy, odrobinę ostudzić i jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem lub posmarować roztopionym masłem oraz obtoczyć w cukrze (powstanie lekko chrupiąca skorupka). (*) Nie dodawajcie dużo nadzienia owocowego, ponieważ może wypłynąć lub opaść na spód

Di gotuje
Puszyste placuszki na kefirze z nektarynką 176

Puszyste placuszki na bazie kefiru. Do placuszków można dodać dowolne owoce. Moża też zrobić placuszki bez owoców a potem podać je z jakimś owocowym dodatkiem. składniki: 2 szklanki kefiru 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki cukru waniliowego 2-3 nektarynki olej do smażenia, u mnie kokosowy Do miski wlać kefir, dodać(...)pieczenia oraz solą. Wszystko zmiksować na gładką masę. Nektarynki pokroić w drobną kostkę i dodać do masy. Wymieszać dokładnie łyżką. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Nakładać łyżką porcje ciasta formując płaski placek. Smażyć na średnim ogniu z obu stron na ciemnozłoty kolor. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Szklanka do odmierzania składników o pojemności

Monia miesza i gotuje
Placuszki bananowe wg Aleex 162

Internecie. Tak mnie zaintrygował, że od razu go wypróbowałam. Sprawdził się znakomicie. Podałam je na niedzielne, leniwe śniadanie. Placuszki można serwować z różnymi dodatkami: miodem, syropem klonowym, sosem owocowym. Świetne są również bez dodatków. W takiej wersji saute lubię je najbardziej. Polecam. Składniki (na 6 placuszków): • 2 bardzo dojrzałe banany • 2 jajka • ½ łyżeczka cynamonu • kilka kropli esencji waniliowej Sposób przygotowania(...)dokładnie widelcem na papkę. 3. Do masy bananowej dodać 2 jajka. 4. Dodać przyprawy. Wymieszać. 5. Rozgrzać patelnię, na której można smażyć beztłuszczowo. 6. Na rozgrzanej patelni kłaść porcję ciasta. 7. Smażyć z obu stron na rumiano. 8. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego. A jutro zapraszam na konkurs urodzinowy

W mojej kuchni
Ciasto marchewkowo-bananowe 128

Marchew jest jednym z moich ulubionych warzyw. Bardzo chętnie dodają ją do zup, potrawek i słodkich wypieków! Marchew doskonale wchłania się z tłuszczami, gdzie bardzo dobrze

Truskawkowa Fiesta
JESIENNY DESER Z TAPIOKI 186

   Wspaniałepromienie wrześniowego słońca w ten pierwszy dzień jesieni - tak Poznań wita złocisto-brązową pannę, zwiastun opadających liści i nadchodzacej deszczowej aury. Nie lubię, ale

W kuchni Karmel-itki
Konfitura agrestowa 105

Różne owocowe konfitury gościły do tej pory na naszym stole:   pomarańczowa ,  z jarzębiny z gruszkami ,  z aronii ,  cytrynowa ,  gruszkowa ,  wiśniowo-rabarbarowa ,  gruszkowo-pomarańczowa ,  morelowa z tymiankiem . W tym roku postanowiłam ją zrobić z czerwonego agrestu. Wyszło pysznie, sam agrest, który jest slodkawo-kwaskowy jest bardzo smacznym owocem. Dwa lata temu posadziłam sobie(...)krzaczki i od tej pory, kiedy owoce mam pod ręką wykorzystuję je w mojej kuchni. Na blogu znajdziecie również  czekoladowe ciasto z agrestem  i  ciasto drożdżowe z owocami lata .   Konfitura agrestowa Czas przygotowania: 120 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g czerwonego agrestu 350 g cukru opcjonalnie 1/3 łyżeczki kardamonu Wykonanie: Agrest płuczemy i oczyszczamy

Kulinarne przygody Gatity
Sernik z musem malinowym 206

 Serniki lubię w każdym wydaniu , ale ten z musem malinowym smakuje wyśmienicie. Porcja na małą blachę SKŁADNIKI 1 kg twarogu gotowy- wiaderko lub dwukrotnie

W kuchennym oknie Ewy
Detox z ziarnami, gruszką i syropem klonowym. 192

Wiosenny detox!, chleb bez mąki pszennej za to z różnorodnością nasion, pychota :). Po nasiona i bakalie wybierzcie się do Owocowego Raju. Składniki: 20 dag mąki kukurydzianej 7 dag otrębów żytnich z zarodkami 2 łyżki nasion chia 2 łyżki ostropestu plamistego 5 dag pestek dyni 10 dag siemienia lnianego 2 łyżki błonnika 10 dag gruszki kandyzowanej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)wody  1. Przygotowujemy suche składniki w dużej misce. 2. Wodę łączymy z syropem klonowym, dodajemy do wymieszanych suchych składników. Gruszki drobno kroimy, dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto zostawiamy w misce i odstawiamy je na ok 1 godzinę, następnie przekładamy do foremki i odstawiamy na 40 minut.3. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i pieczemy przez pół godziny, następnie obniżamy

Apetyczna babeczka
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 144

leguminę - deser bardzo popularny kiedyś. Leguminą nazywano dania mączne, przeważnie na słodko, które można było podać na podwieczorek. Najczęściej były to różne rodzaje budyni, kasz, sufletów, podawanych z owocowymi sosami, konfiturami czy świeżymi owocami. Naleśniki i racuchy też zaliczano do legumin. Nie znajdziecie więc jedynego i słusznego przepisu na leguminę 😊 Na blogowym facebooku wywiązała się nawet ciekawa dyskusja na tema(...)garnuszku zagotować mleko wraz z masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania