Ten tort to prawdziwa uczta dla zakochanych w sobie …i w białej czekoladzie Malinowy biszkopt, przełożony kremem z białej czekolady, udekorowany bitą śmietaną, świeżymi
Domowe TortySernik na zimno ze świeżymi brzoskwiniami Wyborny smak śmietankowego twarogu i świeżych owoców sprawia, że sernik ten jest zawsze mile widzianym gościem na naszym stole. Składniki
Miód i pieprzniego opowieść. Prawdę jest jednak, że jego najnowszy napój piwny Somersby Blackberry Beer Drink kryje w sobie prawdziwe bogactwo soczystych i dojrzałych jeżyn . Smakuje rześko, lekko i owocowo. I naprawdę pachnie latem. Wszystko wskazuje na to, iż to kolejny trafny i przemyślany eksperyment Lorda - trafia tym napojem prosto w kobiece serca, nawet te najbardziej wybredne (w każdym razie(...)byłyby nią jeżynowe scones zajadane na śniadanie do porannej herbaty, tej w złoconej porcelanie. Lekkie, puchate scones zagniatane szybciutko wprawnymi rękami pulchnej i rumianej kucharki. Mięciutkie trójkąty ciasta, które przeszło aromatem jeżyn i kryje ich smak pod chrupiącą skórką. Ideał, zupełnie jak Lord i jego najnowszy wynalazek Somersby Blackberry Beer Drink. JEŻYNOWE SCONES LORDA SOMERSBY
KUCHARNIAŚniadania jaglane tak mi weszły w krew, że zapomniałam całkowicie o naleśnikach - nie robiłam ich już bardzo dawno. Dzisiaj jak zwykle nastawiłam wodę na kaszę, ale
Zdrowa Kuchnia Sowymleka 200 ml śmietanki 36% (ewentualnie 30%) 2 łyzki cukru waniliowego 50 ml rumu 1 łyżka brązowego cukru do obsypania przed pieczeniem Chałkę pokruszyć i zalać mlekiem. Odstawić aż ciasto wchłonie w miarę równomiernie mleko. Śmietankę roztrzepać z jajkami, cukrem waniliowym i rumem. Całość wlać do namoczonej chałki. Lekko przemieszać i przełożyć do natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy(...)wtedy pudding szybciej się upiecze. Jeśli jest wyższa, wtedy będziemy potrzebować więcej czasu. Upieczony pudding jest równomiernie wyrośnięty i lekko zrumieniony. Podawać na ciepło z dodatkiem ulubionych konfitur lub owocowych sosów. Czy wiesz, że... Samochody wcale nie emitują największą ilość CO2 do atmosfery? Jeżeli chodzi o transport, to samochody zdecydowanie przegrywają z samolotami (w ilości emitowanego dwutlenku węgla mają jednak
Codzienna kuchnia niecodziennakilka składników: mąki jaglanej, jogurtu naturalnego, proszku do pieczenia, cukru oraz jajka. Poniższe placuszki możecie podać z dżemem, kremem czekoladowym jak i posypać cukrem pudrem. Świetnie smakują podane z owocowymi sosami. Zachęcam do smażenia ;) Składniki na porcję dla 2-3 osób: 1 szklanka mąki jaglanej (110 g) 4/5 szklanki jogurtu naturalnego 3 płaskie łyżki ksylitolu (lub zwykłego cukru(...)zwykły cukier) i proszek do pieczenia. Całość wymieszać. Następnie wbić jajko i wlać jogurt naturalny. Za pomocą trzepaczki całość ze sobą połączyć. Musi utworzyć się w miarę gęste ciasto. Odstawić na kilkanaście minut. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju kokosowego. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta. Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączyć z nadmiaru
Ugotowaćsię wielkimi krokami. Dojadamy ostatnie truskawkowe dżemy i mrożonki a także suszone plasterki. Jeśli nie do musli czy granoli warto dodać je do ciasteczek. Nadają im delikatnego owocowego posmaku. Ciasteczka polecam także małym łasuchom! Ilość cukru można modyfikować. Pełnoziarniste ciasteczka kardamonowo-cynamonowe z suszonymi truskawkami 125 g masła, w temperaturze pokojowej 110 g miałkiego trzcinowego cukru(...)cukrem w misie miksera. Gdy masa stanie się jasna i puszysta dodajemy jajko i miksujemy. Wsypujemy mąkę wymieszaną z przyprawami i mlekiem, i dalej miksujemy. Dorzucamy truskawki i zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 15 minut. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy na ok 24 kawałków i formujemy kulki. Układamy je na blaszce
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiejszy wpis ucieszy pewnie wszystkich koktajlomaniaków i fanów zdrowego odżywiania. Ponieważ ostatnimi czasy namiętnie testujemy nowy blender Breville Blend-Active Pro postanowiliśmy podzielić się z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś mam coś smacznego dla tych co liczą kalorie i mają ochotę na coś słodkiego , zdecydowanie to coś naprawdę smacznego , można takiego serniczka podać
Mój Smakoleju kokosowego 3 łyżki pasty kokosowej Składniki na spód miksujemy i wylepiamy dno formy do tarty. Rozrabiamy galaretkę, miksujemy z serem. Masę wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Układamy maliny. Ciasto chłodzimy w lodówce do czasu, aż masa stężeje. *Jeśli nie macie galaretki proteinowej, to nic straconego. Można przygotować ją samodzielnie. Żelatynę w ilości na 500 ml wody rozpuszczamy(...)proteinową i użyć dowolnie innej galaretki, przygotowanej w mniejszej ilości wody. Wtedy spróbujcie masy, bo może wymagać dodania słodziwa. Polecam wykonać galaretkę samodzielnie, zamiast na wodzie, na ulubionym soku owocowym. Porcji wyszło 10, w każdej ok. 134 kcal
Kucharzycapolecam Wam spróbować wersji Richmont Spicy Cinnamon Zakochałam się w tym smaku. Porcelanowy zestaw DUO do herbaty RICHMONT Wspaniałe herbaty RICHMONT – u mnie mieszanka czarnych herbat oraz owocowych Składniki: 250 g sera śmietankowego typu pacynka 210-220 g mąki pszennej + do obtaczania 1/2 limonki 3 łyżki cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 18% (gęstej) 1 łyżeczka sody mała(...)limonki, dodajemy cukier, śmietanę, szczyptę soli i sodę, mieszamy wstępnie łyżką. Następnie dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników (masa będzie się kleić). Do głębokiego talerza wsypujemy mąkę. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy je w mące na kształt małych kulek (ciut większych od orzecha włoskiego), strzepujemy nadmiar mąki. Nasze małe pączki wrzucamy na dobrze rozgrzany olej, jednak smażyć nasze pączki powinniśmy
Słodkie okruszkiDługo się zbierałam ale w końcu się udało, przygotowałam tort szachownica na urodziny męża. Jako pomocy dydaktycznej użyłam doświadczenia koleżanki Karoliny, która tutaj pięknie wyjaśniła jak
Bernika - moj kulinarny pamietnikSernik na zimno z galaretkami i musem z brzoskwiń. Sernik miał być z musem z truskawek, lecz truskawki znikły za nim przybrałam się do zrobienia sernika
Kuchcik gotujedodatkiem. Mając mało czasu ale duże chęci przygotowałam ravioli z miętą i truskawkami. Nietypowo, ravioli raczej jest serowe, mięsne, albo warzywne, to prawda, ale dlaczego Włosi nie robią owocowych smaków? Ja zrobiłam i zapraszam :)"Składniki:5 szklanek maki2 szklanki gorącej wody2 łyżeczki masłajajkoDodatkowo:400 g truskawek3 łodyżki z listkami mięty3-4 łyżki cukru trzcinowegośmietanka/jogurtSposób przygotowania:Do wysokiej miski(...)ugniatamy.Przygotowujemy farsz.Truskawki myjemy, osuszamy a następnie oczyszczamy z szypułek.Każdą z nich kroimy na małe kawałki, wrzucamy do miseczki. Mięte myjemy i rwiemy na drobno. Dodajemy cukier i mieszamy.Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, jedną rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość około 3-4 mm, drugą część ciasta pozostawiamy w misce pod przykryciem, aby się nie zeschła.Na rozwałkowanym
Słodkie PrzyjemnościKolejna odsłona pierogów tym razem z jabłek i mieszanych mąk. Uwielbiam jabłka mogę jeść je w ciągle i tak robię! Uwierzcie - są pyszne! W czasie remontu
Truskawkowa Fiesta