ciasto owocowe - 4149 przepisów (strona:182/277)

Wymyślny tort RÓŻE z owocowym kremem 226

kakao 1/4 szklanki oleju Biszkopt jasny: 5 jajek 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Krem owocowy: 500 g mrożonej mieszanki owocowej (truskawki, maliny, wiśnie, czarne porzeczki) 500 g serka mascarpone 400 g śmietany kremówki 30 lub 36% 1 szklanka cukru 1 łyżka cukru pudru 2 czubate łyżeczki pektyny 1 łyżka soku(...)stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i olej. Na koniec dodać obydwie przesiane mąki wymieszane z kakao i delikatnie wymieszać. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 180°C przez ok. 35-40 minut (do momentu suchego patyczka). U mnie 40 min. Wyjąć z formy po całkowitym wystudzeniu, przekroić

Domowa Cookierenka Agi
Tort czekoladowo-gruszkowy - obłędny i uzależniający:) 165

gorącą kawę, jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (20cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 40-45 minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić, ściąć górkę, przekroić na 2 blaty. Krem: 250ml śmietanki 30% 100g mascarpone 100g czekolady (deserowa, gorzka albo wg uznania) Czekoladę połamać, zalać śmietanką, ciągle mieszając podgrzewać, aż czekolada się(...)sztywna pianę, pod koniec ubijania wsypując cukier. Dodać orzechy, wymieszać. Dno tortownicy (20cm) wyłożyć papierem. Bezę wyłożyć do tortownicy, wyrównać. Piec ok 20 minut w temp. 150stC. Ostudzić. Warstwa owocowa: 3 gruszki średniej wielkości (np. konferencja) 3 łyżki galaretki gruszkowej Gruszki obrać, pokroić w większą kostkę, gotować aż puszczą sok i będą miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Wsypać galaretkę

Obiad gotowy
Domowy kompot 175

Lato i jesień to okres, w którym mamy dostępnych wiele świeżych owoców pochodzących z upraw w naszym kraju. Domowy kompot to napój, który zastąpi nam sok

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Śmietanowiec 173

zimno. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 różne smaki galaretki owocowej + ok. 100 g biszkoptów Śmietanowiec – jak to zrobić? Pracę rozpoczynamy od przygotowania galaretek, ponieważ będą potrzebowały czasu na stężenie. 1 paczkę galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (czyli(...)przelewamy je na talerze wyłożone folią spożywczą. W ten sposób łatwiej wyciągnąć je po stężeniu. Po stężeniu, galaretki kroimy w kostkę. Żeby wygodnie wyciągnąć z formy serniki na zimno, ciasta z galaretką czy właśnie taki deser jak dzisiejszy śmietanowiec, brzegi blaszki wykładam kawałkami czystej folii. Spód formy wykładamy biszkoptami. Jogurt grecki wyciągamy z lodówki, powinien ogrzać się do temperatury pokojowej

Ciastkozercy
Bezglutenowe naleśniki gryczane :) 158

problemem. Dlatego zalecam dodać 2 jajka, ja niestety, jak się okazało w trakcie robienia miałam tylko jedno. Naleśniki z mąki gryczanej są bardzo smaczne i świetnie komponują się z owocowymi produktami od Małe Szczęścia .  Składniki (4 sztuki): 100 g mąki gryczanej (użyłam pełnoziarnistej) 2 jajka 125 ml mleka lub napoju roślinnego  125 ml wody gazowanej 1 łyżka cukru(...)Dodatki: Luzik Arbuzik oraz Truskawkowy Rabarbar ( Małe Szczęścia ) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj.  Patelnię dobrze rozgrzej (jeżeli chcesz możesz lekko natłuścić powierzchnię) i wylej porcję ciasta. Po kilku minutach przewróć na drugą stronę.  Podawaj z ulubionymi konfiturami

Zdrowie na języku :P
Pampuchy 141

krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić na niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze(...)parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną się rozpadać przetrzeć je przez sitko. Powstałą pulpę owocową ponownie zagotować. Z mąki ziemniaczanej i wody zrobić zawiesiną i dodać do gotujących się owoców. Energicznie mieszać doprowadzając do zagotowania. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Gorące pampuchy polać śmietaną i sosem

Pieguskowa Kuchnia
Pampuchy 211

krótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić na niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze(...)parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną się rozpadać przetrzeć je przez sitko. Powstałą pulpę owocową ponownie zagotować. Z mąki ziemniaczanej i wody zrobić zawiesiną i dodać do gotujących się owoców. Energicznie mieszać doprowadzając do zagotowania. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Gorące pampuchy polać śmietaną i sosem

Pieguskowa Kuchnia
Filo serniczki z owocami 179

kukurydzianą i cukrem. Ciasto filo rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku 11cm.  Formę na muffinki (taką na 12szt.) posmarować masłem. W każdy otwór wkładać po 4 kwadraty ciasta (tak aby rogi nie zachodziły na siebie), smarując każdy kawałek masłem. Do środka każdego "koszyczka" nakładać po łyżce masy serowej. Do części serniczków wsypałam po kilka jagód.  Foremkę(...)minut. Studzimy. Do środka wrzucamy owoce (truskawki pokroiłam na ćwiartki, kiwi na ćwierćplasterki). Serniczki dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem. Przepis dodaję do akcji "Owocowe szaleństwo" . A wypiekałam z: - Dagmarą "Na ciasteczkowych papierach"  - Małgosią "Marcepanowy kącik" - Bożeną "Moje domowe kucharzenie" - Małgosia "Kuchnia i podróże"  - Iwoną "Kuchnia starowiejskiej gospodyni" - Joasią "Grunt to przepis

Smakołyki Asi
Pankejksy 211

Odstawiamy na około 15 minut.Na patelni (najlepiej naleśnikowej) rozgrzewamy odrobinę oleju - patelnia nie powinna być sucha, ale też olej nie może na niej pływać. Łyżką lub małą chochelką wylewamy ciasto na patelnię i delikatnie rozsmarowujemy, żeby placki nie były za grube. Możemy też użyć specjalnych foremek na patelnię, żeby nadać im fantazyjne kształty. Smażymy na niewielkim ogniu ok. 3 minuty(...)zdjęciu z patelni przekładamy na kratkę lub ręcznik papierowy, żeby się nie `spociły` (zwłaszcza jeżeli nie jemy ich od razu). Podajemy posypane cukrem pudrem lub z musem/dżemem owocowym

Zakręcony Widelec
Jak szybko schudnąć? Nie przegap tego! Darmowa Dieta odchudzająca dla Kobiet Dzień 2 do pobrania w PDF Jadłospis czy raczej diet 19592

Czekałaś?  A więc proszę!  Dla Ciebie:  Dieta odchudzająca dla kobiet Dzień 2. Mega proste dania razem z dziecinnie łatwymi przepisami. Pobierz PDF Dzień

IzaGotuje
Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 155

Znów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równie zagorzałego ich fana stanowi mój Tato. Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowują świeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdy nachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie, owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym(...)cukier waniliowy, dodałam jajka, wlałam olej. Na koniec dodałam ciepłe mleko i wlałam rozpuszczone drożdże. Wymieszałam porządnie, odstawiłam aż podwoiło objętość. Następnie wyrobiłam ponownie. Rękami obsypanymi mąką odrywałam kawałki ciasta i umieszczałam je w natłuszczonych i wysypanych mąką foremkach to tartaletek. Na wierzchu układałam po jednym jabłuszku. Ewentualnie można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła

W kuchni Karmel-itki
Sernik na maślanym spodzie z frużeliną jeżynową 147

Ostatnie owocowe podrygi, kolejne wypieki będę już pewnie przygotowywać z mrożonych jeżyn, malin, porzeczek, jagód... A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy i wyłożyć ciastem dno oraz boki (na wysokość ok. 4 cm). Schłodzić w lodówce przez 20 min., w tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa 4 jajka szklanka cukru pudru 100 g miękkiego masła 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3-krotnie ziarenka

Słodkie inspiracje
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 179

Czytałam o nim już nie raz. Nim przyrządziłam je sama minęło trochę czasu. Intensywne, wilgotne, pachnie i kusi za każdym ugryzieniem. Czekoladowe, z owocowo orzechową nutą. Bardzo długo zachowuje świeżość.  U mnie z początku coś w nim chrupało, na drugi dzień było już tylko mięciutkie. Pożeram je wespół z Synciem już pięty dzień i nadal smakuje(...)pojawić się na blogu już weekend ale za dużo się działo w niedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza Wołowiny w poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z truskawkami 172

wyrobić w maszynie do chleba. pierogi Truskawki umyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać(...)posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać  ze słodką śmietaną lub dowolnym owocowym sosem. Smacznego

Stare Gary