Piękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka
W kuchni Karmel-itkiSądzimy, że produktów DayUp nie trzeba szczególnie przedstawiać, bo większość zna te pyszne przekąski w poręcznych tubkach 😊 Musimy przyznać, że jakiś czas przestałyśmy je kupować, bo
Candy PandasWracamy do koktajli!, dziś przeniesiemy piękny zachód słońca do podłużnej szklanki typu "long drink". Pięć smacznych owoców ułożymy według ich gęstości tworząc bardzo prosty i piękny
Kuchnia PROzdrowotnaKwintesencja lipca w orzeźwiającym miksie: porzeczek, agrestu, truskawek i malin. Wszystkie sezonowe owoce w jednej szklance, ogrom witaminy C i bioflawonoidów!. Jeśli zmęczyliście się upałem to
Kuchnia PROzdrowotnaJagodzianki - kto ich nie zna? To jedne z bardziej znanych drożdżówek, goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który(...)przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki z poniższej receptury wychodzą mięciutkie i po brzegi nadziane jagodami. Przygotowuje się je tak jak klasyczne ciasto drożdżowe, a więc potrzeba nieco cierpliwości, aby ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej
Smakołyki BerenikiBułeczki, które smakują zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy(...)przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka
Moniki SmakołykiCytrynowe babeczki, których nie może zabraknąć wśród Wielkanocnych wypieków. Przepis bardzo klasyczny, babeczki z dodatkiem masła, pszennej mąki i dużej ilości soku z cytryny, jedynym moim
Upiecz sobie babeczkęSerniczki z sokiem Hortex. Edyta Guhl. Smaczne serniczki z jabłkami. Apetycznym serniczkom z jabłkami nikt się nie oprze, są lekkie, orzeźwiające, trochę takie jak sernik na
dolcevitainmykitchenPyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków
Tradycyjna KuchniaSłodkie, małe co nieco, pasuje na deser, małą przekąskę dla dużych i małych łasuchów. Składniki: 2 banany 1 mały jogurt naturalny 2 łyżki dżemu z wiśni
kgwjanczewoświecie! Delikatny, puszysty, wilgotny. Murzynek wykonany tą metodą, to jedne z tych ciast, o które trwają bójki kiedy zostają ostatnie kawałki. Obowiązkowo z czekoladową polewą! Taki Murzynek to ciasto, które z każdym dniem staje się lepsze, więc świetny jest na wszystkie imprezy, do których wcześniejsze przygotowania są bardzo pożądane. Spróbujcie Murzynka drugiego, a nawet trzeciego dnia, to zobaczycie o czym(...)używam DecoMorreno) szczypta soli (używam domowej soli waniliowej ) 125 g masła 82% tłuszczu w temp. pokojowej 190 g cukru 2 jaja 1 szklanka (250 ml) mleka 250 g dżemu owocowego (np. truskawkowego, wiśniowego) Składniki polewy: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej odrobina mleka (mniej jak pół szklanki – ilość jest bowiem zależna od konsystencji polewy) Przygotowanie
Moja Delicjazrobiłam foty. Połowa zniknęła jeszcze ciepła ;) Jak myślicie chyba im smakowała? Mi bardzo :) Babka wspaniale będzie się komponować z gałką lodów waniliowych i jakimś owocowym sosem. Zróbcie koniecznie jak lubicie takie mocno czekoladowe cuda ;) SKŁADNIKI: MOKRE 2 jajka 250 ml mleka 125 ml oleju kilka kropli olejku waniliowego 250 g wrzącej wody SUCHE(...)też naszą formę, żeby się nagrzała. Wodę gotujemy. Sypkie składniki przesiewamy, dodajemy mokre oprócz wody. Mieszamy dokładnie za pomocą trzepaczki lub łyżki. Wodę ważymy i cienkim strumieniem wlewamy do ciasta i ciągle mieszamy, zrobi się rzadkie, ale tak ma być. Ostrożnie wyciągamy nagrzaną formę z piekarnika i wlewamy nasze ciasto. Pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Upieczoną babkę
Pani na deserogromnie zaskoczyło nas swym smakiem. Jest wprost bajeczne, cudne... Delikatne, kremowe, orzeźwiające, nieprzesłodzone, wprost rozpływające się w ustach. Ciasto idealne. Zapewniam iż na jednym kawałku trudno będzie poprzestać... Idealne ciasto na letnie, upalne dni. Sernik na zimno, bez sera, bez mleka, bez jajek, bez glutenu. Można użyć galaretek bez cukru i posłodzić dowolnym słodziwem, uzyskamy dodatkowo wersję bardzo dietetyczną. Inspiracją(...)24cm Składniki: - 1200g tłustego mleka kokosowego (3 puszki po 400g każda, u mnie 21% tłuszczu) - 2x po 250-270g borówek lub jagód (dałam borówki) lub gotowego musu owocowego - 5 galaretek (każda na 500 ml wody) W 500 ml gorącej wody rozpuszczamy 4 galaretki (u mnie malinowe), dokładnie mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Pierwszą partię 250-270g borówek
Smaczne Zdroweszklanki wody z 0,5 szklaną cukru. Syrop wystudzić i dodać do nalewki). Tak otrzymana nalewką jest bardzo mętna i zawiera sporo miąższu owocowego. Jeżeli Ci to nie przeszkadza możesz ją przelać prosto do butelek. Ja natomiast tak uzyskaną nalewkę pozostawiam na kilka dni (optymalnie tydzień), aby zawiesina opadłą(...)wyżej wymienionych składników otrzymałem 0,75 litra klarowniej nalewki, 0,75 litra nalewki z miąższem oraz 0,5 kg śliwek nasiąkniętych alkoholem, które polecam do ciasta. Krok po kroku: 1. Umyć śliwy 2. Wypestkować owoce 3. Przełożyć owoce do dużego (2-3 litrowego) słoja 4. Zalać owoce alkoholem 5. Szczelnie zakręcić słój i odłożyć
KuchniaWeDwoje.pl