zapomnijmy do ciasta dodać spirytusu lub mocnej wódki, wtedy podczas smażenia pączki nie wchłoną dużo tłuszczu. Pączki można nadziewać przed smażeniem, ale trzeba uważać, aby było ono dokładnie zaklejone ciastem, inaczej wypłynie w czasie smażenia. Dobrym rozwiązaniem jest nadziewanie już gotowych pączków za pomocą szprycy do dekorowania i ja ten sposób wykorzystałam. Moje pączki nadziałam konfiturą malinową i gęstym budyniem(...)żółtek 250 ml mleka 5 - 6 łyżek cukru 50 g świeżych drożdży 70 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub wódki co najmniej 40% szczypta soli Dodatkowo: gęsta konfitura owocowa lub budyń waniliowy do nadziewania cukier puder do posypania 500 - 1000 ml oleju lub smalcu do smażenia (ilość zależy, w jak szerokim garnku będzie się smażyło) 100 g mąki
Kuchcik gotujemnie. Zdecydowanie lepiej jest zrobić spód z ciasta kruchego. Nie wyobrażam sobie po za tym, żeby taki spód z herbatników był pod sernik, według mnie załamałoby się to bardzo szybko. Może jeszcze kiedyś się skuszę na taką tartę ale zobaczymy:) Składniki: 300 g herbatników 1 1/2 kostki margaryny budyń waniliowy galaretka owocowa pomarańcza mandarynka ananas z puszki Wykonanie: Herbatniki łamiemy(...)około 20 minut w 180 stopniach. Gotujemy budyń z godnie z instrukcją na opakowaniu a potem studzimy go. Gotowy budyń miksujemy z kostką margaryny. Masę wykładamy na wierzch upieczonego ciasta. Na masę układamy owoce. Galaretkę rozpuszczamy zgodnie z instrukcja na opakowaniu i gdy lekko stężeje to wykładamy na ciasto. Całe wkładamy do lodówki na około godzinę. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodziemasła 2 czubate łyżki kakao 4 jajka 3/4 szkl cukru 6 łyżek wody 1 i 3/4 szkl maki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na marmurek: 600 gr jogurtu owocowego ( u mnie malina z truskawką ) 4 łyżki oleju 3 całe jajka 2 łyżki cukru pudru 1 cały budyń np. waniliowy bez cukru + 1 czubata łyżka budyniu lub mąki ziemniaczanej(...)całymi jajkami, dodajemy następnie budyń, mąkę oraz cukier puder. 5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na dno cześć masy kakaowej tak tylko aby zakryła nam spód ciasta. Następnie tworząc esy-floresy wylewamy połowę masy jogurtowej ( masa jest rzadka ale podczas pieczenia zgęstnieje) potem znów masę kakaową w miejsca białej masy i znów biała masę aż do wykończenia składników
Gotowanie...to proste !Jest lato, więc trzeba wykorzystać dary w postaci smacznych i słodkich owoców. Jednych z nich są maliny, które zawierają cenne składniki dla zdrowia. Zachęcam do upieczenia
Truskawkowa Fiestapłaska łyżeczka żelatyny owocowa posypka opcjonalnie: słoik powideł śliwkowych do przełożenia piernika Kwas i miód podgrzać, wsypać przyprawę do piernika, wymieszać i odstawić na 10 minut. Jajka utrzeć z cukrem, wlać olej. Obie maki przesiać, wymieszać z sodą, proszkiem i kakao. Do masy jajecznej wlać kwas z miodem, wsypać mąkę i zmiksować na gładkie ciasto. Keksówkę (11x28)* wyłożyć papierem
Obiad gotowynasączyć tort można herbata owocową z cukrem-idealne rozwiązanie na dziecięcy przyjęcia :) No i zaczynamy :) Spód nasączam 1/3 tego ponczu co zrobiłam, żeby biszkopt był cały mokry. Wykładam bitą śmietanę na grubość ok 2 cm a na nią konfiturę (po tym jak zrobiłam własną konfiturę, sklepową omijam szerokim łukiem. Przepis tutaj .) Nakładam kolejną warstwę ciasta i postępuje dokładnie
Kuchnia Vikikokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy
Pyszności Słodkościwmieszać w ciasto. Dzięki niemu placuszki urosną podobnie jak na proszku do pieczenia. Smażymy placuszki na złoto niewielkiej ilości oleju roślinnego - ja czasem dodaję do niego odrobinę masła, wówczas smak placków jest jeszcze bardziej delikatny i "gofrowy". Teraz czas na dodatki - i tu ogranicza Was tylko wyobraźnia! Poniżej moje propozycje podania: Z sałatką owocową (banany
Kulinarne Inspiracjeposypane cukrem, z syropem owocowym czy jogurtem. Składniki: 650 g marchewki ok. 400 g mąki pszennej jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól Przygotowanie Marchewki obieramy gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane marchewki wystudzamy, następnie miksujemy, przepuszczamy przez praskę albo ubijamy tłuczkiem na gładką masę. Do zmielonej marchewki dodajemy mąki, sól i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być raczej
e-PrzepisyKulinarnelikieru kokosowego Frużelina owocowa (frużelinę możemy zrobić z innych owoców: jagód, brzoskwiń, malin): 20 świeżych truskawek 1 łyżka soku z cytryny trochę startej skórki z cytryny 1 cukier waniliowy 4 łyżki dżemu truskawkowego lub konfitury 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Białka ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier, żółtka oraz przesianą mąkę pszenną z ziemniaczaną. Ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej
Salonik smaków"Kiedyś trzeba zrobić coś po raz pierwszy. Tak właśnie było z dzisiejszym przepisem. Po raz pierwszy przygotowałam Tartaletki, dodatkowo przygotowałam je nie z kruchego a sypanego
Słodkie PrzyjemnościGarść mrożonych jagód Opakowanie ciasta francuskiego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Cukier do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Owoce wrzucić do rondelka, dodać kilka łyżek wody, dusić do rozpadnięcia. Posłodzić do smaku. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami wody. Dodać do owoców w celu zagęszczenia. Ciastko francuskie pokroić na 8 części. Na środek kłaść odrobinę nadzienia owocowego. Dobrze skleić boki
Fabryka pomysłówPodczas tak wysokich upałów jednym z obowiązków jest regularne nawadnianie organizmu. Szczególnie należy pilnować dzieci, kontrolujmy ile nasze dzieci wypijają płynów. Popularne
IzaGotujeRóżnorodność to podstawa zdrowego stylu odżywiania, każdy pokarm zawiera pewien charakterystyczny dla niego zestaw minerałów i witamin a także substancji chemicznych mających konkretny wpływ na nasze
Kuchnia PROzdrowotnatuczą ;) Czyli pyszna razowa tarta bez dodatku cukru na bardzo cienkim spodzie z budyniem i brzoskwiniami. Wygląda dość niepozornie, ale jak dla mnie to idealny deser, niezbyt słodki, mocno owocowy, do kawy idealny. Za nim jednak przepis chciałam się z Wami podzielić moimi spostrzeżeniami na temat budyni dostępnych w sprzedaży. Jak wiadomo prawdziwy domowy budyń to nic innego jak skrobia(...)łyżka jogurtu naturalnego 2 żółtka 1 opakowanie budyniu śmietankowego Winiary bez cukru 1/2 litra mleka 3 duże dojrzałe brzoskwinie Z mąki, masła, jogurtu i żółtek zagniatamy kruche ciasto, jeśli się klei to należy dosypać jeszcze trochę mąki. Ciastko obowiązkowo należy co najmniej przez pół godziny schłodzić w lodówce. Następnie wykładamy nim formę do tarty i zapiekamy przez 10 minut
Cynamonowe szczęście