Ok, krótko i na temat!. Zimowy ciepły koktajl pobudzający ciało i umysł do zrobienia w kilka chwil!. Herbata rooibos, miód, aronia, jabłko, gruszka, zielony banan, żurawina
Kuchnia PROzdrowotnatylko gasi pragnienie, ale również dodaje energii, uzupełnia witaminy. PRZEPIS NA LEMONIADĘ BRZOSKWINIOWĄ Składniki na lemoniadę brzoskwiniową: 1 kg brzoskwiń woda gzowana lub niegazowana ulubiony słodzik: cukier trzcinowy, syrop owocowy np z owoców bzu czarnego 1 cytryna Jak zrobić lemoniadę brzoskwiniową: Owoce myjemy, pozbawiamy pestek, kroimy w ćwiartki, dodajemy łyżkę cukru, kilka łyżek wody i zaczynamy gotować. Gotujemy kilkanaście minut(...)rozgotują i puszczą sok. Rozgotowane brzoskwinie przecedzamy na sicie. Sok z brzoskwiń zatrzymujemy do lemoniady, miąższ możemy od razu pasteryzować w słoiczkach i wykorzystać jako dżem czy mus do ciast. Do soku z brzoskwiń dodajemy wodę, wyciśnięty sok z cytryny, dosładzamy do smaku. Lemoniadę wstawiamy do lodówki by porządnie się schłodziła. Możemy podawać z kostkami lodu. Artykuł Lemoniada brzoskwiniowa pochodzi
Dorota SmakujeDzisiaj mam dla Was przepis na pyszne i kruche ciasteczka, które wykonałam w kształcie pierożków, bardzo słodkie, bardzo pyszne, przełamane kwaśnymi owocami. Macie ochotę to koniecznie
IzabelawkuchniMożemy zaserwować je na obiad np. jako II danie po niezbyt treściwej zupie, albo zwyczajnie jako deser. Są pyszne bez żadnych dodatków ale posypane odrobiną cukru pudru lub polane owocowym sosem to już całkowita eksplozja smaku! Składniki: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 4 jajka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl. mąki pszennej szczypta soli olej(...)zrobiony ze zblendowanych z odrobiną cukru jagód. Sprawdzą się tutaj równie dobrze zmiksowane truskawki, nutella, cukier kryształ, cukier puder. Wykonanie: Wszystkie składniki miksujemy do połączenia się. Nakładamy łyżką ciasto i smażymy placuszki na niewielkiej ilości oleju z obu stron na złoty kolor (na małym ogniu, aby przesmażyły się w środku). Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniczku z ewentualnego nadmiaru
Walijskie PichcenieZawsze powtarzamy, że energetycznych batonów nigdy za wiele. Dlatego kiedy dostałyśmy propozycję wypróbowania bombusowych przekąsek już nie mogłyśmy się ich doczekać! Co więcej, firma postanowiła wysłać
Candy PandasW końcu jest cudowna pogoda, która pozwala na świetne wykorzystanie wolnego czasu. Coraz częściej spotykamy się z przyjaciółmi i znajomymi, gdzie rozmowy umilają przepyszne wypieki! Rozpoczyna
Truskawkowa Fiestacukrem pudrem mogą stanowić smaczną przekąskę lub sycący posiłek w sam raz na obiad lub kolację dla dzieci. Można je przygotować z ulubionymi owocami lub bez dodatków, polane syropem owocowym. składniki na 15-18 racuchów 3 duże banany 1,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki letniego mleka 4 dag drożdży 3 jajka 1 łyżka oleju + olej do smażenia cukier(...)racuchów przepis Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, oddzielone od białek żółtka, wlewamy olej oraz letnie mleko. Wszystko starannie mieszamy łyżką tak żeby nie było grudek. Tak przygotowane ciasto na racuchy przykrywamy ściereczką i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Do drugiej miski przekładamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Obrane ze skórki banany kroimy
Smakowite Danianastępnie wymieszać z ciastem. Gofrownicę rozgrzać z obu stron. Posmarować tłuszczem – najlepiej smarować olejem przy pomocy pędzelka (gofrownica musi być dobrze posmarowana!), na środek wylać trochę ciasta. Gofrownicę zamknąć, chwilę przytrzymać w tej pozycji, następnie odwrócić do góry nogami. Piec... no właśnie, musimy wyczuć temperaturę. Odwrócić, otworzyć, wyjmować upieczone gofry. Trzeba wyczuć temperaturę pieczenia, jednak(...)pożądanej temperatury... Trochę zabawy przy pieczeniu jest, ale później mamy nagrodę w postaci wspaniałych gofrów. Ja podałam gofry z prażonymi jabłkami. Jabłka zrywałam w sadzie starych odmian drzew owocowych, znajdującym się tuż obok Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego. Jabłka, miód wielokwiatowy, cynamon
królestwo garówPiękne, dorodne truskawki trzyma w dłoniach i z uśmiechem na twarzy kroczy w jego stronę. Staje tuż przed nim, oczy swe kieruje ku słońcu i czeka
W kuchni Karmel-itkiSądzimy, że produktów DayUp nie trzeba szczególnie przedstawiać, bo większość zna te pyszne przekąski w poręcznych tubkach 😊 Musimy przyznać, że jakiś czas przestałyśmy je kupować, bo
Candy PandasWracamy do koktajli!, dziś przeniesiemy piękny zachód słońca do podłużnej szklanki typu "long drink". Pięć smacznych owoców ułożymy według ich gęstości tworząc bardzo prosty i piękny
Kuchnia PROzdrowotnaKwintesencja lipca w orzeźwiającym miksie: porzeczek, agrestu, truskawek i malin. Wszystkie sezonowe owoce w jednej szklance, ogrom witaminy C i bioflawonoidów!. Jeśli zmęczyliście się upałem to
Kuchnia PROzdrowotnaJagodzianki - kto ich nie zna? To jedne z bardziej znanych drożdżówek, goszczą one w wielu domach w sezonie owocowym i nie ma się co temu dziwić, bo to wyjątkowo pysznie nadziane bułki. Na blogu znajdziecie już przepis na bułeczki z borówkami , w którym można zamienić borówki na jagody. Ten dziś proponowany jest nieco inny, warto wypróbować i przekonać się, który(...)przypadnie Wam bardziej do gustu. Jagodzianki z poniższej receptury wychodzą mięciutkie i po brzegi nadziane jagodami. Przygotowuje się je tak jak klasyczne ciasto drożdżowe, a więc potrzeba nieco cierpliwości, aby ciasto wyrosło. Warto jednak poczekać i spróbować pierwszą jagodziankę jeszcze na ciepło - niebo w gębie ;) Z podanego przepisu można przygotować 8 sztuk . Jagodzianki Składniki: CIASTO DROŻDŻOWE 300g mąki pszennej
Smakołyki BerenikiBułeczki, które smakują zarówno z słodkimi jak i słonymi dodatkami, czyli wędliną, sałatką, serkiem, miodem czy owocowymi dżemami. Składniki: 50 g świeżych drożdży, 1 łyżeczka cukru, 250 ml wody, 500 g maki pszennej, 1 łyżeczka soli, 40 ml oleju rzepakowego, żółtko do posmarowania, 60 g sezamu. Przygotowanie: Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g maki. Odstawiamy(...)przykryciem na 10 min. Mąkę mieszamy z 50 g sezamu i solą. Olej i mąkę dodajemy do zaczynu drożdżowego i wyrabiamy ciasto na jednolitą gładką masę. Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 15 min. Ciasto dzielimy na równe części (od 10 do 15) w zależności, jakiej wielkości chcemy mieć bułeczki. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka
Moniki SmakołykiJako, że mamy lato w pełni, a najpopularniejsze o tej porze roku są desery mrożone, zatem zapraszam na lody. Nie będzie to jednak lodowa receptura, a
Arabeska waniliowa