zimno. Składniki: 400 ml śmietany kremówki 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki żelatyny 100 ml wody 5 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego 4 różne smaki galaretki owocowej + ok. 100 g biszkoptów Śmietanowiec – jak to zrobić? Pracę rozpoczynamy od przygotowania galaretek, ponieważ będą potrzebowały czasu na stężenie. 1 paczkę galaretki rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody (czyli(...)przelewamy je na talerze wyłożone folią spożywczą. W ten sposób łatwiej wyciągnąć je po stężeniu. Po stężeniu, galaretki kroimy w kostkę. Żeby wygodnie wyciągnąć z formy serniki na zimno, ciasta z galaretką czy właśnie taki deser jak dzisiejszy śmietanowiec, brzegi blaszki wykładam kawałkami czystej folii. Spód formy wykładamy biszkoptami. Jogurt grecki wyciągamy z lodówki, powinien ogrzać się do temperatury pokojowej
Ciastkozercyproblemem. Dlatego zalecam dodać 2 jajka, ja niestety, jak się okazało w trakcie robienia miałam tylko jedno. Naleśniki z mąki gryczanej są bardzo smaczne i świetnie komponują się z owocowymi produktami od Małe Szczęścia . Składniki (4 sztuki): 100 g mąki gryczanej (użyłam pełnoziarnistej) 2 jajka 125 ml mleka lub napoju roślinnego 125 ml wody gazowanej 1 łyżka cukru(...)Dodatki: Luzik Arbuzik oraz Truskawkowy Rabarbar ( Małe Szczęścia ) Przygotowanie: Wszystkie składniki przełóż do miski i zmiksuj. Patelnię dobrze rozgrzej (jeżeli chcesz możesz lekko natłuścić powierzchnię) i wylej porcję ciasta. Po kilku minutach przewróć na drugą stronę. Podawaj z ulubionymi konfiturami
Zdrowie na języku :Pkrótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić na niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze(...)parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną się rozpadać przetrzeć je przez sitko. Powstałą pulpę owocową ponownie zagotować. Z mąki ziemniaczanej i wody zrobić zawiesiną i dodać do gotujących się owoców. Energicznie mieszać doprowadzając do zagotowania. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Gorące pampuchy polać śmietaną i sosem
Pieguskowa Kuchniakrótko wyrobić do połączenia się wszystkich składników. Ciasto drożdżowe uformować w kulę, włożyć do miski, a wierzch posypać odrobiną mąki. Przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swą objętość ponownie krótko wyrobić i podzielić na niewielkie kulki. Ułożyć je na blaszce, przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Piec w piekarniku parowym z opcją gotowania na parze(...)parze około 10-12 minut. Maliny i jeżyny podlać niewielką ilością wody, dodać cukier do smaku i zagotować. Gdy owoce zaczną się rozpadać przetrzeć je przez sitko. Powstałą pulpę owocową ponownie zagotować. Z mąki ziemniaczanej i wody zrobić zawiesiną i dodać do gotujących się owoców. Energicznie mieszać doprowadzając do zagotowania. Odstawić do lekkiego ostudzenia. Gorące pampuchy polać śmietaną i sosem
Pieguskowa Kuchniakukurydzianą i cukrem. Ciasto filo rozwinąć i pokroić na kwadraty o boku 11cm. Formę na muffinki (taką na 12szt.) posmarować masłem. W każdy otwór wkładać po 4 kwadraty ciasta (tak aby rogi nie zachodziły na siebie), smarując każdy kawałek masłem. Do środka każdego "koszyczka" nakładać po łyżce masy serowej. Do części serniczków wsypałam po kilka jagód. Foremkę(...)minut. Studzimy. Do środka wrzucamy owoce (truskawki pokroiłam na ćwiartki, kiwi na ćwierćplasterki). Serniczki dekorujemy listkami mięty i posypujemy cukrem pudrem. Przepis dodaję do akcji "Owocowe szaleństwo" . A wypiekałam z: - Dagmarą "Na ciasteczkowych papierach" - Małgosią "Marcepanowy kącik" - Bożeną "Moje domowe kucharzenie" - Małgosia "Kuchnia i podróże" - Iwoną "Kuchnia starowiejskiej gospodyni" - Joasią "Grunt to przepis
Smakołyki AsiOdstawiamy na około 15 minut.Na patelni (najlepiej naleśnikowej) rozgrzewamy odrobinę oleju - patelnia nie powinna być sucha, ale też olej nie może na niej pływać. Łyżką lub małą chochelką wylewamy ciasto na patelnię i delikatnie rozsmarowujemy, żeby placki nie były za grube. Możemy też użyć specjalnych foremek na patelnię, żeby nadać im fantazyjne kształty. Smażymy na niewielkim ogniu ok. 3 minuty(...)zdjęciu z patelni przekładamy na kratkę lub ręcznik papierowy, żeby się nie `spociły` (zwłaszcza jeżeli nie jemy ich od razu). Podajemy posypane cukrem pudrem lub z musem/dżemem owocowym
Zakręcony WidelecCzekałaś? A więc proszę! Dla Ciebie: Dieta odchudzająca dla kobiet Dzień 2. Mega proste dania razem z dziecinnie łatwymi przepisami. Pobierz PDF Dzień
IzaGotujeZnów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równie zagorzałego ich fana stanowi mój Tato. Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowują świeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdy nachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie, owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym(...)cukier waniliowy, dodałam jajka, wlałam olej. Na koniec dodałam ciepłe mleko i wlałam rozpuszczone drożdże. Wymieszałam porządnie, odstawiłam aż podwoiło objętość. Następnie wyrobiłam ponownie. Rękami obsypanymi mąką odrywałam kawałki ciasta i umieszczałam je w natłuszczonych i wysypanych mąką foremkach to tartaletek. Na wierzchu układałam po jednym jabłuszku. Ewentualnie można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła
W kuchni Karmel-itkiOstatnie owocowe podrygi, kolejne wypieki będę już pewnie przygotowywać z mrożonych jeżyn, malin, porzeczek, jagód... A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy i wyłożyć ciastem dno oraz boki (na wysokość ok. 4 cm). Schłodzić w lodówce przez 20 min., w tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa 4 jajka szklanka cukru pudru 100 g miękkiego masła 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3-krotnie ziarenka
Słodkie inspiracjeCzytałam o nim już nie raz. Nim przyrządziłam je sama minęło trochę czasu. Intensywne, wilgotne, pachnie i kusi za każdym ugryzieniem. Czekoladowe, z owocowo orzechową nutą. Bardzo długo zachowuje świeżość. U mnie z początku coś w nim chrupało, na drugi dzień było już tylko mięciutkie. Pożeram je wespół z Synciem już pięty dzień i nadal smakuje(...)pojawić się na blogu już weekend ale za dużo się działo w niedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza Wołowiny w poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii
Dzieje kuchennej Wiewiórywyrobić w maszynie do chleba. pierogi Truskawki umyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać(...)posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać ze słodką śmietaną lub dowolnym owocowym sosem. Smacznego
Stare GaryTruskawek ciąg dalszy.Tym razem truskawki w syropie.Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocamilub innych ciast i deserów.Składniki:-2 kg
Maminek kulinarnywięcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej(...)usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch i do dekoracji. Warstwę kremu polewamy rozcieńczoną pastą kokosową
Ciastkozercywięcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej(...)usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch i do dekoracji. Warstwę kremu polewamy rozcieńczoną pastą kokosową
Ciastkozercycałość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Na końcu odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 4. CIASTECZKOWY SPÓD (3 min) Ciastka pokruszcie (my robimy(...)tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię
Nerds Kitchencukier. Całość wstępnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy aromat i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki ładnie się połączą i będzie można uformować kulę. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na podsypanym mąka blacie/macie na grubość około 5 mm (nie więcej!). Wycinamy ciasteczka. Patelnię (używam tytanowej) delikatnie smarujemy olejem (dosłownie pędzelkiem lub przecieramy papierowym ręcznikiem nasączonym olejem). Ustawiamy(...)minuty z każdej strony. Ciasteczka powinny być ładnie rumiane. Ciasteczka zdejmujemy za pomocą łopatki z patelni i odkładamy. Jemy, gdy ostygną. Dodatkowo ciasteczka można posmarować np. nadzieniem owocowym i dowolnie ozdobić. Smacznego
Słodkie okruszkiTen sernik to jakiś obłęd 😍 Jest tak przepyszny, a nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, jedynie potrzeba go trochę zmrozić, bo jest to sernik na
Zdrowie na języku :Pżyczenie córki zrobiłam w weekend gofry. Pyszne, szybkie i chrupiące. A bita śmietana i gofry świetnie komponują się z kwaśnym domowym dżemem malinowym. Mój dżem był zrobiony z pulpy owocowej po soku i bardzo dobrze sprawdził się w tych gofrach. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka (białka i żółtka osobno) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)szklanki oleju Dodatkowo: bita śmietana dżem malinowy - KLIK 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 2. Pozostałe składniki zmiksować na gładko w osobnym naczyniu. 3. Białka dodać do ciasta, delikatnie, ale dokładnie połączyć. 4. Piec w gofrownicy przez 2-3 minuty w zależności od mocy naszego sprzętu. Gofry powinny być rumiane. 5. Podawać z ubitą śmietaną oraz dżemem malinowym
Kuchnia domowa AniUwielbiam lato za bogactwo warzyw i owoców :) Te sałatki owocowe, desery, cuda można stworzyć! ;) Zapraszam Was na proste, sympatyczne babeczki. Skusicie się?:) Składniki: Babeczki: szklanka mąki pszennej 2/3 kostki margaryny pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki cukru łyżka kakao czubata łyżeczka śmietany 18% Masa: 200 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: maliny do dekoracji Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtko, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut
Czerwona PorzeczkaPyzy z truskawkami to pyszne, słodkie, ziemniaczano - owocowe danie. Podane na ciepło ze śmietaną i cukrem smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI : 1.5 kg ziemniaków(...)wodzie, studzimy, mielimy. Mniejszą część, ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na ściereczkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy ziemniaki z mąkami i jajkiem aż powstanie jednolite ciasto, będzie lepkie ale nie klejące. Ręką formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy, kładziemy na nich małe truskawki, zlepiamy brzegi i ponownie formujemy w dłoni kulkę. Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku kilka
Kulinarne Fantazje MarioliŚwięta zbliżają się wielkim krokami mimo ze za oknem bliżej nam do Bożego Narodzenia niż Wielkanocy, ale cóż w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Dlatego
Bernika - moj kulinarny pamietnik