ciasto owocowe - 4149 przepisów (strona:183/277)

Mini drożdżóweczki z jabłkiem. 152

Znów drożdżowy wypiek, wiem. Uwielbiam ciast drożdżowe, równie zagorzałego ich fana stanowi mój Tato. Posiadają wiele zalet. Drożdżowe placki można mrozić, długo zachowują świeżość, świetnie zastępują śniadanie czy też idealnie sprawdzają się, gdy nachodzi ochota na "małe co nieco". Ileż dają możliwości! Wytrawnie, słodko. Pikantnie, łagodnie, owocowo, mięsnie, rybnie, warzywnie. Wykwintnie albo i "roboczo". Zawsze kojarzą mi się z jednym(...)cukier waniliowy, dodałam jajka, wlałam olej. Na koniec dodałam ciepłe mleko i wlałam rozpuszczone drożdże. Wymieszałam porządnie, odstawiłam aż podwoiło objętość. Następnie wyrobiłam ponownie. Rękami obsypanymi mąką odrywałam kawałki ciasta i umieszczałam je w natłuszczonych i wysypanych mąką foremkach to tartaletek. Na wierzchu układałam po jednym jabłuszku. Ewentualnie można zrobić kruszonkę. U mnie - szczątkowa, ekspresowa. szklanka cukru 1/3 kostki masła

W kuchni Karmel-itki
Sernik na maślanym spodzie z frużeliną jeżynową 142

Ostatnie owocowe podrygi, kolejne wypieki będę już pewnie przygotowywać z mrożonych jeżyn, malin, porzeczek, jagód... A dziś przepis na waniliowy serniczek na kruchym, maślanym spodzie, polany z wierzchu jeżynową frużeliną. Idealne rozpoczęcie października :) Składniki Spód 100 g zimnego masła 200 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki cukru pudru duże jajko Spód tortownicy(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Z wszystkich składników zagnieść ciasto. Rozwałkować na okrąg większy niż dno tortownicy i wyłożyć ciastem dno oraz boki (na wysokość ok. 4 cm). Schłodzić w lodówce przez 20 min., w tym czasie przygotować masę serową. Masa serowa 4 jajka szklanka cukru pudru 100 g miękkiego masła 700 g tłustego twarogu, zmielonego 2-3-krotnie ziarenka

Słodkie inspiracje
Czekoladowe ciasto gryczane z zurawina czyli poWeekendowe Lakocie odc.94 177

Czytałam o nim już nie raz. Nim przyrządziłam je sama minęło trochę czasu. Intensywne, wilgotne, pachnie i kusi za każdym ugryzieniem. Czekoladowe, z owocowo orzechową nutą. Bardzo długo zachowuje świeżość.  U mnie z początku coś w nim chrupało, na drugi dzień było już tylko mięciutkie. Pożeram je wespół z Synciem już pięty dzień i nadal smakuje(...)pojawić się na blogu już weekend ale za dużo się działo w niedzielę, walczyłam o tytuł Mistrza Wołowiny w poniedziałek, dlatego też ciastem częstuję dopiero dzisiaj :) Czekoladowe ciasto gryczane z żurawiną ciasto: 180 g suchej, palonej kaszy gryczanej ugotowanej w 400 ml wody * 5 jajek 180 g cukru trzcinowego 1/2 łyżeczki ekstraktu wanilii

Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z truskawkami 167

wyrobić w maszynie do chleba. pierogi Truskawki umyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać(...)posolić, można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać  ze słodką śmietaną lub dowolnym owocowym sosem. Smacznego

Stare Gary
Truskawki w syropie 176

   Truskawek ciąg dalszy.Tym razem truskawki w syropie.Do wykorzystania np. do ciasta drożdżowego bez zagniatania, ciasta z owocamilub innych ciast i deserów.Składniki:-2 kg

Maminek kulinarny
Tort Raffaello 516

więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej(...)usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch i do dekoracji. Warstwę kremu polewamy rozcieńczoną pastą kokosową

Ciastkozercy
Tort Raffaello 349

więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej(...)usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch i do dekoracji. Warstwę kremu polewamy rozcieńczoną pastą kokosową

Ciastkozercy
TARTA DYNIOWA KORZENNA NA CIASTECZKOWYM SPODZIE 225

całość na gładki krem. Dodajcie cynamonu, szczyptę kardamonu i imbiru (jeśli lubicie przyprawy korzenne, dajcie więcej – próbujcie dodając po trochu, aby nie przesadzić). Zamieszajcie. Mikstura powinna mieć gęstość musu owocowego – jeśli jest rzadsza, pogotujcie ją chwilę bez przykrycia na średnim ogniu, aż nadmiar wody odparuje. Na końcu odstawcie do całkowitego wystygnięcia. 4. CIASTECZKOWY SPÓD (3 min) Ciastka pokruszcie (my robimy(...)tłuczka). W misce mieszamy pokruszone ciastka z kakao i roztopionym masłem. Mieszamy i uzyskujemy coś w rodzaju mokrego piasku. Uwaga – mieszanka obłędnie pachnie, ale pamiętajcie, że jest potrzebna do ciasta. Przekładamy ją więc do natłuszczonej masłem formy (papier do pieczenia jest tu zbędny) i formujemy płaski spód z lekko podniesionymi brzegami (jeśli macie rozkładaną formę, wtedy musicie zakryć nimi linię

Nerds Kitchen
Hit! Ciasteczka z patelni z pomarańczową skórką 168

cukier. Całość wstępnie mieszamy łyżką. Następnie wbijamy jajko, dodajemy aromat i posiekane masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż składniki ładnie się połączą i będzie można uformować kulę. Odrywamy kawałki ciasta i rozwałkowujemy na podsypanym mąka blacie/macie na grubość około 5 mm (nie więcej!). Wycinamy ciasteczka. Patelnię (używam tytanowej) delikatnie smarujemy olejem (dosłownie pędzelkiem lub przecieramy papierowym ręcznikiem nasączonym olejem). Ustawiamy(...)minuty z każdej strony. Ciasteczka powinny być ładnie rumiane. Ciasteczka zdejmujemy za pomocą łopatki z patelni i odkładamy. Jemy, gdy ostygną. Dodatkowo ciasteczka można posmarować np. nadzieniem owocowym i dowolnie ozdobić. Smacznego

Słodkie okruszki
FIT sernik na zimno 1085

Ten sernik to jakiś obłęd 😍 Jest tak przepyszny, a nie wymaga dużego nakładu pracy i czasu, jedynie potrzeba go trochę zmrozić, bo jest to sernik na

Zdrowie na języku :P
Gofry z bitą śmietaną i malinami 144

życzenie córki zrobiłam w weekend gofry. Pyszne, szybkie i chrupiące. A bita śmietana i gofry świetnie komponują się z kwaśnym domowym dżemem malinowym. Mój dżem był zrobiony z pulpy owocowej po soku i bardzo dobrze sprawdził się w tych gofrach. Polecam! Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka (białka i żółtka osobno) 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta(...)szklanki oleju Dodatkowo: bita śmietana dżem malinowy - KLIK 1. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. 2. Pozostałe składniki zmiksować na gładko w osobnym naczyniu. 3. Białka dodać do ciasta, delikatnie, ale dokładnie połączyć. 4. Piec w gofrownicy przez 2-3 minuty w zależności od mocy naszego sprzętu. Gofry powinny być rumiane. 5. Podawać z ubitą śmietaną oraz dżemem malinowym

Kuchnia domowa Ani
Kakaowe babeczki z mascarpone i malinami 161

Uwielbiam lato za bogactwo warzyw i owoców :) Te sałatki owocowe, desery, cuda można stworzyć! ;) Zapraszam Was na proste, sympatyczne babeczki. Skusicie się?:) Składniki: Babeczki: szklanka mąki pszennej 2/3 kostki margaryny pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki cukru łyżka kakao czubata łyżeczka śmietany 18% Masa:  200 ml śmietanki kremówki 36% 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru(...)łyżki startej mlecznej czekolady Dodatkowo: maliny do dekoracji Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtko, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Foremki na babeczki smarujemy margaryną. Ciasto rozwałkowujemy cienko i wylepiamy nim foremki. Pieczemy w 180 stopniach około 10-15 minut

Czerwona Porzeczka
PYZY Z TRUSKAWKAMI 109

Pyzy z truskawkami to pyszne, słodkie, ziemniaczano - owocowe danie. Podane na ciepło ze śmietaną i cukrem smakują rewelacyjnie.                                                                         SKŁADNIKI :  1.5 kg ziemniaków(...)wodzie, studzimy, mielimy.  Mniejszą część, ścieramy na tarce o małych oczkach, przekładamy na ściereczkę i wyciskamy sok. W misce mieszamy ziemniaki z mąkami i jajkiem aż powstanie jednolite ciasto, będzie lepkie ale nie klejące. Ręką formujemy małe kulki, które rozpłaszczamy, kładziemy na nich małe truskawki, zlepiamy brzegi i ponownie formujemy w dłoni kulkę. Pyzy gotujemy w osolonym wrzątku kilka

Kulinarne Fantazje Marioli
Babka bananowo-truskawkowo-ananasowa 130

Święta zbliżają się wielkim krokami mimo ze za oknem bliżej nam do Bożego Narodzenia niż Wielkanocy, ale cóż w tym roku wiosna nas nie rozpieszcza. Dlatego

Bernika - moj kulinarny pamietnik

Proponowane wyszukiwania