ciasto owocowe - 4149 przepisów (strona:201/277)

Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis 181

Pierogi z suską sechlońską i orzechami – Wigilijny przepis Pierogi z suską sechlońską – przepis na pierogi, które dzisiaj serwowałam na krzeszowickim Rynku wraz z Berniką

Kuchnia na wzgórzu
Niebo płacze, czuję się dzieckiem. 235

Dziś płacze niebo. Gniewne, chmurne, niebezpieczniegranatowe. Równymi strumieniami spadają krople na ziemię.Próbuję je złapać, wyciągając język.Zawsze tak robiłam, kiedy byłam mała. Dziś poczuwam się

W kuchni Karmel-itki
Fit tort Rafaello z truskawkami 221

krem, w mojej wersji jest on zrobiony z mleczka kokosowego light, serka mascarpone i wiórków kokosowych. Jest to jeden z moich ulubionych kremów, który bardzo często wykorzystuje w różnych ciastach. Jest lekki, delikatny i puszysty, nie przesłodzony i idealnie sprawdzi się na lato, gdzie w czasie ciepłej pogody nie ma się ochoty na ciężkie kremy. Biszkopt jest równie lekki(...)łyżek mąki ziemniaczanej szczypta soli Krem: 250 g serka mascarpone śmietanka z 2 puszek mleka kokosowego light (stała część) 3/4 szklanki ksylitolu lub erytrytolu 1/2 szklanki wiórków kokosowych Warstwa owocowa: 20 truskawek (świeżych lub mrożonych) 4 łyżki ksylitolu lub erytrytolu 2 łyżki dżemu truskawkowego 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Biszkopt:  Piekarnik nagrzać do 180ºC. Dno formy wyłożyć papierem

Healthy food explorer
Sernik na zimno z kokosowym spodem i musem owocowym od góry 189

SPÓD CIASTA - szklanka wiórków kokosowych - 150g masła - 150 g herbatników czekoladowych Herbatniki zmiel w blenderze lub pokrusz wałkiem ciasta, wiórki kokosowe upraż na gorącej patelni. Wymieszaj razem, dodaj dosyć chłodne masło i wszystko pougniataj dłońmi do uzyskania prawie jednolitej masy. Wyłóż formę 23 cm folią spożywczą lub aluminiową, lepiej tą pierwszą i masę z ciastek ugnieć na dnie dość mocno(...)wymieszaj z cukrami. Dodaj powoli żelatynę. Wmieszaj śmietanę  delikatnie. Wyłóż na przygotowany spód i  schowaj ponownie do lodówki aż się wszystko zetnie. MUS:  - 2 galaretki owocowe - duża puszka brzoskwiń Wodę z brzoskwiń z doprowadź do wrzenia, zestaw i dodaj galaretkę. Zostaw do przestygnięcia, dodaj brzoskwinie i wszystko razem potraktuj blenderem na jednolitą masę, powstałą pianę zbierz łyżką

Pasje Jolki
Sernik z musem pomarańczowo- miechunkowym 187

łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki cynamonu 100ml wody 1 i 1/2 opakowania galaretki pomarańczowej (ewentualnie cytrynowej) Dodatkowo: Czekoladowa posypka do dekoracji Delecta Bita śmietana Sposób przygotowania: 1. Spód: Składniki na ciasto siekamy, a następnie zagniatamy i odkładamy w foliowym woreczku do zamrażarki. Po upływie 20 minut przekładamy na dno tortownicy i przez folię wałkujemy na wielkość blaszki. Nakłuwamy widelcem, zakładamy rant(...)piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 160st C. Pieczemy ok 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim sernik na min. 30 minut.  3. Mus owocowy: Syrop z cząstkami pomarańczy, suszoną miechunkę, cukier oraz cynamon umieszczamy w jednym garnku. Dolewamy wodę. Podgrzewamy na małym ogniu aż do zagotowania. Miksujemy blenderem i łączymy z galaretką pomarańczową. Przestudzony

Kuchnia w czekoladzie
Czasu brak i konfitura z rabarbaru z pijanymi rodzynkami 179

tego, ni z owego, wrzucił mnie w słoneczny, ciepły czerwiec. W pracy wszyscy wylewamy z siebie siódme poty, a praca i tak idzie jakoś wolniej. Wypijam litry świeżo wyciśniętych, owocowych soków, wody i mrożonej herbaty. Posiłki na ciepło, póki co, zupełnie sobie odpuściłam. Zjeść to może bym i zjadła, ale przygotować...? Nie ma mowy! Przypominam Wam też, że sezon(...)przepis podpatrzyłam u Małgosi . Połączenie rabarbaru z rodzynkami i rumem zaintrygowało mnie od razu; gdy więc tylko zobaczyłam rabarbar w promocji, bez wahania kupiłam kilka kilogramów. Na przetwory, do ciasta, a odrobinę do zamrożenia, gdy nagle przyjdzie mi ochota na to kwaśne warzywo. Wracając do meritum, czyli konfitury: przygotowuje się je prosto, a efekt... Moi drodzy, C. oszalał na punkcie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżówki z owocami i kruszonką 169

która nam je robiła, jak latem chodziliśmy do lasu po jagody i maliny. Chciałabym Wam zaproponować przepis na bułeczki z owocami. Tak naprawdę istnieje dowolność, jeśli chodzi o nadzienie owocowe.  Ogródek mojej Mamy skusił mnie truskawkami i poziomkami, a zamrażarka jagodami. Moja wersja to potrójne jagodowo - poziomkowo - truskawkowe niebo w gębie :) Składniki : 4, 5 szklanki mąki pszennej(...)łyżeczek mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły

ChilliJemy
Trzech Króli z Babcią w kuchni... Czernina i domowy makaron. 175

składniki mieszamy palcami, a potem stopniowo dodajemy do nich mąkę.  Kiedy ciasto będzie jednolite, ugniatamy je dokłądnie, formujemy kulę i wkładamy  do lodówki na ok. godzinę.   Ciasto dzielimy na kilka części, a każdą z nich rozwałkowujemy. Każdy fragment kroimy w wąskie paseczki. Rozkładamy na papierze posypanym mąką, aby się nie  posklejał. Następnie zostawiamy na chwilę(...)wodę. Na wrzątek wrzucamy makaron i gotujemy ok. 2 minut. CZERNINA. 4 l wody szklanka krwi z gęsi lub kaczki podroby z gęsi lub z kaczki 15 dag suszu owocowego włoszczyzna 1,5 łyżki mąki ziele angielskie listek laurowy ocet cukier , sól Włoszczyznę kroimy w kostkę i razem z wymytymi i oczyszczonymi  podrobami, suszem owocowym gotujemy do miękkości. Dodajemy

W kuchni Karmel-itki
Tarta porowo-cebulowa z gorgonzolą 157

Gewurztraminer d’Alsace. Wybór padł na wspomniane wino, ponieważ dobrze komponuje się z gorgonzolą, której smak jest dominujący w tarcie. Wino to jest aromatyczne, uzupełnione przez cierpko-pikantny smak owocowy. Smaki sugeruje już sama nazwa. Gewurtz = pikantny, traimer = pochodzący z Tramin (miasteczko w Austrii, skąd pochodzą winogrona Gewurztraminer). To bogate wino idealnie współgra z mocnymi smakami, nie tylko w teorii(...)tymianku, zioła prowansalskie Suche składniki wymieszać ze sobą, do nich dodać pokrojone w kostkę masło. Energicznie i szybko wymieszać, tak aby masło się nie roztopiło. Dodać śmietanę i wyrobić ciasto. Ciasto schować do lodów na pół godziny. Potem rozwałkować i wyłożyć na wysmarowanej tłuszczem formie. Piec w 200 stopniach ok. 15-20 minut, aż ciasto się przyrumieni. Cebulę pokroić

Corner With Recipes
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 203

zastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można(...)zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną jeżeli w przepisie występują składniki o kwaśnym odczynie np. takie jak jogurt, maślanka, soki owocowe (zwłaszcza z cytrusów), jabłka, miód, melasa, ocet, kakao, ciemny cukier itd Przelicznik 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej to równowartość 1 łyżeczki proszku do pieczenia Domowy proszek do pieczenia Składniki soda oczyszczona

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 111

dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn(...)gotować pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż się zupełnie rozpadną. Jeżeli lubimy dżem bez pestek rozgotowane owoce należy przetrzeć przez sito. Można zostawić ok. 1/5 nieprzetartych owoców. Masę owocową należy ponownie wlać do rondla, dodać cukier i gotować ok. 50 minut, często mieszając. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Gdy ostygnie jest gotowy do jedzenia

Gotujemy i jemy
Dżem z jeżyn ze skórką cytrynową i goździkami 157

dżem jeżynowy Dżem z jeżyn to smak dojrzałego lata zamknięty w słoiku. Ten słodki przysmak wzbogacony smakiem skórki cytrynowej i korzenną nutą goździków będzie idealnym dodatkiem do kanapek, ciast i deserów. Dżem jeżynowy jest naprawdę prosty do przygotowania, gwarancją sukcesu są świeże i dojrzałe jeżyny. Składniki potrzebne na dżem jeżynowy (porcja na 4 małe słoiki): 1 kg dojrzałych jeżyn(...)gotować pod przykryciem ok. 20-30 minut, aż się zupełnie rozpadną. Jeżeli lubimy dżem bez pestek rozgotowane owoce należy przetrzeć przez sito. Można zostawić ok. 1/5 nieprzetartych owoców. Masę owocową należy ponownie wlać do rondla, dodać cukier i gotować ok. 50 minut, często mieszając. Gorący dżem nakładamy do wyparzonych słoików i dokładnie zakręcamy. Gdy ostygnie jest gotowy do jedzenia

Korniszonki
Proste gofry z bananami 159

Kolejny nasz deser i kolejne gofry. Owocowe gofry to pyszna przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki(...)cukrem i jajkami miksujemy aż do osiągnięcia puszystej masy. Dodajemy banany, mąkę, proszek do pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
Tort malinowy 193

pracochłonne i ciężkie do transportu. Ale jak już torty robię to kombinuję. Oczywiście, tworzyłam już nie raz tradycyjne torty, ale to nuuuuuda :) Dziś mam dla Was lekki - bo śmietankowy, owocowy - bo z malinami i łatwy do transportu, bo nie płynie tak szybko, po wcześniejszym odpowiednim schłodzeniu. Świetnie nadaje się dla osób, które omijają maślane torty i lubią wszamać w swoje(...)silikonowej to nic nie musicie robić. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 160-170 `C przez 30-40 minut, do suchego patyczka.Od razu po upieczeniu wyjąć z piekarnika i upuścić ciasto z wysokości 60 cm na podłogę.Włożyć z powrotem do uchylonego piekarnika i całkowicie wystudzić. Odkroić nożem boki ciasta. Pokroić na 3 równe blaty.Dodatkowo:300 ml śmietanki

Słodkie Przyjemności
Mission impossible, czyli tort podróżny 155

słodkie, nie nudne. Pycha!Pozostała rzecz najważniejsza - co zrobić, żeby całość przetransportować bez uszczerbku na urodzie...? Z pomocą przyszła mi masa plastyczna z poprzedniego posta. Po pierwsze - dodatkowo usztywniła ciasto. Po drugie - sprawiła, że nawet jeśli przesuwało się trochę w opakowaniu i obijało o ścianki, nie zniszczyło się. Z dumą informuję - po dwunastu godzinach podróży było śliczne i smaczne(...)miałam kiedy zrobić, niestety...Tort z kremem i musem owocowymSkładniki:(na tortownicę o średnicy 26 cm)biszkopt:10 jajek375 g cukru230 g mąki pszennej90 g mąki ziemniaczanejmus owocowy:600 g mrożonej mieszanki jeżyn, jagód i żurawiny75 g cukruskórka otarta z 1 cytryny150 ml soku z czarnych porzeczek4 łyżeczki żelatyny1 łyżka zimnej wodykrem:300 ml śmietany kremówki (38%)200 g serka

Pożeraczka, czyli raz adobrze