Sezon na truskawki w pełni! Ja wykorzystuję go na tak zwanego maksa i dodaję te pyszne owoce prawie do wszystkiego 😍. Niestety świeże polskie truskawki
Kulinarne przygody GatityUwielbiam placuszki. Zwłaszcza te z delikatną nutą kokosa. Ostatnio zaniedbałam moją kochaną poranną czynność smażenia placuszków. Było dużo szybkich, owocowych owsianek, płatków ryżowych itd. Jednak dziś znów stanęłam przed patelnią i usmażyłam pyszne kokosowe placuszki na mascarpone podane z soczystą brzoskwinią. Mniamm… Serdecznie Wam je polecam. Spróbujcie. Przepis na te pyszne placuszki dodaje do akcji „ Błyskawiczne piątki(...)użyć miksera na małych obrotach, masa jest gęsta (i taka ma być)). Następnie dodaję mąkę i łyżkę mleka, znów wszystko dokładnie mieszam. Na koniec wsypuję wiórki kokosowe, znów mieszam. Ciasto jest gęste, ale powinno odchodzić od łyżki, którą będziemy nakładać placki na patelnie. Jeśli tak nie jest należy dokładnie je pomieszać (serek „zmięknie” lub dodać jeszcze łyżkę mleka
Słodkie okruszkiKrem Baileys idealnie pasuje do tortów i ciast . Docenią go szczególnie Ci, którzy lubią nutkę (nie za mocną) goryczy w cieście. Dzięki temu, że jego podstawą jest śmietanka jest lekki i puszysty . Alkochol jest delikatnie wyczuwalny. Co idealnie komponuje się z delikatnie czekoladowym smakiem kremu. Idealnie smakuje w połączeniu z karmelem , kawą lub czekoladą . Czasami dodaje do niego, wiórki czekoladowe(...)prawidłowego rozpuszczenia jej w likierze. Niektórzy kremy z zawartością żelatyny nazywają musami. Ja jednak wolę pozostać przy nazewnictwie „krem”, a określenie mus pozostawić dla „musów” owocowych, z którymi nieodzownie kojarzy mi się to określenie. Przygotowując ten krem zwróć uwagę, żeby wszystkie składniki były w tej samej temperaturze . Nawet jeśli likier jest w temp pokojowej
SmartBake.plSezon na świeże arbuzy trwa. Proponuję to wykorzystać i przyrządzić świeży koktajl z ich wykorzystaniem. Jeśli nie chcesz przegapić najciekawszych przepisów Dołącz do
IzaGotujeSiedzę sobie przed komputerem, przeglądam oferty pracy, a w głowie kotłują się setki myśli. Czy jestem na właściwym miejscu, we właściwym czasie? Dlaczego
W kuchni Karmel-itkiS zukasz bogatego i naturalnego źródła witaminy C? D ziś prosty i szybki przepis na pyszny koktajl - bomba witaminowa z witaminy C , potrzebujesz dosłownie 3 składniki
IzaGotujegładki koktajl. Deser z czerwonej cebuli oraz wiśni od Stovit czerwona cebula, 2 sztuki cukier brązowy 4 łyżeczki mleczna czekolada do starcia ocet balsamiczny ok. 170 g. Naturalnie owocowe od Stovit – wiśnia Przygotowanie: Cebule pokroić w cienkie paseczki zalać wrzącą wodą, przecedzić. Cebule zasypać cukrem, dobrze ugnieść i odstawić do puszczenia soków. Buraki pokroić w dość drobną kostkę dodać(...)Baziółka W pierwszej kolejności zagniatamy makaron. Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę i robiąc w niej małe zagłębienie, wbijamy jajko i dodajemy łyżkę oleju. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto będzie gładkie i jędrne. Jeśli jest taka potrzeba podsypujemy mąką. Następnie rozwałkowujemy ciasto i kroimy w cienkie wstążki, posypujemy mąką i na chwilkę odstawiamy na bok. W międzyczasie na patelni
Słodkie okruszki=>BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na
Dziś Ja gotujewyłuskałam pozostałe krówki, i je też do drożdżówek dorzuciłam. W końcu na ten szary styczeń przyda się odrobina słodyczy... Bułeczki są pyszne. Puszyste, lekkie, wyrośnięte niesamowicie, trochę słodkie, trochę owocowe. Nie można im się oprzeć. Ja nie umiem ... Zdecydowanie zbyt dużo zniknęło, zanim udało mi się resztkę zamrozić... Drożdżówki z jeżynami, krówkami i serem Składniki: (na 12 sztuk(...)czasie rozpuścić masło, przestudzić. Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, kardamon, jajko oraz białko. Zagnieść. Dodać sól, a na końcu powoli wlać masło. Wyrobić gładkie, lekko lepkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 45-60 minut. W tym czasie serek wymieszać z żółtkiem i cukrem, a krówki pokroić na nieduże kawałki. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, rozwałkować na prostokąt
Pożeraczka, czyli raz adobrzepozyskane z własnego ogrodu lub dziko rosnące w czystym miejscu. 3. Dodatki do nalewki Można próbować z różnymi dodatkami. Kora dębu nada głębi smaku, rodzynki słodyczy. Liście z drzew owocowych dają bardziej wytrawny smak, a pestki z owoców goryczki, więc jeśli chcemy podkręcić smak, to do wiśniówki dodajmy liści wiśni lub nie drylujmy wszystkich owoców - będzie to zupełnie inna nalewka(...)samo może zmienić się kolor - pigwówka ma to do siebie, że ciemnieje z czasem. Więc nie przejmujmy się zmianami, a delektujmy smakiem. 7. Wykorzystanie owoców po nalewkach do ciasta - wiśnie, czereśnie, truskawki Owoce z nalewek można wykorzystać do ciast i deserów. Nadają się do tego w szczególności wiśnie, czereśnie i truskawki. A do jakich ciast? Ot, przykładowo do mufinek - przepis
dobra gospodyni dom wesołym czyni=>BISZKOPT: SKŁADNIKI: - 6 jaj - 1 szkl. cukru kryształu - 1 szkl. mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE: Białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka na
Dziś Ja gotujePyszne danie z mojego dzieciństwa. Mama robiła nam takie bułeczki na parze z różnymi owocami, największym powodzeniem cieszyły się te z truskawkami. Moja córeczka również je
Monia miesza i gotujePieczony sernik z marakują. Jestem wielbicielką wszelkich serników. Pieczone, na zimno, wszystkie są wspaniałe. Dostałam od córki marakuje i musiałam je wykorzystać. Pierwsza myśl to ciasto. I tak powstał pyszny sernik. Pracy przy nim bardzo mało, a smak... Sami koniecznie wypróbujcie. Czekam na Wasze opinie, zdjęcia potraw, komentarze. Składniki Spód 250 g ciastek typu oreo 40 g masła Ciastka drobno(...)łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka cukru Do garnuszka włożyć miąższ z owoców, dodać cukier i zagotować. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody do napęcznienia, a następnie wlać do gorącej pulpy owocowej i dokładnie wymieszać. Po wystudzeniu i lekkim zgęstnieniu wlać na sernik. Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. sernik z marakują Źródło przepisu mojewypieki.com
O kuchni z uczuciemmojprzepisna.pl | Nasączenie biszkoptu Dziś przygotowałam dla Was mały poradnik dotyczący ponczowania, czyli nasączenia biszkoptów. Ciasto biszkoptowe np. biszkopt rzucany lub biszkopt kakaowy , który później posłuży nam jako blat do tortu dobrze jest nasączyć, aby tort nie wyszedł za suchy. Nie ma reguły na nasączenie ale ja stosuję taką zasadę: Na 1 blat o średnicy 17 cm i wysokości około(...)używam około 100 ml ponczu (1 cm średnicy więcej to 5 ml ponczu więcej) Poncz można zrobić z: wody + sok z cytryny woda + sok z pomarańczy woda + kompot owocowy woda + kilka kropel olejku woda + wódka + sok z cytryny woda + wódka smakowa wódka smakowa niskoprocentowa (max 20%) np. nalewka wiśniowa, pigwowa, likier kawowy, orzechówka bardzo słaba czarna herbata woda + kawa rozpuszczalna
moj przepis namiksujemy chwilę, do otrzymania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszając dodajemy do masy serowej. Robiąc tradycyjne tiramisu nie dodajemy nigdy piany z białek, w wersji owocowej powoduje, że deser jest delikatniejszy w smaku i doszliśmy do wniosku, że to dobry pomysł. Zdecydowanie się sprawdziło:-) Teraz kwestia biszkoptów. Zazwyczaj używamy posypanych chrupiącym cukrem ciastek produkcji firmy(...)czekamy, aż ciastko nasiąknie, nie moczymy z dwóch stron, bo ciapa gwarantowana. I układamy- warstwa nasączonych biszkoptów, warstwa masy serowej i warstwa rabarbarowego musu. Nam wyszło małe, trzywarstwowe ciasto- ostatnia warstwa to ser i mus. Deser chowamy do lodówki na kilka godzin, żeby biszkopty zmiękły. I padamy z zachwytu, próbując. A dla zrównoważenia bodźców smakowych, trochę bodźców wizualnych- garść zdjęć
les mirabelles