Papryka Aleppo - co to jest i do czego stosować Papryka Aleppo znana jest także jako Aleppo pepper, papryka halab, czerwony pieprz turecki i pul biber Skąd
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSłodka tarta z amerykańską borówką czyli szybki deser w środku tygodnia, a co! Widzieliście amerykańskie borówki na rynku? Są niesamowitych rozmiarów…Mam nadzieję, że nie
codojedzeniaPewnego dnia mój kochany Tato zaczął zwierzać się w kuchni. Na kuchni temat. "...Jak dawno zupy owocowej nie jadłem. Babcia zawsze robiła..." Pomagał, dając wskazówki na temat smaku i sposobu wykonania . Postanowiłam zrobić dla niego podobną zupę By mógł chociaż na chwilę wspomnieniami znaleźć się w rodzinnym domu. I przypomnieć sobie smak wakacji, za jego dzieciństwa. ZUPA WIŚNIOWA(...)odrobina wody Kisiel rozpuściłam w szklance wody. Dolałam śmietanki. Wodę zagotowałam z cukrem i wiśniami. Dolałam kisiel, energicznie mieszając. Z jajek, mąkii i soli wyrobiłam luźne ciasto (ew. dodac trochę wody, gdy jest zbyt gęste). Cienkim strumieniem wlewałam ciasto do gotującej się zupy, delikatnie rozprowadzając je w garnku tak, by powstały podłużne kluski. Doprowadziłam do wrzenia, chwilę
W kuchni Karmel-itkiProponuję dziś przepis na przepyszne domowe lody miętowe bez maszyny do lodów , wystarczy tylko mikser, dobre składniki i cierpliwość . Te dobre składniki to przede wszystkim mleko
Kawa z mlekiemAjj, jak ja uwielbiam naleśniki ! Gdybym tak miała jechać na bezludną wyspę i zabrać coś ze sobą to pewnie bym spakowała mąkę, jajka , mleko i patelnię
Ostra na SłodkoSezon truskawkowy dobiega końca, a ja mam dla Was wspaniałą słodką propozycję - owoce pod kruszonką. Skorzystałam z przepisu Doroty Świątkowskiej na truskawki i mango pod owsianą
Czerwień i błękitPiernik, czekolada i śliwki…te trzy składniki pasują do siebie tak, jakby były stworzone do tego by je łączyć. Gdy Kopernik rzucił wyzwanie, wiedziałam, że
Mienta blogtrzeba jeść, najlepiej na zimno, sezonowo, naturalnie i zdrowo. Chłodniki świetnie się w takiej sytuacji sprawdzają, zarówno te wytrawne - nasz chłodnik z botwinki, czy hiszpańskie gazpacho, jak i te owocowe. Ostatnio zrobiłam bardzo proste danie z pysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka kokosowego i żeby było trochę bardziej sycące dodałam chrupiące krakersy z quinoy z orzechami włoskimi, czarnym sezamem, olejem(...)dolewamy trochę więcej wody. Masę rozprowadzamy równomiernie na sylikonowej macie (jeśli nie macie, można użyć papieru do pieczenia), za pomocą sylikonowej szpatułki, lub po prostu zwilżona, lub natłuszczoną (aby ciasto się nie przylepiało) ręką. Następnie wykałaczką, dzielimy ciasto na porcje, rysując skośną kratkę. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor
Quinoa Raz!Czasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla
Słodkie PrzyjemnościPiec 50-55 min (do suchego patyczka). Ciasto urośnie z dużą górką. Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, odkleić papier i wystudzić całkowicie na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć górkę z ciasta, tak aby blat był prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały blat przekroić na pół (wyjdą dwa blaty o grubości około 1,5 – 2 cm). Składniki na krem(...)Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze
moj przepis naprzyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)najchętniej gotujesz swojej rodzinie ? za często dla nich nie gotuję, bo uważają, że jem dziwnie;/ ewentualnie mamę kuszę jakimiś zdrowymi wypiekami 6. Na piknik zabrałabym/zabrałbym… muffinki, sałatkę owocową, prażoną ciecierzyce, koktajl owocowy 7. Ulubione owoce lata ? TRUSKAWKI ! <3 8. Najszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ? naleśniki z truskawkami 9. Kawa w kubku czy filiżance
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwapnia przez kości, nie powoduje próchnicy zębów oraz pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Śmiało można dodawać go do wypieków (posiada odporność na wysokie temperatury), deserów a także przetworów owocowych. Warto jednak pamiętać, że dzienna dawka to 5 łyżeczek czyli 25 gram i nie należy tego bagatelizować, ponieważ ma właściwości przeczyszczające. Ponad to pozostawia uczucie zimna w żołądku ze względu(...)muffinek i piekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie. Gotowe. Miłego dnia
Życie na widelcuUwielbiam pierogi, mogłabym je jeść codziennie. Dosłownie, ale nie ma co ukrywać, robi się je chwilę, nie opłaca się robić jednej porcji bo i bałagan straszny
Słodkie Przyjemności…soczysta …lekka …niskokaloryczna …pełna witamin Świetny zdrowy deser dla dzieci i dorosłych Jest idealna na wzmocnienie odporności. Zrobienie takiej sałatki jest
Kulinarny S.O.S.…soczysta …lekka …niskokaloryczna …pełna witamin Świetny zdrowy deser dla dzieci i dorosłych Jest idealna na wzmocnienie odporności. Zrobienie takiej sałatki jest
Kulinarne S.O.S.