Sezon truskawkowy dobiega końca, a ja mam dla Was wspaniałą słodką propozycję - owoce pod kruszonką. Skorzystałam z przepisu Doroty Świątkowskiej na truskawki i mango pod owsianą
Czerwień i błękitPiernik, czekolada i śliwki…te trzy składniki pasują do siebie tak, jakby były stworzone do tego by je łączyć. Gdy Kopernik rzucił wyzwanie, wiedziałam, że
Mienta blogtrzeba jeść, najlepiej na zimno, sezonowo, naturalnie i zdrowo. Chłodniki świetnie się w takiej sytuacji sprawdzają, zarówno te wytrawne - nasz chłodnik z botwinki, czy hiszpańskie gazpacho, jak i te owocowe. Ostatnio zrobiłam bardzo proste danie z pysznych dojrzałych truskawek z dodatkiem mleka kokosowego i żeby było trochę bardziej sycące dodałam chrupiące krakersy z quinoy z orzechami włoskimi, czarnym sezamem, olejem(...)dolewamy trochę więcej wody. Masę rozprowadzamy równomiernie na sylikonowej macie (jeśli nie macie, można użyć papieru do pieczenia), za pomocą sylikonowej szpatułki, lub po prostu zwilżona, lub natłuszczoną (aby ciasto się nie przylepiało) ręką. Następnie wykałaczką, dzielimy ciasto na porcje, rysując skośną kratkę. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor
Quinoa Raz!Czasem coś prostego oznacza, coś zupełnie wyjątkowego! Tak własnie jest z racuchami. Nie dość, że są pyszne, proste, to jeszcze bardzo ładne, prawda? Dziś przygotowałam dla
Słodkie PrzyjemnościPiec 50-55 min (do suchego patyczka). Ciasto urośnie z dużą górką. Ciasto wyjąć, lekko przestudzić, odkleić papier i wystudzić całkowicie na kratce. Po całkowitym wystudzeniu odciąć górkę z ciasta, tak aby blat był prosty jak stół. Górkę pokruszyć. A pozostały blat przekroić na pół (wyjdą dwa blaty o grubości około 1,5 – 2 cm). Składniki na krem(...)Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców, uważając, by nie wytworzyły się grudki (można najpierw ją rozrobić z odrobiną soku z owoców, by nie była tak gęsta). Schłodzić, by sos owocowy zgęstniał. Frużelina powinna mieć konsystencję żelu-kisielu (nie może być jednak gęsta jak galaretka). Ponadto: świeże owoce do dekoracji wierzchu tortu Wykonanie: Jeden z blatów tortu położyć na paterze
moj przepis naprzyjemność? zdecydowanie pieczenie! no i jedzenie co upieczone ;) 3. Czy jest jakiś produkt bez którego nie wyobrażasz sobie kulinarnego życia? chyba jajka, one zawsze do wszystkiego pasują, zarówno do ciast jak i jajecznicy 4. Co skłoniło Cię do blogowania? zachęta znajomych 5. Ile czasu poświęcasz blogowi? ostatnio bardzo mało, ale w najbliższym miesiącu nadrobię ;) 6. Kulinarny autorytet? długo się zastanawiałam(...)najchętniej gotujesz swojej rodzinie ? za często dla nich nie gotuję, bo uważają, że jem dziwnie;/ ewentualnie mamę kuszę jakimiś zdrowymi wypiekami 6. Na piknik zabrałabym/zabrałbym… muffinki, sałatkę owocową, prażoną ciecierzyce, koktajl owocowy 7. Ulubione owoce lata ? TRUSKAWKI ! <3 8. Najszybszy przepis, który przychodzi Tobie teraz do głowy ? naleśniki z truskawkami 9. Kawa w kubku czy filiżance
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćwapnia przez kości, nie powoduje próchnicy zębów oraz pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej. Śmiało można dodawać go do wypieków (posiada odporność na wysokie temperatury), deserów a także przetworów owocowych. Warto jednak pamiętać, że dzienna dawka to 5 łyżeczek czyli 25 gram i nie należy tego bagatelizować, ponieważ ma właściwości przeczyszczające. Ponad to pozostawia uczucie zimna w żołądku ze względu(...)muffinek i piekę w 200 stopniach przez 25 minut. Pamiętajmy by po połączeniu składników z dwóch misek nie mieszać zbyt długo, ponieważ soda z kefirem wchodzi w reakcję i ciasto zaczyna szybko rosnąć. Jeśli za długo potrzymamy- ciasto opadnie. Gotowe. Miłego dnia
Życie na widelcuUwielbiam pierogi, mogłabym je jeść codziennie. Dosłownie, ale nie ma co ukrywać, robi się je chwilę, nie opłaca się robić jednej porcji bo i bałagan straszny
Słodkie Przyjemności…soczysta …lekka …niskokaloryczna …pełna witamin Świetny zdrowy deser dla dzieci i dorosłych Jest idealna na wzmocnienie odporności. Zrobienie takiej sałatki jest
Kulinarny S.O.S.…soczysta …lekka …niskokaloryczna …pełna witamin Świetny zdrowy deser dla dzieci i dorosłych Jest idealna na wzmocnienie odporności. Zrobienie takiej sałatki jest
Kulinarne S.O.S.Witam Was cieplutko :) Dzisiaj zapraszam na niezwykle pyszne muffinki. Idealne na podwieczorek. Do wykonania dosłownie w kilka minut plus pieczenie. Nie używamy miksera tylko suche
IzabelawkuchniOtrzymany płyn – solanka bardzo łagodna w smaku, jest lekko kwaśna i bardzo orzeźwiająca do tygodnia zachowuje żywe bakterie, można ją pić samą lub z dodatkiem niewielkiej ilości soku owocowego. Pozostałego owsa można użyć do zrobienia owsianki z kefirem, miodem lub owocami lub użyć do wypieków – ciastek lub chleba. Owies zachowuje żywe kultury bakterii przez 3-4 tygodnie. Teraz moje uwagi(...)ciastek musiałam je zmielić, płatki owsiane pozostawiłabym w całości. Ciastka ze sfermentowanych ziaren owsa • 860g dokładnie odsączonych ziaren owsa, użyłam całość po fermentacji trochę dodałam do ciasta chlebowego, • 200g roztopionego masła, • 3 łyżki słonecznika, • 3 łyżki dyni, • 3 łyżki melasy, miałam z morwy białej, może być miód, • 3 łyżeczki trzcinowego cukru, • 3 łyżki z górką mąki kokosowej
Leśny ZakątekPiękny i zdrowy uśmiech szybko, tanio i naturalnie? Skuteczne, szybkie i darmowe wybielanie zębów? Wystarczy kilka minut i pare składników, aby osiągnąć to wszytko.
IzaGotujeDziś zawędrowaliśmy do Australii. Najpopularniejszym australijskim deserem jest Pavlova – pyszna, słodka beza, podawana najczęściej z kremem i owocami. Ale to nie Pavlovą będziemy dziś zajadać
Ostra na SłodkoCzekolada + banany – połączenie idealne! Tak tak! I zapewne wielu z Was cieknie ślinka na samą myśl o takim duecie! Dziś mam dla Was przepis na
Ostra na SłodkoW trakcie trwania lata bardzo często na moim stole pojawiają się serniki na zimno. Lubię je przygotowywać, bo nie trzeba uruchamiać piekarnika, robi się je bardzo
Kulinarne przygody GatityOdkąd nadeszła wiosna miałam ochotę na owocowy obiad, taki, który byłby smaczny i sycący. Mój P. mówił, że zjadłby pierogi z jagodami, którymi postanowiłam umilić mu dzień. Pamiętam takie pierogi z dzieciństwa. Mama przyrządzała je z truskawkami lub jagodami. Do tego śmietana i cukier. Pycha. Jak już wcześniej wspominałam jestem osobą dość zabieganą, rzadko kiedy mam czas robić normalne zakupy(...)mamine pierogi: Składniki: - 40 dag mąki pszennej; - 1 żółtko; - „chlust” oleju; - szczypta soli; - 2/3 szklanki ciepłej przegotowanej wody (może być troszkę więcej lub mniej, należy kontrolować ciasto); - 25 dag jagód (ja użyłam mrożonych i nie rozmrażałam ich wcześniej Wykonanie: Z mąki, żółtka, oleju i wody zagnieść elastyczne ciasto. Wodę należy wlewać powoli, tak, żeby ciasto było elastyczne
dom-agi.pl