śliwek z dodatkiem cynamonu oraz siekanej czekolady z orzechami, a na koniec gęsto obsypałam orzechami laskowymi. Całość smakuje niezwykle lekko i bardzo owocowo. Do tortu użyjcie koniecznie dojrzałych i słodkich śliwek, żeby smak był intensywny, moje były lekko kwaskowe i krem jest bardziej delikatny(...)łyżce, cały czas ubijając. Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze 160 - 170 stopni C przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika
Słodko-Słony Świat IlonyZapraszam do sporządzenia domowych lodów, w tym wypadku waniliowych i oczywiście bezglutenowych. W obiegowej opinii panuje fałszywe przekonanie, że prawdziwych lodów nie da się w domu
Kawa z mlekiemUwielbiam naleśniki. Ten prosty placek daje tyle możliwości. Wystarczy podać go z ulubionym nadzieniem, polać owocową polewą i już mamy wyśmienity obiad dla całej rodziny. Naleśniki równie dobrze sprawdzają się również w formie kolacji. Dziś zapraszam Was na naleśniki z nadzieniem serowym polane sosem jagodowym. Jak dla mnie (i moich bliskich), to połączenie smaków jest idealne. Prosto(...)wsypujemy mąkę, dolewamy mleko, wodę, wbijamy jajko i dodajemy małą szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju kokosowego wylewamy porcje ciasta. Naleśniki smażymy z obu stron na lekko złoty kolor. Do małego garnuszka wsypujemy pół szklanki mrożonych jagód, dodajemy miód i 5 łyżek wody. Całość gotujemy na małym ogniu, co jakiś
Słodkie okruszkiosobiście dla mnie nieco mdła. Ponieważ śnieg za oknem dość mocno dawał się we znaki, postanowiłam, że i moja surówka będzie biała, co nieco zawężało możliwość dodatków warzywnych czy owocowych. Nic to, padło na biały seler, który podkręcił smak surówki, a który uwielbiam i na jabłko, które w zasadzie pasuje do wszystkiego i do każdej surówki. Jeśli więc waham się(...)cukier. Polewamy śmietaną i dodajemy chrzan. Mieszamy 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/salatki/surowka-bialej-rzodkwi-selera-jablka/ MieszamWGarnku Artykuł Surówka z białej rzodkwi, selera i jabłka z chrzanem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuzanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia. Ambasador jest jednym z nich, a przepis pochodzi ze starych zbiorów Mamy :) Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale to u mnie norma... Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt: 7 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 7 łyżek(...)dwie części. Do jednej dodajemy sok z cytryny oraz pokrojone owoce brzoskwiń. Drugi krem przygotowujemy dodając do niego kakao oraz bakalie. 3. Przełożenie: Pierwszy blat biszkoptu- 2/3 masy owocowej- drugi blat biszkoptu- masa bakaliowa- biszkopty- pozostała część masy owocowej- galaretka. Tort przed podaniem odpowiednio schładzamy, by lepiej się kroił
Kuchnia w czekoladziePierwszy raz spotkałam się z taką taktyką. Wybaczyłabym pewnie to oczekiwanie, gdyby było na co czekać. Tymczasem, chociaż prezentowało się bardzo dla oka mile... Groszek był zimny i suchy, ciasto filo przepieczone (z przyklejonym od wewnątrz liściem winogron), polędwiczka wysuszona na wiór, a pasta z pieczonego bakłażana miała wyraźny posmak spalenizny. Bardzo szkoda, bo sosy charakteryzował bogaty i złożony(...)się jednak szybko, więc danie zdążyłyśmy skosztować przed ulewą. Wołowina dobra, ale nie rewelacyjna, mogłabym dusić się odrobinę dłużej. Marchewka mogłaby być ale dente. Legumina świetna - uwielbiam połączenia słodkich owocowych sosów z wytrawnym mięsem. Chociaż nie wiem, czy nie smakowałoby to lepiej, gdy mięso było bardziej wyraziste. Legumina przodowała, a powinna być dodatkiem. Okiem Kesji: Kelner był chyba
Życie zamknięte w smakuWbrew pozorom bardzo szybkie i łatwy deser do zrobienia. Pierwszy raz Lava Cake bądź jak kto woli Suflet jadłam na jednym ze szkoleń. Ciasto tak bardzo mi zasmakowało ,że zdecydowałam je zrobić sama. Bałam się oczywiście ,że nie wyjdzie , ale wyszło! I to co widzicie to moje drugie podejście :) Miały być jeszcze lody ... ale jakiś łasuch je zjadł ... Przepis został(...)miseczek, ja mam dość spore więc dałam na 11 minut. Wyciągamy kokilki i odwracamy je na talerzach zostawiając jeszcze na minutę w miseczkach. Zdejmujemy naczynia. Posypujemy cukrem pudrem, dodajemy owocowy akcent, gałkę lodu i gotowe! Należy pamiętać ,że deser podajemy na gorąco!! Można przed pieczeniem przechowywać deser w lodowce do 24 godzin zakryte szczelnie folią aluminiową. *** Postanowiłam nieco pisać więcej
W Moim Magicznym Domutego roku pojawiło się tu 86 przepisów. Stronę wyświetlono prawie 78900 razy. Łącznie zostawiliśmy tu 901 komentarzy. Facebookowy fanpage strony śledzi 837 osób. Najpopularniejsze przepisy to: 1. zielony mus owocowy z jarmużem 2. domowe lody bananowe 3. omlet owsiany Najczęściej wyszukiwane frazy to: " lody bananowe ", " krem z batatów " i " frytki z pietruszki " Najczęściej odwiedana zakładka: " Fit ". Wspaniałe statystyki :) Chciałabym(...)lekko ciągnąca. Pianę z białek łączymy z masą żółtkowo-czekoladową, mieszamy krótko i delikatnie, aby nie zniszczyć puszystej struktury. Blaszkę wyściełamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto. Wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie powinno mocno opaść. Krokant migdałowy: 50 g migdałów
Zawsze głodna!Może Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe nagrody… A dzisiaj w ramach Festiwalu Wypieków publikuję kolejną, słodką historię. Zapraszam na puszyste, owocowe babeczki z waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali(...)przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała CukierenkaMoże Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe nagrody… A dzisiaj w ramach Festiwalu Wypieków publikuję kolejną, słodką historię. Zapraszam na puszyste, owocowe babeczki z waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali(...)przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała CukierenkaMoże Wasza historia trafi do „Wielkiej Księgi z Wypiekami” oraz wygracie inne, ciekawe nagrody… A dzisiaj w ramach Festiwalu Wypieków publikuję kolejną, słodką historię. Zapraszam na puszyste, owocowe babeczki z waniliowym kremem z bitej śmietany. O takich babeczkach pomyślałam, kiedy moi rodzice opowiedzieli mi o swoich pierwszych randkach. Podobano za czasów studenckich, w każdy czwartek, po zajęciach spotykali(...)przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Dodać aromat, wymieszać. 3. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. W środek każdej wcisnąć po jednej truskawce lub malinie (ciasto powinno przykryć owoc), wierzch wyrównać łyżeczką. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika
Mała Cukierenkaświeżości warzyw, chociaż te najświeższe są oczywiście najlepsze, bo dadzą najwięcej soku. Z odpadów po soku, możemy zawsze zrobić np tartę z warzywami lub tez tartę owocową, jeśli robiliśmy owocowy sok. Tak, na 1 litr domowego soku, potrzeba całkiem sporej ilości warzyw i owoców. To jedyny minus, bo niby z marketu czy bazarku przynosimy karton, butelkę czy torbę, w której(...)myjemy. Z jabłek wydłubujemy gniazda nasienne i usuwamy ogonki. Wrzucamy do wyciskarki i cieszymy się pysznym sokiem. Artykuł Sok z marchwi, imbiru, pomarańczy pochodzi z serwisu Przepisy na chleb, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuMożemy lubić owoce, lody, cukierki, żelki itd. Jednak to właśnie czekolada i wszystko co z kakao związane ma w sobie to "coś" co sprawia, że po
Candy PandasKnedle uwielbiam, zresztą jak i każde inne tego typu dania z owocami. Gdyby nie to, że żaden z moich trzech chłopaków nie lubi połączeń owocowych w obiadach, to robiłabym je częściej. Póki co, dla siebie samej, to tylko naprawdę sporadycznie i minimalną ilość. Tym razem postanowiłam wykorzystać morele, które kupiłam z myślą o "przegryzce" dla Synów, ale ani jednemu(...)łyżeczka cukru pudru lub drobnego cukru kryształu Sposób przygotowania: Morele myjemy, osuszamy. Nacinamy i usuwamy pestkę, a w jej miejsce wkładamy kilka rodzynek. Odkładamy na bok i przygotowujemy ciasto. Ser rozdrabniamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrobione ciasto może lekko się kleić do dłoni, ale im więcej mąki damy- tym będą twardsze, więc nie przesadzajmy. Formujemy wałek
Kuchnia w czekoladzie"No i co to za pogoda! Jak dalej będzie tak padać, to wszystkie owoce sezonowe znikną tak szybko jak się pojawiły. Mogłoby już przestać. Zima była
Słodkie Przyjemności