sera mała garść listków bazylii Na początek należy usmażyć naleśniki. Do wyższego naczynia wlać wodę, wsypać sól i cukier. Dodać mąkę. Wszystko razem dobrze połączyć. Wbić jajka i zmiksować. Ciasto odstawić na około pół godziny. Na rozgrzanej patelni i natłuszczonej smażyć cienkie naleśniki. Ja do natłuszczania używam pędzelka silikonowego zamoczonego w oleju. Z podanej porcji wychodzi 12-16 naleśników(...)warzywne sałatki surówki Cechy maszynki: Zasilanie: 80 W, 220-240 V~, 50/60 Hz waga: ok 1.5 kg długość przewodu: ok 90 cm spiralna tarka do tworzenia kolorowych, warzywno-owocowych „makaronów” kompaktowa konstrukcja łatwa w przechowywaniu pojemność około 1,25 l 4 wymienne tarki do przygotowywania różnych kształtów grubość cięcia: ok. 3,5mm / 5mm / 8mm / 55mm tarki, lej oraz popychacz
Codzienna kuchnia niecodziennaTak się rozpędziłam przy pieczeniu biszkoptu na tort dla małej Klary ( jak ktoś ciekawy jak wyszedł to można go zobaczyć tutaj ), że upiekłam taki jeden skromny
Krakowskie smaki AniZawsze bardzo się cieszymy, kiedy na rynek wchodzą nowe wersje zdrowych bakaliowych batoników. My jako wielkie fanki tego typu słodkości w ten sposób zawsze mamy co
Candy PandasW czasie wakacji miałam wreszcie okazję, aby czytać. Pochłaniałam książki jedna po drugiej. Cieszyłam się nimi, a lektura sprawiała mi naprawdę mnóstwo przyjemności. Książki, po które
W mojej kuchniwirują dźwięki, których pokusie nie potrafimy się oprzeć. W naszych kuchniach TU I TAM, u Amber i u mnie, było już słodko i wytrawnie, łagodnie i ostro, owocowo i warzywnie. Przyszła pora na smak inny od wszystkich. Najstarszy i najcenniejszy. To smak chleba. Nasz pierwszy wspólny chleb . Pachnie domem i szczęściem. Wyjątkowe i niepowtarzalne uczucie, którym dzielimy się(...)innych chlebach. Obecnie, aby nadać mu barwę i smak jak przy długim procesie karmelizacji skrobi, dodaje się melasę z buraków cukrowych. * Przyznaje, że nie wierzyłam, iż z ciasta, które podczas wyrabiania i po wyrastaniu miało kolor bursztynowy, powstanie ciemny pumpernikiel. Chleb piecze się owinięty w folię, więc nie widać czy i kiedy zmienia kolor. Gdy o świcie nastała
KUCHARNIASzybka pasta z awokado z całą pewnością może nam zastąpić masło na pieczywie. Awokado jest polecane przed dietetyków jako jeden ze składników każdej diety. Przygotowanie pasty
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zdrowe, smaczne i bezglutenowe przekąski? Znacie już Gryczanki? Bo my tak! To rewelacyjny BIO produkt, bez glutenu, dla vegan, bez
IzaGotujePrawdziwe tropiki - termometry pokazują powyżej 30 stopni Celsjusza, a prognozy zapowiadają większość sierpnia i początki września równie upalne. Przy takiej pogodzie
W kuchni Karmel-itkiGdybym miala zrobic liste owocowych szlagierow to zdecydowanie na pierwszym miejscu znalazlyby sie truskawi. Wsrod owocow to wlasnie one nie maja sobie rownych. Nic wiec dziwnego, ze nie potrafie przejsc obojetanie obok straganow z tym czerwonym przysmakiem. Wczoraj zakupiliśmy ich cala masę i pomyślałam sobie, ze chętnie upiekę tartę taka, która jadalismy gdy jeszcze mieszkalismy we Francji. W moim ulubionym(...)smazymy je na margarynie lub oliwie z obu stron na zloty kolor. Racuszki posypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem truskawkowym. Uwagi: Zamiast zwyklego cukru dalam brazowy. Poniewaz wedlug mnie ciasto bylo zbyt luzne dalam dodatkowo 2 czubate lyzki maki. Zrodlo - ksiazka "Ziemniaki" wydawnictwa Swiat Ksiazki Sos truskawkowy skladniki: 1,5 szklanki truskawek 1 lyzka brazowego cukru 0,5 lyzeczki cynamonu
Przysmaki KarolkiChoć gadżeciarą absolutnie nie jestem to uwielbiam testować w kuchni przeróżne nowe sprzęty – zarówno obecne na rynku, jak i nowości! Część z nich przyznaję ląduje
Ostra na SłodkoJak wspaniale jest mieć wolny dzień niemal w środku tygodnia. Gdy wszyscy po śpiąco-męczącym poniedziałku zwlekają się z łóżek z niechętną myślą, że to dopiero
Pożeraczka, czyli raz adobrzenich zrażać. Sama mam problem z kokosem oraz różnych przysmaków z jego dodatkiem. Choć często używam w kuchni mleko kokosowe, lubię też czasami posypać jego wiórkami owsiankę czy ciasto, to jednak jego dodatek w niektórych produktach wydaje mi się zbyt przytłaczający i zbyt intensywny. I tak jest w tym przypadku. Przez moją trwającą już od wielu lat awersję do kokosa(...)raczej delikatne w smaku, zdecydowanie mniej intensywnym niż w przypadku Rawnello, jak dla mnie idealne więc będą jako dodatek do porannego musli, roślinnych jogurtów (sojowego lub migdałowego) czy sałatek owocowych. Po przegryzieniu wyraźnie daje o sobie znać przyjemna ziemistość kaszy, a także ziaren i nasion, jeżeli więc te produkty często goszczą w Twoim menu, ta przekąska z pewnością przypadnie
Roślinna - blog wegańskiCzernina, czyli czarna polewka , zupa z ” Pana Tadeusza „ Dla wielu , zupa ta może być przerażająca , gdyż robi się ją z kaczej krwi . Dokładniej z
Ogrodnik w podróżytypu Digestive ) wymieszanych z roztopionym masłem. Takiego spodu nie trzeba wcześniej podpiekać przed wylaniem masy serowej tak, jak to powinno się robić przy cieście kruchym (wszystko o tym cieście znajdziecie TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy(...)Próbujmy nowych smaków, uruchommy naszą wyobraźnię! W bardzo łatwy sposób można całkowicie odmienić smak naszego sernika. Wystarczy, że podczas przygotowywania masy serowej dodamy do niej, np. wanilię, bakalie, skórki owocowe, czekoladę, przyprawy itp. Efekt końcowy może nas na prawdę pozytywnie zaskoczyć ;) CZĘSTE PYTANIA DOTYCZĄCE SERNIKA PIECZONEGO: Co zrobić, by sernik był równy? -zmniejszmy temperaturę, a wydłuższmy czas pieczenia. Sernik najlepiej
Nastoletnie Wypiekanie