obowiązkiem, mogą to być galaretki np. o smaku winogronowym lub owoców egzotycznych, także galaretka przezroczysta o smaku cytrynowym. Ja wybrałam mix: cytrynową i winogronową. Wyszło pysznie! Śnieżny Puch – ciasto bez pieczenia SKŁADNIKI: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe (2 x 77 g) 500 ml wody – (2 szklanki od herbaty o pojemności 250 ml) 1/2 szklanki(...)kilka chwil, mieszam aż wiórki lekko się zrumienią. Wystudzoną masę kokosową rozsypuję równomiernie na wierzchu deseru, wstawiam do lodówki na całą noc do zgęstnienia. Śnieżny puch podałam z sałatką owocową, dobrze schłodzoną. Smacznego Zasmakuj Kuchni
Zasmakuj Kuchnitego przesiewamy mąkę i miksujemy. Na końcu dodajemy białka partiami i najlepiej łyżką dokładnie mieszamy z masą żółtkową. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i na to wylewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 min. (sprawdzamy drewnianym patyczkiem. Jeśli po 15 min jest już suchy można wyjąć. Jeśli nawet po 20 min jest jeszcze mokry to trzymamy kolejne kilka(...)się tylko połączyć, a nie zważyć) Do nasączenia biszkoptu (jedna z poniższych opcji) Dżem (ja użyłam z czarnej porzeczki ale może być truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) LUB: syrop owocowy do rozcieńczania (z czarnej porzeczki, truskawkowy, malinowy lub wiśniowy) rozrobiony z wodą. Biszkopt nasączamy syropem LUB smarujemy bardzo cienko dżemem (przy dżemie uważajmy bo przy zbyt dużej ilości dżemu pianka będzie
Jedzeniomaniawiśnie (i dosłownie kilka sztuk poziomek). Uważam, że ich połączenie było strzałem w 10! Wraz z malinową galaretką, masą serowo-jogurtową i słonym spodem tworzą prawdziwą orzeźwiającą, lekką, owocową bombę! Do galaretki możecie dodać też inne owoce np. borówki i jagody, w dowolnych proporcjach. Składniki: Spód: 3/4 szklanki rozpuszczonego masła 3 łyżki cukru 2 szklanki (ok. 200 g) rozgniecionych paluszków(...)galaretki i odstawiamy do ostudzenia. Gdy będą zimne dodajemy do nich owoce i dokładnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki, aby galaretka zaczęła lekko tężeć. Następnie wykładamy ją na masę serową. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin. Smacznego
MyCookBook.plPyszna beza, delikatny sos z mascarpone i owoce – cóż więcej potrzeba do szczęścia? Składniki: BEZA: 2 białka z dużych jajek 120 g drobnego cukru do
Mój pomysł naAjj, nawet nie wiecie jak bardzo się cieszę, że tak podoba Wam się nowy dział z przepisami bezglutenowymi, wegańskimi i fit! Dziś mam dla Was kolejne
Ostra na SłodkoNasz dom pachnie jedzeniem. Jak mocno bym nie wietrzyła, jak starannie bym nie sprzątała - jedzenie zawsze znajdzie drogę, żeby wysunąć się na pierwszy plan. Obiady, które gotuje C. i ciasta, które piekę ja - to nasze hobby, nasza pasja, którą można poczuć już od progu, a czasem nawet zanim się go przestąpi. I choć nasza mikro kuchnia doprowadza mnie do szaleństwa(...)rabarbar. Zasada jest jedna - ze słodkimi koniecznie należy zestawić kwaśne, żeby deser nie wyszedł mdły. Najczęściej kisiel zagęszcza się odrobiną mąki ziemniaczanej, ale widywałam też wersje bez zagęszczania, taką owocową zupę. W ogóle, w języku duńskim słowo grød odnosi się do różnego rodzaju deserów i nie tylko. Jest to więc taki właśnie kisiel, ryż gotowany na mleku, ale też
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTrwa sezon na wiśnie. Nasza spiżarnia pomieściła w tym roku przetwory z 40kg wiśni. Ekologiczne wiśnie z własnej działki zbierałam osobiście. Teraz przyszedł
IzaGotujeChodziło za mną coś słodkiego, nieskomplikowanego a jednocześnie w miarę efektownego. I tak zrodził się poniższy "duopak" :) Składniki: masa makowa: 1 puszka masy makowej (850g
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaczasu (1-2 razy dziennie) potrząsać słoikiem i wypuszczać gromadzący się w nim gaz. Po mniej więcej tygodniu (5-7 dni) uzyskamy mętną ciecz o zapachu owocowo-alkoholowym, z której będziemy wyprowadzać nasz zakwas. Przygotowanie zakwasu składa się z trzech etapów: I etap. Matecznik (6 godzin lub do podwojenia objętości, w temperaturze(...)pszenna pełnoziarnista typ 1850 lub 2000 50 g - woda Odważyć 50 g szefa, rozprowadzić w wodzie, dodać obie mąki i dobrze wyrobić przez ok. 15 minut. Ciasto zostawić na 10 minut odpoczynku, następnie uformować w kulę, przykryć i zostawić w lodówce (temp. ok. 10-12oС) na ok.16 godziny lub do podwojenia objętości
Przepisy na domowy ser i chlebNajwiększym Sadem Europy". Historia sadownictwa w tym regionie jest bardzo długa i sięga połowy XVI w., kiedy to królowa Bona, otrzymawszy ogromne połacie ziemi, przeznaczyła je pod plantacje drzew owocowych, w szczególności jabłoni. "Jabłka z Grójca" przez kolejne stulecia dostarczane były na królewskie stoły, a kultura sadownicza prężnie się rozwijała. Szczególne zasłużyli się dla niej duchowni: Roch Wójcicki z Belska(...)doskonałe na surowo. Dzięki kwaskowej nucie są wyraziste w smaku. Najczęściej wykorzystywane w przetworach - dżemach i musach, ale także wybornie smakują jako dodatek do kaczki i dziczyzny oraz ciast, naleśników i racuchów. Pudding chia z pieczonym jabłkiem Czas przygotowania: 40 minut + czas oczekiwania Składniki Pudding: 4 łyżeczki nasion chia 250 ml naturalnego gęstego jogurtu 1 łyżeczka
Kulinarne przygody GatityBlok czekoladowy, inaczej nazywany "salcesonem", ponoć to hit z czasów PRL-u. Zapewne dlatego, że otrzymywano mleko w proszku dla dzieci, a o zwykłą tabliczkę czekolady
Bon Appetit Małgorzatyłasuch to z niego duży 😜 Zlitowałam się nad nim i postanowiłam zrobić dodatkowo dla niego mały torcik. Poniżej jest właśnie przepis na ten mały torcik. Tort jest mocno owocowy i naprawdę smakowity, nie jest przesłodzony, więc nawet osoby nielubiące tortów z chęcią go zjedzą. Smak borówkowy jest intensywny, a świeże borówki w masie śmietanowej przełamują jej słodycz. Do tego ciemny(...)czas mieszamy aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 25- 30 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Masa borówkowa: Borówki myjemy na sitku pod bieżącą wodę. Wrzucamy do garnka, dodajemy około 50 ml wody
Kuchnia MagdaLenyrosyjskie placki z dosłownie kilku składników – świeżego twarogu, jajek i odrobiny mąki. Najczęściej podaje się je tak samo jak pancakes – na słodko, z sezonowymi owocami, dżemem, powidłami, słodką śmietanką, owocowym sosem, waniliowym kremem. Ja zrobiłam syrnikowy przegląd lodówki – świeży wiosenny szczypior i swojski wędzony boczek pasowały! Chciałam zrobić słodki obiad ale okazało się, że nie ma na niego chętnych Cóż(...)widelcem. Dodajemy drugie jajko, wrzucamy posiekany boczek i szczypior. Mieszamy dokładnie widelcem. Pora na mąkę – dodajcie najpierw połowę porcji i dokładnie wmieszajcie widelcem w masę – weźcie w dłoń porcję ciasta i sprawdźcie, czy się ze sobą lepi i da formować. Jeśli nie, dodajecie więcej, znowu wmieszajcie widelcem i jeszcze raz spróbujcie. To ciasto trzeba wyczuć – ma się lepić
Karo in the KitchenZapraszam na szybkie i bardzo proste w wykonaniu babeczki napchane pysznymi, słodziutkimi truskawkami. Prostota ich jest wręcz cudowna - mieszamy oddzielnie suche i mokre składniki, dodajemy pokrojone
Upiecz sobie babeczkęOstatnio otrzymałam paczkę od firmy Krokus , która oferuje smakowite przetwory owocowe i warzywne. Na pierwszy ogień wybrałam konfiturę z malin. Zaskakująco słodką, o gęstej konsystencji, która od razu przypasowała mi jako nadzienie do kakaowych muffinek. Nadała się idealnie i szczerze ją Wam polecam ! Składniki suche: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej 4 łyżeczki błonnika kakaowego 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku(...)suche łączymy w jednej miseczce. W osobnej łączymy wszystkie składniki mokre. Następnie dodajemy mokre składniki do suchych i mieszamy. Do formy na muffiny wkładamy papilotki i nakładamy jedną łyżkę ciasta, następnie łyżeczkę konfitury i przykrywamy kolejną łyżką ciasta aż do wyczerpania składników. Składniki na kruszonkę umieszczamy w kubeczku i mieszamy. Następnie kruszymy ciasto na nasze muffiny lekko przyklepując. Muffiny pieczemy
Emcia Pichci