galaretki truskawkowe Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Większość truskawek zmiksować, wymieszać z pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Puree owocowe wymieszać z galaretką i przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Składniki na spód: 200 g biszkoptów 40 g roztopionego masła Biszkopty zmiksować(...)ponownie zmiksować śmietanę, cienkim strumieniem wlewając żelatynę. Delikatnie mieszając, od razu połączyć masę śmietanową z masą serową. WYKOŃCZENIE SERNIKA - Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, na środku ciasta ułożyć truskawkową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę serową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Domowa cukiernia EwySzukając w internecie pomysłu na lekką sałatkę z buraczków znalazłam przepis,który bardzo mnie zainteresował. Sałatkę zrobiłam,okazała się wyjątkowo smaczna,winno-słodka,idealna względem
Kolorowa kuchnia Elkigrzanie góra-dół; nie używamy termoobiegu). Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm (warto zrobić pasek z papieru, aby wystawał ponad tortownicę w przypadku formy 24cm – ciasto bardzo rośnie; ja kawałek papieru kładę na dno, zaciskam obręc, a boki smaruję masłem do których przyczepiam pasek papieru). W dużej misce ubijamy mikserem ser, żółtka oraz proszek z budyni. Stopniowo(...)którego był wlewany. Sernik możemy zjadać bez dodatków, posypać cukrem pudrem albo polać polewą z kajmaku czy czekolady. Sernik na mleku skondensowanym świetnie kompnuje się z owocami oraz musami owocowymi. Post Sernik na mleku skondensowanym – 4-składnikowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuuprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze wklepać i kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem schłodzić 30 min w lodówce. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Spód ciasta podpiec przez ok. 20 minut. Następnie wyjąć i przestudzić. Masa serowa: Zmielony twaróg wraz z pozostałymi składnikami zmiksować do połączenia i powstania gładkiej, jednolitej masy. Nie miksować(...)dokładnie rozpuścić w 2-3 łyżkami wody. Całość wlać do rondelka z owocami i energicznie mieszać. Garnuszek ponownie postawić na ogniu i gotować, nie przerywając mieszania, aż sos owocowy zgęstnieje. Schłodzony sernik polać przestudzonym sosem czereśniowym. Smacznego! Inspiracja/ źródło: klik
Nastoletnie WypiekanieNa drugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje
Z Majeczką w kuchniWitam Was Serdecznie:) Od jakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą ORZECH . Firma ta posiada w swoje ofercie bardzo duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i owocowych. ORZECH oferuje nam min. buraczki, ogórki,pieczarki,sałatki, patisony, pikle,powidła,sosy. Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się(...)woda, cebula, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/marmolada-rozana Idealnie nadaje się jako nadzienie do pączków, ciast i deserów. SKŁADNIKI: jabłka, cukier, śliwki, aronia, wiśnie, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat. SAŁATKA RUBINOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-rubinowa Idealnie nadaje się
Gotowanie Patkiocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie ładniej wyglądać po przekrojeniu. Przepraszam za jakość zdjęć ale spieszyło mi się z podaniem ciasta i nie wyszły byt ładne. Mam średnie podejście do tego typu świąt podobnie jak do walentynek, uważam, że miłość czy szacunek powinna być okazywana na co dzień(...)Składniki: Rolada: (można użyć gotową) 3 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa, dżemem lub konfitura masa: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki owocowe 2 łyżeczki cukru pudru owoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy
ciastkarnia na kruchym spodziedodatków. Zachęcam Was do wypróbowania, chleb jest lekko kleisty, tak jak ten razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej . Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) Czas przygotowania: 37 godzin Proporcje na 1 keksówkę Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 łyżeczki soli himalajskiej(...)sprawdzamy ile jest wody w kaszy, jeśli kasza w niej pływa, a na wierzchu jest sporo wody, to ją odcedzamy. Następnie kaszę miksujemy w blenderze, dodajemy sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do zimnego piekarnika, przykrywami i zostawiany na całą
Kulinarne przygody GatityUwielbiam owocowe, a w szczególności jagody. Dlatego tak dużo zamroziłam ich w sezonie. Drugą moją miłością są oczywiście słodkości, zwłaszcza te w czekoladowej wersji. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na szybkie czekoladowe babeczki nadziane jagodami. Do tego porcja bitej śmietany i... deser idealny. Taki deser najlepiej smakuje w towarzystwie ukochanej osoby (lub osóbek, jeśli jemy go z małymi domownikami). Spróbujcie(...)wypieków, ciemne) oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem i olejem rzepakowym. Na koniec do mokrych składników wsypujemy suche i całość dokładnie łączymy (mieszamy). Ciasto wylewamy do formy na babeczki (wyłożonej papilotkami - 5 sztuk) na wysokość 3/4 foremki. Babeczki pieczemy 20-25 minut (stan sprawdzamy patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom
Słodkie okruszkireguły staram się jeść mało słodyczy. Skutecznie zastępuje je owocowymi sorbetami, koktajlami z owoców sezonowych lub wielkimi miskami truskawek. Czasem przychodzi jednak taki dzień, gdy kakao i gorzka czekolada wydają się być lekiem na wszystko, a jedna taka babeczka potrafi postawić na nogi. Ilość cukru dość mocno ograniczyłam, babeczki stały się przez to bardziej wytrawne z wyraźnym aromatem gorzkiej(...)czekoladową. Na koniec mokre składniki połączyć z suchymi*, przełożyć do foremek na muffiny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. * delikatnie mieszamy, w cieście mogą pozostać grudki niewymieszanych składników. Muffiny przed pieczeniem Po wyjęciu z piekarnika i chwili nieobecności.... ...już jakby mniej
Zapiski Młodej ŻonyLikier malinowy - idealny na zimowe chłody Likier malinowy z tego przepisu jest wyborny i bardzo aromatyczny , nie kupicie takiego w żadnym sklepie . Jego przygotowanie nie jest
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataryby (zwłaszcza tuńczyk) i owoce morza ( krewetki, kalmary, ośmiornice) Macki na talerzu ;) Będąc w Tunezji trzeba spróbować tzw. Brick l’oeuf a-„pieroga” zrobionego z cieniutkiego ciasta (przypominającego ciasto filo) wypełnionego farszem z cebuli, natki pietruszki, tłuczonych ziemniaków, tuńczyka i surowego jajka. Taki „rożek” smaży się na głębokim oleju tak, aby farsz nie był surowy, ale żeby żółtko jaja(...)składników – miodu, melasy, orzechów, migdałów, suszonych owoców. Popularne są różnego rodzaju małe ciasteczka nasączane bardzo słodkim syropem na bazie miodu. Innym znanym rodzajem tunezyjskich słodyczy jest rachatłukum-słodkie kostki owocowe przypominające galaretkę posypane cukrem pudrem. Znajdziemy tu też pyszne chałwy z dodatkiem orzechów i migdałów oraz baklavę. Tunezjczycy spożywają też dużo świeżych, słodkich owoców-winogrona, daktyle, figi, granaty, opuncje. Owoce
Zawsze głodna!Mahalabiya to przepyszny zdrowy i bardzo prosty w przygotowaniu arabski deser popularny na całym Bliskim Wschodzie, ale też na Sri Lance. W zależności od preferencji może
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzede wszystkim trzeba unikać wysokokalorycznych tradycyjnych potraw i zastanowić się nad ich modyfikacją, aby były mniej kaloryczne, ale również smaczne. Majonez warto zastąpić jogurtem naturalnym, tłuste mięsa - chudymi, a ciasta z kremami - babką jogurtową lub sernikiem w wersji light. Wskazane jest również zastosowanie zamienników białej mąki, cukru czy soli i należy wybierać przepisy z jak największą ilością warzyw, gdyż mają(...)posiłku również należy wybierać czystą wodą mineralną, a także niesłodzone herbaty oraz napary z ziół, które przy okazji wspomogą trawienie. Należy bezwzględnie unikać słodkich napojów gazowanych, przetworzonych soków owocowych oraz wysokoprocentowych alkoholi i kolorowych drinków. Po czwarte... wybieraj mądrze Nie jedzmy wszystkiego co jest na stole! Warto wybrać 3 najlepsze potrawy, których nie jemy na co dzień
Kuchnia MagdaLenyTak się spodobały jajeczka na Święta Wielkanocne, że żyć mi nie dają więc upiekłam znowu. Tym razem udekorowałam je posypkami kolorowymi i białą czekoladą. Oto mój
Różowa kuchnia