najlepsze kruche maślane ciasteczka. Te ciasteczka świetnie pasują do popołudniowej kawy. Ciasteczka kruche pachną jabłkami i cynamonem, gdyż do masy wykorzystałam mieszankę herbaty Magic Apple – mieszanka herbat owocowych o smaku jabłka i cynamonu. Ciasteczka mają kształt kwiatka z oczkiem zrobionym z borówek. Zaznaczam, że wykorzystujemy suchą herbatę z torebki, a nie zaparzaną. Polecam też przepis na: Ciasteczka kruche(...)cukru pudru 1 łyżka domowego cukru waniliowego 150 g miękkiego masła 1/2 łyżeczki sody konfitura z borówek 1 torebka herbaty Magic Apple * szklanka ma pojemność 250 ml Suche składniki ciasta mieszamy hakiem robota, dodajemy jajko i pokrojone w kostkę masło. Wyrabiamy ciasto mechanicznie, bądź ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię i wstawiamy na chwilkę do zamrażalnika. Ciasto
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięXV edycja Warsztatów z Gwiazdą - flagowego projektu portalu All About Life upłynęła pod hasłem "Żyj zdrowo, cisz się życiem", a jej głównymi bohaterami byli Martyna Chomacka
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCałość, jak przystało na Lidla, była idealnie zorganizowana. Spotkaliśmy się, przywitaliśmy i przystąpiliśmy do dzieła. Tutaj jeszcze chcielibyśmy zwrócić uwagę na pewną rzecz. Dla uczestników warsztatów dostępne były soki owocowe w takich małych szklanych butelkach, coś na wzór dawnej oranżady. Sygnowane znakiem „Ryneczek Lidla”. To nowy produkt Lidla. Jeśli spotkacie się w sklepie z tymi sokami to gorąco polecamy(...)tych przetworów. A tymczasem zapraszamy na konfiturę truskawkową z mleczną czekoladą. Naprawdę dobra rzecz. Można ją stosować po prostu jako dżem do smarowania kanapek, albo jako dodatek do wszelakich ciast. Wystarczy zrobić prosty biszkopt, przesmarować konfiturą, na górę dać bezę czy bitą śmietanę, albo po prostu trochę świeżych owoców i szybkie i pyszne ciasto gotowe. KONFITURA TRUSKAWKOWA Z CZEKOLADĄ MLECZNĄ
Marder&Marder Manufacturewilgotny. Piekę serniki z twarogów ale również z kremowych serków jak philadephia czy łaciate. Często sięgam po ricotta. Świąteczny sernik dla mnie to sernik pieczony pokryty warstwą czekoladowego, owocowego lub waniliowego musu. Lubię dekorować sernik. Zwłaszcza na święta sernik musi być udekorowany wyjątkowo i wcale nie trzeba mieć do tego nie wiadomo jakich zdolności. Poza tym prostota też(...)czekoladą Ten sernik jest niesamowity. Bardzo lubię połączenie sera z czekoladą. W tym przepisie taka kombinacja świetnie się sprawdza. Polecam dodatkowo dodać wiśnie w zalewie do czekoladowego musu, a ciasto udekorować czekoladowymi wiórami. Sernik jest bardzo efektowny i z powodzeniem może zastąpić świąteczny tort . Świąteczny sernik pomarańczowy Pomarańcza i czekolada to kolejne świąteczne połączenie, które bardzo lubię w serniku. Pomarańczowy
codojedzeniaEuropejskich. Pomyślałem o klasycznym polskim deserze, którego lodową wersję chcę promować w europejskim finale. Rozpocząłem od smaku masy lodowej, który miał naśladować smak kremu, dla dopełnienia kompozycji użyłem pokruszonego ciasta francuskiego. - Jak zaczęła się Pana przygoda z produkcją lodów? - Pochodzę z rodziny o tradycjach lodziarskich, od ponad 25 lat prowadzimy w Ząbkach lodziarnię pod nazwą Palermo. Od najmłodszych(...)Jakie produkty stosuje Pan do produkcji swoich lodów? - W produkcji naszych lodów używamy świeżego mleka i śmietanki z Kujaw, żółtek jaj, czekolady z Lubeki, świeżych owoców i przetworów owocowych. Składników dobrej jakości, które wprost przekładają się na ostateczny smak lodów. - W jaki sposób tworzy Pan nowe smaki ? - Nowe smaki to szukanie inspiracji i wiele prób, które trzeba przeprowadzić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagalaretki truskawkowe Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć folią spożywczą. Większość truskawek zmiksować, wymieszać z pozostałymi owocami i cukrem pudrem. Galaretki rozpuścić w 150 ml wrzącej wody. Puree owocowe wymieszać z galaretką i przelać do przygotowanej wcześniej tortownicy. Schłodzić w lodówce przez około 2-3 godziny. Składniki na spód: 200 g biszkoptów 40 g roztopionego masła Biszkopty zmiksować(...)ponownie zmiksować śmietanę, cienkim strumieniem wlewając żelatynę. Delikatnie mieszając, od razu połączyć masę śmietanową z masą serową. WYKOŃCZENIE SERNIKA - Połowę masy serowej wyłożyć na przygotowany wcześniej spód, na środku ciasta ułożyć truskawkową galaretkę. Na galaretkę wyłożyć pozostałą masę serową. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego
Domowa cukiernia EwySzukając w internecie pomysłu na lekką sałatkę z buraczków znalazłam przepis,który bardzo mnie zainteresował. Sałatkę zrobiłam,okazała się wyjątkowo smaczna,winno-słodka,idealna względem
Kolorowa kuchnia Elkigrzanie góra-dół; nie używamy termoobiegu). Przygotowujemy tortownicę o średnicy ok. 24-26 cm (warto zrobić pasek z papieru, aby wystawał ponad tortownicę w przypadku formy 24cm – ciasto bardzo rośnie; ja kawałek papieru kładę na dno, zaciskam obręc, a boki smaruję masłem do których przyczepiam pasek papieru). W dużej misce ubijamy mikserem ser, żółtka oraz proszek z budyni. Stopniowo(...)którego był wlewany. Sernik możemy zjadać bez dodatków, posypać cukrem pudrem albo polać polewą z kajmaku czy czekolady. Sernik na mleku skondensowanym świetnie kompnuje się z owocami oraz musami owocowymi. Post Sernik na mleku skondensowanym – 4-składnikowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuuprzednio wyścielić papierem do pieczenia. Dobrze wklepać i kilkakrotnie ponakłuwać widelcem. Formę z ciastem schłodzić 30 min w lodówce. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Spód ciasta podpiec przez ok. 20 minut. Następnie wyjąć i przestudzić. Masa serowa: Zmielony twaróg wraz z pozostałymi składnikami zmiksować do połączenia i powstania gładkiej, jednolitej masy. Nie miksować(...)dokładnie rozpuścić w 2-3 łyżkami wody. Całość wlać do rondelka z owocami i energicznie mieszać. Garnuszek ponownie postawić na ogniu i gotować, nie przerywając mieszania, aż sos owocowy zgęstnieje. Schłodzony sernik polać przestudzonym sosem czereśniowym. Smacznego! Inspiracja/ źródło: klik
Nastoletnie WypiekanieNa drugi etap konkursu dostałam 7 zgłoszeń, w tym 2 dzisiaj w dniu ogłoszenia wyników. Z tych zgłoszeń skusiłam się na wypróbowanie 2 dań, serce moje
Z Majeczką w kuchniWitam Was Serdecznie:) Od jakiegoś czasu mam przyjemność współpracować z firmą ORZECH . Firma ta posiada w swoje ofercie bardzo duży asortyment przetworów i produktów warzywnych i owocowych. ORZECH oferuje nam min. buraczki, ogórki,pieczarki,sałatki, patisony, pikle,powidła,sosy. Ja w swojej paczce,którą dostałam od firmy ORZECH znalazłam: SAŁATKA PATISONOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-z-patisona Idealnie nadaje się(...)woda, cebula, cukier, ocet spirytusowy, olej rzepakowy, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy. MARMOLADA O SMAKU RÓŻY http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/marmolada-rozana Idealnie nadaje się jako nadzienie do pączków, ciast i deserów. SKŁADNIKI: jabłka, cukier, śliwki, aronia, wiśnie, substancja żelująca (pektyny), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (sorbinian potasu), aromat. SAŁATKA RUBINOWA http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/salatka-rubinowa Idealnie nadaje się
Gotowanie Patkiocenione wielkie WOW. I właśnie o to mi chodziło:) polecam do środka dodać owoce, będzie ładniej wyglądać po przekrojeniu. Przepraszam za jakość zdjęć ale spieszyło mi się z podaniem ciasta i nie wyszły byt ładne. Mam średnie podejście do tego typu świąt podobnie jak do walentynek, uważam, że miłość czy szacunek powinna być okazywana na co dzień(...)Składniki: Rolada: (można użyć gotową) 3 jajka pół szklanki mąki pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia masa makowa, dżemem lub konfitura masa: 500ml śmietany kremówki 30% 2 galaretki owocowe 2 łyżeczki cukru pudru owoce opcjonalnie Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno i dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Na koniec delikatnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotowy biszkopt wylewamy
ciastkarnia na kruchym spodziedodatków. Zachęcam Was do wypróbowania, chleb jest lekko kleisty, tak jak ten razowy na zakwasie i ma bardzo fajny smak. Będzie także idealny na wychodzenie z diety warzywno-owocowej dr Dąbrowskiej . Chleb doskonały z kaszy gryczanej (bezglutenowy) Czas przygotowania: 37 godzin Proporcje na 1 keksówkę Składniki: 500 g kaszy gryczanej niepalonej (białej) 2 łyżeczki soli himalajskiej(...)sprawdzamy ile jest wody w kaszy, jeśli kasza w niej pływa, a na wierzchu jest sporo wody, to ją odcedzamy. Następnie kaszę miksujemy w blenderze, dodajemy sól i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany lub budyniu. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Formę wkładamy do zimnego piekarnika, przykrywami i zostawiany na całą
Kulinarne przygody GatityUwielbiam owocowe, a w szczególności jagody. Dlatego tak dużo zamroziłam ich w sezonie. Drugą moją miłością są oczywiście słodkości, zwłaszcza te w czekoladowej wersji. Dziś chciałabym Wam przedstawić przepis na szybkie czekoladowe babeczki nadziane jagodami. Do tego porcja bitej śmietany i... deser idealny. Taki deser najlepiej smakuje w towarzystwie ukochanej osoby (lub osóbek, jeśli jemy go z małymi domownikami). Spróbujcie(...)wypieków, ciemne) oraz cukier. Całość dokładnie mieszamy. W drugiej misce mieszamy jajko, z mlekiem i olejem rzepakowym. Na koniec do mokrych składników wsypujemy suche i całość dokładnie łączymy (mieszamy). Ciasto wylewamy do formy na babeczki (wyłożonej papilotkami - 5 sztuk) na wysokość 3/4 foremki. Babeczki pieczemy 20-25 minut (stan sprawdzamy patyczkiem) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (środkowy poziom
Słodkie okruszkireguły staram się jeść mało słodyczy. Skutecznie zastępuje je owocowymi sorbetami, koktajlami z owoców sezonowych lub wielkimi miskami truskawek. Czasem przychodzi jednak taki dzień, gdy kakao i gorzka czekolada wydają się być lekiem na wszystko, a jedna taka babeczka potrafi postawić na nogi. Ilość cukru dość mocno ograniczyłam, babeczki stały się przez to bardziej wytrawne z wyraźnym aromatem gorzkiej(...)czekoladową. Na koniec mokre składniki połączyć z suchymi*, przełożyć do foremek na muffiny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut. * delikatnie mieszamy, w cieście mogą pozostać grudki niewymieszanych składników. Muffiny przed pieczeniem Po wyjęciu z piekarnika i chwili nieobecności.... ...już jakby mniej
Zapiski Młodej Żony