family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Idealne do naleśników ciasteczek, ciast ale chyba najlepiej smakują wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka :) Składniki: 5kg śliwek węgierek 600g cukru 3 gorzkie czekolady u mnie Goplana (300g)+ opcjonalnie 2-3 łyżki kakao
W garach u Gosiprzybliżyć właściwości wybranych produktów. Na pierwszy ogień poszła mąka kokosowa. Do czego używać mąki kokosowej? Mąka kokosowa ma łagodny zapach i lekką konsystencję - nadaje się do ciast, ciasteczek, naleśników, placków, muffinek, chlebów czy innych wypieków, raczej na słodko. Można jej także używać do zagęszczania sosów, koktajli czy zup lub w formie panierki. Czym się wyróżnia? Charakteryzuje się(...)inne mąki, o mniej zawartości włókna pokarmowego. O czym należy pamiętać, używając mąki kokosowej? Przede wszystkim jest tą mąka bez glutenu - zachowuje się zupełnie inaczej niż mąka pszenna, ciasto nie będzie tak plastyczne, a ciastka z jej użyciem mogą pękać. Czasem trzeba się nieźle nakombinować, żeby dojść do perfekcji (ale warto!). Dodatkowo jest bardziej chłonna (ze względu na błonnik
Powiedz dietom nietakich ilościach w mleku roślinnym nie znajdziecie (np. w mleku ryżowym nie ma ich wcale). Mleka roślinne stosowane są najczęściej jako substytuty mleka zwykłego w daniach. W naleśnikach, plackach, ciastach czy koktajlach. Składniki mleka ryżowego: (2 litry mleka) 0.5 szklanki ryżu (basmanti, jaśminowego, brązowego) szczypta cynamonu szczypta mielonego kardamonu 1 laska wanilii 10 szklanek wody 1 łyżeczka oleju kokosowego
Moja DelicjaPrzyszedł czas na kolejne przetwory! W lodówce miałam sporą dynię od Mamy Dominika, więc postanowiłam zrobić z niej coś oprócz zupy, ciasta czy placków. Tak powstał ten dżem - pyszny i przywodzący na myśl świąteczny czas. :) Od kiedy zrobiłam pierwszy słoiczek dżemu pokochałam robić własne przetwory. W lodówce miałam jeszcze sporą dynię, więc zdecydowałam się poeksperymentować i stworzyć dżem(...)słoiczki o pojemności ok. 300 ml oraz 3 słoiczki o pojemności ok. 200 ml. Dżem jest słodki, z wyraźną pomarańczową nutą i aromatem piernika. Wspaniały dodatek do naleśników czy ciast. Kanapki też smakują z nim wybornie - polecam! :) #Przydatne info: Ja swoje przetwory trzymam w lodówce, ale jeśli planujecie zrobić ich więcej i trzymać w spiżarce lub piwnicy
Cooking Monsterbułkę porwać na mniejsze kawałki i zalać mlekiem) Ciasto: Mąkę, jajka sól i mleko połączyć w misce i wymieszać na jednolitą masę (ja robię to trzepaczką balonową). Następnie odlać 6 łyżek ciasta na talerzyk i przykryć go folią. Odstawić. Do reszty ciasta dolać wodę i olej i wymieszać. Odstawić ciasto na czas robienia farszu. Farsz: Ugotowane jajka(...)bułkę rozdrobnić rękami. Cebulę posiekać drobno i usmażyć na maśle i dodać do jajek. Dodać też surowe jajko, sól i pieprz. Masę dobrze wyrobić rękami. Z ciasta usmażyć 8-9 naleśników. Na każdym kłaść sporą łyżkę farszu i zwijać jak krokiety. Każdego krokieta smarować ciastem naleśnikowym za pomocą pędzelka i przekładać do talerza z bułką tartą. Gotowe krokiety podsmażyć
Posadzone i zjedzonelodówce zmienia konsystencję na stałą) pozostałe oleje rafinowane w niektórych ciastach dojrzałe awokado JAJKA DO JAJECZNICY – tofu + czarna sól imitująca smak jajek (powstaje tofucznica) DO CIAST, PLACKÓW, NALEŚNIKÓW -to co widać na poniższej tabeli źródło: truetastehunters.com MLEKO Tu oczywiście w zamian wprowadzamy mleko roślinne. Takie mleko możecie przygotować w domu (jeśli macie blender) lub kupić gotowe(...)wszechstronne zastosowanie – nadają się zarówno do słodkości, jak i do dań obiadowych. Z ciecierzycy czy soi można zrobić mąkę jeśli posiadamy odpowiednio silny blender, a z ugotowanej fasoli ciasto. Roślinne zamienniki w formie tabeli – pobierz ściągę do wydrukowania Artykuł Czym zastąpić masło, jajka, ser? Roślinne (wegańskie) zamienniki znanych potraw i produktów pochodzi z serwisu powiedz dietom
Powiedz dietom nieRacuszki jogurtowo-budyniowe z jabłkami Szybkie, łatwe i niedrogie w wykonaniu racuchy, które wprost rozpływają się w ustach. Polecam! Składniki: 330ml gęstego jogurtu
Blog z ApetytemRacuszki rosyjskie z jabłkami (bez drożdży) Najlepsze! Proste, niedrogie i mega szybkie w przygotowaniu, bez użycia miksera. Puszyste, chrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku racuchy
Blog z Apetytemwykorzystanie. Tym razem pyszny dżem z cukinii z dodatkiem galaretki i soku z cytryny. Szybki i łatwy sposób na domowy dżem, który będzie jak znalazł do pieczywa, naleśników czy ciast. A najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że nie zrobiłam żadnego dżemu z owoców, a zrobiłam z warzywa. No ale tak wyszło. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki
Waniliowe Improwizacjepopularnym warzywem. A szkoda. Z chrupiącą konsystencją i przyjemnie gorzkawym smakiem może być niezwykle wszechstronnym składnikiem wielu potraw. Na myśl przychodzi risotto lub lasagne , nie mówiąc już o ciastach i naleśnikach w wersjach wytrawnych. Dziś zaproponuję zatem: makaron z cykorią, porem i boczkiem ( Spaghetti al radicchio, porri e pancetta ). Przepyszny zestaw 😀 Aromat cykorii wzmacnia pikantna nuta boczku
Pasta Po Polskuszybciej niż krokiety, a co najważniejsze mniej kaloryczne. Na wigilię z czerwonym barszczem rewelacja. Dziś wzbogaciłam je dodatkiem żółtego sera, ale można z niego zrezygnować. Ciasto na naleśniki : 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej 3 jajka szczypta soli 1 łyżka oleju Jajka posolić, wymieszać z wodą i mlekiem. Cały
Niespełnione zdolności kulinarnechociaż odrobinę lata zapakować w słoiczki, by potem cieszyć się smakiem i zapachem pysznych owoców i warzyw. Soki z czarnej porzeczki zrobione, dzisiaj pora na dżem, idealny do ciast lub naleśników albo po prostu na kanapkę. W efekcie otrzymamy pyszny, pachnący dżem o konsystencji galaretki. :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Dżem z czarnej porzeczki / galaretka Składniki 2 kg czarnej
To co lubię - gotuję i polecamRacuszki jogurtowe z jabłkami Puszyste i niezwykle delikatne placki na jogurcie naturalny z dodatkiem soczystych jabłuszek. Niebo w ustach! Składniki: 250g gęstego jogurtu naturalnego
Blog z Apetytemktórej użyłam była idealna ( jak dla mnie oczywiście ). Potrzeba wtedy tylko więcej makaronu do lazanii. * Robiąc sos beszamelowy trzeba przyglądać się jego konsystencji. Ja robię taki przypominający ciasto na naleśniki. Po przestygnięciu i tak gęstnieje. * Nie ma potrzeby gotować makaronu do lazanii. * Zamiast świeżych liści szpinaku można użyć szpinaku mrożonego, uprzednio tylko rozmrozić. * Przyprawiać wedle smaku
Pieprzyć z Fantazją