mogę powiedzieć, że jest bardzo smaczne. Gdy je robiłam, nie wiedziałam dokładnie jak wyjdzie. Teraz zdecydowanie z czystym sumieniem mogę polecić Wam tort naleśnikowy z tuńczykiem, jest pyszny. Składniki: Naleśniki 300 ml mleka 2 jajka ok.2 szklanki mąki ¼ łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Olej do smażenia Farsz tuńczykowy Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram(...)skóry krojone 2 ząbki czosnku 2 cebule dymki Sól Pieprz kolorowy Łyżka oleju Ponadto: 200 gram sera żółtego typu gouda 1 świeży pomidor Wykonanie: Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem
Smaki Ewynadaje się do wypieku pieczywa. Najbardziej wartościowa jest razowa (typ 1850 i 2000), ale dostępna jest także jasna, pozbawiona otrębów (typ 405 i 650) nadająca się do wypieku ciast i naleśników. Składniki: 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1 łyżeczka soli 1 jajko 4 łyżki oleju 40 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 250 ml ciepłego mleka roztrzepane jajko(...)kubek przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 10-15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. W misce mieszamy mąkę z solą, dodajemy rozczyn z drożdży, jajko i olej i wyrabiamy ciasto, około 10 minut, powinno być jednolite i elastyczne. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją
Smakowity Blog Kulinarnymąki w sklepie: "Ekologiczna mąka kokosowa BIO to bezglutenowa, całkowicie naturalna mąka kokosowa ze zmielonego miąższu orzecha kokosowego. Skład: mąka kokosowa* 100% (*produkt rolnictwa ekologicznego). Zastosowanie: do pieczenia ciast, babeczek, naleśników oraz pieczywa. Stosowana jako zagęszczacz do zup i sosów lub jako posypka do lodów, deserów, sałatek. W połączeniu z mlekiem lub sokiem może być użyta do przygotowania napoju(...)POLECAMY! My jesteśmy zachwycone. Jak wyszedł? Bajecznie!!! Delikatna, wiśniowa pianka z serowym posmakiem wspaniale skomponowała się z otulającą ją bezą przykrytą kokosowym rajem. Ciasto zdecydowanie wygrało i zajęło pierwsze, zasłużone miejsce, ale i serowa masa deptała mu pięty bardzo dzielnie. To kolejny sernik z cyklu "do powtórzenia". Najlepszym wyznacznikiem smaku jest to, że wyjęłyśmy go z piekarnika około
Wypisz Wymalujrana miałam straszną ochotę na naleśniki z malinami. Chciałam jednak, żeby ciasto było inny niż zwykle. Bardzo długo przeglądałam różne strony i blogi, aż trafiłam na ciasto naleśnikowe z dodatkiem śmietany(...)kremówki na http://www.mojewypieki.com/przepis/nalesniki :) Przepis pochodzi z ks iążki Michela Roux 'Jajka' Ciasto jest bardzo rzadkie i przekręcanie ich sprawiało mi trudność, ale z każdym kolejnym naleśnikiem było już coraz lepiej. I wiecie co? Warto było się pomęczyć! Naleśniki są pyszne, delikatne i rozpływają się w ustach. Składniki: 125 g mąki pszennej 15 g drobnego
The Sweet Damseloraz lazanię . Specjalnie dla niej połączyłam te dwa dania i wyszedł mi taki pyszny torcik naleśnikowy. Jak dla mnie to ten torcik jest dużo smaczniejszy od lazanii. składniki: naleśniki 3 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej 1 duża szczypta soli 1 szczypta cukru 1 jajko 2 łyżki oleju + olej(...)łyżki mąki pszennej typ 500 1,5 szklanki mleka sól,pieprz gałka muszkatołowa oraz starty ser żółty lub mozarella do posypania Wymieszać dokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Z ciasta usmażyć naleśniki i odstawić. Przygotować farsz mięsno pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku
Monia miesza i gotujedobrodziejstw natury, młoda kapustka jest w tym wydaniu naprawdę dobra. Do tego te chrupiące kawałki boczku... Chyba Was długo nie muszę namawiać... ;) Składniki: Na ok 20 sztuk: Naleśniki: 600ml mleka 3.2% 200ml wody mineralnej 100ml oleju rzepakowego 2 jajka 1/2 łyżeczki soli ok 400g mąki pszennej Farsz: 1 średnia główka kapusty (bez wierzchnich liści) 750g pieczarek 250g boczku(...)szklanki bułki tartej olej do smażenia krokietów Sposób przygotowania: 1. Mleko, wodę, olej oraz jajka mieszamy mikserem. Stopniowo dodajemy mąkę, a na końcu dodajemy sól. Z przygotowanego ciasta smażymy naleśniki na patelni o śr ok 26cm. Kapustę drobno siekamy, na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy posiekany czosnek. Rumienimy, dodajemy kapustę i dusimy na małym ogniu. Na osobnej patelni dusimy
Kuchnia w czekoladziesposobem zostałem laureatem konkursu oraz posiadaczem nowej książki Konrada Bacy " Kuchnia fit" . Dlatego teraz chciałbym podzielić się z Wami zwycięskim przepisem! Kurczak w szpinaku, czyli zielone naleśniki ! Składniki: Ciasto: > 200g mrożonego szpinaku -> 1 szklanka mleka -> 1 szklanka gazowej wody mineralnej -> 3 jajka -> 1.5 szklanki mąki pełnoziarnistej -> 1 łyżka oliwy(...)Wykonanie: Ciasto: Szpinak rozmrażamy na patelni i grzejemy do tego czasu, aż większość wody z niego odparuje. Doprawiamy solą i czosnkiem. Odstawiamy na kilka minut aby się schłodził. W tym czasie do miski wlewamy mleko. Dodajemy lekko przestudzony szpinak i przy użyciu blendera miksujemy aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki na ciasto i miksujemy. Gdy uzyskamy ciasto o odpowiedniej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!pięć pysznych potraw, a kolejki do degustacji były długie :) A warto było spróbować. Razem z Asią ( smakowityblog.pl ) oraz Piotrem ( straga.pl ) zajęliśmy się deserem - pieczonymi naleśnikami z owocami leśnymi. Okazało się, że Piotr robi znakomite ciasto naleśnikowe, które przygotował według własnego przepisu (poniżej oryginalny przepis podany przez prowadzącego warsztaty), a przygotowanie naleśników w trzy osoby i to jeszcze(...)Przygotowanie: 1. Mleko mieszamy z jajkami i szczyptą soli. Stopniowo, cały czas mieszając dodajemy mąkę do powstania gładkiej masy. Dodajemy wodę, cały czas mieszając, tyle aby uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Smażymy naleśniki na mocno rozgrzanej patelni. 2. Serek mieszamy z żółtkiem, miodem, cukrem waniliowym i owocami leśnymi oraz czterema posiekanymi listkami mięty. Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem
Kraina Tysiąca SmakówMoje Dziecko z Prosiaczkiem zażyczyli sobie na śniadanie "naleśniki z czekoladką". Pomyślałam sobie "czemu nie! Dawno nie jadłam słodko nadzianych naleśników" :) Oprócz kakao na blacie kuchennym pojawiła się bita śmietana, nutella i banany. Raz na jakiś czas można sobie pozwolić na taką rozpustę? Składniki: 15 łyżek mąki pszennej 2 szklanki mleka 3 jajka w temperaturze pokojowej łyżka(...)mieszamy dokładnie, aby się rozpuścił. Mąkę przesiewamy przez sitko i na zmianę z mlekiem dodajemy do jajek i łączymy ze sobą. Pod koniec mieszania dosypujemy kakao tak aby ciasto na naleśniki uzyskało brązowego koloru. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15-20 minut. Rozgrzewamy patelnię bez oleju i wlewamy na nią porcję masy. Smażymy z obu stron. Naleśniki
ChilliJemygrudek Wlewać ostrożnie mleko i dalej wyrabiać , ciasto ma mieć konsystencję GĘSTSZĄ niż na naleśniki Oddzielnie ubić białka na pianę i połączyć je z ciastem- konsystencja ciasta ma przypominać teraz to na naleśniki W garnuszku rozgrzewamy smalec i wlewamy"sznureczkiem" do lejka ciasto poruszając przy tym ruchem spiralnym-tak by tworzyły się jakby gniazdka Do lejka wlewamy niewielką
Proste Potrawymięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam. Ciasto na naleśniki podam bez proporcji, ponieważ wszystko zależy od ilości jaką się chce ich usmażyć. Ja przeważnie potrzebuję dwa jajka, ok.1,5 szklanki mąki i mleka tyle, żeby konsystencja naleśników
potrawyregionalnemodyfikacje i przygotować naleśniki z dodatkiem szpinaku, środek zaś wypełnić wędzonym twarogiem, który odkryłam nie dawno, a którego smaczek bezapelacyjnie uwiódł moje kubki smakowe. Składniki na zielone naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1szklanka wody mineralnej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 300 g szpinaku (jeżeli korzystamy z mrożonego, należy uprzednio rozmrozić(...)proszek do pieczenia, mleko, wodę i łyżkę oleju dokładnie zmiksować, pod koniec dodać przyprawy, zioła, przygotowany szpinak i białka, delikatnie wymieszać (uwaga: jeżeli ciasto będzie zbyt gęste,dodajmy trochę wody). Z ciasta upiec naleśniki na rozgrzanej patelni (dodaję małą łyżeczkę oleju tylko przed pierwszym naleśnikiem). Twaróg rozgnieść widelcem, łososia skropić sokiem z cytryny. Na naleśniki nakładać warstwę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaNaleśniki to jedno z expresowych dań które możemy przygotować wcześniej a przed podaniem zapiec. Dzisiaj nadziałam je kiełbaskami, pieczarkami i serem, oraz posmarowałam sosem pomidorowym i zapiekłam w piekarniku. Wyszły mega pyszne i pachnące. Do takiego dania nie trzeba nikogo zachęcać bo samo znika po upieczeniu. SKŁADNIKI : 500 ml mleka 100 ml wody 2 jajka około(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Powinno wyjść około 10-12 placków. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, doprawiamy do smaku, podpiekamy na oleju aż pieczarki zmiękną i soki odparują. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, oregano, oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy
Kulinarne Fantazje Marioliok.220 g mąki pszennej (u mnie mieszana: razowa i biała ) przyprawy:szczypta soli i czosnku (po ok.1/4 łyżeczki) 1/3 torebki szpinaku mrożonego (po rozmrożeniu) dodatkowo:olej do smażenia naleśników Przygotowanie ciasta: - See more at: http://przepisowniabarbry.blogspot.com/2013/04/nalesniki-szpinakowe.html#sthash.Hf8bLTF7.dpuf 1 szklanka wody gazowanej 1 szklanka zsiadłego mleka (lub kefiru) 3 jajka płaska łyżka cukru pudru płaska łyżeczka soli(...)cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju 1 łyżka masła zioła: 1 łyżeczka ziół do pizzy, posiekany koperek i natka pietruszki, kminek, majeranek sól, pieprz Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać trzepaczką lub mikserem, odstawić na czas przygotowania farszu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, smażyć na oleju ok. 2 minuty na bardzo małym ogniu. Dodać mięso i usmażyć, dodając
Czerwień i błękitJabłka w cieście nie są jakąś wyrafinowana przekąską (deserem?). Ale czasem szukamy czegoś prostego, szybkiego i smacznego. Czegoś co udałoby nam się zrobić nie stojąc pół dnia w kuchni. Smażone jabłuszka są wg mnie właśnie takim... powrotem do dzieciństwa :-) Składniki: 1,5 szkl. mąki szczypta soli 1 łyżka stołowa cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka(...)misce, dodajemy roztopione masło i rodzynki. Dokładnie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie wlewamy pół szklanki letniej wody i całość dokładnie wyrabiamy. Podobnie jak przy naleśnikach, odstawiamy ciasto na pół godziny. W tym czasie obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne (ja zrobiłam to nożem), kroimy na plastry ok 1cm. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie
Walijskie Pichcenie