ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:54/415)

PLACUSZKI NA KASZCE MANNEJ 123

placuszki to wspaniała alternatywa dla naszych popularnych naleśników, i śmiem twierdzić, że zdjęte prosto z patelni są smaczniejsze :-) ...niezbyt słodkie, lekko chrupiące, rewelacyjne!  Niestety, w przeciwieństwie do naleśników,  odgrzewane po jakimś czasie, nie smakują już tak super.  Także polecam upiec i zjeść "na świeżo" ... pychotka!  Z dżemem, powidłami, świeżymi owocami lub śmietaną(...)mleka 2-3 krople aromatu cytrynowego 1 całe jajko 1 łyżka oleju do ciasta  olej do smażenia Wykonanie: W misce połączyć wszystkie składniki.  podobnie jak przy naleśnikach odstawić ciasto na ok. pół godziny. Po tym czasie smażyć na niewielkiej ilości oleju z każdej strony na złoty kolor. Podawać gorące, prosto z patelni ... z ulubionymi dodatkami :) Smacznego

Walijskie Pichcenie
Chrupiące krokiety na słodko z truskawkami 167

Truskawki umyć i dokładnie osuszyć. Wyciąć szypułki, przeciąć na pół. Naleśniki – do dzbanka wlać mleko, mleko kokosowe i resztę składników na ciasto naleśnikowe. Dokładnie wymieszać na gładką masę. Zostawić ciasto na 10 minut. Smażenie naleśników – na patelnię wlać odrobinę oleju i mocno rozgrzać. Wlać ciasto na patelnię tworząc cienki naleśnik. Jak już dobrze się podsmaży szybkim

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki ze śmietanką i cukrem. 137

Śmietanę wylewamy do małej miseczki, wsypujemy cukier, dokładnie mieszamy razem, aż cukier się rozpuści. Ciepłe jeszcze naleśniki zwijamy w ruloniki. Koniec naleśnika moczymy w przygotowanej śmietanie i jemy. Tutaj znajdziesz przepis na ciasto naleśnikowe :  Naleśniki z dodatkiem wody mineralnej      Smakują wyśmienicie ! Polecam

Przepisy i porady kulinarne
Naleśniki z serem i musem z czarnej porzeczki. 147

Naleśniki na drugie danie lub tez na ciepłą kolacje. Robi się szybko więc za wiele czasu nie stracimy. Lubią je dzieci i dorośli, więc pozostaje raz na jakiś czas je przygotować. A jeśli jeszcze do dyspozycji mamy sezonowe owoce z ogrodu mamy(...)bardziej ;-)     Składniki; 2 szkl, maki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 2 jajka 2 łyzki cukru   Odrobina oleju do smażenia.   Składniki ciasta na naleśniki należy ze sobą dokładnie wymieszać aby nie było żadnej grudki, najlepiej mikserem albo rózga .Jesli ciasto jest za rzadkie dodac mąki jeśli za geste, dolac mleka. Odstawic

Radość kipiąca uśmiechem.
Naleśniki z kurczakiem i warzywami 133

Naleśniki z kurczakiem i warzywami Przygotowanie naleśników zajmie Ci nie więcej niż 30 minut.  Smacznie, szybko pysznie i zdrowo! Porcja na 8 naleśników 💚 Składniki na ciasto: - 3 szklanki mąki orkiszowej - 2 całe jaja - 6 szklanek wody - szczypta soli morskiej lub himalajskiej (ciasto musi wyjść płynne) Składniki na farsz: - 1 pojedyncza pierś z kurczaka - garść pieczarek(...)naturalnego; - naleśniki smaż na dużej patelni (wysmarowanej wcześniej kroplą oleju-rozprowadź ją papierem ręcznikowym) z każdej strony aż się zarumienią - staraj się wlewać jak najmniej ciasta na patelnie aby były cieniutkie; - usmażone naleśniki odłóż i przygotuj farsz - pokrój pierś z kurczaka, paprykę, pieczarki i pomidory suszone - wszystko dopraw ulubionymi przyprawami - ja dodałam sól himalajską, pieprz ziołowy oraz zioła

MintTaste
naleśniki - przepis podstawowy 148

Naleśniki. To takie placki które robię od zawsze, i niestety zawsze na tzw "oko".  Tak na prawdę, myślę że nie jest istotna ilość mąki, jajek czy mleka - istotna jest konsystencja ciasta. Gdzieś w pamięci mam zapisane, że to ciasto ma być gęste jak śmietana (tak podawały mądre przepisy). I bądź tu człeku mądry! Co to znaczy(...)czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze spływać z łyżki. Tak na prawdę, czy musimy dodać więcej wody do ciasta czy mąki będziemy wiedzieć po usmażeniu pierwszego naleśnika. Wtedy widać czy ciasto dobrze się rozlewa na patelni. Patelnię dobrze rozgrzać, można olej nalewać przed smażeniem każdego naleśnika, można patelnię smarować ręcznikiem papierowym moczonym w oleju. Ciasto nabierać łyżką wazową - mam swoją

Stare Gary
Szpinakowe crepes czyli jak jeść tanio w styczniu 154

świeżego szpinaku 4 jajka 400 ml mleka 1 łyżeczka soli masło lub olej do smażenia Nadzienie 1 wiejski twarożek garść sałaty, np.rukoli 4 łyżki pestek dyni awokado Przygotuj ciasto na naleśniki. Wymieszaj mąkę z solą. Dodaj jajka, połowę mleka, jajka i pocięty na drobno szpinak (użyłam malaksera). Za pomocą balonowej trzepaczki mieszaj ciasto stopniowo dodając resztę mleka. Usmaż

codojedzenia
Wiosenne naleśniki 161

Przygotowujemy naleśniki zgodnie z przepisem: 1 jajko ubijamy z solą, dodajemy ok. 1 szklanki mąki, wlewamy stopniowo ok. 1 szklanki wody gazowanej, dokładnie mieszamy ciasto naleśnikowe trzepaczką, ciasto ma mieć gęstość kwaśnej śmietany. Naleśniki smażymy na rozgrzanej i posmarowanej olejem patelni z obu stron. Na każdym naleśniku układamy liście sałaty, farsz z serka i warzyw, każdy naleśnik zwijamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki kakaowe z serkiem i truskawkami 132

dlatego pomysł na naleśniki z dodatkiem ciemnego kakao. Dodatkowo znalazłam w zamrażalniku truskawki, które z białym serem idealnie nadały się na farsz:) Spróbujcie sami! 40 minut 8 naleśników Składniki : ciasto naleśnikowe: 2 jajka 3 łyżki kakao 1,5 łyżki mleka 1 szklanka wody 2 szklanki mąki łyżka oliwy z oliwek Farsz: 200 g białego sera(...)tłusty) 200 g truskawek (mogę być mrożone) 1 łyżka brązowego cukru wykonanie: Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe. (Jeżeli uważacie, że wyszło za gęste – dolejcie wody lub mleka. Jeżeli wychodzi za rzadkie – dodajcie więcej mąki) Na rozgrzanej oliwie usmażyć naleśniki. Ser pomieszać z cukrem. Na usmażony naleśnik nakładać ser biały a następnie truskawki. Jeżeli mamy mrożone owoce

Ania i Marcin gotują
Krokiety z grzybami i soczewicą 169

olej, dodajemy sól, lubczyk i wszystko dokładnie mieszamy. Następnie przesiewamy mąkę i mieszamy dokładnie rózgą lub mikserem na jednolite ciasto konsystencji śmietanki kremówki – możliwe że będzie trzeba dodać trochę więcej mąki do uzyskania takiej konsystencji. Z gotowego ciasta pieczemy naleśniki.   Łączymy farsz – do wystudzonej soczewicy dodajemy cebulę z grzybami, doprawiamy dobrze solą i pieprzem(...)talerz wybijamy jajko, na płaski wysypujemy bułkę tartą, a na patelni rozgrzewamy olej do smażenia.   Na każdy naleśnik wykładamy porcję farszu – około 2 łyżki, i formujemy w wałek. Składamy każdego krokieta – najpierw zawijamy brzegi do środka, a następnie ciasto zwijamy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku, następnie panierujemy dokładnie w bułce i smażymy na oleju, aby były złociste

Smaczna Strona
Naleśniki mojego dzieciństwa 190

naleśniki jakie jadłam w dzieciństwie. Wystarczyły trzy składniki aby sprawić ,żeby naleśnik był najlepszy na świecie! składniki na nadzienie i polewę 500 sera twarogowego  1 cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru  2 łyżki gęstej śmietany 1 tabliczka czekolady 100 g ok. 30 g wiórek kokosowych ok. 4 łyżki kremówki 30% składniki na ciasto naleśnikowe(...)mleka 3,2 % 200 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml oleju + olej do smażenia Wykonanie: Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto naleśnikowe, pamiętając aby mąkę przesiać wcześniej przez sito. Ciasto odstawiamy. Gdyby było za gęste dodajemy trochę wody. Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ser dla nas jest

W Moim Magicznym Domu
Jabłka w chrupiącym cieście jogurtowym 117

Jabłka w chrupiącym cieście jogurtowym Banalnie proste i nieziemsko pyszne. Soczyste krążki jabłek obsmażone w delikatnym cieście jogurtowym. Chrupiące z zewnątrz i aksamitnie mięciutkie w środku

Blog z Apetytem
Ciasteczka serduszka z lukrem 27

sobie poradzić z prostym woreczkiem foliowym. To jest naprawdę proste. Do przygotowania ciasteczek użyłam mąki tortowej TYP 405 z Młynów Stoisław. To mąka idealnie delikatna, puszysta, idealna do ciast, ciasteczek czy naleśników. Mąkę dodaj do ciasta na ciasteczka oraz zostaw jeszcze porcję do podsypywania blatu przy wykrawaniu ciasteczek. CUKIER DO CIASTEK I DO LUKRU Do ciasta na ciasteczka najlepiej

nietylkopasta.pl
Fuczki – smażone placki z kiszonej kapusty 54

Wykonanie Kapustę wykładamy na deskę i siekamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy lub trzemy na tarce. W misce mieszamy mąkę z jajkiem i odrobiną wody, tyle żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki. Do miski z ciastem wrzucamy kapustę, cebulę i mieszamy. Dodajemy kmin rzymski lub kminek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z każdej strony do zarumienienia. Placki

Tajemnice Smaku
Chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami 89

Jeśli planujecie zrobić gofry wytrawne, to zrezygnujcie z dodatku cukru. Do ciasta dodajemy również olej, aby gofry nie przywierały do gofrownicy. Wszystkie składniki mieszamy przy pomocy miksera do połączenia się składników. Nie powinno być w cieście grudek. Ciasto na gofry jest z zasady gęstsze niż ciasto na naleśniki. W przeciwnym raziem może nam się rozlać po gofrownicy. Po przygotowaniu(...)ciasta, odrobinę wylewamy na gofrownicę i pieczemy na rumiany kolor. Jeśli dopiero co decydujecie się na zakup gofrownicy to wybierzcie urządzenie o jak największej mocy. Wtedy gofry będą szybko upieczone i nie staną się gumowate. Gofry po upieczeniu przekładamy na kratkę i dajemy im chwilę wystygnąć, jeśli tego nie zrobicie to bita śmietana bardzo szybko Wam spłynie z gofrów

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!