ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:61/415)

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem 95

finał listopadowej edycji Mąki Basi pojawiły się tym razem przepyszne,   aromatyczne naleśniki faszerowane ricottą z mozzarellą i szpinakiem zapiekane pod kremową pierzynką z sosu beszamelowego posypane grana padano. Tu nie ma co opowiadać, to trzeba spróbować <3 Składniki na ciasto naleśnikowe:  1 szklanka mąki Basia Wrocławska 1,5 szklanki mleka 3 jajka 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)mąkę i ponownie wszystko wymieszać. Na koniec dodać mleko i zioła prowansalskie. Odstawić ciasto na kilka minut. Jeżeli ciasto naleśnikowe będzie zbyt gęste, dodać mleko. Z kolei jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie; dodać trochę mąki. Gorącą patelnię wysmarować masłem i wylać na nią porcję ciasta. Smażyć naleśniki na średnim ogniu z obu stron, aby się nie przypaliły. Składniki

W garach u Gosi
Pączki 151

Przygotowanie: Do ciepłego, ale nie gorącego mleka dodajemy rozkruszone drożdże, cukier, sól i około 3 łyżek mąki. Całość mieszamy, rozczyn powinien mieć gęstość śmietany, albo jak kto woli ciasta na naleśniki. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Następnie do rozczynu dodajemy resztę mąki, jajka, rozpuszczone masło, żółtka, cukier wanilinowy i olejek zapachowy. Wyrabiamy ciasto

KasiaiKrzysiu.pl
NALEŚNIKI Z SYROPEM KLONOWYM I SERKIEM MASCARPONE 152

serkiem mascarpone były przepyszne! Po prostu rozpływały się w ustach;-) Polecam gorąco! Zapraszam również na naleśniki: w syropie pomarańczowym kokosowe naleśniki z mango ze szpinakiem Składniki: serek mascarpone syrop klonowy śmietana/jogurt Ciasto(...)jajka mleko (na oko) mąka  (na oko) szczypta soli olej Jajka rozmieszałam w misce.  Dodałam mąkę,mleko,szczyptę soli i olej. Ilość zależy od tego ile naleśników chcemy usmażyć. Ciasto powinno mieć lejącą konsystencję. Smażyłam na teflonowej patelni, cienkie placki. Usmażone naleśniki polałam syropem klonowym. Odrobiną jogurtu i nałożyłam serek mascarpone. Smacznego

potrawyregionalne
Krokiety z kapustą i grzybami z puree z pieczonych buraków 156

kapusta są gotowe łączymy razem, przyprawiamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Teraz zabieramy się za robienie naleśników. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą na jednolitą masę. Ciasto musi być lejące i bez grudek. Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni i jeżeli jest konieczność to dodajemy odrobinę oleju, żeby nam się nie przykleiły do patelni. Naleśniki powinny być(...)cienkie i usmażone z obu stron. Z masy naleśnikowej zostawiamy 1 chochelkę ciasta do obtaczania krokietów. Po usmażeniu naleśników zaczynamy zawijać krokiety. Na każdy naleśnik dajemy farsz kapuściano-pieczarkowy, boki składamy do środka i zwijamy w rulon. Krokieta moczymy w cieście naleśnikowym a następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na rozgrzanym oleju do uzyskania brązowego

Kuchenne Wariacje
Naleśniczki z grillowanym kurczakiem i cukinią 25

Wszystko to zapiekane z serem na patelni i polane pysznym sosem. Świetny pomysł na bardzo szybki i prosty obiadek dla całej rodziny. Polecam!   Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) Farsz: 1 filet z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 mała młoda cukinia 5-6 plasterków żółtego sera olej do smażenia Dodatkowo: 1 łyżeczka masła około(...)ilością oleju i rozgrzewamy. Układamy mięso z kurczaka i smażymy z dwóch stron *** *** Usmażone mięso przekładamy na talerz, a na patelni podsmażamy pokrojoną w plastry cukinie *** *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy plaster żółtego sera oraz po kilka kawałków cukinii i kurczaka *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy na patelni, na której wcześniej

Blog z Apetytem
Naleśniki zapiekane z farszem bez mięsa 30

pyszny farsz i wyczarujemy na obiad sycące i aromatyczne danie. Wytrawne naleśniki zapiekane z serem, którym aż ciężko się oprzeć. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby dołożyć do farszu mięso lub wędlinę, jak kto lubi. Palce lizać!     Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) ok 10dkg pieczarek 1 cebula 1 młoda cukinia 1 czerwona(...)smażymy *** *** Gdy cukinia trochę zmięknie dokładamy drobno pokrojoną paprykę *** *** Mieszamy, smażymy jeszcze przez około 2 minuty, przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i odkładamy do przestudzenia *** *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu i posypujemy serem *** *** Naleśniki z farszem zwijamy w koperty i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy ketchupem

Blog z Apetytem
Naleśniki zapiekane z cukinią i salsą pomidorową 31

Naleśniki zapiekane z cukinią i salsą pomidorową Coś pysznego! Naleśniczki zapiekane z pysznym farszem, pod pierzynką pomidorowo-serową. Szybkie i nietuzinkowe danie obiadowe dla całej rodziny. Polecam!     Składniki: 5-6 naleśników Przepis na ciasto (KLIK) 1 młoda cukinia 5-6 plasterków ulubionej szynki ok 20 dkg żółtego sera Salsa pomidorowa: 1 łyżka masła (najlepiej klarowanego(...)możemy także wykonać w wersji wegetariańskiej, pomijając szynkę, a dodając zamiennie więcej cukinii lub inne warzywa na przykład paprykę lub pieczarki podsmażone z cebulką.     *** Przygotowujemy ciasto według przepisu i smażymy naleśniki *** *** Cukinie kroimy w cieniutkie plasterki (najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw) i podsmażamy na małym ogniu na patelni po naleśnikach *** *** Gdy cukinia zmięknie

Blog z Apetytem
Pieczony kalafior w panierce i słodko ostrej glazurze 76

ryż, makaron, frytki lub liście sałaty Wykonanie Kalafiora dzielimy na różyczki o podobnej wielkości. Z pozostałych składników, najlepiej w dużej misce przygotowujemy ciasto, odrobinę gęstsze niż na naleśniki. Wrzucamy do ciasta porcje kalafiora i obtaczamy w cieście. Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.  Kalafiora w cieście rozkładamy na blaszce i pieczemy około

Tajemnice Smaku
Krokiety z pieczarkami i fetą 196

pieprz, czosnek do smaku dodatkowo: 2 jajka bułka tarta sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Przygotowanie : Składniki na naleśniki przekładamy do miski - miksujemy. Ciasto uzyskujemy konsystencji śmietany. Z uzyskanego ciasta smażmy cienkie naleśniki (wychodzi około 10 szt). Farsz: Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, szklimy na maśle. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę, przekładamy do cebuli, solimy i dusimy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dorayaki 192

tylko do połączenia się składników. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. Powinno stać w temp. pokojowej. Przed smażeniem sprawdzić konsystencję ciasta, powinno być nieco gęstsze niż ciasto na naleśniki, ale lejące się. jeżeli jest za gęste dodawać po trochu letnią wodę i mieszać. Rozgrzać patelnie, posmarować delikatnie olejem przy pomocy pędzelka lub ręcznika papierowego. Wylać na środek porcję(...)ciasta, powinno się samo ładnie rozlać. Smażyć chwilę do uzyskania ładnego ciemnego koloru, odwrócić na drugą stronę, usmażyć, zdjąć i powtórzyć czynności z kolejną porcją ciasta. Usmażone placuszki przekładamy pastą anko sklejając

Mix smaku
Wegański TORT Z KREMEM w kilku wersjach + mały poradnik JAK W OGÓLE ZROBIĆ TORT + tzw. biszkopt Matki Weganki + bezglutenowy TOR 322

formie), trzecia część kremu zostaje do posmarowania innego ciasta albo naleśników na śniadanie (naleśnik przesmarowany kremem i nafaszerowany owocami, dobre). Można zrobić od razu mniej kremu ale mnie nie chciało się kombinować z proporcjami. Korzyść z takiej górki wspomniałam już gdzieś wyżej, ścięte ciasto kruszymy drobno i mamy super boki tortu, zamiast wiórków kokosowych czy orzechów. Żeby okruszki, orzechy

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Zielono mi - babeczki pandanowe 192

szeroko stosowana w Azji, przez kucharzy porównywana do wanilii nie z powodu smaku ale zastosowania do aromatyzowania przeróżnych potraw. Wykorzystywany jest jako dodatek do deserów, mięsa, galaretek, lodów, ciast, gofrów, naleśników, ryżu, budyniu oraz niektórych napojów w kuchni m.in Indonezji, Singapuru, Filipin, Malezji, Tajlandii, Wietnamu, Chin. Najczęściej dostępną formą jest pasta pandanowa. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Naleśniki a'la mango lassi 82

właśnie napojem. Dwie ważne rzeczy przy przygotowaniu tego dania:  1. serek mascarpone, śmietanka i skyr muszą być dobrze schłodzone, 2. owoc mango musi być dojrzały i słodki. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej. Masa mango lassi: 250 g serka mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, 150 g jogurtu waniliowego typu skyr

Świat Domowej Kuchni
Naleśniki a'la mango lassi 98

właśnie napojem. Dwie ważne rzeczy przy przygotowaniu tego dania:  1. serek mascarpone, śmietanka i skyr muszą być dobrze schłodzone, 2. owoc mango musi być dojrzały i słodki. Ciasto na naleśniki: 750 ml mleka, 3 jajka, 300 g mąki pszennej. Masa mango lassi: 250 g serka mascarpone, 200 g śmietanki kremówki 30%, 150 g jogurtu waniliowego typu skyr

Świat Domowej Kuchni
Muffiny lekko piernikowe 123

drobno pociętej czekolady i delikatnie wymieszałam już łyżką. Piekę w foremkach silikonowych, są idealnie niekłopotliwe. Po prostu małą chochelką (taką, która odmierza wielkość jednego naleśnika) wlewam ciasto do foremek. Z tej porcji wychodzi 18 sztuk. Oczywiście, jeśli nie ma w domu silikonowych foremek, można ciasto upiec w papierowych lub tradycyjnie, smarując foremki tłuszczem i wysypując drobną bułką tartą. Ciasta będzie

I tu będę miała takie te