ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:61/415)

Urodzinowa chatka zwana Monasterską izbą 217

długości 30 cm i szerokości ok 10 cm i na jednym jego brzegu rozłożyłam rząd, dokładnie odsączonych wiśni, które dodatkowo obtoczyłam w bułce tartej zwinęłam w rulonik - jak naleśnika. Boki ciasta można delikatnie zwilżyć zimną wodą wtedy lepiej się zlepią Ruloniki ułożyłam na blasze w małej odległości od siebie i piekłam ok 25 minut - aby delikatnie nabrały złotego koloru. Wystudziłam

sierotka maRysia w kuchni
Domowe nachosy o smaku pizzy (zdrowsza wersja nachosów ze sklepu) – bezglutenowe 190

mąki z cieciorki (140 g) 2 łyżki przyprawy do pizzy (najlepiej bez soli) 1 łyżeczka soli 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 350 ml wody (jeśli ciasto nie rozprowadza się gładko na patelni, dolej więcej wody) 1 łyżeczka oleju do smażenia do posmarowania nachosów 6 łyżek oliwy lub oleju + odrobina wody 1,5 łyżki przyprawy do pizzy(...)minut, aż trójkąty będą twarde i zaczną się charakterystycznie wywijać. Wyjmij i wystudź (nie wrzucaj wszystkich od razu do miseczki, bo nie będą chrupkie) Wskazówki Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta na naleśniki. Powinno się gładko rozprowadzać na patelni. W razie potrzeby dodaj więcej wody. Do smażenia użyj dobrej patelni z nieprzywierającą powłoką, o niedużej średnicy (placki powinny

Powiedz dietom nie
Naleśniki z serem i jabłkami 304

jajka sól, cukier do smaku olejek pomarańczowy Farsz: 350 g białego sera cynamon cukier 2 jabłka starte na dużych oczkach Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, odstawiamy na 15 minut by odpoczęło, po czym smażymy cienkie naleśniki. 2. Ser rozdrabniamy widelcem, dodajemy jabłka tarte na dużych oczkach oraz cukier i cynamon do smaku

Kuchnia domowa Ani
Naleśniki z serem 230

szczęści dla tego "konfliktu" między mną a radykałami na anty, w naleśnikach mleka nie jest ani za dużo ani za mało, tylko tak "normalnie".   Potrzebujesz: szklankę mleka 1 jajko mąkę (około 1,5 szklanki) ser biały cukier jogurt naturalny banany Co robić? 1. Miksowanie ciasta zacząć od mleka z jajkiem, potem dodawać mąkę po trochu, aż osiągnie się(...)ręcznika papierowego. 3. Wylewać po 1 chochelce ciasta na 1 naleśnik, kręcąc jednocześnie patelnią w powietrzu tak, żeby ciasto pokryło cały jej spód.  4. Smażyć z obydwu stron 5. Ser biały wymieszać z jogurtem naturalnym i cukrem do smaku. Pokroić banany. 6. Nakładać ser i banany do naleśników. Złożone naleśniki można jeszcze raz podsmażyć, albo zjadać

Matka Żywicielka
Koperty z kurczakiem, pomysł na super kolację 225

Pyszne i łatwe do wykonania, każdy będzie zadowolony. Często w sobotę jak mam czas to lubię się poeksperymentować w kuchni i zrobić rodzinie niespodziankę. Ciasto na naleśniki – wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera i odstawić na chwilkę. Nadzienie – Kurczaka pokroić w cienkie słupki, paprykę oczyścić z nasion, błonek i pokroić w paski, pieczarki umyć i pokroić

Kuchnia Pokoleń
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 151

świeżego szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno pokrojoną szalotkę, podsmażyć. Dodać dość grubo pokrojone pieczarki

Kuchnia w opałach
Crepes Suzzete w porto 214

przełamuje smak pomarańczy i podkręca smak deseru. Jeśli samodzielnie robicie owocowe nalewki, na pewno sprawdzą się równie dobrze. Owoce z nich również mogą stanowić świetny dodatek. Polecam! :) Składniki ciasto na naleśniki 1 szklanka mąki tortowej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 3 jajka 1 łyżeczka cukru pudru 3 łyżki stopionego masła dodatkowo 2 pomarańcze 1/2 szklanki cukru 200g masła

W kuchni wieczorem
CHRUPIĄCE ROZETKI (GWIAZDKI) Z KARDAMONEM 137

łyżeczki kardamonu 1 1/2 szkl. mąki 2 jajka olej do głębokiego smażenia cukier puder A jak to zrobić: W misce wymieszać ze sobą wszystkie składniki, tak jak ciasto na naleśniki. Masa musi być gładka i dość gęsta. Odstawić na koło pół godziny. Metalową rozetkę umieszczamy w garnku i wlewamy olej tak aby zakrył foremkę i rozgrzewamy przez(...)minuty (olej nie powinien się zagotować). Po rozgrzaniu foremki, otrząsamy ją z pozostałości oleju i zanurzamy w cieście do 3/4 wysokości. Usłyszymy charakterystyczne syczenie, które oznacza przywieranie ciasta do foremki. Gdy syczenie ustanie, przenosimy foremkę do rozgrzanego oleju i smażymy do oderwania ciasta od ścianek foremki. Gdy to nastąpi wyciągamy foremkę, a rozetkę smażymy z dwóch stron. Foremkę w między

Kuchnia w opałach
Konfitura z moreli 141

własnej konfitury z moreli. Nie będziecie potrzebowali żadnych wspomagaczy typu żel fix itp. Wyłącznie owoce i cukier.   Gotową konfiturę możecie serwować podczas śniadań, jako dodatek do naleśników oraz ciast. Czas przygotowania: 90 min. Składniki na ok. 1,2 L gotowej konfitury Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI: 2 kg świeżych moreli 1 pomarańcza 1,5 cytryny

kulinarnyJa
Naleśniki pełnoziarniste z gorącym sosem porzeczkowo – malinowym 160

Owoce oczyszczamy i myjemy. Posypujemy niewielką ilością cukru ( około 1 łyżki ) i pozostawiamy aby owoce puściły trochę soku. Z jajek, mleka i mąki pełnoziarnistej ( ze szczyptą soli ) robimy ciasto na naleśniki. Dzięki naleśnikarce do smażenia naleśników nie używam oleju i cały dom też nie przesiąka ich zapachem (świetne urządzenie, polecam). Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę i cukier

Smaki Ewy
Sztuka gotowania – Niki Segnit – recenzja 151

Lateral Cooking. To skupianie się nie tyle na składnikach, bo to można podmieniać i zastępować, ale na metodzie. To robienie rzeczy na zapas, bo robiąc z górką ciasto na naleśniki na śniadanie, możemy wieczorem przerobić je na zupełnie inne danie z tego samego kontinuum przepisów. Takie gotowanie jest bardzo zero waste, bo możemy gotować z tego co jest(...)chodzić do dobrych restauracji i testować podpatrzone nowe smaki w domu . Dlaczego warto mieć na półce “Sztuką gotowania” ? Książka zawiera 77 podstawowych przepisów, które autorka podzieliła na grupy jak ciasta czekoladowe, sosy czy zupy. Wstęp do książki napisał sam Yotam Ottolenghi . Tak jak “Leksykon smaków” był rewolucją w świecie książek kucharskich i podręcznikiem który powinien stać na półce, tak zaraz

Ugotowane pozamiatane
Sztuka gotowania – Niki Segnit – recenzja 130

Lateral Cooking. To skupianie się nie tyle na składnikach, bo to można podmieniać i zastępować, ale na metodzie. To robienie rzeczy na zapas, bo robiąc z górką ciasto na naleśniki na śniadanie, możemy wieczorem przerobić je na zupełnie inne danie z tego samego kontinuum przepisów. Takie gotowanie jest bardzo zero waste, bo możemy gotować z tego co jest(...)chodzić do dobrych restauracji i testować podpatrzone nowe smaki w domu . Dlaczego warto mieć na półce “Sztuką gotowania” ? Książka zawiera 77 podstawowych przepisów, które autorka podzieliła na grupy jak ciasta czekoladowe, sosy czy zupy. Wstęp do książki napisał sam Yotam Ottolenghi . Tak jak “Leksykon smaków” był rewolucją w świecie książek kucharskich i podręcznikiem który powinien stać na półce, tak zaraz

Ugotowane pozamiatane
Złociste bagietki 197

Całkiem sporo przepisów czeka na pojawienie się tutaj... Chleby, ciasta, ciasteczka, naleśniki... Jednak dopiero te bagietki skłoniły mnie do przełamania ogarniającej mnie ostatnio blogowej niemocy. Nie mogłam nie wspomnieć o ich pysznym, kremowym miąższu i o złotej, chrupiącej skórce. Maksimum prostoty, minimum składników i odrobina wolnego czasu, ale tylko odrobina:) Złociste bagietki  (4 bagietki) Zaczyn  300g mąki(...)pszennej 300g wody 5g drożdży Gotowe ciasto zaczyn całość 600g mąki pszennej 300g wody 10g dorożdży 20g soli Zaczyn przygotowałam wieczorem (12-14h przed mieszaniem ciasta) dokładnie mieszając mąkę z ciepłą wodą i drożdżami. Następnego dnia do zaczynu dodałam pozostałe składniki. Zagniecione ciasto przełożyłam do naoliwionej miski. Odstawiłam w ciepłe miejsce. Po godzinie wyłożyłam ciasto na oprószoną mąką stolnicę

Zapiski Młodej Żony
Krokiety z mięsem 158

tani obiad. Jeżeli nie  macie  pomysłu na wykorzystanie mięsa i warzyw z rosołu to właśnie go znaleźliście.  Zapraszam na pyszne krokieciki  z mięsem. Składniki: ciasto na naleśniki  tu 600 g mięsa z rosołu 2 marchewki  1 pietruszka 1/2 selera 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz dodatkowo 2 jajka

magiczna kuchnia Kasi
‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! 198

Szykujemy tylko jedną masę – nie będzie ani bardzo lekka, ani bardzo kremowa, przypomina raczej ciasto na naleśniki. Za to po upieczeniu powstaje… sztywny spód, kremowy środek i puszysty, lekki wierzch. Magia? Może odrobinę. Smak ma na pewno magiczny. Spróbujcie! Rozgrzewamy piekarnik do 165⁰C . Formę do pieczenia – najlepiej blachę kwadratową wielkości 20/20cm albo okrągłą o średnicy(...)wysokości ok. 5cm ( w żadnym wypadku nie większą, bo ciasto nie utworzy Wam trzech warstw – będzie za niskie! ) smarujemy masłem.   Białka ubijamy w czystej, suchej i nietłustej misce na sztywną pianę ze szczyptą soli, jak do bezy. Zostawiamy na moment ubite białka w misce. Dalsza praca jest szybka, na pewno nic im się nie stanie. Żółtka ubijamy w drugiej

Karo in the Kitchen

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję