ciasto na naleśniki - 6219 przepisów (strona:62/415)

Muffiny lekko piernikowe 121

drobno pociętej czekolady i delikatnie wymieszałam już łyżką. Piekę w foremkach silikonowych, są idealnie niekłopotliwe. Po prostu małą chochelką (taką, która odmierza wielkość jednego naleśnika) wlewam ciasto do foremek. Z tej porcji wychodzi 18 sztuk. Oczywiście, jeśli nie ma w domu silikonowych foremek, można ciasto upiec w papierowych lub tradycyjnie, smarując foremki tłuszczem i wysypując drobną bułką tartą. Ciasta będzie

I tu będę miała takie te
CYTRYNOWE NALEŚNIKI Z NADZENIEM ŻURAWINOWYM 288

Dzisiaj mam dla Was przepis na smaczne śniadanie . Coś na słodko, ale dzięki cytrynie również orzeźwiająco…Ciasto na naleśniki zrobiłam według przepisu Anny Starmach, odrobinę go modyfikując. W sezonie można zrobić mus z dostępnych świeżych owoców lub sos żurawinowy zastąpić swoim ulubionym dżemem! SKŁADNIKI : mleko – 250 ml mąka – 150 g woda gazowana – 50 ml jajka – 2 sztuki cytryna

kuchniabellissima.wordpress.com
Bananowe naleśniki 87

wizycie Siostry zostały dojrzałe banany, wprost idealne do naleśników . Zazwyczaj wykorzystujemy je jako nadzienie, ale teraz dodaliśmy je bezpośrednio do ciasta. Przy smażeniu trzeba być delikatniejszym niż zazwyczaj i pozwolić im dłużej przebywać na patelni przed odwróceniem. Bananowe naleśniki są aromatyczne, bardzo wyraźnie czuć smak bananów i można je jeść bez żadnych dodatków. Składniki na banowe naleśniki(...)kawałki. Dodać pianę z białka, wymieszać łyżką do połączenia się z masą. Na patelnię wylewać porcje ciasta, ogień powinien być mniejszy niż zazwyczaj przy smażeniu naleśników, dlatego że jest dużo bananów w cieście i potrzebują niższej temperatury i więcej czasu. Naleśniki bananowe smażyć ok. 1 minutę, delikatnie odczepić naleśnik na całej powierzchni, odwrócić, zostawić jeszcze ok. 20 sekund

niecodziennikpary
Naleśniki z mięsem mielonym i trzema sosam 215

mielonego, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 1/2 świeżej żółtej papryki, 1 cebula, 1 puszka czerwonej fasoli, 150g startego sera żółtego ( ja użyłam red leicester ), sól, pieprz, suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka,  szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany

W kuchni u Moniki
Naleśniki ze szpinakiem i serem żółtym 160

Składniki: 450 g szpinaku mrożonego (ja dałam świeży, który wcześniej umyłam i posiekałam) 100 g sera żółtego 1 jajko 1 łyżka masła czosnek sól, pieprz Sposób przygotowania: Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć je. Zamrożony szpinak umieścić w rondelku i dusić go na średnim ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi. Dodać masło, przyprawy, zmiażdżony czosnek i jajko, dokładnie wymieszać

Cukiernia Pychotki
Naleśniki 95

mąki pszennej LUB pełnoziarnistej * 1.5- 2 szklanki mleka * 2 jajka Mąkę miksujemy z mlekiem i jajkami. Najlepiej jest zacząć od półtorej szklanki mleka i po miksowaniu sprawdzić konsystencję. Ciasto na naleśniki powinno być konsystencji śmietany, nie za rzadkie (tak jak mleko) ale też nie za gęste (jak biszkopt do pieczenia). Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy olej kokosowy. Patelnia musi być

Klasyka Gotowania
Naleśniki bez jajek z twarogiem i wiśniami 147

łyżka oleju rzepakowego, Przygotowanie: Mąkę, wodę, olej i sól łączymy za pomocą trzepaczki, ciasto ma mieć konsystencję lekko kwaśnej śmietany, jeśli ciasto naleśnikowe jest za gęste to dodajemy jeszcze odrobinę wody. Ciasto musimy dokładnie wymieszać, aby nie było w nim grudek. Ciasto na naleśniki odstawiamy pod przykryciem na kilka minut. Następnie smażymy naleśniki na dobrze rozgrzanej patelni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
K... Krokiety z kapustą kiszoną i mięsem mielonym 220

krokietów) Ciasto na naleśnik:  które nie złamie się przy zwijaniu :) 1,5 szklanki mleka 2 szklanki mąki 1 szklanka oleju 1 jajko szklanka przegotowanej, ciepłej wody Farsz : 500g mięsa mielonego 2 cebule 1 ząbek czosnku 1 średnia marchewka 4 pieczarki ok. 150g kapusty kiszonej sól, pieprz, papryka słodka, majeranek +jajko + bułka tarta + 2 łyżki oleju Przygotowanie:   Naleśniki

Kitchens Alphabet
NALEŚNIKI Z SEREM I KARMELIZOWANYMI POMARAŃCZAMI 218

olej rzepakowy – 4 łyżki * sól NADZIENIE: * ser biały tłusty – 350 g * żółtko – 2 szt * cukier – do smaku * soczysta pomarańcza – 1 szt SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasto na naleśniki dokładnie ze sobą mieszamy , odstawiamy na ok. 10 minut, smażymy 4 duże naleśniki. Na patelni roztapiamy cukier, dodajemy cząstki pomarańczy ( bez skóry ), karmelizujemy. Ser biały ucieramy

Ostra na Słodko
Dżem truskawkowy z chia, bez cukru 143

Sezon truskawkowy uważam oficjalnie za otwarty! Dzisiaj świetny dodatek do deserów, naleśników, gofrów, ciast – dżem truskawkowy bez cukru, za to z szałwią hiszpańską (chia). Konsystencję dżemu możecie sami tworzyć w zależności od ilości dodanych nasionek chia czy też zblendowania truskawek, jeśli lubicie idealnie gładkie dżemy. Jeśli z jakiś względów musicie unikać dodatku cukru, a lubicie omlet czy też(...)naleśniki z dżemem, to ten przepis z pewnością Was zachwyci. Dżem nie jest aż tak gęsty jak tradycyjny dżem, ale świetnie się trzyma chleba, nie spływa. Ponieważ nie używamy cukru, warto poświęcić trochę czasu na wybór odpowiednich truskawek. Powinny być naprawdę słodkie. Jeśli nie uda Wam się kupić słodkich truskawek, można ratować się dodatkiem miodu (byle nie gryczany

Mieszam w Garnku
Krokiety z mięsem. Taaakie pyszne! 273

KROKIETY Z NALEŚNIKIEM? Krokiety z mięsem to nic innego jak wytrawny naleśnik, nadziewany farszem mięsnym, bądź warzywno-mięsnym, czy też z grzybami bądź kapustą, opanierowany i smażony w postaci rolki, do chrupkiej powierzchni o kolorze złotym. Krokiety podajemy z gorącym barszczykiem czerwonym. Kluczem do dobrych krokietów jest prawidłowe ciasto naleśnikowe, nie może pękać, powinno być(...)elastyczne i bardzo smaczne. Mięso warto wykorzystać mięso np. z rosołu, bądź innej zupy. Krokiety powinniśmy smażyć w dość głębokim tłuszczu, aby krokiety dosmażyły się w środku. SKŁADNIKI: CIASTO NA NALEŚNIKI - 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki wody gazowanej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - przyprawy: sól, zioła prowanasalskie - 2 jajka rozmiar L - 1/4 szklanki oleju W/w składniki ucieramy

SMYKWKUCHNI
naleśniki kukurydziane 183

łyżki mąki ryżowej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 jajka, 4/3 szklanki wody gazowanej (ciasto będzie bardziejpulchne), łyżeczka miodu, pół łyżeczki oliwy lub innego oleju (opcjonalnie do ciasta lub na patelnie po kilka kropel), pół łyżeczki soli, soda oczyszczona (końcówka łyżeczki). Przygotowanie: Mąkę na naleśniki wsyp do miski przez sitko. Dzięki temu ciasto wyjdzie pulchniejsze i smaczniejsze. dodaj jajka(...)Ciasto wylewamy na patelnie z kilkoma kroplami oleju bardzo cienką warstwą (powinno bardzo szybko rozlewać się po patelni, wtedy masz dobrą konsystencję). PS. Przed wylaniem ciasta zawartość miski należy dokładnie przemieszać, aby mąka nie osiadała na dnie. Smażymy po minucie z każdej strony na lekko rumiany kolor. Gotowe. Smacznego.   Podpowiedzi: 1. Podczas smażenia, co kilka placków, jeżeli ciasto wyda

Gar Zdrowia
Naleśnik ze szpinakiem z domowym sosem czosnkowym 144

Naleśnik z szpinakiem to doskonałe danie dla całej rodziny, zwłaszcza gdy uwielbiamy szpinak ;) ja zaproponowałam go z sosem własnoręcznie wykonanym czosnkowym , ale można również podać go z dowolnym sosem. Polecam ketchup bądź majonez :)  Pod tym linkiem znajdziecie przepis na ciasto naleśnikowe jeżeli jeszcze go nie znacie Podstawowe ciasto naleśnikowe <--  Składniki: Paczka mrożonego szpinaku około 450 gram(...)jakiś czas na bok by zająć się serem, który trzemy na tarce na dużych oczkach. Zakładając iż mamy gotowe już ciasto ( jeżeli nie to przepis na podstawowe ciasto do naleśnika znajdziesz na górze przepisu)  wylewamy je na patelnie i rumienimy naleśnik na jednej stronie. Następnie obracamy naleśnik. Podczas gdy druga strona będzie się piekła na już usmażonej wykładamy

W Moim Magicznym Domu
Cukinia w cieście piwnym z dodatkiem gałązek oregano 106

Czyli lekki i szybki obiad na lato. Ciasto piwne, podobnie jak ciasto na naleśniki i na racuchy robię "na oko". Zwłaszcza jeśli chodzi o mleko i mąkę. Kiedy byłam nastolatką i próbowałam coś sama zrobić w kuchni to do szału doprowadzał mnie zapis w starej daty książkach kucharskich "mąki tyle ile zabierze ciasto". A dziś

bistro mama
Naleśniki z nutą pomarańczy 154

Miksujemy za pomocą miksera, aż w cieśnie nie będzie grudek z mąki. Ciasto ma mieć konsystencję śmietany. Jeśli jest za rzadkie dodajemy mąki, a jeśli zbyt gęste rozcieńczamy je sokiem pomarańczowym. 4. Na rozgrzaną patelnię wlewamy odrobinę oleju roślinnego, a następnie wylewamy porcję ciasta na naleśniki. 5. Naleśniki smażymy z obu stron na złoty kolor. Naleśniczki składujemy jeden

W kuchni Katie

Proponowane wyszukiwania