ciasto na naleśniki - 5719 przepisów (strona:46/382)

Naleśniki mojego dzieciństwa 188

naleśniki jakie jadłam w dzieciństwie. Wystarczyły trzy składniki aby sprawić ,żeby naleśnik był najlepszy na świecie! składniki na nadzienie i polewę 500 sera twarogowego  1 cukier z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru  2 łyżki gęstej śmietany 1 tabliczka czekolady 100 g ok. 30 g wiórek kokosowych ok. 4 łyżki kremówki 30% składniki na ciasto naleśnikowe(...)mleka 3,2 % 200 g mąki pszennej 1 jajko 100 ml oleju + olej do smażenia Wykonanie: Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto naleśnikowe, pamiętając aby mąkę przesiać wcześniej przez sito. Ciasto odstawiamy. Gdyby było za gęste dodajemy trochę wody. Ser twarogowy rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier, cukier waniliowy, śmietanę. Wszystko razem mieszamy. Jeżeli ser dla nas jest

W Moim Magicznym Domu
Fuczki – smażone placki z kiszonej kapusty 50

Wykonanie Kapustę wykładamy na deskę i siekamy. Cebulę obieramy, drobno kroimy lub trzemy na tarce. W misce mieszamy mąkę z jajkiem i odrobiną wody, tyle żeby powstało luźne ciasto jak na naleśniki. Do miski z ciastem wrzucamy kapustę, cebulę i mieszamy. Dodajemy kmin rzymski lub kminek. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki z każdej strony do zarumienienia. Placki

Tajemnice Smaku
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM Z MALINAMI 179

Przepyszne placuszki jabłkowe w cieście naleśnikowym z malinami:) SKŁADNIKI Jabłka cynamon cukier puder CIASTO NALEŚNIKOWE 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki 2 jajka 1 cukier waniliowy

harrisa
Wytrawne naleśniki z kozim serem w buraczkach (z miodem i melisą) 90

ząbki czosnku 1 mała cebula dymka 2 łyżki mrożonych buraków tartych Hortex 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka papryki ostrej 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Naleśniki: Składniki ciasta miksujemy. Odstawiamy na pół godziny, aby odpoczęło. Po tym czasie smażymy naleśniki z obu stron na złoty kolor. Nadzienie: W rondelku rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy posiekaną

Kolorowy Przepisownik
Dorsz w panierce ziemniaczano-parmezanowej 151

olej 4 ziemniaczki  rozmaryn, tymianek, sól 2 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia". Przygotować panierkę, podobnie jak ciasto na naleśniki: Do mąki ziemniaczanej dodać całe jajko, trochę wody wymieszać uzyskując konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodać sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek.   Do przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach

MarciochaKucharzy
Czekoladowe naleśniki z serem i skórką cytrynową 201

rzadko ... ale tym razem za namową rodzinki skusiłam się i przygotowałam taką pyszność.  Czekoladowe naleśniki z białym serem i skórką cytrynową SKŁADNIKI: porcja na 4 sztuki ciasto na naleśniki: 1 szklanka mleka niepełna szklanka mąki 2 łyżeczki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka kakao olej farsz: 300 g sera białego cukier puder jogurt naturalny 3-4 łyżki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM 158

Sól  Pieprz Curry Zioła prowansalskie Przygotowanie ciasta         Do przygotowania ciasta naleśnikowego użyłam robota kuchennego, ale równie dobrze sprawdzi się trzepaczka.      Do miski wbijam jajka i zaczynam miksować. Następnie dodaję mąkę i wlewam mleko, tak aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany(...)Później wlewam oliwę z oliwek i wsypuję przyprawy. Po przygotowaniu ciasta smażę naleśniki z obu stron, na złoty kolor. Przygotowanie farszu      Szpinak wrzucam na patelnię, podlewam wodą i rozmrażam. Imbir i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę i dodaję do rozmrożonego szpinaku. Duszę wszystko, aż nadmiar wody wyparuje. Ser feta  kroję w drobną kostkę, wrzucam

Zdrowo i kolorowo
Naleśniki ze szparagami 118

serem solankowym wędzonym, z nuta pomarańczy. 300 g zielonych szparagów, 250 g sera solankowego wędzonego, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, pieprz, sól, masło 2 – 3 łyżki oliwy ciasto na naleśniki: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, Jajka ubić, dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody(...)dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na 15 minut. Szparagi umyć, obrać. Odłamać końcówki, jeżeli są świeże nie trzeba ich obierać. Pokroić w skos, w cienkie plasterki. Podsmażyć na oliwie. Ser włożyć do miski, rozdrobnić (najlepiej widelcem). Dodać skórkę pomarańczową, szparagi, wymieszać. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Nakładać farsz na naleśniki – rozłożyć naleśnika

królestwo garów
KROKIETY Z BOROWIKAMI 138

zapach w kuchni. W tym roku zgromadziłam duże zapasy grzybów. Część z nich suszyłam, marynowałam i mroziłam. Aby przywrócić wspomnienia z lasu postanowiłam dziś zrobić na obiad… krokiety. Ciasto na naleśniki jest szybkie i proste w przyrządzeniu. Można je robić na słodko lub wytrawnie. Świetnie nadają się na szybki obiad.  Wszyscy je uwielbiamy! Do wspólnego gotowania zaprasza #myAmbition(...)patelnię nalewamy ciasto, smażymy na złoty kolor z obu stron. Farsz : Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy. Grzyby wrzucamy na patelnię do cebuli (Ja użyłam grzybów mrożonych. Przed zamrożeniem gotowałam je ok 30 minut). Przyprawiamy do smaku i sparzymy ok 25 minut. Na każdy naleśnik nakładam trochę farszu. Zakładam boki i zwijam w kostkę. Tak złożone naleśniki obtaczam

Słodki Zakątek
TORT WĄTRÓBKOWY 235

Dodajemy mleko.   4. Dodajemy cale jajka oraz make. Wszystko dokładnie mieszamy 5. Doprawiamy nasza masę wątróbkową sola i pieprzem. Nasza masa ma mieć konsystencje ciasta na naleśniki. 6. Na patelnie wlewamy troszkę oleju i rozprowadzamy go po całej patelni. 7. Na rozgrzany tłuszcz wlewamy nasze wątróbkowe ciasto łyżką np. do sosów, tak by pokryło cale

Kulinarnie z Polką na Kresach
Krokiety z kurczakiem, kapustą i pieczarkami 489

wierzchu lekko chrupiące. Przyrządzam je na wiele sposobów. Zielone krokiety wyglądają jak małe Shreki. Do naleśnikowego ciasta dodaję szpinak. Są ciekawe w smaku. Inny wariant to krokiety z wołowiną . Tutaj dla ciekawości dodałam jarmuż do naleśnikowego ciasta. Jak widzicie naleśniki można bardzo łatwo urozmaicić. Już naszerowane naleśniki zazwyczaj obtaczam w panierce i smażę na złoty kolor. Są cudowne(...)tartej bułki sól i pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Poszatkuj kapustę i ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Zmiksuj wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i usmaż 10 naleśników. Pieczarki obierz, pokrój grubo i zrumień na maśle. Odciśnij kapustę z wody i przełóż do miski. Dodaj pieczarki i pokrojone mięso, pietruszkę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Ułóż

codojedzenia
Dyniowe naleśniki z twarogiem i szpinakiem 163

domu jest mój syn i pora się przyznać, że uczeń przerósł mistrza. W mojej głowie urodził się pomysł na dyniowe ciasto naleśnikowe i po kilku nie trafionych testach powstała mieszanka dyniowa z której wypiekały się piękne kolorowe naleśniki, z małą ilością mąki, papką dyniową i kurkumą. Jemy oczami, a nasz talerz jest kolorowy i zdrowy, a co najważniejsze młode(...)wodę, aby szybko się wystudziła, ( jeśli macie wodę gazowaną to można jej użyć zamiast zwykłej ).  2. Do zimnej mieszanki dodajemy jaja, olej i przyprawy, miksujemy jak zwykłe ciasto na naleśniki dosypując mąkę aż powstanie konsystencja gęstej śmietany. Pieczemy naleśniki. 3. Twaróg rozgniatamy widelcem, łączymy z drobno pokrojoną cebulą, śmietaną i przyprawami. Mieszamy i smarujemy środek naleśnika, układamy

Apetyczna babeczka
KROKIETY z kapustą włoską i pieczarkami (wegańskie) 218

przyprawy i zioła Dodatkowo: bułka tarta mleko tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Aby przygotować naleśniki wszystkie składniki wymieszaj i odstaw na co najmniej 30 minut. Następnie z ciasta usmaż naleśniki – otrzymasz około 10 sztuk naleśników. Aby przygotować farsz na początek kapustę pokrój na mniejsze części i gotuj ją około 40 minut. Kiedy ostygnie odciśnij ją mocno

Via Gusto
BLINY GRYCZANE Z KAWIOREM I ŁOSOSIEM 199

drożdże i cukier, mogą chwilę postać i zacząć pracować. MĄKĘ GRYCZANĄ wsyp do miski, dodaj jajko, sól i mleko. Dobrze wymieszaj trzepaczką lub mikrem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na naleśniki. Miskę przykryj wilgotną ściereczką i odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce, ciasto powinno podwoić swoją objętość. ROZGRZEJ PATELNIĘ , spryskaj olejem, bliny nie powinny "tonąć" w tłuszczu, Wystarczy

Kuchnia bezglutenowa Loli
Gryczane naleśniki faszerowane porami. 169

wymyślić. Teraz, żeby nie zanudzać, przejdźmy to przepisu. Oto naleśniczki :P   Naleśniki z mąki gryczanej z farszem z porów i jeszcze kilka dodatków. Składniki ciasto na naleśniki: 1/2 szklanki mąki gryczanej 1/2 szklanki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka oleju dużo tymianku, pieprz Wszystko miksujemy i smażymy naleśniki. My smażymy

vegetanie

Proponowane wyszukiwania