ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:58/226)

Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym 249

domu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością. Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort... I tak powstał ten deser ;) Okazja trochę nietypowa... Kocia część "redakcji" tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła się(...)Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem. Krem: 1 opakowanie serka mascarpone  1 opakowanie

FitKot
Mleczne bułeczki 128

100g mniej węglowodanów) 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Puszyste Ciasto z Borówkami 262

składników. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka (proszę pamiętać, aby mleko miało temperaturę pokojową), wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem (powstanie dosyć gęste ciasto, będzie oblepiało mieszadła miksera). 4. Borówki skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać(...)mąkę, wymieszać. 5. Białka ubić i stopniowo dodać resztę cukru, miksować, aż cukier się rozpuści. 6. Do maślanej masy dodać 1/3 ubitej piany i wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać. Wyspać przygotowane borówki i krótko wymieszać szpatułką. 7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub 21cm, wyrównać. Wierzch posypać brązowym cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Ciasto śliwkowe do góry nogami. 110

głęboką formę natłuścić masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić.  Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia około 45 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem

zadanie-gotowanie
Jagodzianki z kruszonką 189

mogę się najeść tych owoców :) Stwierdziłam więc, że w związku z tym nie może zabraknąć przepisu na... jagodzianki!. Pyszne mięciutkie bułeczki, z maślanym posmakiem wypełnione dużą ilością jagód i posypane kruszonką - polecam każdemu. Składniki na ciasto drożdżowe: 25 g świeżych drożdży 125 ml mleka 250 g mąki pszennej szczypta soli 80 g drobnego cukru 1 jajko 70 g masła Dodatkowo

Świat Ciasta
Szarlotka z migdałową kruszonką 270

Pyszna szarlotka z dużą ilością grubo pokrojonych jabłek, budyniem i maślaną kruszonką z dodatkiem migdałów. Podana na ciepło z gałką lodów bakaliowych smakuje mi najbardziej. Składniki: Na blaszkę 36x24cm Ciasto: 300g masła 3 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 kg jabłek (przed obraniem) 2 op budyniu śmietankowego 850ml mleka

Kuchnia w czekoladzie
Świąteczne babeczki. Bez zapachu piernika 182

kolei dodawać ekstrakt z wanilii, kakao, sól, barwnik i ocet, dokładnie miksując po każdym dodaniu. W osobnej misce ubić jajka, delikatnie wmieszać je do masy maślanej. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. 4/5 ciasta rozłożyć równomiernie w formie na muffiny wyłożónej papilotkami. Następnie rozłożyć masę serową, a na wierzch resztę ciasta. Wykałaczką

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krucha tarta z kremem cytrynowym i bezą 198

ostatniego postu już wiecie jak przygotować perfekcyjne kruche ciasto . Teraz pokażemy Wam jak przygotować perfekcyjną tartę cytrynową: na maślanym, kruchym spodzie, z lekko kwaskowym, zwartym kremem cytrynowym, uwieńczoną, słodką, delikatną, kruchą bezą. Niebo w gębie! Tartę tę przygotowaliśmy na minioną niedzielę w ramach akcji “CIACHO ZA CIACHO” . Nie powstała ona w foremce do tarty, ale w zwykłej prostokątnej blasze(...)sprzedaży”. Mamy nadzieję, że smakowała! A jeśli Wy nie mieliście okazji skosztować, nic straconego - przepis poniżej :) SKŁADNIKI: Na foremkę do pieczenia tart o średnicy 25 - 28 cm. Kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru (najlepiej pudru) 1 żółtko Krem cytrynowy: 200 g masła 7 jajek 120 g cukru

W kuchni Katie
Maślane rogale z makiem 134

rogaliki;) Od razu po wyjęciu z piekarnika były takie rumiane, mięciutkie, że nie mogłam się powstrzymać i chapnęłam jednego. A niech mówią, że gorącego ciasta nie wolno jeść, ale dla takiego smaku było warto:) Maślane rogale z makiem Składniki (na 12 sztuk): 350g mąki 15g drożdży 2 łyżki cukru 2 jajka 180ml mleka 1 łyżka masła 2 łyżki maku(...)wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając mak oraz rozpuszczone masło. Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość). Wyrośnięte

Obiad gotowy
Ciasto orzechowe z kremem kawowym 219

Zmiksować tylko do otrzymania gładkiej mieszanki (bez potrzeby nie miksować zbyt długo - może to spowodować zakalec).  2 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Ciasto podzielić na pół i przelać do foremek. Piec w temperaturze 165*C przez około 25-30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić. Krem kawowy: 175 g masła(...)palec).  Przygotowanie kremu: Masło i cukier umieścić w misie miksera i utrzeć (końcówki miksera do ubijania białek) do powstania puszystej i jasnej masy maślanej. Dodać zaparzoną kawę i utrzeć. Krem podzielić na pół. Ciasto przełożyć kremem, drugą część kremu posmarować na wierzchu. Ozdobić orzechami. Ponadto: orzechy włoskie lub pekan, do dekoracji przepis stąd

Proste Potrawy
Najlepsze ciasto drożdżowe z porzeczkami 185

ciasto wyjdzie za niskie. Włożyłam więc je do formy z kominem. I wiecie co? - urosło niesamowicie! A jakie puchate, mięciutkie! I ta maślana kruszonka, przełamana kwaśnym smakiem porzeczek. Po prostu pycha! Upieczcie je koniecznie swoim bliskim. Takie ciasta pozostawiają najlepsze wspomnienia;)  Składniki: 180ml mleka 1 jajko 3 żółtka ziarenka z laski wanilii 100g cukru 15g drożdży

Obiad gotowy
Naleśniki maślane 144

szklanki mleka sól tłuszcz do smażenia Masło rozpuścić i przestudzić. Jajka zmiksować, dodać pozostałe składniki i ponownie zmiksować na gładkie ciasto. Odstawiać ciasto na  około pół godziny, a następnie smażyć cienkie naleśniki. naleśniki maślane

O kuchni z uczuciem
Kruche rogaliki z ciasta serowego 128

jajko do posmarowania rogalików czekolada, marmolada lub ser do nadziania     *** Z podanych składników zagniatamy ciasto *** *** Ciasto dzielimy na trzy części. Blat podsypujemy mąką i każdą część ciasta wałkujemy na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie każdego trójkąta układamy łyżeczkę nadzienia (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Trójkąciki zwijamy i wyginamy(...)zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY

Blog z Apetytem
Szarlotka sypana 475

porcji, pozostałe jabłka,  cukier wanilinowy cynamonowy i suche składniki. Na samym wierzchy układamy pokrojone  w plastry masło, które po rozpuszczeniu przeniknie przez ciasto i jabłka na sam spód,  tworząc z wierzchu maślaną skorupkę. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy 50 minut, ustawiając grzanie góra-dół

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania