ciasto maślane - 3384 przepisów (strona:59/226)

Sernik bez pieczenia 180

smakujące na zimno. Wystarczą jedynie 2 kostki białego sera, kruche ciastka, jogurt naturalny i żelatyna – składniki, które praktycznie zawsze mamy w lodówce. Szybkie ciasto dla niezapowiedzianych gości Składniki: Spód: 100g kruchych ciastek, np. maślanych lub zbożowych 20g masła Masa: 2 kostki białego sera półtłustego – 500g 400 ml jogurt naturalnego 4 łyżki domowego cukru waniliowego 50 ml gorącej wody

Taste and Cook
Tort Marcinek/ Tort Tysiąca warstw- Roczek Bloga! 483

rosyjskiego ciasta zwanego Napoleonem i polskiego Marcinka czy też Tortu Tysiąca Warstw. To moja interpretacja i połączenie kilku idealnych smaków :) Wiele warstw delikatnie maślanych blatów przełożonych słodkim-orzechowym kajmakiem to bomba kaloryczna, której nie będziecie żałować ;) Ciasto jest bardzo ciekawe nie tylko w smaku, ale i w ,,konstrukcji,,. Jest pracochłonne- to fakt, ale zapewniam efekt wow jest gwarantowany! Przepis znajdziecie

Tagebuch po polsku
Ciasto słodki Lion 342

ciasto bez pieczenia z batonikami Lion. Wystarczy je odpowiednio wcześniej przygotować by cieszyć się jego rewelacyjnym smakiem. Przepis podpatrzyłam na stronie Słodkich Fantazji ( tutaj) . Ciasto przygotowałam z troszkę innych proporcji.  7 paczek herbatników maślanych 460 g masy kajmakowej  I masa śmietanowa: 250 g serka mascarpone 500 ml śmietany 36% 1 łyżka masy kajmakowej 1 śmietan fix 2 łyżki(...)formy, wygładzamy. Układamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan – fixami i cukrem pudrem. Drugą masę śmietanową dokładnie rozprowadzamy na herbatnikach, obsypujemy sypkim kakao. Ważne aby ciasto schłodzić w lodówce przez co najmniej 12 godzin

VioletoweKucharzenie
Świąteczna karpatka cynamonowa 204

Nieprzyzwoicie pyszna i słodka karpatka z budyniowo-maślanym kremem cynamonowym, rozpływającym się w ustach. Mniam <3 Przepis stworzony na podstawie klasycznej karpatki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka

My Culinary Art
56. Coraz bardziej świątecznie, czyli baba z kwiatami! 176

wielkimi krokami, więc czas zacząć przygotowywać się na jej przyjście. Wypróbować przepisy na ciasta, mięsa, przekąski, zupy.  U nas dziś znów słodko, drugie wielkanocne ciasto na naszym blogu. Tym razem babka! Przepyszna, wilgotna, maślana z delikatnym aromatem miodu, przełożona fiołkową konfiturą i z polewą z białej czekolady... smakuje nieziemsko. Ozdobiona fiołkami w cukrze idealnie będzie pasować do wiosennego klimatu(...)ostygnie na przemian wkładamy do niej żółtka i przesiane mąki z proszkiem do pieczenia ciągle miksując. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do miski z masą na ciasto. Formę na babkę (lub keksówkę) smarujemy dokładnie masłem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy ciasto do formy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 40- 45 minut

Symfonia Smaków
Krem maślany na bezie szwajcarskiej 155

podkładzie – ok 1 cm. Zapobiegnie to pęknięciom podczas przenoszenia tortu. Gdy robimy tort bezpośrednio na paterze, to gruby podkład nie jest konieczny. Krem maślany na bezie szwajcarskiej możemy przechowywać w lodówce. Przed ponownym użyciem trzeba go wcześniej wyciągnąć, aby zmiękł. Polecam go również krótko zmiksować, aby uzyskał odpowiednią konsystencję. Barwnik spożywczy(...)tort, ciasto, deser i przyjęcie urodzinowe!’ . Zajrzyj i sprawdź co przygotowałam dla Ciebie Smacznego Źródło przepisu Tutaj . Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Artykuł Krem maślany na bezie szwajcarskiej pochodzi

Słodki Pomysł
Migdałowa szachownica 776

migdałów lub 0,5 łyżeczki sztucznego aromatu migdałowego Składniki na ciasto ciemne: Wszystkie składniki tak samo jak do ciasta jasnego, z tym, że odejmujemy 3 łyżki mąki pszennej i w to miejsce dodajemy 3 łyżki przesianego kakao. Krem budyniowo - maślany: 600 ml mleka 2 żółtka 110 g cukru ( 0,5 szklanki ) 1 łyżeczka cukru wanilinowego 3 czubate łyżki mąki pszennej(...)powyżej. UWAGA: Oba ciasta urosną z górką, dodatkowo ciasto kakaowe może wyrosnąć ciut niższe niż ciasto jasne. Z obu ciast należy ściąć wybrzuszenie i tak wyrównać, aby oba miały podobną wysokość ( przyda się dobry, długi nóż z piłką ). Krem budyniowo - maślany:   200 ml mleka, żółtka oraz obie mąki zmiksować na bezgrudkową masę. Pozostałe mleko zagotować z cukrem i cukrem

Opowieści z piekarnika
Kruche rogaliki (ciasto serowe) 153

wałkujemy na podsypanym mąką blacie na kształt koła (niezbyt cienko) *** *** Każde koło dzielimy na osiem trójkątów. Na szerszej stronie trójkątów układamy nadzienie (ja rogaliki nadziałam powidłami śliwkowymi i czekoladą) *** *** Ciasto zwijamy i wyginamy w kształt rogala. Końce delikatnie zlepiamy aby nadzienie nie wypłynęło. Zwinięte rogaliki układamy na wyłożonej papierem blaszce *** ***Rogaliki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem *** *** Następnie wkładamy do piekarnika(...)minut – do zrumienienia *** *** Upieczone rogale posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SZYBKIE ROGALIKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ ROGALIKI TRZYSKŁADNIKOWE PRZEPIS TUTAJ MAŚLANE CIASTECZKA KWIATKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ     Artykuł Kruche rogaliki (ciasto serowe

Blog z Apetytem
Sernik z polewą kajmakową 314

Składniki na spód:250 g maślanych herbatników czekoladowych150 g masłaSkładniki na masę serową:1 kg sera trzykrotnie mielonego5 jajek1 szklanka cukru6 łyżek mąki pszennej100 ml śmietanki 30%Składniki na polewę:1/2 puszki masy kajmakowej/krówkowejPrzepis:Herbatniki miksujemy za pomocą melaksera na "piasek" lub za pomocą wałka rozgniatamy je w woreczku. Masło roztapiamy w garnuszku i dodajemy do ciasteczek. Następnie przekładamy(...)misce z gorącą wodą (tak aby całkowicie przykryła puszkę) na ok. 15 minut. Następnie wyciągamy puszkę z wody, otwieramy i nakładamy ok. 1/2 zawartości na sernik. Następnie umieszczamy ciasto w lodówce na minimum godzinę

Emcia Pichci
Dwukolorowe ciasteczka maślane 218

maślanych:2 szklanki mąki pszennej120 g masła1 duże jajo1/2 szklanki cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu waniliowego1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2-1 łyżka kakaoCZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Przy pomocy miksera ucieramy masło z cukrem pudrem i jajkiem. Dodajemy ekstrakt waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy stopniowo pierwszą szklankę mąki, a następnie wyłączamy mikser, wsypujemy resztę mąki i zagniatamy na jednolite ciasto

My Culinary Art
Łaciata chałka maślana 207

mojprzepisna.pl | Łaciata chałka maślana Banalnie prosta chałka, szybko i łatwo się ją robi, wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić i prawie gotowe. Super smakuje dużym i małym łasuchom. Składniki na 1 dużą chałkę: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży 4 łyżki cukru lub miodu duża szczypta soli 1 łyżka kakao(...)części dodać kakao, zagnieść, aby ciasto było jednolite. Każdą część podzielić na 4 części. Uformować wałeczki, ułożyć naprzemiennie raz ciemny, raz jasny wałeczek, przeplatać wałeczki, raz górą, raz dołem, zaczynając od lewej strony. Odstawić pod przykryciem do napuszenia. Piekarnik nagrzać do 200 st., piec 30 min. Wyjąć, przestudzić na kratce. Smacznego! Łaciata chałka maślana Łaciata chałka maślana Łaciata chałka maślana

moj przepis na
Puszysty biszkopt z lekkim kremem twarożkowym 228

domu brakuje fanów maślanych, ciężkich kremów, więc tworzę różne kompozycje bez masła lub z jego minimalną ilością. Niedawno wypróbowałam taką masę, a teraz trafiła się okazja, żeby znowu upiec tort... I tak powstał ten deser ;) Okazja trochę nietypowa... Kocia część "redakcji" tego bloga obchodzi urodziny i to nie takie zwykłe, bo już 15.(tak, piętnaste!) ;) Co prawda degustacja skończyła się(...)Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Biszkopt jak zwykle inspirowany tym przepisem. Krem: 1 opakowanie serka mascarpone  1 opakowanie

FitKot
Mleczne bułeczki 112

100g mniej węglowodanów) 1 jajko 1 łyżka otrębów pszennych firmy Kupiec 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia mak do posypania opcjonalnie aromat maślany Sposób przygotowania: Wszystkie składniki (oprócz maku mieszamy) gotowe ciasto przekładamy do silikonowych papilotek na muffinki (lub jeśli mamy formy na bułki) górę bułek posypujemy makiem pieczemy w temp. 160 stopni przez około 10-15 minut

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Puszyste Ciasto z Borówkami 239

składników. 2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą. 3. Do maślanej masy dodać połowę mąki i połowę mleka (proszę pamiętać, aby mleko miało temperaturę pokojową), wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę, mleko, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny i wymieszać mikserem (powstanie dosyć gęste ciasto, będzie oblepiało mieszadła miksera). 4. Borówki skropić sokiem z cytryny, wymieszać. Dodać(...)mąkę, wymieszać. 5. Białka ubić i stopniowo dodać resztę cukru, miksować, aż cukier się rozpuści. 6. Do maślanej masy dodać 1/3 ubitej piany i wymieszać szpatułką ( patrz FILM ). Dodać pozostałą pianę z białek, wymieszać. Wyspać przygotowane borówki i krótko wymieszać szpatułką. 7. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm lub 21cm, wyrównać. Wierzch posypać brązowym cukrem. Blaszkę wstawić do nagrzanego

Mała Cukierenka
Ciasto śliwkowe do góry nogami. 98

głęboką formę natłuścić masłem. Dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia i również natłuścić.  Na spód wyłożyć około 0.5 cm warstwę masy cukrowo-maślanej, a na niej ułożyć plastry śliwek - na zakładkę. Na wierzch wyłożyć warstwę ciasta pamiętając o pozostawieniu miejsca na wyrośnięcie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni i piec do zrumienienia około 45 - 60 minut. Sprawdzić patyczkiem

zadanie-gotowanie