Agaty, która zaznacza, że te smakołyki można zrobić także w wersji z jagodami, serem, czekoladą czy kruszonką. Śniadaniowe bułeczki mleczno-maślane na słodko Składniki na 10-15 bułek: 3 szklanki i 2 łyżki mąki pszennej (530 g) jeśli ciasto jest zbyt lepkie, dodajemy nieco więcej mąki 1 szklanka ciepłego mleka (250 g) 50 g drożdży 2 żółtka 3/5 szklanki cukru(...)cukier waniliowy, sól oraz mąkę przesianą przez sitko, wyrabiamy ciasto 3minuty/interwał. Na około 2 minuty przed końcem wyrabiania ciasta, przez otwór w pokrywie, wlewamy stopniowo rozpuszczone masło. Dalej postępujemy jak w przepisie powyżej. Przepis na Śniadaniowe bułeczki mleczno-maślane na słodko w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Coś pysznego dla każdego, czyli słodkie bułeczki śniadaniowe pochodzi z serwisu
KulinarneImpresje.plChyba najlepsze ciasto jogurtowe jakie jadłam do tej pory. Wilgotne , puszyste i ta maślana kruszonka....ach tylko się zachwycać ;) Naprawdę polecam w takie gorące dni do mrożonej kawki albo herbatki :) Blacha : 29 x 24 cm Temp. pieczenia 180C Czas pieczenia: 20 min.+ 50 min Składniki: 3 szkl. mąki kostka masła 3/4 szkl. cukru pudru 2 jajka i 1 żółtko łyżeczka(...)szkl. cukru Sposób przygotowania : 1/2 kostki masła ucieramy z cukrem pudrem, jajkami i żółtkiem. Dosypujemy 2 szkl. mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy jogurt. Miksujemy i wykładamy ciasto na natłuszczoną blachę. Umyte truskawki , przekrojone na pół układamy na cieście. Pieczemy w temp. 180 C ok. 20 minut. Szklankę mąki mieszamy z 1/2 kostki masła i 1/2 szkl. cukru
Różne smaki w kuchnisię błyskawicznie i bezproblemowo, nie ma tu konieczności żadnego miksowania czy ucierania z masłem, a to dobra wiadomość dla tych, którym masy budyniowo - maślane lubią spłatać figla i np. zwarzyć się. Tutaj to absolutnie nie grozi :). Ciasto jest wspaniałe na imprezy, ponieważ nie jest zbyt słodkie i "zamulające", ponadto może długo stać w temperaturze pokojowej i cały czas będzie
Opowieści z piekarnikaminut w temp. 180 stopni. Ostudzone wyjąć z blaszki. Masa chałwowa: Masło i cukier utrzeć do momentu powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać pokruszoną chałwę i zmiksować do powstania jednolitej, gładkiej masy chałwowej. Przełożenie: Ciasto z masą sezamową posmarować masą chałwową, przykryć ciastem z masą kokosową. Życzę Smacznego
talerz przyjemnościmaślanej masy stopniowo dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy espresso, miksujemy. Mąkę orkiszową mieszamy z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiewamy do masy maślanej, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, czekoladę siekamy i dodajemy do ciasta delikatnie mieszamy np.przy pomocy szpatułki do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką słoiczków lub filiżanek
Domowy Smak Jedzeniaoliwy 1 łyżka nasion sezamu szczypta cynamonu lub sproszkowanego kardamonu Nadzienie orzechowe (pistacjowe) ok. 200 g drobniutko posiekanych orzechów (pistacji) 1/3 szklanki cukru 4-5 łyżek wody różanej Ciasto 250 g masła 125 ml mleka 250 g mąki pszennej 500 g semoliny gruboziarnistej 1/4 szklanki cukru 2-3 łyżki wody z kwiatów pomarańczy 1-2 łyżeczki zmielonej przyprawy mahleb * jeśli(...)misce robota lub dużej misce wymieszać mąkę, semolinę, cukier, mahlep 2. W garnuszku na wolnym ogniu zagotować mleko z masłem. Przelać gorącą mleczno-maślaną mieszankę do miski z mąką i mieszać aż do przestygnięcia ciasta. Na koniec dodać wodę z kwiatów pomarańczy. Ciasto będzie miało nieco ziarnistą strukturę, ale swobodnie da się zagnieść w kulę, Przykryć ściereczka i pozostawić
Słodki KompromisCiasto marchewkowe to moje ukochane ciasto, od kiedy je odkryłam ponad 4 lata temu. Pasują do niego korzenne przyprawy, piekłam je z kardamonem, goździkami, imbirem. Pomyślałam więc, że przyprawy piernikowe też będą do niego pasowały i w tym roku zagości ono na naszym świątecznym stole właśnie w takiej wersji.Przepis ten powstał w ramach projektu e-booka z 50 przepisami(...)tutaj.Ciasto marchewkowo-piernikowe z czekoladową polewąProporcje na tortownicę z kominem 26 cm, 12 porcjiCzas przygotowania: 120 minutSkładnikiCiasto:4 jaka1,5 szklanki cukru1 kostka margaryny Palmy maślany smak2 szklanki mąki pszennej2 szklanki drobno startej marchewki6 daktyli drobno pokrojonych5 fig drobno pokrojonych2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżeczki przyprawy do piernika lub domowej
Kulinarne przygody Gatitymąki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub łyżki. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Krem budyniowo - maślany: Połowę mleka zmiksować z żółtkami i obiema mąkami. Resztę mleka(...)stężenia. Biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Na jednym blacie rozsmarować dżem porzeczkowy. Na dżem wyłożyć 3/4 kremu budyniowo - maślanego, wyrównać. W drugim blacie biszkoptowym kieliszkiem lub małą szklaneczką wyciąć otworki. U mnie wyszły 24 otworki - przy krótszym boku ciasta zmieścił się rząd z 4 otworków, natomiast przy dłuższym boku z 6, co dało razem 24 otworki :) Blat
Opowieści z piekarnikatrwa. W końcu zjedliśmy normalny domowy obiad, który chętnie ugotowałam... Jeszcze przed wyjazdem przygotowałam babeczki, z którymi chcę się z Wami podzielić. Ciasto na nie to mój nowy hicior. Jest przepyszne, delikatnie chrupiące, bezglutenowe. Krem twarogowo-maślany z dodatkiem mleka w pro szku już robiłam kilka razy, lubię jego mleczny smak. Borówki o tej porze to najlepsze owoce do deserów
Czerwień i błękitpamiętam z dzieciństwa. Chciałam ten smak przywołać, ale w troszkę bogatszej formie. Zdecydowałam się na jasny biszkopt, przełożony lekkim kremem budyniowo-maślanym z dodatkiem ananasa i przykrytym chrupiącą, kokosową bezą. Pyszne polączenie) Co tu dużo mówić, ciasto wyszło pyszne, lekkie, odpowiednio wilgotne i kwaskowe. Jest trochę pracochłonne, ale warte zachodu) Polecam bardzo! Moja rada, biszkopt lepiej będzie się kroił
Mia Cucina Sofietazadość uczynić tradycji ale czasami odbiegam od oryginalnego przepisu. Tym razem upiekłam semla kokosowe. Bitą śmietanę doprawiłam kokosowym likierem. Do drożdżowego ciasta dodałam kokosowe wiórki. Zamiast marcepanu ubiłam pianę z cukrem i wymieszałam ze zmielonymi migdałami. Wypasiona maślana bułka ! Komu jedną? Szwedzka semla Składniki: 16 sztuk 500 g pszennej mąki 20 g świeżych drożdży 50 g kokosowych wiórków 1 łyżeczka(...)mnie malibu cukier puder do posypania Rozpuść drożdże w podgrzanym mleku. Dodaj po kolei cukier,wanilię, otartą skórkę i sok z limonki, kokosowe wiórki, mąkę i żółtko. Zagnieć ciasto. Dodaj następnie po kawałku miękkiego masła i sól. Zarabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą robota z hakiem. Przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 40 minut. Wyrośnięte ciasto
codojedzeniapieczenia 1 łyżka ekstraktu z wanilii cukier puder do oprószenia Wykonanie: - składniki na oba ciasta powinny być w temperaturze pokojowej - najpierw należy przygotować ciasto czerwone - masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę - do masy maślanej dodawać pojedynczo jajka, po każdym krótko miksując - dodać ekstrakt z wanilii, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przesianą mąkę, składniki zmiksować na niskich obrotach
Smakołyki BerenikiTort makowy z kwaśną śmietaną Jeśli ktoś lubi mak - ta pozycja jest dla niego obowiązkowa. Słodkie ciasto makowe, którego smak przełamuje kwaśny dżem porzeczkowy i kwaskowaty krem. Tradycyjnie w przepisie na tort makowy występuje krem maślany, jednak mak sam w sobie jest ciężki, a dzięki takiemu zestawieniu nawet nie wiadomo, kiedy znika z talerza
My sweet a lifesię zaczął, ja już myślami jestem w listopadzie. I wiecie co...? W weekend chyba zagniotę ciasto na piernik staropolski . Uwierzycie, że to już ten czas...? Dzisiaj mam dla Was przepis na muffiny z przypadku. Po ostatnim torcie została mi mała miseczka kremu maślanego; nie przepadam za nim, ale ten z dodatkiem kawy wyszedł naprawdę niezły. Szkoda było wyrzucić... Przygotowałam(...)wyciskać do formy. Figi pokroić w ósemki, a następnie w poprzek na pół. Ułożyć kawałki owoców na cieście, delikatnie je w nie wciskając. Piec w 180 st. C. przez 20-25 minut, aż do suchego patyczka. Ostudzić. Przygotować krem maślany: Białko i cukier podgrzewać w kąpieli wodnej, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Przelać do większej miski, ubijać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewśród imprezowych przekąsek. Można go podać na zimno jak i na ciepło. Z sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie. Dodatek masła sprawia, że chlebek ma maślany posmak. Bogaty środek sprawia, że danie jest bardzo syte! Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju rzepakowego 20 g świeżych drożdży ¾ szklanki ciepłej wody Farsz
VioletoweKucharzenie