pisałam jestem fanem gorzkiej czekolady. Sernik czekoladowy to jeden z moich ulubionych, więc tak w ramach prezentu urodzinowego postawiłam na ten wariant ciasta. Nie przepadam za klasycznymi tortami z litrami mdłej masy śmietanowej lub jeszcze gorzej maślanej, chodź nie mówię że są w 100 % złe. Sernik ponownie pieczony w kąpieli wodnej z relatywnie małą ilością cukru w stosunku do ilości
vaniliowoczekoladowamuszę przyznać, że tak pysznych chipsów dawno nie jadłam. Kokosowe chipsy w pełni naturalnie słodkie, do tego kokosowy cukier palmowy…tak, tak te słodkie bułeczki obudzą każdego. Maślane bułeczki z morelami i kokosem Składniki: na 24 bułeczki 700 g pszennej mąki ± 2 łyżki 25 g drożdży 90 g kokosowego cukru palmowego lub trzcinowego 350 ml podgrzanego do 37ºC mleka(...)masła, miękkiego 50 g kokosowych chipsów lub wiórków 50 cukru 2 łyżki cukru pudru do posypania Rozpuść drożdże i cukier w mleku. Dodaj mąkę i zagnieć luźne ciasto. Pokrój suszone morele w kostkę i dodaj do drożdżowego ciasta.Wyrabiaj ciasto przez 10 minut w robocie, a następnie pozostaw do wyrośnięcia na 40 minut. Wyłóż ciasto na stolnicę i złóż kilka razy
codojedzeniaAwokado często jest nazywane "owocem maślanym" z uwagi na dużą zawartość tłuszczów nienasyconych zdrowych dla naszych organizmów. Przed zakupem upewnijcie się czy owoc jest dojrzały. Możecie
kulinarnyJaSkładniki na spód:200 g herbatników maślanych150 g masłaSkładniki na sernik:1 kg sera twarogowego mielonego 6 jajek1 szklanka cukru1/2 szklanki śmietanki 30%5 łyżek
Emcia Pichcimasę. Dodać do niej startą skórkę pomarańczy. Dodać jajko i białko. Ubić ponownie. Mąkę przesiać wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do masy maślanej i wymieszać. Dodać jogurt kawowy i delikatnie wmieszać go do ciasta. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej w małej keksówce o długości ok. 20cm. Wykonanie polewy: Gdy ciasto ostygnie zrobić
Mania Wypiekaniaszklanki cukru 1/4 szklanki mąki 1/2 laski wanilii 1 łyżka masła krem pralinowo maślany przygotowany wcześniej Crème pâtissière 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g kremu czekoladowego orzechowo-migdałowego (Nutella) 1/3 szklanki mielonych migdałów płatki migdałowe do posypania A jak to zrobić: Ciasto Mąkę wymieszać z cukrem i solą. Do garnka wlać wodę i wrzucić masło(...)wcześniej i pozostawić w lodówce na całą noc. Krem pralinowo - maślany: Mikserem utrzeć masło na puszystą i jasną masę. Stopniowo dodawać Nutellę, mielone migdały i ucierać. Łyżką po łyżce dodawać przygotowany wcześniej Crème pâtissière ciągle miksując do uzyskania gładkiego kremu. Odstawić do lodówki na 2-3 godziny. Przekrojone ciasto wypełnić kremem i przykryć górną częścią ciasta. Wierzch posypać uprażonymi
Kuchnia w opałachściereczką i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość. Następnie dzielmy ciasto na 18 części. Każdą część rozwałkujemy na wałeczki równej długości, obtaczamy je w […] Artykuł Maślane bułeczki – CHAŁKA – w kształcie warkocza pochodzi z serwisu Niunioki by Katarzyna Anc-Szczepłek
Niuniokitruskawek (to nasze ulubione połączenie o tym czasie). Lekkie, słodko-kwaskowe, idealnie kruche, wprost rozpływające się w ustach- maślane ciacho, to moja propozycja do wiosenno-letniej kawki. Polecam. Piekłam w ciemnej blaszce, o wym.33x23cm Składniki: Kruche ciasto: - 400g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 190g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany (u mnie
Smaczne ZdroweMiła niespodzianka! Do wypróbowania, aż 6 kostek Kasi ekstra maślany smak do wypróbowania, czyli czas, aby znaleźć czas na pieczenia :), a co za tym idzie miłe spotkania przy cieście i kawie lub herbacie. Na pierwszy ogień zaplanowałam ciasto dyniowe, które za mną chodzi już od bardzo dawna, a le jakoś nie mogłam się do niego zabrać. Tak więc zaczynamy testowanie
Mix smakuKońcówka lata zaskoczyła piękną pogodą. Owoce są soczyste i dojrzałe. Dziś proponuje ciasto z karmelizowanymi gruszkami. Nie jest one ciężkie, bo pozbawione kremów i maślanych mas. Delikatne gruszki swietnie komponują się z czekoladowym biszkoptem. Składniki: Biszkopt: (blaszka wielkości 26cm x 40cm) -125g cukru kryształ -80g mąki tortowej -40g kakao -5 jajek(...)cukrem, aż zamienią się w kremową masę. Mąkę i kakao łączymy ze sobą. Następnie dodajemy do jajek w trzech częściach i delikatnie łączymy, tak by napowietrzyć masę. Ciasto wylewamy na blaszkę pokrytą pergaminem i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Biszkopt dzielimy na pół. Na patelni rozpuszczamy masło i cukier. Gdy się połączą dodajemy pokrojone
Smakuj życie!smak. Nie mam pojęcia, czy wyjaśniłam, o co mi chodzi, czy tylko jeszcze bardziej zagmatwałam sprawę... Nieistotne. Ważne jest ciasto. I mówię Wam - niebo w gębie! Nie jest leciutkie, raczej zwarte, ale nadal bardzo delikatne i mocno maślane. Wierzch to cudownie kwaskowy rabarbar zalany słodką, budyniową masą. Chrupiące płatki migdałowe na wierzchu dopełniają całości.W stosunku do oryginalnego przepisu zmniejszyłam
Pożeraczka, czyli raz adobrzePamiętacie z dzieciństwa jak babcia lub mama robiły pyszny krem do ciasta, który wyjadało się palcem lub łyżką prosto z miski? Ostatnio chodził za mną taki smak – krem lekki, delikatny, gładki, maślany… taki właśnie robiła moja babcia do karpatki. I ta karpatka była najlepsza na świecie…Przepis odnalazła moja ciocia i oto jest… Składniki: Ciasto
Kulinarna Patilogiaskładniki się “przegryzą”, dlatego to ciasto można na spokojnie przygotować dzień-dwa przed ważną okazją. Biszkopt: 6 dużych jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do nasączenia: kawa (warto dodać do niej 2-3 łyżki likieru orzechowego) Krem maślany: 3 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru(...)delikatnie polewając łyżką. Nakładamy połowę masy maślanej i wyrównujemy. Kładziemy na to drugi biszkopt, nasączamy pozostałym płynem i rozsmarowujemy drugą część masy maślanej. Polewa z mleka w proszku: Biszkopty kroimy na połówki. Ustawiamy na sztorc na cieście w bliskich odległościach (przekrojeniem do dołu). Do garnuszka wlewamy wodę, cukier i dodajemy masło. Gotujemy, aż masło się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, lekko
Poezja smakujest naprawdę pyszny i z pewnością zaskarbi sobie nie jedno wielkanocne podniebienie :) Spróbujcie, bo chałwa, kwaskowate owoce i chrupiące, lekko słone pistacje na maślanym spodzie to połączenie nie do podrobienia! Mazurek chałwowy z malinami Potrzebujesz: Ciasto: 200g mąki pszennej 100g zimnego masłą 2 łyżki cukru 1 jajko Masa malinowa: 4 łyżki mrożonych malin 1 czubata łyżeczka cukru kilka kropel soku
Kuchnia w Słońcu Skąpanacukru pudru Polewa czekoladowa: 50g mlecznej czekolady 50g gorzkiej czekolady 50g masła lub 50 ml mleka/słodkiej śmietanki Przygotować ciasto czekoladowe. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą - odstawić. Masło z cukrem utrzeć na jasną oraz puszystą masę maślaną. Do masy wpić jajko, wymieszać i stopniowo dodawać suche składniki na zmianę ze śmietaną. Całość delikatnie połączyć za pomocą
Di gotuje