wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać miód i wymieszać mikserem. 2. Do mąki dodać sodę, przyprawy i wymieszać. Około 2/3 mąki dodać do maślanej masy, dodać jogurt wymieszać krótko mikserem. Dodać pozostałą mąkę i rękoma zagnieść ciasto (jeśli wyjdzie bardzo klejące dodać jeszcze trochę mąki). Gotowe ciasto podzielić na dwie części, każdą zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki
Mała Cukierenkamaślane, aromatyczne, kruche. Przełożyłam je masą krówkową o smaku orzechowym, ale można użyć innego smaku masy kajmakowej. Ciasteczka wyglądają apetycznie, ładnie i świątecznie, polecam! Mikołajom na pewno będą smakować :). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krówkowe Kruche Ciasteczka Składniki na około 25 ciastek: Ciasto(...)wymieszać mikserem do połączenia składników. 2. Do mąki dodać proszek do pieczenia, przyprawy, sól i wymieszać łyżką. 3. Do maślanej masy dodać przygotowaną mąkę, wodę i wymieszać mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Mikser odstawić i rękoma zagnieść ciasto (ciasto będzie się trochę kruszyć, nie będzie bardzo elastyczne, patrz FILM ). Ciasto zawinąć z folię spożywczą i wstawić do lodówki na około
Mała Cukierenkaskładników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu(...)Miękkie masło, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Nie przerywając miksowania dodawać jajka, aż wszystko dokładnie się połączy. Do masy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach
Zakątek rozkoszy kulinarnychPrzepis ze starego zeszytu. Przepis z czasów kiedy krem maślany nazywany był jedynie masą budyniową i to ona wiodła prym wśród nowoczesnych wówczas wypieków. Echhhh, jakiż to był wtedy rarytas...:) Delicja - kilkanaście nawet -dziesiąt lat temu ciasto pieczone przez prawie każdą piekącą gospodynię, przynajmniej w moich stronach:) Śmiem twierdzić, że w okresie Świąt było pewnie prawie w każdym domu:) Składniki
In my kitchenbyć suchy. Aby uniknąć zakalca warto pamiętać o kilku żelaznych zasadach: wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową, masa maślana powinna być jasna, puszysta i lekka wszystkie suche składniki powinny być przesiane SKŁADNIKI / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową CIASTO 200 g masła 150 g gorzkiej ciemnej czekolady 1 i 1/3 szklanki cukru 3/4 szklanki mleka 4 jajka
cool and mintyZakochane ciasteczka Zbliżają się walentynki, więc polecam Wam z tej okazji rewelacyjne kruche ciasteczka maślane z lukrem i musem truskawkowym. Są pyszne i delikatne, wprost rozpływają się w ustach! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki 30dkg masła 2 żółtka 15 dkg cukru 1 łyżka cukru waniliowego Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru 1-2 łyżki gorącej wody Mus truskawkowy
Blog z Apetytemtruskawki w sam raz dla niemowlaka. Dostajecie ode mnie nowy przepis na tartę BLW. Nasza tarta będzie mocno maślana, z lekką nutką migdałów. Sezon na truskawki jest w pełni, a i rabarbaru jest pod dostatkiem. Ciasto dla niemowlaka może być smaczne i zdrowe. Tarta dla niemowlaka prezentuje się świetnie na przyjęciu. Pieczenie to jedyny moment kiedy należy się
KrupeczkiDziś zaproponuję wam świetne ciasto na cieplejsze dni. Jest to ciasto kiwi bez pieczenia, do jego wykonania zabierałam się około 2 lata ; ) Początkowo miałam zrobić je na zwykłych maślanych herbatnikach jednak w Biedronce znalazłam obok tradycyjnych i kakaowych herbatniki pełnoziarniste i był to strzał w dziesiątkę, teraz nie wyobrażam sobie robić tego ciasta na innych ciastkach! Robiłam w formie
Pychotkaaajedną z pierwszych książek, którą dostałam od męża wpadłam na przepis na czekoladowe jeże. Od razu stwierdziłam, że nie mogę przepuścić okazji i zrobić je razem z moją Nikolą. Ciasto jest łatwe w przygotowaniu, choć nie ukrywam największa zabawa jest przy dekoracji rzeczonych stworzeń. Przepis zmodyfikowałam, a same ciastka stanowią świetny dodatek do ciepłego mleka czy też gorącej kawy(...)oczkach dodając do masy. 3. Do dużej miski przesiewamy obie mąki oraz proszek do pieczenia oraz kakao. Stopniowo łączymy z masą maślaną pod koniec dodajemy bardzo drobno przesiekaną kandyzowaną skórkę pomarańczową. 4. Ciasto będzie wystarczająco gęste by móc formować z niego kule. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulki spłaszczając nieco z jednej strony tworząc kształt pyszczka
vaniliowoczekoladowasuchego patyczka i piekły tak długo, aż nie patyczek wychodził suchy (czyli bez surowego, mazistego ciasta), ale całe ciasto :) No cóż… Ciasta z makiem polubiłam dopiero, kiedy upiekłam swoje. Pierwszym wypiekiem makowym były drożdżówki z makiem. Maślane, wilgotne, pyszne. Pokochała je cała moja rodzinka. Niestety drożdżówki te mają jedną wadę: są bardzo czasochłonne i to powoduje, że nie lubię
Moja DelicjaSkładniki :1 szklanka cukru1 łyżeczka sodki1 jajko2 szklanki mąki pszennej13 dag masła1 szklanka mleka kwaśnego4 łyżeczki kakaoPrzygotowanie :Cukier utrzeć z miękkim masłem, dodać jajko- utrzećSodkę dodać
Proste Potrawykosztuje ale tak czy siak może kiedyś pozwolę sobie na takie "cudo kuchenne" ale na razie będę musiała wyrabiać sobie bicepsy razem z ciastem. Poza inspiracją do przyszłych zakupów postanowiłam skorzystać z przepisu na bułeczki maślane. Rewelacja! bułeczki zdominowały moją kuchnie totalnie. Zdarzyłam je zrobić już w kilku wersjach, z rodzynkami, z nadzieniem owocowym, na mące pszennej(...)szklanki cukru1 łyżeczka cukru waniliowego szklanka mleka2 jajka70 g masła600 g mąki pszennejszczypta soli Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dodać wszystkie składniki a na końcu mąkę. Wyrobić ciasto aż będzie odchodzić od garnka.Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około godzinę. Z gotowego ciasta ulepić kulki i ułożyć je na formie. Ja skorzystałam z formy do chlebków
ciastkarnia na kruchym spodzieznajdziecie tam całą masę wspaniałych przepisów, przede wszystkich tych słodkich ;) Jak to ja, przepis lekko zmodyfikowałam i zwiększyłam proporcje, by cieszyć się tym wspaniałym wypiekiem na dłużej J Ciasto szczególnie przypadło do gustu mojej starszej siostrze, która od dziecka jest na diecie bezglutenowej, gdyż choruje na celiakię. W swoim życiu wypróbowała już setki tysięcy (albo i więcej) różnych, mniej(...)będzie jasne i puszyste. Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Mogą pojawić się grudki, ale nie trzeba się tym przejmować. Do masy maślanej dodaj wymieszane suche składniki i wymieszaj krótko, najlepiej drewnianą łyżką. Ciasto przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Konsystencja ciasta będzie raczej zwarta, także wyrównaj ją dokładnie łyżką. Gruszki obierz ze skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda
Calzonella.comgrubsze plastry, skrapiamy sokiem cytrynowym i cukrem wanilinowym. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy brązowy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu , do uzyskania maślanego karmelu. Wsypujemy pokrojone jabłka i podgrzewamy ok. 3 minuty dokładnie obtaczając owoce. CAŁOŚĆ: Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na ok. 30 cm placek, przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Na środku układamy nadzienie, zaginamy krawędź ciasta wokół
Ostra na Słodkośmietan-fix Do przełożenia: ½ słoiczka powideł śliwkowych około 16 szt. herbatników maślanych około 16 szt. herbatników kakaowych ( użyłam również maślanych) Do nasączenia biszkoptu: ½ szklanki zaparzonej kawy ( przestudzonej) 3 łyżki rumu lub wódki Dodatkowo: ciemne kako do posypania wierzchu ciasta wiórki czekoladowe Wykonanie: Biszkopt: białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli ,następnie partiami wsypujemy cukier, gdy cukier się rozpuści dodajemy
Słodkie zapomnienie