Składniki: 500 g herbatników maślanych kakaowych 1 puszka masy kajmakowej (około 400 g) 2 śmietankowe budynie bez cukru 750 ml mleka 200 g masła (o temperaturze pokojowej) 4 łyżki cukru 600 g śmietanki 36% (mocno schłodzona) 1 tabliczka mlecznej czekolady 1 łyżka kakao 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki cukru pudru 6 łyżeczek żelatyny papier do pieczenia Sposób wykonania: Tabliczkę czekolady(...)Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli rozpuszczoną żelatynę cały czas miksując. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy startą na tarce zmrożoną czekoladą oraz posypujemy przez sitko kakao
Qchnia po prostuciepłymi bułeczkami i kakao, postanowiłam je wskrzesić, choćby tyko na dziś. Ciasto łatwo współpracuje i szybko rośnie. Rogaliki po upieczeniu są delikatne, puszyste i bardzo smaczne :) idealne by przygotować je raz ciach gdy domownicy powoli się budzą. Rogale maślane z sezamem 600 g mąki pszennej 2 jajka 250 ml letniego mleka 70 g roztopionego masła
Dzieje kuchennej Wiewióryoryginale w skład masy wchodzi kisiel, którego jednak nie mogłam tutaj dostać. Zastąpiłam więc go klasyczną masą budyniowo – maślaną. Herbatniki nasączyłam malinową nalewką, ale oczywiście warto też zrobić wersję bezalkoholową. Już sobie wymyśliłam, że powtórzę to ciasto, zamieniając masę budyniową na cytrynową masę z lemon curd Ja poszłam na łatwiznę i mój krem czekoladowo – orzechowy to najzwyklejsza
Relaxtimepiernikami Piernikowe sercaPierniczki z lukremŚwiąteczne pierniczkiPachnące pomarańczami najlepsze w smaku Ciasteczka maślane z karmelem i migdałami:Składniki na około 30 ciasteczek:100 g masła1,5 szklanki mąki½ szklanki śmietany 18%2 torebki cukru pomarańczowego (po 10 g)szczypta soliWszystkie składniki zagniatamy, ja to robię hakiem robota. Gotowe ciasto schładzamy w lodówce ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy dosyć cienko, wycinamy(...)zbryli, ale potem się rozpuszcza i zacznie karmelizować. Zmniejszamy płomień pod patelnią, dodajemy posiekane migdały, mieszamy i od razu nakładamy na ostygnięte ciasteczka, zanim karmel stwardnieje. Smacznego.The post Ciasteczka maślane z karmelem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięścieramy bądź kruszymy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy przez ok 40-45 minut w tej samej temperaturze - w razie potrzeby obniżając poziom rusztu. Ciasto najlepsze następnego dnia kiedy troszkę zwilgotnieje, ale na świeżo też pyszota. Kruche, z wyraźnie maślaną nutą. Czemu jabłka ze słoika? Bo o tej porze roku to najprostszy wybór. Poza tym pozostają jasne mimo pieczenia, a w połączeniu
Kuchnia po mojemułyżeczki proszku do pieczenia Parę kropel ulubionego aromatu do ciast LUKIER 5 łyżek cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto Cukier i masło zmiksować na puszystą masę, żółtka oddzielić od białek. Żółtka pojedynczo dodawać do masy maślanej cały czas miksując, następnie dodać obie mąki oraz proszek do pieczenia i aromat, dokładnie zmiksować. Na końcu dodać sztywną pianę
RAROSSAinaczej jest też z tym ciastem! Wyszło przepyszne. Delikatny biszkopt, masa budyniowa oraz masa truskawkowa. Dokładnie tyle warstw potrzeba, by wyczarować ciasto, które zasmakuje, wydaje mi się, każdemu. Jedna jedyna uwaga – ze względu na maślaną masę, warto przygotować je sobie dzień przed planowanym poczęstunkiem (a zjeść w ciągu 3 dni od przygotowania);) Biszkopt: 5-6 jajek 1 szkl. drobnego(...)sztywną pianę. Stopniowo dodajemy oba cukry. Następnie dodajemy po 1 żółtku i wlewamy olej. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przelewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę (21x32cm) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25-30 minut. Odmierzamy 1/2 szklanki mleka, rozrabiamy w nim proszek budyniowy. Pozostałe
Smaki Na Talerzuniemal na ostatnią chwilę (nagrobki ustawiałam pół godziny przed wyjściem) przygotowałam swoją wersję dobrze wszystkim znanego ciasta z cmentarną dekoracją. Intensywnie czekoladowy spód, gęsty, ale nie bardzo ciężki, przykryty cienką warstwą domowego, kwaskowatego dżemu z hibiskusem, na tym zaś klasyczny krem serowo-maślany. Tak przygotowaną bazę przykryłam czekoladową ziemią , a w nią zatknęłam nagrobki z podłużnych biszkoptów (takich(...)napisałam.) Ciasto cmentarne Składniki: (na formę o średnicy 22 cm) ciasto: 4 jajka 200 ml mleka 150 g masła 165 g ciemnego cukru muscovado 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 280 g mąki pszennej 50 g kakao 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem serowo-maślany: 100 g miękkiego masła 150 g cukru pudru 1,5 łyżeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKról lew – ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Czerwony kapturek PRZEPIS TUTAJ Puszysty sernik z mlekiem w proszku PRZEPIS TUTAJ Rurociąg – efektowne ciasto bez pieczenia PRZEPIS TUTAJ Pierniczki alpejskie PRZEPIS TUTAJ Pierniczki (od razu miękkie) PRZEPIS TUTAJ Maślane ciasteczka świąteczne PRZEPIS TUTAJ Mięciutkie pierniczki PRZEPIS TUTAJ Ciasteczka serowo-cynamonowe PRZEPIS TUTAJ Rogaliki serowo-makowe PRZEPIS TUTAJ Polecam także
Blog z ApetytemRurki z kruchego ciasta z jabłkowym nadzieniem. Składniki: -ok. 40 dkg mąki pszennej 480 -szklanka cukru pudru -20 dkg margaryny Kasi maślany smak -1,5 dkg drożdży -łyżka mleka -2 jajka -aromat -1/2 słoika jabłek szarlotkowych Drożdże mieszamy z mlekiem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, margarynę, jajka, drożdże i aromat i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy
Maminek kulinarnybyłam zmuszona zrobić część bułeczek z jabłkiem. Obie wersje są doskonałe! Przepis na ciasto jest to samo, co w jagodziankach , pochodzi od mojej ukochanej, najlepszej Słodkiej Babeczki :) Składniki: CIASTO: 600g mąki pszennej 25g drożdży 7 łyżek cukru (z czego 2 to cukier waniliowy) 2 jajka 100g masła 2 pełne łyżki mascarpone (u mnie serek waniliowy) 250ml mleka(...)garnuszku umieścić resztę mleka, masło i serek (mascarpone). Podgrzewać, aż masło się rozpuści a składniki połączą. Masę lekko ostudzić. Po 15 minutach masę maślaną wlać do miski z mąką i zaczynem, wbić jajka, wyrobić na gładkie ciasto - będzie mocno klejące. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Po godzinie jeszcze raz zarobić ciasto, podzielić na 10 części. Każdą
Cakes By KejtCiasto drożdżowe, które zawsze się udaje i pysznie smakuje. Miękkie i pachnące, z chrupiącą, maślaną kruszonką. W sezonie śliwkowym nie może go zabraknąć na stole. Najlepsze - oczywiście na ciepło. składniki: 50 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 szklanki cukru 2 jajka rozmącone ze szczyptą soli 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/3 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki (koniecznie przesianej(...)około 400 g śliwek kruszonka: 100 g roztopionego i ostudzonego masła 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki (wszystkie składniki mieszam łyżką) wykonanie: Składniki na ciasto wkładam do większej miski w zapisanej wyżej kolejności i (bez mieszania!) odstawiam na 2 - 3 godziny. Po tym czasie całość mieszam łyżką i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na cieście układam połówki
babka w formiektórych wyczytałam w sieci same superlatywy. Że mięciutkie, aromatyczne, najlepsze na świecie ... I to zdecydowanie wszystko prawda, dodam jeszcze, że wykonanie ich nie zajmuje dużo czasu, gdyż ciasto nie wymaga wałkowania i wycinania. Za największy plus uważam, to, że nie trzeba czekać kilku dni, aż zmiękną. Są mięciutkie od razu po upieczeniu. Więc bez stresu, jeszcze dacie radę upiec(...)rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia. W misce połączyć wszystkie suche składniki, do których wlewać przestudzoną masę miodowo-maślaną, oraz skórkę pomarańczową, wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem, aby nie było grudek. Ciasto powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej
Kuchnia w opałachdworze skrzypi śnieg a mróz szczypie w oczy, tak jak teraz-za oknem jest cudnie! Z początkiem grudnia, siadam w ciepłej kuchni i zagniatam ciasto na piernikowe serca, wycinam piekę i ozdabiam śnieżnobiałym królewskim lukrem, te pierniczki są kruchutkie, aromatyczne pachnące korzennymi przyprawami i pomarańczą po upieczeniu z czasem miękną tak akurat na święta, dlatego warto(...)przesiewamy na stolnicę, mieszamy z pudrem, sodą oraz łyżeczką naturalnej kawy, wbijamy jajka, mieszamy, w środku robimy wgłębienie i stopniowo wlewamy masę miodowo-maślaną mieszając łyżką z mąką do momentu aż trzeba będzie zacząć wyrabiać ciasto rękami. Całość zagniatamy do jednolitego gładkiego ciasta, formujemy kulę kładziemy na duży talerz oprószony mąką i wstawiamy na minimum godzinę do lodówki
Wanilia i Kardamonokazji urodzin bloga upiekłam tort. Choć nie jestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli
Zakątek rozkoszy kulinarnych